Slovenija

Janez Janša zastrašuje?

Ljubljana, 06. 01. 2009 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
347

Nekdanji premier tokrat razmišlja o tožbi zoper Slavka Ziherla, ker je dejal, da ''Janša s svojim načinom vladanja ogroža marsikatero liberalno oziroma kar obče človeško vrednoto''. Odziv Ziherla: "Grožnja je dokaz, da sem imel prav."

Ali bo Janez Janša tožil še Slavka Ziherla zaradi izjave: "Razlog, da sem šel v politiko, je bil, ker je Janez Janša s svojim načinom vladanja ogrožal marsikatero liberalno in obče človeško vrednoto."?
Ali bo Janez Janša tožil še Slavka Ziherla zaradi izjave: "Razlog, da sem šel v politiko, je bil, ker je Janez Janša s svojim načinom vladanja ogrožal marsikatero liberalno in obče človeško vrednoto."? FOTO: J.D.
Z izrečenim ste našo stranko neposredno obtožili ravnanj, ki ogrožajo obče človeške vrednote, ravnanj, ki so protiustavna in protizakonita. Vaša izjava je brez kakršne koli dejanske podlage in je v celoti neresnična in izredno žaljiva ter kot taka nedopustna in predstavlja močan poseg v pravico do časti in dobrega imena naše stranke. Ker želimo to zadevo urediti po mirni poti, vas prosimo, da nedopustno izjavo javno prekličete in se zanjo opravičite. V nasprotnem primeru bomo primorani preklic izjave in javno opravičilo zahtevati po sodni poti. Del dopisa iz odvetniške pisarne Nine Zidar Klemenčič

Nekdanji premier Janez Janša razmišlja o novi tožbi. Tokrat zoper podpredsednika LDS Slavka Ziherla, ki je ob odstopu z mesta državnega sekretarja na zdravstvenem ministrstvu dejal, da je v politiko prišel, ker je slutil, da ''Janša s svojim načinom vladanja ogroža marsikatero liberalno oziroma kar obče človeško vrednoto'', s čimer je očitno vznemiril bivšega predsednika vlade.

Janševa odvetnica Nina Zidar Klemenčič je Ziherlu pred začetkom novega leta poslala pismo, v katerem ga poziva k preklicu in opravičilu, je za 24ur.com potrdil podpredsednik LDS. Torej, ali javno opravičilo Janši in preklic izjave ali pa bo predsednik SDS zoper njega vložil tožbo.

Ziherl pa se ne da. Izjave ne namerava preklicati, prav tako se ne bo opravičil. ''Ne, gospod Janša, svoje izjave ne bom javno preklical in se vam ne bom opravičil. Ostal bom zvest svojim liberalnim in obče človeškim vrednotam, ki jih z grožnjo s tožbo ogrožate,'' sporoča Ziherl. Jutri naj bi o tem tudi pisno obvestil odvetnico Zidar Klemenčičevo.

Janševa poteza se mu sicer ne zdi presenetljiva. ''Ta grožnja je pravzaprav samo dokaz, da sem imel prav v tej svoji izjavi. Tukaj mi krati pravico do svobode govora. Izjavo sem podal kot politik, podpredsednik LDS, in tudi kot človek,'' je dejal.

Odrekanje svobode izražanja priča, da nekdo slabo prenaša drugačno mnenje in da je za izključitev tega pripravljen storiti marsikaj. V vsakem primeru pa ima tudi zelo negativne posledice, zato želimo slovensko javnost opozoriti na nedopusten način zastraševanja, ki se ga z napovedano tožbo poslužuje tako pomembna politična figura, kot je vodja sedanje opozicije in še včeraj slovenski premier. Liberalna akademija

Z njim se strinjajo tudi v Liberalni akademiji. Nad napovedano tožbo proti Slavku Ziherlu, ki je tudi njihov član, so ''zgroženi''. ''Ne znamo si predstavljati, kakšna naj bi bila smiselna pravna utemeljitev zanjo. Če prav razumemo, je Janšo razjezila Ziherlova misel, s katero je pojasnil svoj motiv za vstop v politiko, ko je zanj dejal, da je s svojim načinom vladanja ogrožal marsikatero liberalno oziroma človeško vrednoto,'' so zapisali v sporočilu za javnost. Po svoje so napovedane tožbe sicer veseli, ''ker verjamejo, da je brezpredmetna, hkrati pa zato, ker na lep način istočasno ilustrira tisto, kar je želel povedati Slavko Ziherl".

Številne tožbe

Tako bo Janša verjetno vložil še eno tožbo. Do sedaj je vložil tožbeni zahtevek zoper nekdanjega premierja Antona Ropa zaradi izjave, da sta se Janša in hrvaški predsednik vlade Ivo Sanader pred volitvami 2004 dogovarjala za incidente v Piranskem zalivu. "Postopek zoper Antona Ropa je v fazi priprav na glavno obravnavo, ki pa še ni razpisana, kljub temu da smo zaprosili za prednostno obravnavanje," so sporočili iz odvetniške pisarne Zidar Klemenčič.

