Slovenija

Bo Lajovic še častni konzul?

Ljubljana, 03. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Posebna komisija zunanjega ministrstva, ki ugotavlja, ali je Dušan Lajovic potem, ko je na internetu objavil seznam udbe, še naprej primeren za častnega konzula, je končala z delom. Kaj so zapisali v poročilu, za zdaj ne morejo povedati, saj ga mora najprej dobiti zunanji minister. Časa pa ni veliko, saj Lajovicu v petek poteče mandat.

Dušan Lajovic, častni konzul
Dušan Lajovic, častni konzul FOTO: POP TV

Zunanji minister Dimitrij Rupel se bo na podlagi poročila odločil, ali bo Lajovic še naprej častni konzul ali pa bo vladi predlagal razrešitev. Zanimivo pa je, da Lajovic nič ne ve o tem, da bi mu v petek potekel mandat. Dušan Lajovic odgovarja, "da z gospodom Breznikom nista dobila nobenega roka, da sta bila ena prvih konzulov in da nista imela nobenega roka. To sploh ni res, nobenega datuma niso dali." Gospod Lajovic torej trdi, da njegov mandat ni omejen.

Mitja Štrukelj, generalni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve
Mitja Štrukelj, generalni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve FOTO: POP TV

Na zunanjem ministrstvu odgovarjajo drugače. Mitja Štrukelj, generalni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve, pravi, da Lajovic morda ne pozna natančnih določil, vendar je v 11. poglavju navodil za častne konzule iz leta 1993 točno določeno, da se mandat imenuje za čas petih let, ki pa se lahko podaljša. Štrukelj, ki je tudi vodil posebno komisijo zunanjega ministrstva, je še povedal, da so zbrali različna pravna mnenja in podatke. Kaj so predlagali zunanjemu ministru, še ne more povedati.

Na imenovanje oziroma podaljšanje mandata častnega konzula med drugim vpliva tudi starost in ravno to naj bi, kot je neuradno slišati, navedli kot razlog za čim bolj diplomatsko razrešitev primera Lajovic. Zunanje ministrstvo naj bi presodilo, da je častno konzulstvo za Lajovica, ki se bliža osemdesetim letom, prenaporno, zato naj mu ne bi podaljšali mandata.

Da bi kot razlog za razrešitev navedli afero udba.net, menda ni nihče navdušen, saj vsi priznavajo, da je Lajovic veliko naredil za Slovenijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja