Slovenija

Bo Križnar kmalu doma?

Ljubljana/Kartum, 08. 08. 2006 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.L./Š.Z.
Komentarji
7

V predsedniškem uradu si prizadevajo za izpustitev Toma Križnarja, ki je v sudanskem priporu.

Križnar je priznal, da je v državo vstopil brez dokumentov.
Križnar je priznal, da je v državo vstopil brez dokumentov. FOTO: POP TV
Sojenju Tomu Križnarju se je v sudanskem kraju Al Fašir začelo 31. julija, grozi mu do pet let zapora. Obtoženi je priznal nelegalen vstop v državo, druge očitke pa zanikal.

Tomo Križnar, popotnik in humanitarec je že od 19. julija v sudanskem zaporu Al Fašir.

Slovenski popotnik je februarja letos želel odpotovati v sudansko pokrajino Darfur, da bi ocenil tamkajšnjo situacijo in pomagal pripraviti prihod slovenskega predsednika Janeza Drnovška, so sporočili iz urada predsednika. ''Ker ni dobil sudanske vize, se je odločil, da odpotuje v Čad, kjer se nahaja velik del beguncev iz Darfurja. Predsednik republike je na njegov predlog želel obiskati eno izmed begunskih taborišč na čadski strani meje. Vendar obisk ni bil izpeljan, ker so ga mednarodne humanitarne organizacije odsvetovale zaradi logističnih težav,'' so zapisali v predsedniškem uradu.

Tomo Križnar se je potem odločil, da preide na sudansko stran meje, v Darfur, kjer je imel že prej stike s predstavniki odporniških skupin, so pojasnili. Tam je ostal vse do pred kratkim, ko se je na predlog urada predsednika republike predal silam Afriške unije.

Križnar zaradi 'protisudanskega delovanja' ni dobil vizuma.
Križnar zaradi 'protisudanskega delovanja' ni dobil vizuma. FOTO: POP TV

''Situacija v Darfurju postaja namreč vse bolj napeta in nevarna. Z Afriško unijo je bilo prej dogovorjeno, da ga bodo prepeljali iz Sudana. Vendar so ga po nekaj dneh sile Afriške unije predale sudanskim oblastem, te pa so ga poslale v zapor v Al Faširju, kjer se nahaja še zdaj,'' so zatrdili v uradu predsednika.

Medtem se v predsedniškem uradu trudijo, da bi sudanske oblasti izpustile Križnarja. V prizadevanja za izpustitev slovenskega popotnika se je vključilo tudi slovensko zunanje ministrstvo. ''Živahne diplomatske aktivnosti potekajo tudi zdaj in pričakujemo, da bo Tomo Križnar v kratkem izpuščen in poslan domov,'' so še zapisali v sporočilu za javnost.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazbodner
09. 08. 2006 11.19
Ce se brez ustreznih dokumentov podas cez mejo in te ulovijo, si pac delezen kazni, ker je to nezakonito dejanje. S Kriznarjevo odlocitvijo, da brez vizuma vstopi v drzavo, pa nima verjetno nic ne Rupel in ne Drnovsek, zato ne razumem, zakaj se vsi spravljate na njiju. Je pa res, da naj bi zunanje ministrstvo pomagalo drzavljanom v tujini in tako tudi Kriznarju. In ce je res, da vlada dela tako dobro, kot vsak dan zatrjuje Jaka37, bo Kriznar jutri zjutraj doma.
stane@jesenice.net
09. 08. 2006 11.00
UPAM DA SO RAZMERE V ZAPORIH TAM KAJ BOLJŠE KOT PRI NAS, ker vsi samo kritizirajo kako je pri nas slabo in enako kako je slabo v centrih za tujce, kje pa so sedaj NAŠE NEVLADNE ORGANIZACIJE in CIVILNA DRUŽBA pa še predsednik, da bi se malo zavzeli za Križnarja, v drek so ga spravili, sedaj pa naj ga vlada in zunanje ministrstvo ven potegne, ma dejte ljudje , če ste kaj pametni, pomislite kdo je to zakuhal
pimo
09. 08. 2006 10.37
Vlada se je distancirala od solističnih in bebavih drnovškovih potez in zakaj bi moral sedaj Rupel reševati drnovškove zablode in ljudi ,ki jih je potunkal z svojimi utopičnimi idejami, za katere je porabil ogromno denarja, pa popolnoma brez učinka. Sedaj je g. prezident modro tiho, pa tudi kakšne kritike začuda ni deležen. Le kako bi rztrgali vlado če bi se podala v kakšno podobno zablodo??????
jaka37
09. 08. 2006 09.50
Rupel bi res lahko kaj naredil, a ne pozabite, da ga je Drnovšek poslal dol in ga spravil v to zagato. Potem naj ga še Drnovšek reši.
sodelujem@email.si
08. 08. 2006 20.42
JA RUPEL DAJ DA TE ZDAJ VIDIMO FRAJER. NAREDI NEKAJ NE PA DA SE OBRAČAŠ TAKO KOT VETER PIHA. NISI SPOSOBEN SPORA S HRVAŠKO REŠIT. PA BREZ ZAMERE AMPAK PAČ NISEM ZADOVOLJEN S TVOJIM DELOM
d*vil
08. 08. 2006 19.17
No Rupel,uporabi zdaj svoje veze po svetu in osvobodi svojega sonarodnjaka! Aja ni časa...al se ne splača...gobezdač
jaka37
08. 08. 2006 19.16
Zarad Drnija bodo ljudje še umirali. Mislm, da je to popolnoma neodgovornih dejanj Drnija, da razkira človeka za kvazi svoje cilje. Če bi to storil kdo iz vlade, bi bila katastrofa. Ker pa je to Drni, pač nič. Mislim, da bi Drni moral odstopiti.