Slovenija

Markeževa zatrjuje, da visokih honorarjev, ki so odnesli njeno predhodnico, nima

Ljubljana, 16. 03. 2015 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanka SMC Klavdija Markež, ki jo je premier Cerar predlagal za šolsko ministrico, zagotavlja, da je v zgodbah z avtorskimi in drugimi pogodbami ne bomo našli. Na očitek, da v biografiji ni navedla dela v podjetju, ki se je znašlo pod lupo NPU, pa pravi, da sodelovanja v tem podjetju ni nikoli skrivala.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Cerar za ministrico predlaga svojo poslanko
    02:44
    Iz 24UR: Cerar za ministrico predlaga svojo poslanko
  • Iz SVETA: Je to nova ministrica?
    01:39
    Iz SVETA: Je to nova ministrica?
  • Markeževa pripravljena prevzeti ministrstvo za izobraževanje
    01:19
    Markeževa pripravljena prevzeti ministrstvo za izobraževanje

Predsednik vlade Miro Cerar je sporočil, da je za novo ministrico za izobraževanje, znanost in šport predlagal poslanko SMC Klavdijo Markež. Kot ocenjuje premier, je kandidatka pri svojem dosedanjem delu pridobila bogate izkušnje tako na področju izobraževanja kot na področju povezovanja izobraževalnega procesa s potrebami v gospodarstvu, zaradi česar jo je tudi predlagal kot primerno kandidatko.

V primeru, da bo Markeževa prevzela vodenje ministrstva, naj bi jo glede na volilni izid v poslanskih klopeh nasledil Dušan Radič.
V primeru, da bo Markeževa prevzela vodenje ministrstva, naj bi jo glede na volilni izid v poslanskih klopeh nasledil Dušan Radič. FOTO: POP TV

Visokih honorarjev nima, zagovarja pa strokovnost

Markeževa je spomnila, da je bila do zdaj kot poslanka SMC aktivna članica parlamentarnega odbora za izobraževanje, pa tudi njene delovne izkušnje so v 90 odstotkih s tega področja.

O prioritetah še ne želi govoriti. Več bo znanega na zaslišanju na matičnem delovnem telesu v DZ, ki bo po njenih besedah v začetku prihodnjega tedna. Zagotovo pa se bo treba lotiti tudi odprave sistemskih anomalij v izobraževalnem sistemu, ki so se razkrile v zadnjih tednih in so odnesle tudi nekdanjo ministrico za izobraževanje Stanko Setnikar Cankar, se strinja Markeževa. Tudi pri tem želi dialog in konstruktivno delovanje vseh deležnikov ter po drugi strani pričakuje, da se bodo držali dogovorov v koalicijski pogodbi. "Najpomembnejše pa je, da se ne pozabi na otroke, dijake, študente in učitelje ter profesorje," je dodala.

V zgodbah z avtorskimi in drugimi pogodbami je po njenih zagotovilih ne bomo našli. "Mislim, da je tu vse tako, kot mora biti," je povedala.

Po poročanju 24UR pa je v svoji predstavitvi zamolčala, da je kot vodja izobraževanja prejemala plačo tudi v podjetju župana Zavrča, ki se je zaradi suma utaje davkov znašlo pod drobnogledom kriminalistov. A Markeževa zagotavlja, da sodelovanja v podjetju, v katerem je delala pol leta pred nastopom poslanske funkcije, nikoli ni skrivala. V podjetje je z namenom, da razvije nove izobraževalne programe in zažene šolo za varilce, prišla po več kot 20 letih dela v javnem zavodu na področju izobraževanja odraslih. Kot je pojasnila, je bila seznanjena s tem, da je podjetje preiskoval NPU. "A daleč od tega, da bi bila vpletena ali karkoli imela zraven," je dodala in pojasnila, da pred prihodom v podjetje z njim ni sodelovala.

Setnikar Cankarjeva je zaradi razkritih honorarnih zaslužkov odstopila.
Setnikar Cankarjeva je zaradi razkritih honorarnih zaslužkov odstopila. FOTO: POP TV

V koalicijskih partnericah SD in DeSUS bodo glede na napovedi podprli Cerarjev predlog

"Resor ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je v pristojnosti stranke SMC, zato je tudi predlagatelj njen predsednik in predsednik vlade Miro Cerar, koalicijskim strankam pa je pri izbiri kandidatke treba zaupati," je v odzivu na Cerarjev predlog pojasnil predsednik SD Dejan Židan.