Prav tako je po objavi oddaje 'Resnica o Patrii' predlagal kazenske pregone zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda, nekdanjega prvega moža policije Bojana Potočnika in predsednika komisije za boj proti korupciji Draga Kosa. Odločitve o morebitnih tožbah so zdaj na strani tožilstva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (347)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

preslica
10. 02. 2009 15.17
Janša bravo, kaj pa bodo ti psihiatri. Samo stare stvri pogrevajo. Kaj pa je ta Marija. Poglejte še malo bolj nazaj v Kočevski rog, kjer ležijo kosti brez sodbe v imenu ljudstva.
speady
10. 02. 2009 12.43
Kar brište , nič več vas ne more rešiti propada!
Adolph
10. 02. 2009 12.08
Te stvari o Jansi morajo drzati,v njegovem casu je bilo cenziranih tukaj pri 24com 95 % mojih komentarjev, ali imamo se vec Jansetov? . . .. . .
linum
10. 02. 2009 11.47
Dr Zihrl z vami se popolnoma strinjam, vendar se sprasujem kaj vi delate v druzbi z g. Jankovicem. Osebno bi rada zivela v svobodni in pravni drzavi kjer bi bil zakon za vse enak, in ne v drzavi kjer se krade in manipulira ce si na pravi strani
dinar
07. 01. 2009 22.45
G. Ziherl ima čisto prav, jaz ga podpiram. JJ je mislil da, nas bo vse discipliniral tako kot njemu paše. Svobodo govora je čisto izničil, v socializmu je bil pa glasen, kako se mu krati pravica. Tistih par dni ,ko je bil v zaporu in ga sedaj Bush hvali kako se je boril je lari fari. Če bi JJ bil še par dni v zaporu bi prodal lastno državo - izdal - tak je njegov karakter. Sedaj pa zapira svoje lastne državljane, ki nimajo denarja za plačilo prekrška 30 dni pa so še kar dolžni, to je kratenje pravic in protizakonito. S tem lahko izgubijo službo, ugled, imajo velike psihične težave itd. To JJ - a nič ne zanima.Njegova bodoča žena ali kaj drugega, ima tudi nenormalno veliko dopusta se vam ne zdi? To zopet mi plačujemo. Tako, da sem jaz za to da se JJ -u da še ena možnost in sicer naj zapusti državo za vedno ali pa v zapor za deset let, da ga občuti tako kot je potrebno. BRAVO G: ZIHERL
Pincopalino
07. 01. 2009 17.51
ne sekiraj se moj komentar so tudi brisali
titovka
07. 01. 2009 17.21
mene samo zanima...kdaj bo JANŠA tožil SAM SEBE....SAM SEBE????kako je šeli on bil žaljiv do vseh kateri se mu niso podredili in mu lizali pete in rit!!!!!
titovka
07. 01. 2009 17.19
koni srce...cmoka na oba oka!!!
titovka
07. 01. 2009 17.18
lep večer praško....
Tonček Balonček
07. 01. 2009 17.14
Hišan, en programček moraš napraviti, kot tisti SDS skrbnik strani, ki je glasoval za ne vem že kaj in je tako pretiraval, da je SDS dobial 80 procentov, mi smo s epa smejali.
M-teorija
07. 01. 2009 16.27
VolilecSI07.01.2009, 14:40 Povsod smo,kot Freedy Kruger, vaša nočna mora!!!!!!!!!!!
MojcaCoh
07. 01. 2009 14.40
Sedaj ko so Levi že drugič podkupilči pravosodni sistem ta Kalimero vlaga tožbe. Mape in fascikli nikoli ne bodo zagledali svetlobe tako je naš garjav pravosodni sistem narejen. Največja sramota je po Osamosvojitvi podelitev poslanskih plač ter trajnih mandatov gre za največjo in najbolj ogabno podkupnino pravosodnega sistema neke post komunistične države. Zato se je pa v celoti razrastel Državni kriminal. Mojca
VolilecSI
07. 01. 2009 14.40
S kom se sploh vi komunisti tukaj prepirate? Kaj še niste opazili, da ste na forumu ostali praktično sami? Adijo.
Milan Hišan
07. 01. 2009 14.30
Tisti ki ti zasuvajo pošto z raznimi viagrami so spamarji ne hackerji.
Tonček Balonček
07. 01. 2009 14.23
On bo sodstvo zapasal s svojimi tožbami, kot tisti hakerji s spam pošto zabloktrajo strežnike!
politik70
07. 01. 2009 13.42
Kako pomagati sodstvu da se znebi sodnih zaostankov? Z vlaganjem takih tožb seveda! Pa še medijske hiše imajo kaj od tega ! Bravo Grasuplčan! Do konca dni boš hodil na odišče! Upam da se bo še kakšna iz orožarskih dni našla vmes! Sigurno ma probleme z Urško ,pol se pa na tak način sprošča....
Tonček Balonček
07. 01. 2009 13.24
Na Ljublajnskem sodišču so začeli trazmiljati da bi ob priliki reorganizacije in prostorske stiske uvedli posebno dislocirano enoto s specialno posadko, kikjer se bodo ukvarjali el s tožbami Janeza Ivana Janše, kajti zaostanek je zaskrbljujoč, še tiste tožbe proti Ropu niso začeli proučevati! To bo poseben podprogram v ukviru Lukende, tistega famozga projekta še iz časov Maltežana!
MojcaCoh
07. 01. 2009 13.16
Ta je pa debela Predstavnik starih komunjar govori o demokracijim in zastraševanju, edino bolj ogaben komentar lahko poda predstavnik Rimokatoliške Campletarije.. Skupaj se držte barabe. Mojca
jansa-arms
07. 01. 2009 12.44
Po pa pravjo da sodniki ne zaslužijo višjih plač ? Saj imajo sam z janšo tolk dela da ven ne vidijo !
edulis@email.si
07. 01. 2009 12.41
Dokler bo janša (namerno z malimi črkami)živ, za sodišča ne bo recesije, saj bodo sodišča delala s polno paro, pa še zaposliti bodo morali nove kadre!!!