Slovenija

FOTO in VIDEO: Janša, Krkovič in Črnkovič že napovedali pritožbe

Ljubljana, 05. 06. 2013 06.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Sodišče je Janeza Janšo, Antona Krkoviča in Ivana Črnkoviča v zadevi Patria spoznalo za krive. Janša je bil obsojen na dve leti zapora in 37.000 evrov kazni. Vsi trije so že napovedali pritožbe. Predsednica okrajnega sodišča je ocenila, da gre za enega najbolj zahtevnih procesov, in zanikala namige, da naj bi sodnici grozili.

Ljubljansko sodišče je predsednika SDS Janez Janšo, lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Antona Krkoviča spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril pri nakupu oklepnikov. Janši je prisodilo dveletno zaporno kazen, plačati pa bo moral še globo v višini 37.000 evrov. Krkovič in Črnkovič sta bila obsojena na 22 mesecev zapora in 37.000 evrov denarne kazni.

Kot je poudarila sodnica Barbara Klajnšek, je sodišče pri izreku kazni kot edino olajševalno okoliščino upoštevalo njihovo predhodno nekaznovanost. Oteževalni okoliščini pa sta po njenih besedah nekritičnost trojice do svojih dejanj in to, da so na položajih, ki so jih je takrat zasedali, omajali ugled države. Pri določanju višine kazni je sodišče upoštevalo težo kaznivih dejanj in okoliščine, v katerih naj bi bila ta kazniva dejanja storjena. Sodba še ni pravnomočna, zelo verjetno jo bo obravnavalo vsaj višje sodišče.

"Obsojeni so se zavedali svojih dejanj, storili so jih iz koristoljubja"

Na očitke obrambe, da so obtožbe premalo konkretne, je sodnica dejala, da je obramba očitno spregledala, da je časovni okvir opredeljen in natančno določen, saj je prihajalo do sestankov in drugih dejanj. Kraj storitve kaznivih dejanj ni vedno določen, a to ne pomeni, da niso izpolnjeni vsi kazenski znaki, je menila sodnica, saj da sam kraj ni odločilen pri ugotavljanju, ali je bilo kaznivo dejanje storjeno. Kaznivo dejanje se je lahko ugotovilo drugače, saj da so se vpleteni dogovarjali na sestankih, prek elektronskih sporočil, sms-sporočil in telefonskih klicev.

Janša, Črnkovič in Krkovič že od začetka sojenja septembra 2011 zatrjujejo, da so nedolžni ter da je proces politično motiviran. Po oceni obrambe obtožni predlog ni bil popoln oz. očitki niso bili konkretizirani, kar onemogoča učinkovito obrambo. Večina dokazov je bila po trditvah obrambe nezakonita.

Značilnost koruptivnih kaznivih dejanj pa je, da zanje velja težavnost odkrivanja in preganjanja, je dodala. Korupcija poteka pod površjem, skrivaj, obe strani pa sta zaradi lastnih interesov zavezani k molčečnosti, je še pojasnjevala Klajnškova. Dodala je, da so storilci tako redko prijeti pri samem dejanju, zato so tudi dokazi zelo redko neposredni. Kljub temu pa obsežna listinska dokumentacija kaže na kriminalno ozadje postopka nabave osemokolesnih oklepnikov, je prepričano sodišče.

Sodišče je sledilo navedbam iz obtožnega predloga, da naj bi Janša v času, ko je prvič vodil vlado, pri poslu z osemkolesniki sprejel obljubo nagrade, prav tako nekdanji direktor HSE Jože Zagožen. Ta naj bi preostale posrednike obveščal o navodilih Janše in zahteval izplačilo 30-odstotnega predplačila provizije. Črnkovič naj bi Zagožnu in Krkoviču za SDS obljubil delež dobička Rotisa, ki bi ga ta ustvaril kot lokalni zastopnik Patrie. Krkovič naj bi to obljubo plačila deleža dobička sprejel v zameno, da kot pomočnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske podpira Rotis pri prizadevanjih, da postane lokalni partner Patrie.

