Slovenija

Žagar po manj kot tednu dni odstopil

Ljubljana, 17. 04. 2013 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R./V.B./V.L.
Komentarji
446

Anton Žagar, ki je bil pretekli teden imenovan na položaj direktorja direktorata za infrastrukturo, kar pa je razburilo javnost, je odstopil. Virant pravi, da še vedno zaupa ministru za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu, ki je Žagarja imenoval.

Anton Žagar
Anton Žagar FOTO: POP TV

Anton Žagar, ki je bil pretekli četrtek imenovan na položaj v. d. direktorja direktorata za infrastrukturo, je podal odstopno izjavo. Izjavo je podal ministru za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu, ki ga je na položaj tudi imenoval.

V odstopni izjavi, ki jo lahko v celoti preberete spodaj, Žagar piše, da odstopa "zaradi plazu kritik in podtikanj v javnosti", ki škodujejo ministrstvu. "Kakršna koli zagotovila, da sem svojo službo na Darsu opravljal strokovno in v skladu z zakonodajo, v teh časih ne zadostujejo," je dodal.

Že pred tem je predsednik Državljanske liste Gregor Virant dejal, da ministru Omerzelu še vedno zaupa. "Nisem opazil, da bi naredil karkoli narobe, mislim pa, da ni dobro, da je na tako pomemben direktoratu nekdo, ki je v pravdi z Darsom. Ne vem, kdo ima v tej pravdi prav, naj pa Žagar to stvar rešuje privatno pred sodiščem," je dejal. "O tem sodil ne bom, vendar je nad Žagarjem prevelik vprašanj, da bi lahko ostal na tem pomembnem direktoratu," je ocenil.

Proti Žagarju predkazenski postopek zaradi domnevno spornega poslovanja na Darsu?

V oddaji 24UR so včeraj poročali, da naj bi nekateri dokumenti dokazovali, da je Žagar, ko je bil še zaposlen na Darsu, podjetju Listinski, ki je v lasti Omerzela, priskrbel za okoli 914.000 evrov poslov. Prvo pogodbo naj bi sklenili leta 2008, zadnja pa je še vedno aktivna.

Že samo imenovanje Žagarja za direktorja direktorata za infrastrukturo je nemudoma razburilo javnost, saj je bil Žagar z Darsa odpuščen zaradi spornih milijonskih poslov, poleg tega pa je bila proti njemu vložena odškodninska tožba v višini treh milijonov evrov. Po poročanju 24UR pa naj bi proti Žagarju na okrožnem državnem tožilstvu vodili predkazenski postopek zaradi domnevno spornega poslovanja na Darsu.

Včeraj je zasedal svet Državljanske liste, na katerem so strankini ministri predstavili program dela v vladi. Po vsej verjetnosti pa so se pogovarjali tudi o Žagarju, saj je njegovo imenovanje že pretekli teden razburilo javnost.

Omerzel je včeraj pojasnil, da je Žagarja imenoval izključno zaradi njegovih izkušenj pri delu na tem področju ter njegove strokovnosti. Sam verjame, da mu predsednik stranke še vedno zaupa. "Moje delo z Darsom je bilo transparentno, nič ni bilo narobe," je dejal minister. Pogodbe je vedno podpisovala uprava Darsa, Žagarja ni bilo med njimi, je dodal.

Minister Samo Omerzel trdi, da je Žagarja imenoval zaradi njegove strokovnosti.
Minister Samo Omerzel trdi, da je Žagarja imenoval zaradi njegove strokovnosti. FOTO: Dz-rs.si

Bi moral odstopiti tudi minister?

Omenjena povezava med Žagarjem in Omerzelom odmeva tudi med koalicijskim strankami. "Če je v tem, kar so mediji poročali o ministru Omerzelu v povezavi z Žagarjem, le odstotek resnice, je to zelo slabo za vlado in morata oba odstopiti," je ocenil vodja poslancev SD Matjaž Han.

