Slovenija

Bo MOL uspel pridobiti 50 novih vrtčevskih oddelkov?

Ljubljana, 29. 06. 2013 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ljubljanska občina bo do dodatnih oddelkov za otroke prvega starostnega obdobja poskušala priti s koncesijo. Na čakalnem seznamu je 1339 otrok te starosti. V ljubljanskih vrtcih so sicer za prihajajoče šolsko leto prejeli 4606 vlog za sprejem, od tega 2883 otrok izpolnjuje kriterij bivanja in stalnost bivanja.

Mestna občina Ljubljana (MOL) bo predvidoma poleti objavila javni razpis za podelitev koncesije za vrtce, s katero namerava pridobiti 50 oddelkov za otroke prvega starostnega obdobja, so povedali na občini. Na centralnem čakalnem seznamu je sicer po podatkih iz prejšnjega tedna 1339 otrok te starosti in 110 otrok drugega starostnega obdobja.

O objavi razpisa za podelitev koncesije bodo na julijski seji mestnega sveta odločali svetniki, saj je sklep mestnega sveta pravna podlaga za razpis. Sklep določa, da MOL letos in prihodnje leto na podlagi razpisa dodeli eno ali več koncesij za opravljanje javne službe na področju predšolske vzgoje, in sicer za pet let.

Otroška igra
Otroška igra FOTO: Thinkstock

Vrtci bodo na seji mestnega sveta tema dvakrat, saj je na dnevnem redu tudi predlog sklepa o manjši notranji igralni površini v 23 javnih vrtcih MOL za prihajajoči šolski leti. Zmanjšanje s štirih oziroma najmanj treh kvadratnih metrov igralne površine na otroka omogoča pravilnik o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca. Zmanjšanje pa je dovoljeno v primeru, ko zaradi zagotovitve notranje igralne površine ne bi mogli sprejeti vseh vpisanih otrok.

Po predlogu MOL naj bi tako vrtci v prihodnjih dveh šolskih letih zagotovili po tri kvadratne metre za otroke do drugega leta starosti, po 2,6 kvadratnega metra za otroke od drugega do tretjega leta starosti in po 1,75 kvadratnega metra za otroke od tretjega leta starosti naprej. Za zmanjšanje mora po potrditvi v mestnem svetu soglasje dati še pristojni minister, na MOL pa ob tem opozarjajo, da bi morali vrtci v primeru, da sklep ne bi bil sprejet, oblikovati oddelke z zmanjšanim številom otrok.

V ljubljanskih vrtcih so sicer za prihajajoče šolsko leto prejeli 4606 vlog za sprejem, od tega 2883 otrok izpolnjuje kriterij bivanja in stalnost bivanja. Stalno prebivališče v MOL skupaj z obema ali enim od staršev ima 1213 otrok, vendar ne zadostujejo kriteriju stalnosti bivanja, 510 otrok pa je iz drugih občin. Od vseh prejetih vlog se jih 3875 nanaša za otroke prvega starostnega obdobja, 731 pa na starejše otroke.

Po podatkih iz prejšnjega tedna je na centralnem čakalnem seznamu 1339 otrok prvega starostnega obdobja ter 110 otrok drugega starostnega obdobja. Na MOL so ob tem pojasnili, da so na seznamu tudi otroci, ki so dobili prosto mesto, vendar starši še niso podpisali pogodbe.

Na MOL so pojasnili tudi, da le 32 otrok prvega starostnega obdobja s stalnim prebivališčem v MOL in stalnostjo bivanja še ni dobilo nobene ponudbe vrtca. "Vsi ti otroci so rojeni leta 2013 in niti ne dosegajo starostnega pogoja za sprejem v vrtec," so zapisali v oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL.

Pojasnili so še, da se proces vključevanja otrok v vrtce nadaljuje ves čas šolskega leta, saj vrtci objavljajo prosta mesta, ki nastanejo zaradi odstopov staršev od pogodb oziroma zavrnitve ponudbe prostega mesta skozi celo šolsko leto.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
30. 06. 2013 19.06
-2
V Ljubljani bi bilo vrtcev več kot preveč, če v varstvo ne bi vozili otrok s slovenskega podeželja.
botjabotja
30. 06. 2013 20.35
Se strinjam,ljubljanski otroci imajo prednost... Tona,tebe tud šmarnica daje?
botjabotja
30. 06. 2013 20.35
kratkovidni
30. 06. 2013 17.05
+1
zoki..angelca sprašuje za gelt
SAF1
30. 06. 2013 16.43
Če Janša ne bo pravnomočno obsojen, potem lahko zaprete sodišče in odprete 5 do 7 vrtcev.
velesperun
29. 06. 2013 23.32
zokita za vzgojitelja
lotmerzanec
29. 06. 2013 17.45
+4
Nebo uspel saj Jankoviči dolgujejo še velike denarce zato bodo denar namenjen za vrtce nakazovali preko raznih slamnatih pojetij in na koncu bo pristal na računui Zokija!! Pa saj nebo prvič!!