Sodba je sramota za državo in ne bo nikoli obstala, meni Janša.
Sodba je sramota za državo in ne bo nikoli obstala, meni Janša. FOTO: Reuters

Janša: Sodnica ni upoštevala ničesar, kar smo povedali v sodni dvorani

Janša je ob prihodu s sodišča požel velik aplavz svojih privržencev. Sodbo je nato komentiral na tiskovni konferenci. Najprej se je vprašal, ali je komentar sploh smiseln. "Na sodišče smo hodili dve leti, na koncu pa sodnica sama pravi, da ni upoštevala ničesar, kar je bilo povedano v sodni dvorani," je dejal. "Danes je bilo prebrano to, kar je bilo napisano s strani žene človeka, ki me je aretiral pred 25 leti," je dejal. Gre za tožilko Branko Zobec Hrastar, ki jo je pozneje nadomestil tožilec Andrej Ferlinc.

Je pa Janša opazil, da je sodba v nekaj točkah odstopala od obtožnega predloga in je bila bolj podobna besedilu v Mladini, ki ga je ta tednik objavil, še preden so bili o vsebini obtožnega predloga obveščeni obtoženi. "Sodba je bila napisana vnaprej, v političnih Murglah in s strani znanih avtorjev," je dejal. Prepričan je, da "smo sredi montiranega političnega procesa". Sodba je po njegovih besedah "sramota za državo" in "ne bo nikoli obstala".

Napovedal je pritožbo in tudi uporabo političnih sredstev. "Izkoristili bomo tudi vsa politična sredstva, da se ta sodba ovrže in ne bo nikoli obstala. Ta sodba je sramota za slovensko državo. Je tudi klofuta ... Borili se bomo do konca in nikoli ne bomo odnehali," je še dejal.

Janšev odvetnik Franci Matoz je povedal, da nad obrazložitvijo sodbe ni bil presenečen, ker je takšno pričakoval. Sodnica po njegovem ni navedla enega samega dokaza, da bi bil Janša v kar koli vpleten. "So trenutki, ko tudi v moji karieri pomisliš, da je mogoče treba nehati s tem delom, kajti ko doživiš kaj takega, kar sem jaz danes – da nekdo razglasi sodbo brez dokazov – si misliš: ne grem se več. Seveda sem sklenil, da ne bom prenehal, ker naju z gospodom Janšo čaka še borba do kraja," je povedal.

Krkovič: Ta sodba je zame bebava

Krkovič je dejal, da s Patrio nima nič in da lahko v Sloveniji in po Finskem hodi s pokončno glavo. "Na sodišču se počutiš popolnoma nemočnega. Moja vloga je bila prepotencirana. Pri Patrii nisem imel pristojnosti in moči," je dejal.

Obsodbo doživlja kot poraz pravne države, popolno krivico in absurd. "Dobil sem težko obsodbo, ampak še vedno ne vem, za kaj sem obsojen. Tega nisem razumel z vidika razuma. To je zame bebavo. Dovolj mi je vsega. V svojih zaključnih zagovorih sem se trudil biti nekoliko drugačen. Nisem želel ponovno demantirati nekaj, kar so drugi demantirali že drugi pred mano," je dejal.

Kot pravi, ni verjel, da bo sodnica tvegala in naredila ta korak ter jih obsodila. Po njegovem mnenju gre za mlado sodnico, ki bi morala upoštevati norme za obsodbo. Tu pa gre le za konstrukt, ki ga ponavlja za tožilcem. Glede morebitne pritožbe je napovedal, da bo zoper obsodbo uporabil vsa pravna sredstva. Še prej pa se bo posvetoval s svojim odvetnikom.

Krkovič je na poznejši novinarski konferenci dodal, da ga tožilec še niti ni toliko presenetil, medtem ko ga je sodnica šokirala s svojo metodo "sive propagande". Tako je potrdil, da se je 1. septembra 2005 znašel na srečanju v prostorih HSE, vendar pa je na njem zgolj v civilnih oblačili spremljal Črnkoviča in na njem ni nikomur dajal svojih vizitk ali celo zastopal Janše, kot so mu očitali.