Matjaž Han iz SD je dejal, da Markeževo pozna kot dobro poslanko in verjame tudi v njene strokovne kompetence. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je sporočil, da gre za odločitev predsednika vlade glede na to, da je mesto ministra za izobraževanje v kvoti SMC. "DeSUS jo bo podprl, če nima nobenega nahrbtnika," napoveduje Erjavec.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je povedal, da je to prva poslanka SMC, ki jo je premier predlagal za ministrico, kar se mu zdi čisto v redu. Kot pravi, je bil namreč že v preteklosti presenečen, da premier v izvršno oblast ni izbral niti enega poslanca, čeprav ima v poslanski skupini veliko število visoko izobraženih kadrov.

Cerar za šolsko ministrico predlaga poslanko SMC Klavdijo Markež.
Cerar za šolsko ministrico predlaga poslanko SMC Klavdijo Markež. FOTO: Miro Majcen

V opoziciji poudarjajo, da je odločitev Cerarjeva

Poslanec ZL Miha Kordiš je dejal, da gre očitno za nek nov obraz Cerarjeve vladne ekipe. Aktualna vlada je po njegovih besedah "z rezi močno posegla v šolstvo". Glede na izjave premierja Cerarja, da ima kandidatka bogate izkušnje na področju povezovanja izobraževalnega procesa s potrebami gospodarstva, Kordiš sklepa, da se bo takšna politika še nadaljevala - "tako kar se tiče rezov kot na področju problematike komercializacije izobraževanja".

Predsednica NSi Ljudmila Novak je sporočila, da ima predsednik vlade pravico, da se sam odloči, koga bo predlagal. "V Novi Sloveniji se bomo o morebitni podpori odločali po seji pristojnega odbora DZ, kjer z njene strani pričakujemo nekatera pojasnila in jasno vizijo kakovostnega razvoja šolskega sistema," je napovedala.

Vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer pa pravi, da poslanko in njeno delo poznajo, pri tem pa je pomembno predvsem, da ji predsednik vlade zaupa.

V največji opozicijski stranki SDS predloga za zdaj ne komentirajo.

'Novo ministrico je treba imenovati čim prej'

Predsednik Rektorske konference RS Ivan Svetlik in predsednik združenja ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Milan Rejc kandidatke ne poznata, zato njeno primernost težko komentirata. Oba pa poudarjata, da je treba novega ministra ali ministrico imenovati čim prej.

Svetliku se zdi primerno, da ima kandidatka izkušnje s področja izobraževanja, "saj si težko zamislim, da resor prevzame nekdo, ki ne ve kaj dosti o področju". Rejcu pa se bolj kot to zdi ključno, kako se bo kot ministrica, če bo seveda potrjena, vključila v šolski sistem.

Leta 1976 rojena Klavdija Markež je zaključila študij ekonomije na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Pozneje je dokončala podiplomski magistrski program na Fakulteti za državne in evropske študije Brdo in si pridobila znanstveni magisterij s področja državnih in evropskih ved. Pridobljeno znanje je nadgradila s pedagoško-andragoško izobrazbo in strokovnim izpitom na področju vzgoje in izobraževanja.

Poklicno pot začela leta 1994

Njena poklicna pot se je začela leta 1994 v javnem zavodu za izobraževanje odraslih Ljudska univerza Ptuj, kjer je opravljala dela strokovne sodelavke, organizatorke izobraževanja in predavateljice v srednješolskih izobraževalnih programih pri predmetih ekonomija, trženje, poslovno komuniciranje in gospodarsko poslovanje. Delo predavateljice je opravljala tudi v višješolskih izobraževalnih programih pri predmetih poslovno komuniciranje, človeški viri in ravnanje z njimi. Za področje človeških virov in ravnanja z njimi je bila tudi tutorka na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Največ strokovnih izkušenj s področja kriznega menedžmenta, organizacije dela, vodenja, poslovnih financ in črpanja EU sredstev si je pridobila kot direktorica pri vodenju javnega zavoda v letih 2004-2014.

