Slovenija

Bo morala Slovenija hrvaškim varčevalcem plačati 150 milijonov evrov?

Zagreb, 11. 11. 2012 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Če bo nedavna sodba sodišča v Strasbourgu glede varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke v BiH postala pravnomočna, bo morala Slovenija tudi hrvaškim varčevalcem LB iz proračuna plačati 150 milijonov evrov, je dejal hrvaški finančni strokovnjak Zdravko Rogić.

Hrvaški finančni strokovnjak za vprašanje Ljubljanske banke (LB) Zdravko Rogić je za spletno izdajo hrvaškega časnika Jutarnji list ocenil, da bo nedavna odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu v primeru varčevalcev LB iz BiH vplivala tudi na položaj hrvaških varčevalcev.

Arhar in Rogić
Arhar in Rogić FOTO: Svet

"Dolžnici nista več le LB in NLB kot njena naslednica, ampak tudi država Slovenija. Varčevalci so do zdaj dobivali tožbe, niso pa jim izplačali denarja, temveč so naleteli na prazne police. Če bo razsodba sodišča v Strasbourgu postala pravnomočna, se bo ta polica imenovala proračun. Slovenija bo morala plačati 150 milijonov evrov," je dejal.

Rogić meni, da gre pri torkovi odločitvi sodišča za "pilotsko sodbo". Če bo postala pravnomočna, bodo imeli po njegovem pravico do odškodnine vsi tisti varčevalci, ki jim deviznih vlog še niso izplačali, in to po enakih pogojih kot tisti, ki jim je Slovenija te vloge že izplačala.

Ne bi pa smela razsodba Strasbourga vplivati na pogajanja med Hrvaško in Slovenijo glede prenesenih vlog, mnenje Rogića danes povzema spletna stran Jutarnji.hr. Gre za hrvaške varčevalce, ki jih je poplačalo 20 hrvaških bank, denar za to pa so dobile iz hrvaškega proračuna.

Pismo Bis še ni bilo poslano

Strokovnjaka obeh držav, Franc Arhar in Rogić, sta na zadnjem srečanju 4. oktobra na Bledu predlagala zunanjima ministroma Vesni Pusić in Karlu Erjavcu, naj državi skupaj pišeta Banki za mednarodne poravnave (Bis) v Baslu in jo prosita za pomoč pri iskanju rešitve vprašanja LB v skladu s sporazumom o nasledstvu, pri čemer bi morale sodelovati vse naslednice nekdanjega SFRJ.

Kot je za Jutarnji list poudaril Rogić, državi pisma Bis še nista poslali, ker je Ljubljana vztrajala, da mora Zagreb umakniti pooblastili v tožbah, vloženih na hrvaških sodiščih. Po njegovih besedah bi umik pooblastil imel neugodne finančne, politične in druge posledice za Hrvaško. Kakšne bi bile, Rogić ni pojasnil.

MZZ številk ne more komentirati

Na slovenskem zunanjem ministrstvu (MZZ) so povedali, da konkretnih številk, ki jih navaja Rogić, trenutno ne morejo komentirati.

Spomnili so, da Erjavec še ni prejel odgovora hrvaške strani na pismo Pusićevi, v katerem je ob svojem soglasju z reševanjem primera pred baselskim sodiščem poudaril, da je nadaljevanje pogajanj in iskanje dokončne rešitve v okviru Bis mogoče, če bo hrvaška vlada umaknila pooblastili v tožbah, vloženih na hrvaških sodiščih.

Rogič meni, da je po razsodbi Strasbourga vprašanje, ali bi BiH hotel sodelovati pri reševanju vprašanja LB v Baslu, ker nima primerov prenesenih deviznih vlog in tako odločitev sodišča povsem zadovoljuje zahteve njegovih varčevalcev.

Na MZZ so povedali, da ne morejo napovedati, kaj bo storilo Sarajevo. Ob tem so poudarili, da se sodba sodišča v Strasbourgu nanaša na primere v BiH ter da med primeroma varčevalcev iz BiH in Hrvaške ni neposredne povezave, tudi če gre za neprenesene vloge.

