Slovenija

Korak bližje džamiji

Ljubljana, 31. 07. 2008 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ponudba islamske skupnosti za nakup zemljišča med Parmovo in Kurilniško ulico je pravočasna in popolna, so ugotovili na MOL.

Tajnik islamske skupnosti Navzet Porić
Tajnik islamske skupnosti Navzet Porić FOTO: POP TV

Da je bila ponudba pravočasna in popolna, je na javnem odpiranju pojasnila vodja razpisne komisije MOL Nataša Turšič. Tajnik islamske skupnosti Nevzet Porić pa je dejal, "končno smo na nek način začeli uresničevati svoje želje, ki trajajo že 40 let".

Po Porićevih besedah so pričakovali, da se bo javno zbiranje ponudb za prodajo zemljišč, namenjenih gradnji Islamskega versko kulturnega centra, uspešno končalo. Islamska skupnost je bila edini ponudnik in je za 11.000 kvadratnih metrov zemljišč ponudila en evro več od izhodiščne cene, in sicer 4.568.329 evrov brez davka na promet z nepremičninami.

Po pregledu ponudbe bo MOL pozvala islamsko skupnost k sklenitvi pogodbe

Po besedah Turšičeve bo komisija še vsebinsko pregledala prispelo ponudbo, nato pa bo Mestna občina Ljubljana (MOL) kot lastnica zemljišč pozvala islamsko skupnost k sklenitvi pogodbe o prodaji zemljišča, in sicer v 15 dneh po opravljenem izboru in potrditvi pravnega posla na seji ljubljanskega mestnega sveta.

Zemljišča med Parmovo in Kurilniško ulico so v skladu z dopolnjenim osnutkom prostorskega načrta tudi namenjena gradnji džamije. Po Porićevih besedah teh 11.000 kvadratnih metrov zadošča za gradnjo džamije. O časovnem in finančnem okviru projekta pa še ni želel govoriti. Kot je pojasnil, je nakup zemljišča šele prvi korak.

Za gradno Džamije bo arhitekturni natečaj

Maketa džamije v Ljubljani iz leta 2004
Maketa džamije v Ljubljani iz leta 2004 FOTO: POP TV

Sledil bo arhitekturni natečaj, o podobi džamije v islamski skupnosti po besedah tajnika še niso razmišljali in tudi ne o tem, koliko jih bo gradnja stala. Porić je dodal, da mora imeti džamija svoje simbole, kot je minaret, kupola in ostalo, vendar je to stvar arhitektov, ki se bodo odločili, kakšno varianto džamije bodo izbrali.

Džamija v Zagrebu
Džamija v Zagrebu FOTO:

Mestni svet je 30. junija sprejel dopolnjeni osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta za Islamski versko kulturni center ob Parmovi ulici. Glavni objekt naj bi bil visok do 12 metrov, molilnica do 24 metrov, minaret pa najverjetneje do 40 metrov. Do jeseni bodo na podlagi pripomb iz javne razprave pripravili predlog odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za to območje. Islamska skupnost pa bo arhitekturno rešitev poiskala na natečaju. Gradnja Islamskega versko kulturnega centra se bo najverjetneje začela leta 2009.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja