Slovenija

Bo inšpektor prepovedal plovbo po Soči?

Bovec, 28. 05. 2013 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR OB ENIH
Komentarji
7

Posoški raftarji se bojijo, da jim bo inšpektor zaprl reko Sočo, kar bi pomenilo smrt za vse lokalne športne turistične agencije in katastrofo za celoten posoški turizem. Izdal je namreč odločbo, da morajo iz reke v mesecu dni odstraniti ovire, a to bo težko izvedljivo.

rafting
rafting FOTO: Thinkstock

Posoški raftarji se bojijo, da jim bo inšpektor za plovbo po celinskih vodah zaprl reko Sočo. Izdal je namreč odločbo, da morajo iz reke v mesecu dni odstraniti ovire, ki vplivajo na varnost plovbe in ogrožajo življenja. Medobčinska uprava občin Bovec in Kobarid se je pritožila, saj menijo, da popolne varnosti na reki ni mogoče zagotoviti.

Trenutno ni za varnost na Soči zadolžen nihče. Medobčinska uprava občin Bovec in Kobarid sicer pobira denar od dovolilnic za plovbo po reki, vendar sta si občini v odlok zapisali, da sta zadolženi zgolj za urejanje vstopno-izstopnih mest do reke, medtem ko je za varnost in urejanje reke Soče po njunem mnenju zadolžena država. Občini zato ne nameravata očistiti reke. Pravita, da je odločba neizvedljiva, saj popolne varnosti na divjih vodah ni mogoče zagotoviti.

Nesreča na raftingu
Nesreča na raftingu FOTO: Thinkstock

Temu so se odločno uprli raftarji. Gospodarsko interesno združenje (GIZ) posoških raftarjev je svojim članom že predlagalo, da zaradi občinske ignorance sami pripravijo obsežno čistilno akcijo in tako s pomočjo potapljačev, gozdarjev in gasilcev v petek očistijo reko.

Vprašanje ob tem ostaja, kaj je dolgoročna rešitev za varnost na Soči. Ob zadnji tragični nesreči, ko je utonil izraelski turist, je bilo mogoče slišati, da je bilo za smrt krivo ravno neodstranjeno drevo sredi reke.

Posoški raftarji znova pozivajo, naj se vendar uredijo koncesije, saj bodo v tem primeru izbrana podjetja obenem tudi zavezana k rednemu čiščenju reke, s čimer se bo v prihodnje preprečilo podobne nesreče. Obenem bi koncesije prinesle večjo profesionalizacijo in natančna pravila igre, ki jih zdaj številna podjetja iz vse Evrope, ki vozijo turiste po Soči, redno izigravajo.

Da v GIZ posoških raftarjev tokrat mislijo resno, bodo dokazali tudi s tem, da bodo medobčinski upravi vrnili letne dovolilnice za plovbo po reki, saj pravijo, da občini svojega dela nista opravili. Bovški župan Sinša Germovšek zavrača očitke in pravi, da ultimativno stvari ne morejo reševati.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarkT
28. 05. 2013 17.21
+4
Nekdo bo mogo z pištolco naret mir v naši državi. Barabe! Nam Slovencem še bodo turizem uničli! Ne komentirajte samo pa naredimo enkrat nekaj! Naženimo ase vun iz Slovenije! Boljše je da nas majo evropejci za poredno državo glede protestov, ko bo vse okej ko pa za pridno pa nebomo nikoli bli nič proti pa si bojo lopovi filali žepe in uničevali našo domovino! Toliko so že naredili škode in mi še kuj samo komentiramo in se smilimo samemu sebi! Naj organizira kdo proteste proti vladi in proti ljudjem ki uničujejo slovenski turizem itd.
Anony_mous 1
28. 05. 2013 16.46
+7
Glede na izpad, ki ga je bovška kotlina imela pozimi, bi bila prepoved plovbe in posledično uničenje poletne sezone popoln umor tamkajšnjih prebivalcev, ki si služijo denar s turizmom.
Kolbrin
28. 05. 2013 16.31
+10
Bravo, še turizem uničit! Kajakaštvo, rafting in podobne zadeve šo nevarni športi, se čisto strinjam. Ampak vožnja z avtomobilom je še nevarnejši šport. V hribih se na vsake toliko časa kdo smrtno ponesreči, pa boste zaradi tega prepovedali še planinarjenje? Tajkun-izm je tudi smrtno nevaren šport, ko ljudje delajo zaradi tega samomore, umirajo zaradi pomanjkanja življenjskih potrebščin, oziroma so na robu preživetja. Ampak se ta 'šport' pri nas očitno še promovira. Pospravte najprej pred svojim pragom, pol se pa pejte neke ''inšpektorje''. Banda nesposobna. PS. Sam sem se spustil po Kolpi pred leti. Zaletel sem se v kakšno skalo, se prekucnil na vsake toliko, na koncu pa še manjši slap, ko te potegne celega pod vodo z kajakom vred za par trenutkov. Na koncu je bil, razen obtolčenih kolen, super občutek in lepo doživetje.
CDROM
28. 05. 2013 15.38
-2
Kako je pa z direktorjem, ki je imel inštruktorja brez licence? Kako pa te ovadbe? Bo odgovarjal, ker se je zavedal da človek ki je peljal turiste po Soči ni imel ustreznega dovoljenja? Ali bo ta direktor izkoristil svoje politične in sodniške veze in se rešil težav?
_M_K
28. 05. 2013 16.38
-1
licenca v Sloveniji sploh ne obstaja.....mednarodna licenca pri nas pa ni veljavna... tisti, ki želijo imeti licenco, je tako sploh ne morejo imeti.. vsi vodiči so tudi usposobljeni za reševanje iz divjih voda.
macek_garfield
28. 05. 2013 15.16
+14
... in v kateri topli pisarni se je grel inspektor, da ni prej sel na ogled stanja na reko Soco, ne pa sedaj tik pred sezono ...
Jacko
28. 05. 2013 16.16
-1
Ogled stanja na reki nekaj mesecev prej??? Kolikokrat pa si bil na kakšnii taki reki? Očitno zelo redko, sicer bi vedel, da se vodovje in pogoji lahko tudi dnevno spreminjajo, vsekakor pa po vsakem obilnem deževju.