Erjavec: Sodba evropskega sodišča ni povezana s tožbami hrvaških bank

Erjavec je poudaril, da sodba evropskega sodišča ni pravnomočna, v njej pa je bilo po njegovem mnenju spregledanih veliko dejstev, tudi to, da naj bi vsaka nova država reševala vprašanja svojih varčevalcev na svojem teritoriju. "Slovenija je to naredila in poplačala vse varčevalce, ne glede na to, od kod so prihajali. Pogoj je bil samo, da so imeli devizno varčevalno vlogo na banki na teritoriju Slovenije," je poudaril.

Karl Erjavec - 13
Karl Erjavec - 13 FOTO: Miro Majcen

Podobno je po njegovih besedah storila tudi Hrvaška, vendar pa nekateri varčevalci niso dobili denarja, ker po hrvaških zakonih niso izpolnjevali pogojev državljanstva. Erjavec je ob tem poudaril, da prenesene vloge nimajo nobene veze z omenjeno sodbo evropskega sodišča, saj se tožbe, ki sta jih vložili dve hrvaški banki na podlagi pooblastila hrvaškega finančnega ministrstva, nanašajo na tiste vloge, ki so bile prenesene kot javni dolg na Hrvaškem. "Ti varčevalci so vsi dobili poplačano. Gre za večji del varčevalcev na Hrvaškem," je poudaril.