Krkovičev odvetnik Jože Hribernik pa je med drugim spomnil, da so še v ponedeljek potekale zaključne besede odvetnikov in obtoženih. Danes pa je sodnica obtožene obsodila, nato pa dve uri in pol z zaslona brala sodbo in obrazložitev. Kot je opozoril, je sodnica imela za razsodbo na voljo en dan, torej torek. "Trideset sodnikov v enem dnevu take sodbe ne napiše," je poudaril Hribernik. To po njegovih besedah pomeni, da je sodnica brala sodbo, ki je bila že zdavnaj napisana. "Iz vseh nas so se delali norca," je še dejal.

Po oceni predsednice okrajnega sodišča Vesne Pavlič Pivk je šlo v zadevi Patria za enega najbolj zahtevnih in obsežnih procesov tako z vidika organizacije, kot z vidika "teže odločitve glede na vpliv na javnost". Zanikala je namige, da naj bi sodnica Barbara Klajnšek prejela grožnje. Za varovanje sodnice in sodišča je ustrezno poskrbljeno, zato pri tem ne pričakuje težav. Pisni odpravek sodbe z obrazložitvijo bo po njenih besedah izdan najverjetneje po koncu sodnih počitnic. Priporočen rok za izdajo odpravka je sicer 30 dni.

Črnkovič: To je farsa in sramota Slovenije

Črnkovič je poudaril, da sodnica ni upoštevala niti ene besede njihovega zagovora. "Tisto, kar je nekdanja tožilka Branka Zobec Hrastar v obtožnici napisala, je sodnica Barbara Klanjšek danes ponovila," je dejal. Zato se sprašuje, čemu so se dve leti zagovarjali na sodišču. "To je farsa in sramota Slovenije," je poudaril. "To ni le moj problem, ampak problem vseh nas," je dodal.

Glede podpornikov pred sodiščem pa je Črnkovič dejal, da je podpora premajhna, saj bi se vsi Slovenci morali zavedati, da so "največji lopovi v tej državi na prostosti". Kot pravi, so bili obsojeni zaradi obljube, medtem ko naj bi drugi iz države pokradli na stotine milijonov. Dodal je, da če bi res obljubil nagrado, bi ta šla iz njegovega zaslužka, medtem ko so "drugi pokradli banke in davkoplačevalski denar".

Črnkovič napoveduje, da se bodo pritožili, vendar s tem po njegovem mnenju ni narejeno še nič, saj da v Sloveniji ni poštenosti, kar se je s sodbo tudi dokazalo.

Pozneje je še dodal, da je tožilstvo "popolnoma nesposobno", saj ni napisalo ene obtožnice, na podlagi katere bi sodišče zaprlo tiste kriminalce, "ki so nas okradli". In ljudje, ki predstavljajo slovensko tožilstvo in sodstvo, po njegovem prepričanju ne morejo zastopati pravne države. "Sem samo neskončno užaljen in prizadet," je še poudaril in dodal, da skupaj z njimi tudi slovenski narod prenaša veliko krivico.

Črnkovič pravi, da se moramo Slovenci zavedati, da so največji lopovi v tej državi na prostosti.
Črnkovič pravi, da se moramo Slovenci zavedati, da so največji lopovi v tej državi na prostosti. FOTO: Damjan Žibert

Zgodba pa zdaj še zdaleč ni končana. Poleg tega, da so vsi trije že napovedali pritožbo, pa se mora postopek končati tudi zoper Zagožna in poslovneža Walterja Wolfa, ki sta izločena iz postopka. Prvi je zbolel, Wolf pa je odšel v Kanado. Zoper njega je razpisana mednarodna tiralica, odrejen je tudi pripor.

