Slovenija

Bo Maribor ostal brez glavnega kulturnega projekta?

Maribor, 12. 12. 2011 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Maribor bi lahko mesec dni pred začetkom ostal brez projekta Evropska prestolnica kulture, če občine ne bodo zagotovile potrebnih sredstev.

Maribor
Maribor FOTO: Mia Media

Programski direktor zavoda Maribor 2012 Mitja Čander je napovedal, da bo odstopil, če občine ne bodo zagotovile obljubljenega denarja za projekt Evropska prestolnica kulture (EPK). Čeprav je do začetka projekta le mesec dni, občine še niso nakazale vsega denarja niti za letos. Edini, ki je poravnal vse svoje obveznosti, je Ptuj, najbolj problematičen pa je Maribor, ki zamuja z 1,7 milijona evri.

"Maribor je gotovo lahko prihodnje leto izjemno uspešna evropska prestolnica kulture, hkrati pa žal v tem trenutku ne morem izključiti možnosti, da ne bom pred samim odprtjem prisiljen podati odstopa s položaja programskega direktorja," je Čander povedal na današnji novinarski konferenci v Mariboru. "Sem optimist, a situacija je zelo resna."

Kot je dejal, je časa do začetka projekta vedno manj, zavod Maribor 2012 zelo intenzivno dela na pripravah, vendar pa v takšnih okoliščinah projekta ni mogoče izvesti. "Vsi, ki delujemo v tej zgodbi, želimo vsaj minimum urejenih pogojev vsaj mesec dni do prireditve."

Roka za izpolnitev svojih zahtev ni želel določiti. "Želim opozoriti na to dejstvo, da ne bo presenečenj. Vedel sem, da bodo težave, že vse leto so bile težave, ne morem pa razumeti, da umanjka odgovornost tik pred začetkom največje nacionalne zgodbe naslednjega leta," je dodal.

"Glede infrastrukture smo se že prilagodili. Če se začne rušiti še osnovna finančna struktura, ki je že tako znižana, pa je nemogoče izpeljati res kakovosten program. Zato se mora stvar v čim krajšem času rešiti," je bil jasen.

Mariborska občina grožnje z odstopom ne komentira

Odstopa ne izključuje niti generalna direktorica zavoda Suzana Žilič Fišer. "V primeru, da s strani ustanovitelja ne dobimo denarja, je projekt ogrožen," je pred dnevi pojasnila."V tem primeru nikakor ne moremo prevzeti odgovornosti za izvedbo projekta," je še dodala.

Na mariborski občini pojasnjujejo, da je do zamude z izplačilom prišlo zaradi "splošnega upada prihodkov in nerealiziranih virov za investicije". "Plačilo bo izvedeno takoj, ko bo mogoče," poudarjajo.

Nazadnje so na občini po navedbah predstavnikov zavoda Maribor 2012 izvedbo plačila napovedali do srede tega tedna. Takrat je napovedana tudi seja sveta zavoda Maribor 2012.

Na mariborski občini se na grožnjo z odstopom Čandra nimajo namena odzvati. Kot so povedali, je to stvar zavoda Maribora 2012.

Kompleks Maks bo še počakal

Če bo projekt stekel, bodo prireditve med drugim potekale na obnovljenem Trgu Leona Štuklja.
Če bo projekt stekel, bodo prireditve med drugim potekale na obnovljenem Trgu Leona Štuklja. FOTO: Mia Media

Današnja novinarska konferenca je bila sicer posvečena predstavitvi programskega sklopa EPK Terminal 12, ki zajema večje domače in mednarodne umetniške projekte. Gre za sklop, ki je nastajal v najbolj negotovih okoliščinah, predvsem zaradi nejasnosti prizorišč.

Mestna občina Maribor je za ta sklop najprej obljubljala nov kompleks Maks, nato se je govorilo o prenovi hale v nekdanji tovarni TVT Boris Kidrič, nazadnje pa so bili na zavodu Maribor 2012 prisiljeni dogodke postaviti na že obstoječe lokacije, kot so SNG Maribor, Trg Leona Štuklja, umetnostna galerija, Univerzitetni športni center Leona Štuklja, hipodrom v Kamnici itd.