Dodal je, da sicer razume, da želi Rogić izkoristiti omenjeno sodbo v smeri nadaljnjega zamegljevanja položaja, saj je zadeva zelo pravno zapletena in težko razumljiva povprečnemu človeku. Vsekakor pa je sodba evropskega sodišča po njegovih besedah jasno povedala, da je to vprašanje treba rešiti v okviru nasledstva. "Mi si želimo v okviru nasledstva to vprašanje rešiti, vendar mora biti volja vseh petih naslednic," je poudaril Erjavec. Ponovil je, da si Slovenija želi, da Hrvaška čim prej pride v EU, vendar pa je pri tem pogoj, da se vprašanje LB glede prenesenih vlog rešuje v okviru nasledstvenih vprašanj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hibernatus
13. 11. 2012 10.12
Glede na prakso našega bančnega sistema, čudi le to, da vlada ne opazi vzorca, kako lahko tudi v resnici pride do svežih kapitalskih sredstev, ki jih tako potrebujemo... Preprosto lahko to doseže, na notranjem finančnem trgu, in sicer na način, da si prisvoji sredstva »komintentov«, se preimenuje v »Slabo NLB«, politično pa to opraviči skozi sukcesijo, ki sledi in ki jo bo določila delitev skupnega premoženja po razpadu EU – čisto preprosto mar ne?????
Kajetan
13. 11. 2012 00.49
+1
To kar je sedaj arhar dosegel bi lahko tudi jaz vendar za pol cene.
Buena Vita
12. 11. 2012 22.32
-1
DEVIZE JE SLOVENIJI VZEL MILOŠEVIČ,STE POZABILI MONETARNI VDOR V SLOVENSKI BANČNI SISTEM ZA VARČEVALCE SMO SLOVENCI NA NAŠEM OZEMLJU PLAČALI VSEM DRŽAVLJANOM V VSEH BANKAH,TOREJ,PO SUKCESIJSKEM PRAVU MORAJO OSTALE DRŽAVE PLAČATI OSTALIM VARČEVALCEM NA NJIHOVEM OZEMLJU, JIK BANKI JE SLOVENIJA PLAČALI VSEM ,BEOGRAJSKI BANKI,JUGO BANKI,VSI VARČEVALCI NA OZEMLJU SLOVENIJE SO DOBILI IZPLAČILA ,PREPROSTO ZATO KER TAKO VELEVAJO ZAKONI,ČE SE ZAKONOV DRŽIMO V SLOVENIJI NAJ SE JIH DRŽIJO TUDI OSTALI, M
Raubšic
12. 11. 2012 20.07
+2
Kradel je Gaspari, da ne bo sprenevedanja. Bil je debelo v sedlu v tistih časih !
odpisan2x
12. 11. 2012 19.35
+2
in ste miskili da ne boste vrnili,da je dovolj da lb postane nlb
kawasakimen
12. 11. 2012 17.43
+3
Eni so kradli eni bomo pa vse to z obrestmi plačali.Eto kaj je Slovenija.
SAF1
12. 11. 2012 16.32
+2
Čim prej plačajo prej Hrvati bodo prenehali tožariti, itd. Plačajo pa naj Janša, NLB in vsi vpleteni.
Terezinka
12. 11. 2012 17.06
+4
V kožo tistih, ki so ostali brez denarja se postavite. Sedaj so že 20 let starejši in čakajo svoj denar. Mislim, da ga ni sodišča v tujini, ki bo neobremenjeno z našimi medsebojnimi spori, ki ne bi dalo človeku prav.
Raubšic
12. 11. 2012 20.10
+3
SAF1 Kakšen Janša, Bog te mazo! ? Kradel je pristojni financar Mitja Gaspari.
SAF1
12. 11. 2012 20.33
Napisal sem vsi vpleteni, Janša ja sigurn zraven.
Buena Vita
12. 11. 2012 22.26
-1
TEREZINKA VSI SO DOBILI SVOJ DENAR,NE BLUZI ČE NEVEŠ KAKŠNE PODLE IGRE IGRAJO DOLOČENI AKTERJI
binmister
12. 11. 2012 13.19
+9
NLB in tisti ki so bili pobudniki in iniciatorji tega lopovskega početja ter tatvine denarja tujih varčevalcev naj vrnejo .
Terezinka
12. 11. 2012 17.07
+3
Naj se ugotovi kdo je bil pobudnik takih idej, da bodo denar vložen v banko ljudje dobili nekoč, ko bodo mogoče že pokojni
Jožajoža
12. 11. 2012 12.24
+5
ne bo vrnila slovenija in ne slovenski davkoplačevalci. dobro se ve, kdo,kam in zakaj je šel denar leta 91, in kdo ga ima na računih v tujini. in kdo ga bi ga moral vračati. 3x lahko ugibate kateri so ti.. to so ti, ki se v sloveniji delajo reveže, ki imajo samo podnajemniška stanovanja, v avstraliji pa gradijo za slovenski denar klinike,......
HooplaToopla
12. 11. 2012 11.55
+12
"Bo morala Slovenija hrvaškim varčevalcem plačati 150 milijonov evrov?" --- Kje so sedaj naši briljantni odvetniški mojstri? Senica, Matoz, Čeferin .....? -- -Ali pa je res, da lahko uspešno branijo svoje kliente samo na lokalni slovenski ravni, ko se da s sodniki zadeve urediti pod mizo in bolj po domače?
Terezinka
12. 11. 2012 17.10
+4
Ljudje so v banko vložili svoje marke večinoma prislužene v tujini kot zdomci. Vložili so jih v banko, ki so ji zaupali. Niti v stari Jugoslaviji niso bili tako okradeni kot jih je okradla Slovenija. Žalostno pa je, da so še nas mešali z nekimi idejami, da jim bo to plačala druga država. Poglej sedaj hudiča. Minilo je 20 let in reveži čakajo.