Zagožen: Za sodbo ni nobene osnove

Zagožen je sodbo ocenil kot nerazumljivo, saj po njegovih besedah zanjo "ni nobene osnove". "Z Janšo nisem o Patrii spregovoril niti besede, prav tako ne on z mano. To je neizpodbitno dejstvo," je dejal.

Proces je komentiral tudi njegov odvetnik Boris Marčič, ki je povedal, da se bo postopek zoper Zagožna "glede na njegovo stanje en dan nadaljeval ali pa se ne bo nadaljeval". Poudaril je še, da je Zagožen vse očitke tožilstva že zanikal. Kljub temu se je odločil, da bo dopolnilni zagovor podal še na koncu postopka, vendar ga zaradi izločitve iz postopka ni mogel.

Wolf se ne namerava vrniti v Slovenijo

Nad sodbo je presenečen tudi Wolfov odvetnik Markus Singer, saj je pričakoval oprostitev obtoženih. "Zame je veliko presenečenje, da so obsojeni," je dejal. "Pričakoval sem, da bodo oproščeni." V zvezi s pričakovanji o nadaljnjem postopku glede Wolfa pa je dejal, da mora najprej govoriti z Wolfom in njegovim odvetnikom v Sloveniji. Podrobnejši komentar bo lahko podal šele, ko bo s sodišča prejel sodbo in njen prevod. "Ta trenutek ne vem ničesar o dokazih, na podlagi katerih je sodišče sprejelo danes izrečeno obsodbo," je pojasnil.

Wolf pa je za nacionalno televizijo na vprašanje, ali se bo vrnil v Slovenijo, odgovoril, da ne, saj ni neumen. Povedal je še, da ne more biti obsojen, če ni na sodišču.

Wolf je bil iz postopka izločen.
Wolf je bil iz postopka izločen. FOTO: Miro Majcen

Tožilstvo: Obsodilna sodba dokazuje, da smo uspešni tudi pri pregonu najzahtevnejših kaznivih dejanj

Po mnenju vrhovnega državnega tožilstva obsodilna sodba dokazuje, da je tožilstvo uspešno tudi pri pregonu najzahtevnejših kaznivih dejanj. Dokazovanje in preganjanje korupcije sodi med najzahtevnejše kazenske postopke tožilstva, so poudarili. Prepričani so, da je tožilstvo v dolgotrajnem, zahtevnem in odmevnem primeru dobro opravilo delo in obtožbo podkrepilo s prepričljivimi dokazi. "Delali smo povsem enako kot naši tožilski kolegi v Avstriji in na Finskem in na podlagi istih dokazov," so sporočili. "Ne oziraje se na pritiske, ki spremljajo naše delo, bo tožilstvo še naprej delovalo strokovno in predano ter tako prispevalo k zagotavljanju učinkovitejšega pravosodja in krepitvi zaupanja v pravno državo," so še dodali.

Nekdanja tožilka Branka Zobec Hrastar, ki je spisala obtožni predlog v zadevi Patria, mesec dni pred začetkom sojenja pa se umaknila iz tožilskih vrst, je s sodbo zadovoljna. Odločitev sodišča je pravilna in zakonita, izrečene glavne in stranske kazni pa so glede na očitana kazniva dejanja primerne, je dejala. Po njenih besedah so zbrani dokazi med predkazenskim postopkom v okviru dela skupne preiskovalne skupine med Slovenijo, Finsko in Avstrijo "nedvomno nudili tak zaključek, kot ga je sprejelo sodišče, torej obsodilno sodbo".