Če je res šlo za protiuslugo, je to absurd, dodaja Han. Minister namreč po mnenju poslanca s tem ne bo mogel delati na dolgi rok, kljub temu da je, kot verjame Han, velik strokovnjak. Han tako pričakuje, da se bodo te zadeve čim prej razčistile in da bodo tudi koalicijski partnerji s tem seznanjeni na enem od sestankov prihodnji teden.

O tem je danes spregovoril tudi Marko Pogačnik iz SDS, ki vladajoči koaliciji očita, da se ukvarja predvsem s kadrovanjem. "Zaskrbljujoče je to, da se zadeve pojavljajo na enem in istem ministrstvu. Po vikend ministru imamo sedaj še vikend v. d. direktorja direktorata," je dejal.

V SDS ob vseh teh informacijah, ki jih je mogoče razbrati iz medijev, ocenjujejo, da gre za partikularne interese na področju energetike in infrastrukture. "Te zadeve se ponavljajo predvsem pri stranki, ki zagovarja visoka etična merila, ki morajo veljati za vse. S tem se prevzema odgovornost tudi ministra in predsednice vlade," je sklenil Pogačnik.

KPK o imenovanju Žagarja ne vodi postopka

Danes smo prejeli odgovor komisije za preprečevanje korupcije, ki je sporočila, da v zvezi z domnevo, da je Žagar posredoval pri poslih, za katere je bila izbrana Omerzelova družba, ni dobila nobene prijave. Tako zdaj v tej smeri ne teče nobena zadeva na komisiji, so pojasnili.

Pretekli teden iz DL izstopil Krupić

Vendar pa je treba opozoriti, da je iz stranke pretekli četrtek izstopil Fidel Krupić, ki je bil predsednik odbora stranke za infrastrukturo. Takrat je povedal, da izstopa, ker člane stranke razdružuje tisto, kar jih je prej združevalo. Ob njegovem odhodu iz stranke se je namigovalo, da ne odhaja sam, Virant pa je včeraj zatrdil, da je odšel le Krupić.

Po besedah Krupića je težava v tem, da je DL postal "klasična stranka". "Že samo ime pove, da je bila to neka lista, neki skupek enakovrednih posameznikov, ki so vsi prispevali svoje ime, svoje ideje," je poudaril. Med drugim je omenil Rada Pezdirja, Janeza Šušteršiča in druge, ki so "na tej poti obupali iz takšnih ali drugačnih razlogov". Po njegovih besedah je zdaj prišel čas tudi za njegov premislek in ugotavlja, da se v stranki ne vidi več.

Imenovanje Omerzela pa je sicer sledilo odstopu Igorja Maherja, ki je bil minister za infrastrukturo in prostor le pet dni. Odstopil je zaradi pritiska javnosti, saj so mediji poročali o njegovi črni gradnji, za katero je hišno številko dobil prvi dan svojega ministrovanja.