SAF1
12. 11. 2012 20.35
V Jugoslaviji nikoli niso bili okradeni ne pa niso bili toliko okradeni, če še ne veš LB je ukradla denar po razpadu Juge in ne ko smo še bili v Jugi.
HooplaToopla
12. 11. 2012 22.37
+3
Od kot ti ideja, da je LB kradla? Mar nisi še nikjer slišal, da Slovenci ne krademo? Kradejo samo Hrvati, Bosanci, Črnogorci, Srbi, Albanci in Makedonci. S tem so nas tudi prisilili v odcepitev. Da lahko končno živimo v lastni državi in mirno spimo. Vedoč da nas sedaj ko smo sami, nihče več ne more okrasti.
strel?ek
12. 11. 2012 09.43
+6
Dragi moji poznate tisto: " vse se vrača vse se plača"
jani666
12. 11. 2012 10.24
-3
antonino
12. 11. 2012 09.29
+10
a so naši politiki in pravniki do sedaj dobili vsaj eno stvar zunaj slovenije - PO TEM VIDITE NJIHOVO SPOSOBNOST.
Terezinka
12. 11. 2012 10.08
m0dridirkac
12. 11. 2012 09.29
-2
Tolažim se samo s tem, da bojo hrvati še hujše tožbe fasali, ko pridejo v EU, recimo zaradi omejevanja delovanja LBja na hrvaškem trgu, ter neizdaje dovoljenja NLBju za delovanje.
antonino
12. 11. 2012 09.31
+10
KDO OD SLOVENCEV BO PA TO USPEL DOKAZAT. Naše "strokovnjake" pri vsakem poslu zanima samo ,koliko jim bo kapnilo v njihov žep, ne pa kaj bo z slovenijo
Terezinka
12. 11. 2012 10.10
+1
Zadeve, ki se tičejo premoženja se ne dela tako, da se nastavlja neke politične pravnike. Za taka dejanja je treba najeti in plačati strokovnjake in neke domače "strokovnjake" za katere še nihče ni slišal razen v pranju političnega perila.
SAF1
12. 11. 2012 16.37
+5
To kar si zdaj napisal je isto kot bi ti zaupal enemu denar, ta bi ti ukradel denar in ti bi še enkrat mu dal denar. Pa je ja jasno če te enkrat nekdo opehari da mu več ne boš zaupal in Hrvati so prav naredili da so prepovedali NLB delovati na Hrvaškem. Jaz bi isto naredil.
lunatix28
12. 11. 2012 09.24
+9
kdaj bodo že enkrat zaprli ta nlb?
SAF1
12. 11. 2012 20.37
Nikoli, potem Janšisti bi ostali brez služb.
antonino
12. 11. 2012 09.23
+10
bravo slovenski politiki - plačali bomo vloge hrvatom, bosancem, izgubili stik z odprtim morjem, podarili ste grkom kopico denarja- RES STE SPOSOBNI POGAJALCI.
kratkovidni
12. 11. 2012 08.55
-1
jaz temu prispevku ne verjamem
kratkovidni
12. 11. 2012 08.56
+2
Terezinka
12. 11. 2012 10.11
T_one
12. 11. 2012 08.38
+9
Naj mi nekdo razloži... ali je bila LB državna banka, da bi sedaj morali davkoplačevalci plačati dolgove varčevalcem??? Če LB ni bila državna banka, potem nimamo kaj plačevati...Res je čudno vse tole, kako ravno sedaj, kar vse naenkrat, ko je Slovenija v takšni stiski, ko nimamo denarja, kar naenkrat prihajajo od vseh strani zahteve po plačevanju nekih kvazi dolgov, odškodnin in kazni... Pa še avstrijci povzročajo ravno sedaj poplavljanje Drave pri nas, kot da ne bi mogli prazniti tistih svojih vodnih jezer v časih brez deževja, pomalema... Po mojem je to komajda naklučje... Zanimivo je tudi to, da se zahteva od nas, da takoj plačamo, čeprav nimamo,... kot da se hoče, da bankrotiramo... Če bi bilo vse to normalno, bi se moralo odrediti, da plačamo, ko bomo imeli... Po mojem je to EU kontrukt, ker hočejo, da prevzamejo še popolno kontrolo nad Slovenijo, tako kot so to že storili v Grčiji,... očitno so že vnaprej določili, da je sedaj Slovenija na vrsti, in zato to skušajo doseči na vsak način... Čas je, da Slovenija izstopi iz EU in ne dovoli več tem fašističnim EU demonom, da nas tiranizirajo! Dajmo vzgled drugim državam EU-ja, pa da potem še druge države sledijo zgledu Slovenije in izstopijo iz EU-ja, pa da ta fašistična 666 EU inštitucija čimprej propade!!! Seveda pa moramo vse to storiti Slovenci sami, ker vse te skorumpirane veleizdajalske slovenske Vatikansko-Zionistilčne EU vlačuge na oblasti in v parlamentu zagotovo tega ne bodo storile...
Terezinka
12. 11. 2012 10.15
+6