Ob tem je bila v letih 2008-2012 izvoljena za predsednico Zveze ljudskih univerz Slovenije, v okviru česar je bila njena najpomembnejša naloga strokovno zastopanje zveze in povezovanje organizacij na nacionalni ravni. Zavzemala se je za odpravo birokratskih ovir pri črpanju EU sredstev, financiranje področja izobraževanja odraslih ter sistemsko umestitev področja izobraževanja odraslih.

V letu 2014 se je po več kot 19 letih dela v javnem sektorju odločila za prehod v gospodarstvo, kjer se je v dobrega pol leta preizkusila kot vodja izobraževanj in projektov, s ciljem vzpostavitve vezi med gospodarstvom in šolskim sistemom, njegove posodobitve ter prilagoditve potrebam gospodarstva po vzoru uspešnih držav EU. Ob tem se je zavzemala za pilotno izvedbo vajeništva in drugih pomembnih razvojnih aktivnosti, ki bi na dolgi rok pripomogle k zapolnitvi vrzeli med gospodarstvom in šolskim sistemom v Sloveniji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (698)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RusijainIzraelvsrcu151
17. 03. 2015 18.49
+0
kosmati je spet orgije mel....
Jožajoža
17. 03. 2015 16.47
+2
ljudje božji, ja kako je pa ta "kriminalka" prišla celo do poslanke. pa veste, da nismo vedeli.
Transformerji
17. 03. 2015 14.31
+2
Oh, še ena, iz politične greznice, v kateri je tudi novo ustanovljena stranka, je priplavala na površje. Le kdo bi se še sekiral! Kogarkoli volimo, vedno isto sranje!
Transformerji
17. 03. 2015 14.43
+2
TheMafiaDon
17. 03. 2015 14.17
+0
Ali bo nova ministrica tudi twittala?
MaVra55
17. 03. 2015 13.13
+1
Mi lahko kdo pove kaj so to Ljudske univerze? Ali nekaj podobnega kot Kumrovec, ali pa je to kar smo včasih imenovali pomožna šola?
pingvinislo5
17. 03. 2015 10.14
+7
Gospa NIMA mature, ampak zakljucni izpit, ni diplomirala na univerzitetnem programu, ampak VS, kako je potem magistra? In kako bo ministrica, odgovorna za Institut Jozefa Stefana, ce niti mature nima?
prašek
17. 03. 2015 10.21
-5
A si slučajno tudi ti doktoriral na Jambrekovi univerzi , he, he, he.
VSEZNALECno1
17. 03. 2015 10.31
+2
Iz nečesa pa je sigurno magistrirala............
FoglTunek
17. 03. 2015 12.17
+0
Moja Julika je magistrirala...iz penisologije...na FDV...
FoglTunek
17. 03. 2015 12.19
+3
Jas pa mam doktorat in vaginologije...na teološki fakulteti...
Netajkun
17. 03. 2015 12.39
+0
Admin , aha . . . penisologija in vaginologija . . to gre . KIZO je pa . . .
Bassettt
17. 03. 2015 09.53
+0
Frajla deluje. Narod, dajmo ji možnost. Violeta Bulc tudi ni tako napačna, ko jo je Cerar predlagal. Ampak lahko bi pa videli Janšo ali Irglovo na tem položaju, pa da vidimo, kaj so sposobni, hahaha
VSEZNALECno1
17. 03. 2015 10.33
+1
Golobičeva nevesta ni napačna je pa akrep....... tota iz Ptuja je pa gajstna ......jezus kak je lepa......sm se zaljubu, v toto Bulčevo pač ne.......
VSEZNALECno1
17. 03. 2015 09.40
-4
Glavn da nima Tuarega za 2000 ki stane 17000, nov je bil pa 85000 pa da ni nabila za 400k honorarjev za 15 tipkanih strani pravnih nebuloz. Fletna je. To je pa dons pol tud vse....... Jas sn tak veseli.......
korintos23
17. 03. 2015 09.43
+0
Saj če ti ne bi toliko visel na portalu bi si ga tudi lahko kupil! Ups, samo bi pa moral delati.
prašek
17. 03. 2015 09.48
-1
VSEZNALECno1
17. 03. 2015 10.32
+1
Veš kaj a ti maš pa asistentko al kaj............
švas
17. 03. 2015 09.25
-1
eden boljši mister kot drugi. prav je da se vsi poskusijo, približno tako kot na straži "vsaki dve uri drugi"
blokirani
17. 03. 2015 09.01
+3
Klavdija Markež je med svojo uradno biografijo, objavljeno na spletni strani Državnega zbora, zamolčala (svojo) nedavno zaposlitev pri družbi RM Vuk Holding, donedavnega v lasti Mirana Vuka, razvpitega podjetnika in župana Občine Zavrč. To dejstvo je zamolčal tudi kabinet Mira Cerarja, ko je medijem včeraj popoldne pošiljal \"razširjeno različico\" biografije kandidatke za novo ministrico. Razlog za zamolčanja je seveda več kot jasen, žal pa kaže na značajske lastnosti bodoče šolske ministrice. Miran Vuk, ki je skupaj s svojim bratom Romanom še pred časom veljal za enega od najbogatejših Slovenev, je padel v osebni stečaj ter davčne in policijske preiskave. Zato se je nadobudni političarki Klavdiji Markež zdelo smiselno zamolčati ta del svoje kariere. No, Cerar se sicer sklicuje na njene izkušnje v gospodarstvu, ampak ne navede, kje jih je dobila. Miran Vuk je Kavdijo Markež sicer zaposlil na svojem Kompetenčnem centru Zavod za varilstvu RM Vuk Holding. Toda po mnenju poznavalcev ji očitno ni uspelo pridobiti nobenih finančnih sredstev, zato sta se z Miranom Vukom razšla. Se pa, kot poročajo na Delu, plavolasa Klavdija Markež, ki na videz res malo spominja na novo hrvaško predsednico Kolindo Grabar Kitarović, lepo smeji in (še) ni na Supervizorju. In ja, videti je strašno vesela, ker bo ministrica.
prašek
17. 03. 2015 09.32
-1
Po teh besedah sodim da je kriva. Ne vem sicer česa, ampak kriva je !
korintos23
17. 03. 2015 09.43
-1
srebrnibreg
17. 03. 2015 11.56
+0
Pa pozabil si napisati, da si včasih rdeče gate obleče. Torej KRIVA, česa pa ne vemo.
dule100
17. 03. 2015 08.50
+4
Če ni imela nobenih honorarjev je to dokaz, da je za levo ministrico popolnoma nesposobna !
VSEZNALECno1
17. 03. 2015 10.33
+4
Vsaj ene 50000 pričakujem da se bo razkrilo v maju 2015.........
veronqa
17. 03. 2015 08.39
+7
Zadeva s to ministrico je jasna. Ona nima pojma o ničemer. To bo nastavljena lutka - "nečisti" pa bodo od zadaj vodili ministrstvo!
pogled1
17. 03. 2015 08.34
+2
Alenkino krilo, čevlji... Klavdijin plašč... skupaj je komplet, podobna energija, nič dobrega...
Dakota 100
17. 03. 2015 08.30
+2
VELIKIH HONORARJEV NIMA, ima pa manjše pa teh toliko več. Na koncu koncev popolnoma ISTA.
pajackilevi 1
17. 03. 2015 08.22
+5
Z Vukom je sodelovala ? Vse jasno :) Jeseni je ni več.
blokirani
17. 03. 2015 08.19
+4
Take vzorce je očitno nasledila od Bratuškove.
matija888
17. 03. 2015 07.56
+7
Koliko živali je moralo umreti za njen plašč?
zajfa
17. 03. 2015 07.57
+2
slayer2
17. 03. 2015 07.58
+1
GEneRaL0007
17. 03. 2015 07.58
-6
zajfa
17. 03. 2015 07.52
+0
To bo reform, da bo kar pokalo.
BožidarMacur
17. 03. 2015 08.08
+1
GEneRaL0007
17. 03. 2015 07.42
-1
Stejem dnar...
VSEZNALECno1
17. 03. 2015 08.49
+3
TRUMPP
17. 03. 2015 07.41
+7
Za pol leta je dobra, potem pa,.....spet kakšna nova. Kot na modni reviji.