Vrhovno sodišče odprtih zadev ne komentira. "Na splošno pa opozarjamo, da ta zadeva in zadeve, ki se pred slovenskimi sodišči napovedujejo v prihodnosti, kažejo na pomembnost zagotavljanja sodnikove neodvisnosti, ki omogoča opravljanje sodniške funkcije v skladu z ustavo in zakoni ter sojenje po svoji vesti in nepristransko," so zapisali na svoji spletni strani.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8184)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luckyss
08. 06. 2013 19.09
+7
Kaj spet jokate... Nedolžen ne bo zahteval izločitev dokazov...ovčke :)
zdrava.pamet
08. 06. 2013 19.07
-7
POLITIČNO MONTIRAN PROCES NI DOKAZOV...KER DRUGAČE BI NAŠI MEDIJI NA VELIKO PREDVAJALI DOKAZE IN TO STO KRAT komunisti so si naredili medvedjo uslugo, da so ga obsodili brez dokazov to je za vsaj polovico slovenije dokaz, da ne moremo zaupat sodstvu
savaž
07. 06. 2013 14.53
+11
od leta 91 je kradu pa kaj je s temi fanatiki a smo šli čist u... al kaj pa te ljudje dobesedno živijo na luni butli
Jaka Planinc
07. 06. 2013 09.32
-9
Enake izjave in ocene,SODBO, E.KADIČA IN DRAGOMIRE AHLIN ,DA JE ZAIGRANO,JE FERLINČEVA SODBA,PODTIKANJE,REKLA KAZALA,ISNINUACIJE. ŽALOSTNO IN RESNIČNO JE DA JE SLOVENSKO SODSTVO ZDRUŽBA,CIRKUŠKIH BUTALCEV. JANŠA JE IN BO GARANT DEMOKRACIJE IN PRAVNE DRŽAVE V SLOVENIJI,KER JO JE SOUSTVARJAL. UBRANILI JO BOMO SLOVENCI Z JANŠO KOT BORCEM ZA SVOBODNO ŽIVLJENJE
lsica
07. 06. 2013 17.22
+3
23345
07. 04. 2014 07.42
KAJ SAUSTVARJAL SLOVENIJO JE JEANŠA ????. OKRADEL IN RAZDVOJIL JO JE, NIČ DRUGEGA. V ZAPOR Z NJIM, SEVEDA NI DOKAZOV, VSE SE DELA BREZ PAPIRJEV, DRUGIM SE PA PONAREJA IN PODTIKA. TO DELA JANŠA IN NJEGOVA VOJSKA
politik70
07. 06. 2013 07.19
+6
Janša z svojim odzivom dokazuje da je kriv. Komentar sploh ni potreben. Boril se bo dokler ne bo prestopil praga zapora. Ampak prag bo prestopil in ne bo edini. Ko pade domina .....
23345
07. 04. 2014 07.43
TOČNO TAKO, MA LE GDO MU PLAČUJE MATOZA ?? 600 EUROV NA URO JE NJEGOVA POSTAVKA. IN JANŠA ŽIVI REVEŽ SAMO OD PISANJA KNJIG. MA LE OD KOT DENAR ?? NJEGOVA URŠKA DELA V ZDRAVSTVU IN TAM SO TAKOOO NIZKE PLAČE. LE OD KOD DENAR ZA TAKO DRAGEGA ODVETNIKA ????
Fuji_xseries
06. 06. 2013 19.00
+8
Črnkovič pravi, da se moramo Slovenci zavedati, da so največji lopovi v tej državi na prostosti. HAHAHA se pravi da ste vi tudi lopovi ampak malo manjši,to vse pove.
Feinstein
06. 06. 2013 18.30
+4
Triglav : Mura 0:2
Feinstein
06. 06. 2013 18.28
-5
Osebek, ki pise, da je bila v komunizmu svoboda, naj preklopi na kaksno porno stran, pa ga fajn potrenira, da svoj bes in neumnosti usmeri drugam...hehe
srebrnibreg
06. 06. 2013 18.41
+1
Tistemu osebku se lahko samo nekam zaletiš.
Feinstein
06. 06. 2013 18.23
+1
DOLENC1991
06. 06. 2013 18.24
+0
DOLENC1991
06. 06. 2013 18.17
+4
a gdu ve kuk je rekord po številu komentarjev na 24ur? k tole je že kr bliz ane? :D
Freeeedom
06. 06. 2013 18.06
+8
