Slovenija

Žbogar: Komisija ima že narejen širši in ožji seznam arbitrov

Bruselj, 10. 01. 2012 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kljub temu da Evropska komisija še ni razkrila seznama arbitrov, slovenski zunanji minister Samuel Žbogar pričakuje, da bo seznam takšen, da bodo z njega "lahko skupaj izbrali tri arbitre".

Evropski komisar za širitev Štefan Füle je slovenskega zunanjega ministra Samuela Žbogarja, ki opravlja tekoče posle, in njegovo novo hrvaško kolegico Vesno Pusić v Bruslju končno seznanil, da bo Evropska komisija seznam kandidatov za arbitre po arbitražnem sporazumu stranema predstavila v drugi polovici januarja.

Samuel Žbogar je ocenil, da so na pogovoru dosegli velik napredek.
Samuel Žbogar je ocenil, da so na pogovoru dosegli velik napredek. FOTO: Aljoša Kravanja

Minister Žbogar je poudaril, da slovenska stran seznama arbitrov še ni pričakovala, saj je šlo za prvo neformalno srečanje na ravni ministrov s komisarjem, na katerem so govorili o modalitetah priprave seznama. O imenih arbitrov se danes niso pogovarjali, je povedal Žbogar in dodal, da ima komisija sicer že narejen širši in ožji seznam, s katerim pa niso bili seznanjeni.

Znano je, da imata Slovenija in Hrvaška različno stališče glede razumevanja rokov iz arbitražnega sporazuma. "Roki, ki zavezujejo stranki v arbitražnem sporazumu, so zelo jasni – en mesec in 12 mesecev od podpisa hrvaške pristopne pogodbe," pravi Žbogar, ki spominja, da je Slovenija v ponedeljek Hrvaško obvestila, da je potekel enomesečni rok za skupno uskladitev podrobnejšega predmeta spora.

Če se državi ne bosta uskladili o tem, kdaj začnejo teči roki, bo o tem odločalo arbitražno sodišče. "V kolikor bo odločilo drugače, si slovenska stran pridržuje pravico, da bo takrat posredovala tudi ločeno podrobno predstavitev predmeta spora," je še dodal Žbogar.

Žbogar in Pusićeva sicer nista govorila o tem problemu. Žbogar pravi, da "niso niti pričakovali, da bi po 20 letih neuspešnega dogovarjanja uspeli skupaj sestaviti nek predmet spora" ter da so se odločili, da ga bodo enostransko predstavili v svojem celotnem memorandumu.

O imenih arbitrov se v Bruslju še niso pogovarjali.
O imenih arbitrov se v Bruslju še niso pogovarjali. FOTO: Thinkstock

Po pričakovanjih bi Evropska komisija seznam morala državama predati ob podpisu hrvaške pristopne pogodbe z EU 9. decembra lani, ko so v skladu z arbitražnim sporazumom začeli teči vsi postopkovni roki. Zakaj tega Evropska komisija ni storila, ni znano. Žbogar meni, da je želi komisija "pripraviti tak seznam, ki bo omogočil stranema, da sami izbereta arbitre s tega seznama, tako da ne bi bila potrebna vloga predsednika meddržavnega sodišča".

V skladu z arbitražnim sporazumom mora Evropska komisija obema pogodbenicama predložiti seznam uglednih mednarodnopravnih strokovnjakov, s katerega bodo nato v petnajstih dneh izbrali predsednika in dva člana arbitražnega sodišča. Če jima tega v tem času ne bo uspelo, bo trojico s tega seznama namesto njiju izbral predsednik meddržavnega sodišča v Haagu.

Za petčlansko arbitražno sodišče, ki bo dokončno določilo potek meje med državama tako na kopnem kot na morju, sta državi že imenovali vsaka svojega člana. Slovenski član je Jernej Sekolec, hrvaški pa Budislav Vukas.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ambisont
11. 01. 2012 07.20
+4
Kot poznam stvari v zvezi zgodovinskega poteka določitve državne meje med RH in RS obstoja nešteteo dokazov, ki govorijo v naš prid. Kapitalna napaka je bila storjena z določitvijo presečnega datuma t.j. 25.6.1991. Vse kar se je dogajalo pred datumom bo za arbitre irelevantno. Če pa bi javnost vedela kaj je ta slovenski narod prinesel s seboj kot doto ob prvi združitvi v državi SHS, to je po Karlovem manifestu po letu 1918, potem nam je lahko vsem jasno, da bomo kot narod spet zgodovinsko oškodovani.Seveda za to nihče od politikov ne bo kaznovan, ker poznamo samo politično odgovornost.
NavihanNavihan?ek
20. 01. 2013 16.07
karlov manifest bi naši "strokovnjaki" obvezno morali omeniti
BMWmunja
10. 01. 2012 20.24
+1
Danes se zaradi primitivnega ravnanja admina na tem portalu poslavljam. Bilo mi je zadovoljstvo brati vaše misli in komentarje, verjamem pa, da tistih najbolj zanimivih po zaslugi omenjenega individuma sploh nisem videl. Tudi vi mojih večinoma ne. Na sorodnih portalih menda noben zakompleksiranec ne dela problemov in ne frustrira bralcev kot tukaj. Tam me boste prepoznali pod enakim avatarjem, tako da se pravzaprav ne poslavljam od vas temveč samo od 24 kur. Pred dvema ali tremi dnevi se je že en bralec "poslovil" iz razloga, ki sem ga navedel tudi sam. Dokler bo na tem portalu zaposlen ta admin se bodo šefi morali vprašati tudi po tem, kaj neki pomeni pravica do izražanja svojega mnenja, ki je-mimogrede-v demokraciji ustavna.
SLOISTRA
10. 01. 2012 13.37
+5
Za umik mojega komentarja smatram, da objavjate v korist Hrvaške in v škodo SLO.
nykica
10. 01. 2012 13.51
+1
Meja med Slovenijo in Hrvaško poteka točno po sredini Piranskega zaliva in nič dručače.
androo78
10. 01. 2012 15.06
+4
tuki je pa jelinčič zakon ker dobro pozna zgodovino
Danijel Fric
10. 01. 2012 18.10
+3
Nikica usrrra motku, meja je na Reki, Sloveniji pripadajo še kvarnerski otoki, ti pa zgleda da si zgodovino v šoli vedno šprical !!!!!
hhrabrimisek
10. 01. 2012 12.01
+0
Poguglejte New world order Illuminati bilderberg group council on foreign relations resitve thrivemovement zaitgaist wearethechange
andlen
10. 01. 2012 13.01
+4
Lahko kdo razloži, kaj počne Piran kot ilustracija problematike določanja poteka državne meje, kakor je predvideno v Sporazumu o arbitraži? Govor je o DRŽAVNI meji, ne o neki OBČINSKI ali POKRAJINSKI. Nobene DRŽAVNE meje ni niti blizu Pirana.
Brus123
10. 01. 2012 10.02
+4
Glede na dejstvo, da imamo bolj malo morja, nas vsaj žejne daleč ne bodo peljali!!