Slovenija

Bo minister ukrepal?

Ljubljana, 08. 10. 2007 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bivši direktor Filmskega sklada Dorin se ne strinja z ministrom Simonitijem, da slovenskemu filmu še nikoli ni šlo tako dobro.

Bivši direktor Filmskega sklada se ne bo udeležil Festivala slovenskega filma.
Bivši direktor Filmskega sklada se ne bo udeležil Festivala slovenskega filma. FOTO: POP TV

Samostojni filmski ustvarjalec Filip Robar Dorin se "prvič v 20 letih" ne bo udeležil Festivala slovenskega filma (FSF). Iz protesta, kot pravi filmar in obenem bivši direktor Filmskega sklada RS. S festivala zato umika svoj film Vivat Kozina. In kje so razlogi? V celoti se strinja z izjavo, ki jo je za javnost pripravil izvršni odbor Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU), poleg tega njegov film ni bil uvrščen v tekmovalni program portoroškega festivala.

Robar Dorin se je z izjavo za javnost na predvečer portoroškega festivala odzval na petkovo sporočilo filmskih ustvarjalcev in producentov, da bodo o nepravilnostih na skladu obvestili evropsko strokovno javnost in sprožili ustrezne sodne postopke. DSFU in Gospodarsko interesno združenje (GIZ) slovenskih filmskih producentov sta kot razlog navedla, da se vlada do roka, 1. oktobra, ni odzvala na pozive strokovnih združenj, povezanih s filmom, naj ukrepa in zamenja vodilne osebe, odgovorne za trenutno stanje slovenskega filma.

Simoniti: Slovenskemu filmu gre dobro

Robar Dorin pripominja, da so "trditve ministra Vaska Simonitija, da slovenskemu filmu še nikoli ni šlo tako dobro, kot prav zdaj, nerazumljive in absurdne, patetično smešne". Potrjevale naj bi njegovo domnevo, da ministra sodelavci za področje filma sistematično zavajajo.

Filmski sklad RS
Filmski sklad RS FOTO: POP TV

V času njegovega petletnega vodenja sklada je nastalo 25 celovečernih in 50 kratkih filmov, slovenski producenti so sodelovali v najmanj treh zelo kvalitetnih koprodukcijah, dve od teh sta bili nagrajeni z visokima svetovnima nagradama. Sklad je tedaj deloval v vsakem pogledu zelo dobro, če že ne zgledno, računsko sodišče mu je ob skrbnem pregledu poslovanja enkrat samkrat izreklo mnenje s pridržkom, meni Robar Dorin.

V portoroškem Avditoriju bo drevi potekala otvoritvena slovesnost 10. festivala slovenskega filma (FSF). Častna gosta bosta minister za kulturo Vasko Simoniti in piranski župan Tomaž Gantar.

Umetniškemu direktorju FSF Jožetu Dolmarku pa zameri, da je njegov film Vivat Kozina izbral za pregledni ali informativni program, kar šteje za "svojevrstno in skrajno neprofesionalno odločitev in diskriminatorno ravnanje".

Kdo je Dorin?


Robar Dorin je avtor okrog 30 kratkih in srednjemetražnih dokumentarnih in igranih filmov, 12 celovečernih filmskih in video portretov slovenskih literatov, glasbenikov in slikarjev. Film Ovni in mamuti (1985) mu je prinesel veliko nagrado (grand Prix) na festivalu v Mannheimu. Direktor Filmskega sklada RS je bil v letih 1998-2003.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zigaVV
08. 10. 2007 14.59
Strokovnjak za vsa področja "temačni": a si mogoče že vidu ta film, ki ga tko vehementno kritiziraš? A ti gre v nos samo zato, ker se model ne strinja z arogantnim in napuhlim Simonitijem, ki je zrihtal boljši RTV program? Mogoče bi ta film lahko predvajali na tretjem programu nacionalne televizije (namesto neposrednega prenosa iz parlamenta), da si državljani o njem lahko ustvarimo mnenje...
kromos
08. 10. 2007 14.51
Bradica in očala, da zgleda bolj resno, intelektualno, skorajda kulturniško. Posname film, ki ga itak samo on razume, ali pa še to ne in do je UMETNOST. Kot, da bi mojem otroku dal kamero v roke. Pa dajte enkrat že posnet slovenski film, ki ga bo gledal normalni narod, ne pa tak kot da bi si ga Drakula metal na roke.
123_Zoke_vec_ni
08. 10. 2007 13.54
Vivat Kozina?? Še eden v dolgi liniji bednih slovenskih filmov, ki so sami sebi namen in davkoplačevalcem strošek. Samo da ta parazitska ekipa kvazifilmarjev lahko izživlja svoje frustracije na tuj račun. Umaknil boš film?? Mi pa v jok in na drevo - big deal!!, rajši si na festivalu zavrtimo Springer show - je 100-krat bolje režiran kot ta zmazek.