SMRT PRAŠIČEM KLOBASE NARODU
alterego
06. 06. 2013 17.30
+7
Janšev fris po izreku sodbe - neprecenljivo! za vse ostalo je diners kart....
El Koronito
06. 06. 2013 17.47
+3
el capitan 1
06. 06. 2013 15.55
-9
Vsi komenarji so odveč! Janšo v zapor brez dokazov...Balkanski bojevnik na prostost z dokazi!!! BANANA DRŽAVA! Cel svet se nam smeje...! Rdečkarji; vas je lahko pa sram, in ste sramota za Slovenski narod! Cel svet je komunajzarje odpihnil na smetišče zgodovine, pri nas pa vodijo državo....
trenerkar
06. 06. 2013 16.46
samo mata pa oba procesa neki skupnega - ODŠKODNINE
Koki?
06. 06. 2013 15.54
+8
Kr za zapahe, taksnim ni vec omogoceno ponovnega sojenja.
Terezinka
06. 06. 2013 15.17
+14
Janša je bil obsojen za korupcijo pri sprejemanju odločitve o nabavi Patrij. JJ ni bil obsojen, da je direktno dobil, prejel v roke podkupnino, ker za obsodbo sodelovanje pri korupciji to ni potrebno. Če bi uspeli zalotiti Janšo pri prejemanju bi sodnica razsodila tudi vračilo denarja. Finci so podkupovali Slovenskega politika, da bo prispeval svoj glas k odločitvi za nabavo patrij in o tej odločitvi je JJ odločal in to so brez dvoma Finci vedeli. To je stvar, ki je predmet sojenja in obsodbe
trenerkar
06. 06. 2013 16.44
-7
ti sigurno več veš kot pa profesor prava na Harvardu
oujeah
06. 06. 2013 15.15
+6
S tem komentarjem, da sodnica ni upoštevala njihovih izjav so brcnili v temo. Izjava ni dokaz, izjava je samo laganje z vaše strani gospodje.
trenerkar
06. 06. 2013 16.48
-5
Izjava je bolj verodostojna kot pa prejetje obljube plačila na neznanem kraju in času
pesnitev
06. 06. 2013 18.42
+2
Kaj pa tebi pomeni kratica PM, omenjena v raznih dopisih in pogovorih, ha? Če slučajno ne veš, Prime Minister in kdo je to bil v času afere Patria, ha?
odpisan2x
06. 06. 2013 14.50
+1
v depeši je napisano tole janša in njegova stranka je dobila najmanj 2,8milijona evrov od patrije,beri depeša poslana dne2007-05-25 15:05,zaupno -ZDEJ PA KAR BRIŠ
kvocka
06. 06. 2013 14.45
+7
Kako nekaznovanost če pa je janša že bil v zaporu....
deathbite
06. 06. 2013 14.29
+13
korupcija, izsiljevanje,zloraba položaja, nepotizem, prepisovanje diplomske naloge, zmirjanje državljanov z zombiji......furer uber alles! ein volk, ein raich....zdej mi bo pa o demokraciji in podkupljenih sodnikih predaval !! ja, pa o človekovih pravicah!!!! upam, da se na Dobu najde prava palica za v to rit! Smrt fašizmu-sloboda narodu!
el capitan 1
06. 06. 2013 15.57
-8
srebrnibreg
06. 06. 2013 17.44
+5
V KOMUNIZMU JE BILA SVOBODA NARODA. NE PA SEDAJ.
gusar.
06. 06. 2013 14.26
+15
Plačanci so pred sodiščem kar jokali kot bi jim umrla mama.
Sergej Žunko
06. 06. 2013 18.30
+5
a ne, igralci zrežirani ti ne bi bli dobri tud za v lutkovno gledališče
23345
07. 04. 2014 07.46
PA SAJ JE STRANKA PLAČAL SENDVIČE ZA TISTE KATERI SO PRIŠLI JOKAT IN OBJEMAT TEGA POKVARJENCA. TISTA MAMCA JE PA ROŽE IZ BRITOFA VZELA, DA MU JIH JE DALA