Slovenija

Bo moral veleposlanik Balažic prileteti na zagovor?

Ljubljana, 08. 04. 2014 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zunanji minister bo zaradi sporne udeležbe Nicholasa Omana na odprtju konzulata v Melbournu na zagovor v Slovenijo poklical veleposlanika v Avstraliji. Ta bo moral pojasniti, ali je povabil Omana na dogodek ali ne. Dosedanji nadzor je namreč pokazal, da je bilo na osnutku seznama povabljencev tudi Omanovo ime.

Nicholas Oman je nekdanji diplomat in obsojeni pedofil.
Nicholas Oman je nekdanji diplomat in obsojeni pedofil. FOTO: Kanal A

O sporni udeležbi Nicholasa Omana na odprtju konzulata v Melbournu 7. marca letos je danes razpravljal tudi parlamentarni odbor za zunanjo politiko (OZP). Zahtevo za razpravo je vložila Slovenska demokratska stranka.

Zunanji minister Karl Erjavec pa je na seji odbora dejal, da bo njegov prvi ukrep po današnji razpravi na odboru, da bo na pogovor v Ljubljano poklical veleposlanika v Avstraliji Milana Balažica. Kot je še dejal Erjavec, bo na podlagi tega pogovora sprejel odločitev o nadaljnjem ukrepanju in bo z njo seznanil tudi OZP.

Ali morda ne bi bilo bolj smotrno, vsaj z vidika varčevalnih ukrepov, razgovor opraviti na daljavo, smo povprašali zunanje ministrstvo, a na njihov odgovor še čakamo.

Kot je dejal minister, gre pri vprašanju udeležbe Omana, ki je obsojen pedofil in vpisan v register pedofilov, na uradnem odprtju in sprejemu, ki je sledil, tako za tehnično kot politično vprašanje. Po pogovoru z veleposlanikom bo z zadevo najprej seznanil predsednico vlade Alenko Bratušek in predsednika republike Boruta Pahorja. Predsednik republike ima med drugim pristojnost, da podpiše ukaze o imenovanju veleposlanikov.

Omanov prihod užalil in razjezil avstralske Slovence

Člane v Avstraliji živeče slovenske skupnosti je namreč udeležba Omana - obsojenega pedofila, ki ga iščejo v več državah - na odprtju konzulata v Melbournu močno razburila. Ogorčeni so, ker naj bi ga slovenski veleposlanik na dogodek povabil. Na zunanjem ministrstvu so sicer na to odgovorili, da je bila na dogodek povabljena Omanova hči, ne pa on.

Za avstralski SBS radio je slovenski veleposlanik v Avstraliji Balažic pred časom pojasnjeval, da je bilo za prireditev poslanih 121 vabil. Kot je pojasnil, so mnogi zaradi podaljšanega konca tedna opravičili svojo udeležbo, en udeleženec pa je bil očitno preveč. "Ko smo na veleposlaništvu naknadno preverili spisek povabljencev, smo ugotovili, da ni romalo v prave roke. Tako lahko potrdim, da je bila z naše strani povabljena Patricia Oman, prodorna mlada pravnica in predstavnica mlajše generacije Slovenk in Slovencev v Viktoriji. Povabljena se na naše povabilo ni odzvala, se je pa namesto nje pojavil njen oče Nicholas Oman," je v radijskem pogovoru dejal Balažic.

Člani OZP so bili med današnjo razpravo enotnega mnenja, da Oman kot obsojeni pedofil ne bi smel biti na odprtju konzulata in sprejemu, ki je sledil.

Medije je o Omanovi prisotnosti na uradnem odprtju opozorila predstavnica slovenske skupnosti Draga Gelt, ki je dejala, da so bili člani slovenske skupnosti v Viktoriji "ogorčeni in užaljeni", ker je bil na dogodek "uradno povabljen" Oman. Geltova je dejala, da si za udeležbo na dogodku potreboval uradno vabilo. Ker je Oman obsojeni pedofil, ki je tudi vpisan v register prekrškarjev proti spolni nedotakljivosti otrok in ga iščejo v več državah, avstralski Slovenci nikakor ne morejo razumeti, kako ima lahko takšna oseba prednost pred številnimi drugimi pripadniki slovenske skupnosti, ki bi si vabilo veliko bolj zaslužili, opozarja Geltova.

SDS je zaradi dogajanja zahtevala izredno sejo OZP ter odpoklic veleposlanika, Erjavec pa je konec marca odredil izredni nadzor. Kot je na današnji seji pojasnil zunanji minister, izredni nadzor še ni končan, je pa bil doslej korektno izveden.

Na osnutku seznama povabljencev tudi Omanovo ime

Erjavec je tudi razkril, da je bilo na osnutku seznama povabljencev napisano tudi ime Nicholasa Omana. Ali ga je na sprejem dejansko res povabil veleposlanik Balažic, pa ni mogoče zanesljivo potrditi, je povedal vodja slovenske diplomacije.

SDS je ob zahtevi za izredno sejo OZP predlagala tudi sprejetje treh sklepov, med njim, da minister za zunanje zadeve odpokliče veleposlanika v Avstraliji, vendar člani OZP sklepov niso podprli.

Izredni nadzor je po Erjavčevih besedah tudi potrdil, da je imel veleposlanik Balažic stike z Omanom. Balažic stikov z Omanom ni zanikal, je pa za radio SBS pojasnil, da je Omana pred časom spoznal, a ne po lastni izbiri, kot se je izrazil. "Dokler opravljam funkcijo veleposlanika sem dolžan odgovorno opravljati svoje diplomatsko delo in slediti navodilom. O tem nisem pooblaščen dajati javnih izjav. To pa mi ne preprečuje izjaviti, da tudi sam obsojam njegova moralno zavržena dejanja, za katera je sicer odslužil kazen pred zakonom, medtem ko etično ne morejo biti nikoli odpuščena," je za radio dejal Balažic.

Erjavec: Pred ukrepanje je potrebno ugotoviti vse okoliščine

Erjavec je danes na odboru še potrdil verodostojnost fotografij, na katerih je moč videti, da je na sprejemu Oman sedel za isto mizo kot veleposlanik, na kar so med današnjo razpravo opozarjali predvsem poslanci iz vrst opozicije. "MZZ se bo moral odločiti, kako bo ukrepal," je dejal zunanji minister. Bo pa treba najprej ugotoviti dejansko stanje in vse okoliščine, nato pa sprejeti "korektne, objektivne odločitve. Vse ostalo bi bilo z moje strani neprofesionalno in neodgovorno," je dodal Erjavec.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
08. 04. 2014 23.00
Ma ta Balazic je pa res veliko v zraku. Najprej bo priletel, nato pa najbz odletel........za dalj casa.
jedupan?pil
08. 04. 2014 20.42
+2
najbol da ga greste kar iskat s falconom
mackon08
08. 04. 2014 20.40
+3
Pa kaj ta Erjavec ne pozna telefona ali pa kakšno drugo varijanto. Če se hoče z njim pogovorit osebno naj sam plača stroške potovanja ne pa mi davkoplačevalci, Banda razsipna nam pa davke nabijajo.
korintos1
08. 04. 2014 19.55
Gasmaske nam je pa zrihtal a ne? Slovenec se je tudi tega spomnil.
korintos1
08. 04. 2014 19.38
+1
Tudi v Ormožu imamo obsojenega pedofila, sedaj pa maše služi!
MUNGATUMBA
08. 04. 2014 18.54
+1
Kot je dvomljiva udeležba, je dovmljivo - zakaj sta se glih onedva srečala.. pa res ne mislim na "garaže" efekt..res pa je, da ljudski prgovor pravi:. iste tice skupa letajo...!!
odpisan2x
08. 04. 2014 17.04
čudn da ga ne izženejo iz države,če že podpira takšne stvari ali pa predstava zakaj je prišel domov
puspan
08. 04. 2014 16.43
+4
Interesantno, da je bil Nikolas Oman povsod, kjer je bila doma lumparija, sverc in posli pod mizo. Edinole ga ni bilo nikdar tam, kjer se je trdno posteno delalo za vsakdanji kruh, vse to mu je bilo tuje. Da je sploh prezivel v Avstraliji, se ima zahvaliti njegovi starejsi sestri, ki je bila tam ze pred njim tako, da je prisel ze na postlano posteljo in mu ni bilo treba ziveti in privajati se v novem svetu, kot ostalim nasim priseljencem.
srebrnibreg
08. 04. 2014 16.06
+2
Ta Oman je tudi eden tistih, katerri je sedaj dolžan nekomu donirati za plačilo kazni in stroškov na sodišču. Verjetno so pa že itak od mask padle kakšne provizije. Tako je vsaj v poslovanju teh tako navada.
puspan
08. 04. 2014 20.21
+2
Nema on zute banke, kot to imenujejo Srbi.
Terezinka
08. 04. 2014 14.49
+8
Naši politiki delajo sramoto Sloveniji doma in po svetu. V kolikor je naredil napako mu ni potreba še plačevati dopusta in ga vabiti domov. Kaznuje in odpokliče naj ga
strel?ek
08. 04. 2014 14.22
+5
Za kaj imajo telefone?
me987
08. 04. 2014 12.33
+6
kot prvo naj na zagovor pride na lastne stroške. kot drugo naj pove, zakaj ga je povabil. kot zadnje pa bo seveda vse "pozabljeno".. saj fant (Nicholas) je bil zelo priročen, ko je bilo treba rihtati orožje.. :)
Slovenec-slovencu=pes
08. 04. 2014 12.31
+9
A ni ta Osman neki z našim pleškotom švrljal. Nerke gas maske pa to .... Pa še glede ene druge zadeve sta mi kr ornk podobna. :)