Odstopna izjava Antona Žagarja
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (446)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
18. 04. 2013 12.41
+1
AJ a ni tako, d asi ne dolžen, dokler nisi pravnomočno obsojen, vsaj tako ans je podučeval dr. Anton Sters? A to velja le zakolovodjo JAnšo ter njegove valpete, ostalis o pa plagiatorji, roparji, krvniki in ne vem še kaj že kar pred temi zveličavnimi postopki. Zaakj le Janjše ne bi smeli pribijati na križ, ostale pa je dovoljeno? Zakaj PS nima na svoji strani rubrike za zbiranje pisem podpore, ampak so ga enostavno skinili z mesta šefa stranke?
24vohomurckov
18. 04. 2013 12.01
+4
Vlada naj bi danes imenovala nove nadzornike Soda, sledil bo spopad za stolčke v upravi. V zadnjih dneh naj bi kadrovske vajeti v PS v roke prevzel Zoran Janković, ki bi na vrh Soda postavil Zdenko Grozde, direktorico Javnega holdinga Ljubljana. Bo v koaliciji zaradi tega počilo?/prepisano/
Foglof-Tunek 14
18. 04. 2013 10.04
+3
Čujte, bog te oče frdama, zakaj strokovnjaki ne grejo v politiko? Zato ker mediji fsakega raztrgajo in fse gre po starem naprej. Kdorkoli proba nekaj naredit mu ne uspe, pa fseeno če gre za aktualno vlado ali kerokoli drugo. Fsi se ukvarjajo z branjenjem svojega lika, dela in preteklosti. Namesto z reformami, se ukvarjamo s plagiati in podobnimi aferami. Aktualne člane vlade, sami sramotimo doma in v tujini. Prejšnje enako! Ne ustvarjamo novih delovnih mest. Evropskim partnerjem drug drugega tožimo in pisarimo o temačnih silah iz ozadja. Tudi mediji se naj fprašajo o svojem početju, te pa svoboda govora gor ali dol. Samo nekaj še bom reko, te pa grem v gorico moje šmarnice rihtat naprej. Slovenija spada v sam vrh Evrope po samomoru! Treba se bo malo zamislit haa? A nismo samodestruktivni? Tunek iz haloz
Terezinka
18. 04. 2013 10.34
+1
Tekmovanje koliko sosedovih krav mora crknit, da bo Slovenija brez krav Bistvo nam ni rešitev in delo naprej toda enakost v revščini. Tisti 1% pa tako dejanje že od 90 leta dalje podpira in se bogati. Nič ne bo zares kaznovano, ker so lopovi eden drugemu pokorni ali pa v strahu. Narod zbudi se zase in ne brani njih. Rabimo jutri in ne herojev iz ene ali druge vojne in obdobji svinjarije po eni in drugi vojni
Terezinka
18. 04. 2013 09.27
+2
Normalen pogovor dveh mamic, ki čakata otroka v vrtcu, ko se prebuva je bil kako so okradli soseda in oglasi se radoveden otrok in vpraša: Kaj so ga okradli politiki. Besede lopov, tak in politik je pri nas za otroke istega pomena
Pro75
18. 04. 2013 09.12
+1
Pagiatorka na čelu vlade, vikend minister in v.d. direktor direktorata,sami kompetentni in sposobniljudje!!!! Vlada ki veliko govori, pa nič ne naredi, zelo sposobna vlada. Takšno vladanje je po godu tistim, ki si ne želijo, da bi se naša država rešila iz krize.
Terezinka
18. 04. 2013 09.30
+1
Tvoje govorenje je bolj podobno tistemu, ki ne želi rešitve. Na žalost ali na srečo je trenutno dano tej vladi, da še enkrat poskuša rešitev. Če ne bomo enotni vsaj v upanju ali moučanju in bomo sami sebe samo kritizirali (lepo povedano, da me ne briše) nam ni rešitve. Italijani, ki so bistveno bolj v godlji v vsaki drugi besedi govorijo uniti
Pro75
18. 04. 2013 12.07
Kako lahko plagiatorka in vikend ministri rešijo državo? So slaba rešitev za državo!!!! Vsekakor pa podpiram tiste-ga,ki bo deloval v korist države.
