Slovenija

Bo kriza razlog za klestenje v šolstvu?

Ljubljana, 04. 10. 2011 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ključno vprašanje za Slovenijo pred 5. oktobrom, svetovnim dnevom učiteljev, je, kako razumemo pomen izobraževanja v času krize. Bomo šli po grški poti odpuščanja ali se bomo odločili za vlaganje v šolstvo?

Ključno vprašanje za Slovenijo pred 5. oktobrom, svetovnim dnevom učiteljev, je, kako razumemo pomen izobraževanja v času krize, pravi glavni tajnik sindikata pedagoških delavcev Sviz Branimir Štrukelj. V sindikatu "politični razred" pozivajo, naj se odloči, ali bomo šli po grški poti odpuščanja ali se bomo odločili za vlaganje v šolstvo.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: POP TV

Grčija bo v kratkem odpustila 30.000 javnih uslužbencev, med njimi tudi pedagoških delavcev. Na Danskem so se nasprotno pred nekaj tedni odločili za povečanje sredstev za izobraževanje, čeprav se prav tako soočajo s krizo kot druge države, pravi Štrukelj. Taka odločitev po njegovih prepričanjih kaže na "drugačen način obvladovanja krize".

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je ob tem izrazil upanje, da predlogi za povečanje števila otrok v vrtčevskih skupinah in šolskih razredih oz. za zmanjšanje števila vzgojiteljev ter učiteljev ne pomenijo, da se bo Slovenija obrnila v smer Grčije.

Štrukelj je izpostavil tudi izjavo predsednika SDS Janeza Janše, da "rezerve, ki še obstajajo, so v učinkovitosti, organizaciji in številčnosti javnega sektorja. Pri javnih naročilih je teh rezerv zelo verjetno za okoli 20 odstotkov, v organizaciji šolstva, zdravstva in socialne mreže pa verjetno tudi najmanj 15 odstotkov".

V zvezi s tem se glavni tajnik Sviza sprašuje, "kako bo potencialna naslednja oblast za 15 odstotkov zmanjšala stroške v šolstvu, zdravstvu in sociali, če pa vsi vemo, da gre v teh panogah 85 odstotkov vseh sredstev za plače". "Če pri nespremenjenih plačah za 15 odstotkov znižate stroške, nimate nobenih materialnih stroškov, torej se pouk ne more odvijati, v bolnišnicah ne morejo zdraviti, ni ničesar," pravi Štrukelj, ki se sprašuje, ali taka izjava torej ne pomeni odpuščanja.

Prazen razred
Prazen razred FOTO: Reuters

Tudi taka izjava po prepričanju Štruklja pomeni, da se Slovenija "ne obrača po danskem zgledu, temveč nam je bližja in ljubša Grčija".

Enakost spolov v vzgoji

Predsednica Sviza Jelka Velički je pred prihajajočim svetovnim dnevom učiteljev izpostavila temo letošnjega svetovnega dne – enakost spolov v vzgoji in izobraževanju. Kot opozarja, da "čeprav sta vzgojiteljski in učiteljski poklic pretežno v domeni žensk, neenakost med spoloma ostaja težava".

To svojo trditev je podkrepila s podatki: V Sloveniji je 45.600 učiteljev, vzgojiteljev ter drugih strokovnjakov v pedagoških poklicih. Od tega je 9600 vzgojiteljev ter pomočnikov v vrtcih, 16.000 je razrednih in predmetnih učiteljev, 7500 je srednješolskih učiteljev, 1700 jih je zaposlenih na višjih strokovnih šolah, 5200 pa v visokošolskih zavodih.

Med naštetimi je 80 odstotkov žensk, razmerje med spoloma pa se spreminja obratno sorazmerno s stopnjo izobrazbe. Če je v vrtcih skoraj 98 odstotkov zaposlenih pedagoških delavcev žensk, je na visokošolskih zavodih le še 35 odstotkov žensk, pravi Veličkova. Tudi na vodilnih mestih na višjih stopnjah izobraževanja najdemo večinoma moške, dodaja. To je po mnenju sindikata nesprejemljivo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grdavs
04. 10. 2011 16.14
Mah, javkanje "učiteljev" mi gre prav na jetra. Na prste ene roke lahko preštejem PEDAGOGE, ki sem jih spremljal od osnovne šole, do konca srednje šole mojega otroka. Na faksu so bili pa VSI neki falirani študentje, ki so se šli "pedagoge" in dokler moj otrok ni odšel v tujino na študij, sploh ni vedel kaj je to DOBRO PREDAVANJE!!
grdavs
04. 10. 2011 16.07
Mah, javkanje "učiteljev" mi gre prav na jetra. Na prste ene roke lahko preštejem PEDAGOGE, ki sem jih spremljal od osnovne šole, do konca srednje šole mojega otroka. Na faksu so bili pa VSI neki falirani študentje, ki so se šli "pedagoge" in dokler moj otrok ni odšel v tujino na študij, sploh ni vedel kaj je to DOBRO PREDAVANJE!!
kwa.dugaja
04. 10. 2011 15.19
no, je treba vedet da je grčija po številu učiteljev na učenca daleč v prednosti v celotni EU. slovenija je niti slučajno ne dosega. je treba najti drugo vejo javne uprave kjer boste lahko varčevali - začnite kar vi poslanci pri sebi in razne brezvezne agencije takoj za njimi. tam se lahko za razliko od drugo privarčuje veliiiiiko več.
Evstahije_brzi
04. 10. 2011 14.56
Ja ŠtrukeLJ, plače bo potrebno zmanjšat, pa malo več migat, ja. Tako kot se v gospodarstvu dogaja že 5 let, javni uslužbenci pa itak komaj zapravite proračun, zato ga še morajo računovodkinje preknjižit na svoje račune... Saj, ko ne bo več polne malhe, boste pa srečni, če boste za 10% manjše plače delali. Pa še vprašanje: a javni sektor kaj odprodaja počitniške hišice na morju in v planinah? Zaenkrat jim še ne gre tako hudo!!!
anjerd
04. 10. 2011 14.47
Za vse enako, če je treba tudi odpuščanje.