MaTone kaj za vraga iščeš zunanjega sovražnika? Kakšna Evropa, naši politiki so naredili to sranje. Poglej zato se tako grozno bojijo kontrole od zunaj. Zato tako hitijo z zakoni. Kaj so tajkuni prišli z Evrope?, Kaj so zakone sprejeli v Evropi? Kaj ne vidiš, da brez denarja iz Evrope ni niti enega projekta. Bojim se, da se bojijo evropske trojke, ker bodo ti ugotovili, da so kradli še tisti denar, ki ga je dajala Evropa
Morana7
12. 11. 2012 10.32
+0
Ja LB je bila državna banka , ki je med drugim dala kredite za gradnje širom bivše Juge danes se pa to ne upošteva nič, kot da to ni bilo strojeno v dogovoru z dotičnimi državami bivše Juge....gre za miljone o katerih tule v članku ne piše nič in ljudje se slepo strinjajo da smo dolžni in da moramo plačati....ja tudi meni se je na prvo žogo zdelo tako, ko sem pa malce pogledala v zadevo se pa lahko strinjam z terezinko. Dokler bodo tovrstne zadeve urejali politično nastavljeni šalabajzerji bo slovenski narod plačeval ...
T_one
13. 11. 2012 08.24
-1
problem je, da ti naši politični šalabajzerji delajo po ukazu EU-ja... Slovenija je v načrtih EU-ja že pred leti bila določena, da bankrotira med prvimi... in sedaj delajo vse, da to tudi uresničijo.... niso slučajno ravno sedaj, ko smo na robu prepada, nočemo pa sprejeti reforme, ki nam jih vsiljuje EU, prišli nad nas s temi milijonskimi poravnavami, kaznimi, in drugimi finančnimi izdatki, ki jih seveda ne moremo kriti, ker nimamo... Da, glavni sovražnik je EU, naši politiki pa le delajo tisto, kar EU od njih zahtevajo... čeprav tako dobro blefirajo, da izgleda, kot da temu ni tako... Hitler je skušal osvojiti Svet z orožjem, Vatikansko Zionističa "elita" in njihov NWO oz. njihova fašitična EU pa dela to na prefinjeni način, z ekonomijo...
Terezinka
12. 11. 2012 08.19
+7
enkrat naj povedo kaj je zakonsko. Smo kot država prevzeli garancije bank ali ne? Če smo jih potem smo žal dolžni. Ko so naši politiki z vso vnesenostjo podpisovali sporazume se bojim, da so jih ne dovolj strokovno. Mislim in bojim se, da imam prav, da so bili sporazumi "hou ruk" kot varčevalni ukrepi danes. Če niso preštudirali vsega in so sprejeli nasledstvo bivše Jugoslavije v dobrem, so ga tudi v zanas slabem delu. Resno dvomim, da bi za nasledstvo dobrega dela ne bilo tudi slabega dela. Končno se moramo vprašati kaj bi bilo, če bi v neki hrvaški banki, ki bi poslovala v Sloveniji, imeli naložene življenske prihranke in bi jih Hrvati pobrali in rekli čakajte nek Basel. Počasi nam svet namreč daje vedeti, da naši politiki res niso posebno strokovni. Dobivati smo začeli kazen za kaznijo in ni sigurno, da nas tudi tu ne bi doletela.
antonino
12. 11. 2012 09.25
+2
Problem je v tem, da jih narod izvoli - potem verjetno nekaj ni v redu z narodom - na žalost
Terezinka
12. 11. 2012 10.16
+1
Narod verjame, da tako pokvarjeni kot so ne morejo biti. To je krivda naroda
DOLENC1991
12. 11. 2012 08.18
-6
nej najprej uni nam POVRNEJO USE DOLGOVE, pol se bomo pa pogovarjal!
Terezinka
12. 11. 2012 08.32
+4
Kateri? Hrvatski in Bosanski zdomci, ki so zaupali LB ali Hrvatski in Bosanski politiki ali kdo? Rekli nam bodo proračun naj plača! Poglej, obnašamo se skrajno neumno. Še našim delavcem, ki so delali v teh nekdanjih predelih je sedanja oblast vzela del pokojnine, ki je bil tam zaslužen. Delijo vse tako kot jim paše in ne po nekih pravilih. Bojim se, da ni doslednosti in da nas bo zato mednardna javnost kaznovala. Radi bi, da Bosna in Hrvatska plača nam, mi pa ne njim. To bo problem kot pri izbrisanih. Žal nimamo strokovnjakov. Poglej, pogovarjal se je Arhar kot strokovnjak in kaj je dosegel? Naši "strokovnjaki" so politiki in njihovi privrženci. Za take stvari pa bi morali najeti mogoče tudi tuje strokovnjake in jih za nam v korist opravljeno delo plačati. Mi pa se hecamo z državo in imamo kvazi strokovnjake tipa Arhar in
mogvaj
12. 11. 2012 08.14
+8
Si predstavljate da jutri Nova ljubljanska banka, spremeni ime v recimo Evropska ljubljanska banka, in vsem nam reče mi vam nismo nič dolžni, smo druga banka. Tisti ki je imel denar na računu, mu ga je potrebno vrniti, z obrestmi vred.
Terezinka
12. 11. 2012 08.33
+1
Nič ne veš, če to ni mogoče. Mogoče jo celo prodajo za 1 EURO in novi lastnik reče, kor je več kot 1 EURO naj plača proračun.