Tonček Balonček
18. 04. 2013 12.45
TAjfun, tis si smešen, ta vlada ni v funkciji niti mesec dni, pa akkšen program naj ima, 10+100? Mimgrede, govori in piše nekajkrat manj, kot je to poečnjal prejšni šef, ki je itak mveč ali manj le govoiril in pisal, twital in se šel podobne štose. A ti živiš kej drugje?
Pro75
18. 04. 2013 23.22
Saj nima programa, v tem je hec. Prejšnji teden je govorila (plagiatorka ) eno, ta teden govori drugo. Žal...
zemljemerec
18. 04. 2013 08.15
Kaj je Virant iz društva be happy prišel...?
Tonček Balonček
18. 04. 2013 12.45
sasko-1
18. 04. 2013 06.06
+3
Zadnji čas, da pride TROJKA in stvari postavi na svoje mesto tako kot je treba; saj mi reveži nimamo kaj zgubiti, tistim,ki imajo pa visoke plače se jim pa tresejo hlače zato se tako prekleto otepajo in si zakrivajo oči pred resnico in si ne priznajo,da smo že čisto na dnu, Pahor pa povsod kjer nastopa samo govori kako ZMOREMO in kako bomo ZMOGLI pa od tega ni prav NIČ!
Terezinka
18. 04. 2013 09.35
+1
Reveži imamo šanso izgubiti še del socialnih pravic, ki smo jih bili in smo jih še navajeni. Te nam je vztrajno jemala tudi neoliberalna politično usmerjena Janševa vlada. Drugega pa res nimamo dosti izgubiti. Je pa prav za reveža pomembno, da se tudi njegov otrok lahko šola in da tudi sam lahko gre vsak k zdravniku brez skrbi, da ga ne bo postavil pred vrata, ker nima denarja.
johanca123
18. 04. 2013 05.42
+1
Eh kaj bi to en navaden kurji tat - zaskrbljujoče je, da je na čelu vlade oseba osumljena plagiatorstva in da za to ugotovitev rabijo 3 do 6 mesecev (trije navadni pokavci pa tri ure na kompu)
resslovenka
17. 04. 2013 22.00
V naši politiki je tako, da v svojih vrstah vsi vsem zaupajo. Tudi tedaj ko jih ti zaupanja vredni na,,gnejo! In potem jih imajo obraz še zagovarjat? Pa saj ga skoraj ni, ki ne bi imel česa nad sabo.
hcaine8
17. 04. 2013 19.57
+10
Iz preVirantove liste izstopajo vsi resni ljudje, kmalu bodo samo še navadni previranti ostali! In on bi nastopal z imidžem najbolj moralnega politika!
24vohomurckov
17. 04. 2013 18.27
+9
...ta država smrdi od gnilobe.......zlatan se mirno sprehaja po sloveniji, pa je davkariji dolžan 24 milijonov evrov.....ubogi revček brez službe,gre v uklonilni arest za 42 neplačanih evrov......marš!
hcaine8
17. 04. 2013 19.59
+7
Preganjati Zlatana bi bilo po trenutnih trendih nacionalistično in nestrpno! Borci za "enake pravice" so pripeljali do drugega ekstema - do pozitivne diskriminacije.
Jaka Planinc
17. 04. 2013 18.19
+3
ŽAGAR JE BIL S PREVELIKIM VPRAŠEJEM INPREVELIKO ŽAGO ODŽAGAN. IZGLEDA DA IMA PREVELIKO ŽAGO.OMRZEL PA MALO MANJŠO ŽAGO.
belaovca
17. 04. 2013 18.03
+2
Moram hlače z globokimi žepi kupit
belaovca
17. 04. 2013 18.01
+0
Moram hlače z globjimi žepi kupit
belaovca
17. 04. 2013 17.59
+0
Moram hlače z globjiimi žepi kupit
belaovca
17. 04. 2013 17.58
+0
Moram hlače z globjimi žepi kupit
želo
17. 04. 2013 17.19
+5
Pa so rekli tile da bodo delali v dobrobit Slovenije. HAHAHA, sama korupcija jih je skupaj, sja bodo sami sebe odstavljali kar po tekočem traku.
želo
17. 04. 2013 18.28
+2
12345cenzurirani54321
17. 04. 2013 17.17
+2
Cenzura tu gor je pa huda....
24vohomurckov
17. 04. 2013 16.50
+2
...menda se janša vrača v aktivno politiko!
24vohomurckov
17. 04. 2013 16.48
+8
...odideta naj tudi omerzel in virant.....pravzaprav naj se poberejo kar vsi!