Po besedah vodje programskega sklopa Aleša Štegra bodo kljub vsemu izvedli okoli 100 dogodkov, katerih rdeča nit je "preizpraševanje o bodočnosti". Združujejo različne umetniške zvrsti, ki so jim skupni spektakel, mednarodna dimenzija in pritegnitev širšega kroga občinstva.

Med drugim je izpostavil Oder med nebom in zemljo z dramskimi spektakli, gostovanje Iva Pogorelića z zagrebškimi filharmoniki, koncert DJ Umeka z mariborskimi filharmoniki, arhitekturni projekt 2112 Ai in sklop razstav Umetnost zmeraj zmaga.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

santer
13. 12. 2011 12.15
+1
Kangler in njegovi podrepniki! Obnašajte se časom primerno ,denarja narod nima niti za hrano, vi bi si pa gradili spomenike.Začnite kaj pametnega delat, banda brezdelna ,ki lepo živi in zapravlja na račun države.
BOB-FL
13. 12. 2011 12.41
+1
a tovariš jankovič pa si lahko spomenike gradi?? neprofitne spomenike! maribor je zanemarljivo zapufan proti lj!
Jimi1
13. 12. 2011 14.47
+1
bedasti narod pa takšne voli in podpira.... Prazni želodci bistrijo misli !
-piko-
12. 12. 2011 22.55
+2
Saj se mislijo odcepit, zakaj potem denar iz Ljubljane
Kajetan
13. 12. 2011 08.45
+3
ravno zaradi tega ker je najprej denar od davkov letel v ljubljano, zato se ga nekaj tudi pričakuje nazaj.
ZOKIsloPATRIARH
13. 12. 2011 09.25
+2
Ljubljana ni zmožna brez davkov takšnih in drugačnih pobranih od podjetij iz drugih okoljij (Dolenjska, Štajerska, Primorskam Gorenjska), preživet niti pol leta. V glavnem je to širša javna uprava! Zato je prav, da se vsaj del tega pobranega denarja vrne nazaj!!
major1
12. 12. 2011 22.49
+1
Bo pa župan KLangler stožil državo in bo živel do kraja svojih dni od odškodnine, ki mu jo bo izplačala država. Moprda je tu večji del teh sredstev.
gruber74
12. 12. 2011 22.10
+4
Nevem kaj se tile Stajerci nekaj silijo ce nimajo denarja
thinkP
12. 12. 2011 19.52
+7
K temu je vse kazalo ze sredi maja, ko so odlocali katere projekte bodo financirali... Ko so zacetek septembra najvecji projekti odpadli se je ze vedelo kam vodi vse skupaj.. No se 1 mesec je do propada... Pohvalno!!!!!!!!
Boyd
12. 12. 2011 19.59
+4
kdo pa zdaj v tej krizi v Mbju, kjer je tempirana socialna bomba revščine rabi Čandra in njegove kolege, da si še dodatno napolnijo piskrčke....noben drug ne bo imel nič od te famozne epk
kopz
12. 12. 2011 19.04
+1
KANGLER ODSTOPI!
tepee
12. 12. 2011 20.34
-1
hotel kangler "svojo republiko",po volitvah je utihnil.
korintos1
12. 12. 2011 18.13
+2
potem pa še univerzijada propade. Kangler, dobro delaš. Jankovič vsaj kredite zrihta, ti pa še tega ne.
odbogaposlan
12. 12. 2011 17.44
+2
po prestolnici kulture (brez fičnikov), univerzijadi, manjka MB samo še mesto bebčkov!
LexLuthor
12. 12. 2011 17.00
+11
Izgleda, da nas bo kriza prisilila, da odstopimo od idiotskih in finančno požrešnih projektov. Javne finance so na totalnem psu, država se brezglavo zadolžuje, mi pa se gremo evropske prestolnice kulture in univerzijado in ostale neumnosti. Sploh v Mariboru, ki je ena sam velika revščina in nezaposlenost. Kaj je to, če ni kruha, naj bodo igre? *
Jerry Pikes
12. 12. 2011 17.31
+5
@may_lee ampak nobena država/mesto se ne gre več megalomanskih projektov hkrati... Je imel Kangler plane na zemljiču starega Certusa graditi še največji stolpnici. pa ga je kriza ustavila. Glej konstruktorjeve nesreče na taboru nardimo en projekt pošteno in dobto, ne pa da komaj zvozimo dva velikan projekta