Slovenija

Poslanci SD za Germiča, o rebalansu bodo še razpravljali

Ljubljana, 30. 08. 2011 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
P.J./N.S./STA/Ni.J.
Komentarji
26

Poslanci bodo najverjetneje podprli novega predsednika DZ Ljuba Germiča, dobro kaže tudi rebalansu proračuna, medtem ko je podpora pri glasovanju o novih ministrih še vedno vprašljiva.

V državnem zboru že poteka preštevanje glasov pri glasovanju o treh ključnih zadevah. Medtem ko bodo poslanci skoraj zagotovo podprli novega predsednika DZ Ljuba Germiča, bodo verjetno podprli tudi rebalans proračuna, še vedno pa je vprašljiva podpora pri glasovanju o novih ministrih, na katere bo premier Borut Pahor vezal zaupnico.

Neuradno smo izvedeli, da Zares ne bo podprl zaupnice Pahorju.
Neuradno smo izvedeli, da Zares ne bo podprl zaupnice Pahorju. FOTO: Damjan Žibert

Kandidatu za predsednika DZ Germiču so podporo že napovedali v SD, LDS, Zares, SNS in nepovezani poslanci. Slednji bodo Germiča enotno podprli, saj menijo, da parlament predsednika potrebuje in da samo tako lahko povsem normalno funkcionira, je pojasnil vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič. Imenovanje Germiča bo podprl tudi DeSUS, saj ne želijo poleg vladne povzročiti še krizo DZ.

V SDS Germiča ne bodo podprli, v SLS pa pravijo, da sicer podpirajo kandidaturo Germiča, vendar kandidata ne bodo podprli, ker ocenjujejo, da ne morejo več podpirati agonije, v kateri je država.

Rebalans proračuna bodo podprli v LDS in Zares. V SNS bodo glede tega še premislili, je dejal predsednik stranke Zmago Jelinčič, medtem ko DeSUS rebalansa ne bo podprl. Po besedah vodje poslanske skupine SD Dušana Kumra je glede na predlog rebalansa "diskusija barvita", zato so se odločili, da bodo prihodnji torek na seji poslanske skupine namenili večino časa predvsem tej temi. "Večinsko stališče je, da podpremo ta rebalans, ampak kljub temu bomo to razpravo še malo poglobili in morebiti oblikovali kakšne predloge," je napovedal Kumer.

Glasovanje o ministrih pa bodo podprli v SD in LDS. Stališče Zaresa glede predlaganih kandidatov bo Gregor Golobič predstavil na novinarski konferenci v prihodnjih dneh. Neuradno pa naj imenovanja ministrov v Zaresu ne bi podprli. Imenovanja novih ministrov ne bodo podprli niti v SLS, je povedal vodja poslanske skupine Jakob Presečnik. Prav tako ne bodo podprli zaupnice vladi, saj se zavzemajo za čimprejšnje rešitve in aktualne vlade ne podpirajo.

V Desusu zaupnice in imenovanja ministrov ne bodo podprli. Menijo, da ta vlada ni v stanju, da bi izvršila tiste reforme, ki jih potrebujemo. Trenutno potrebujemo vlado, ki bo uživala visoko zaupanje v javnosti, pravijo.

Državni zbor
Državni zbor FOTO: Dz-rs.si

Nepovezani poslanec Andrej Magajna pa je vladi poslal nekaj predlogov, na podlagi katerih se bo odločil o podpori vladi. Njegova odločitev bo tako odvisna od odgovorov glede reforme javnih zavodov, zdravstvene reforme, zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, soudeležbi delavcev pri dobičku, pokojninske reforme. Na področju obrambne politike pa si v stranki KSS, s katero so skupaj oblikovali vprašanja, želijo manj udeležbe Slovenske vojske na Natovih misijah.

V SNS bodo počakali na uradne predloge premierja glede imenovanja ministrov, potem pa se bodo odločali o tem, je dejal Jelinčič.

SD: Tisti, ki bodo glasovali za zaupnico, morajo stati za zakonskimi predlogi

Kot posebej pomembno pa je vodja poslanske skupine SD izpostavil redno sejo DZ, "ki bo po vsej verjetnosti trajala kar dva tedna, ker je zelo zahtevna". Na redni seji bodo poslanci odločali tudi o listi petih ministrov in na to vezano zaupnico. "Tudi mi pričakujemo, da bo predsednik vlade čim prej zaključil dogovore in da bo še v tem tednu posredoval poslanski skupini spisek teh petih kandidatov," je pojasnil vodja poslanske skupine SD Kumer.

Dušan Kumer
Dušan Kumer FOTO: Damjan Žibert

Na poslanski skupini po njegovih besedah niso razpravljali o konkretnih imenih. Napovedal je, da se bo poslanska skupina SD tudi o kandidatih za ministre dokončno odločila, ko bo imela listo. Komentiral je tudi ugibanja o predčasnih volitvah. "Če zaupnica ni izglasovana, potem se na široko odpre avtocesta za predčasne volitve, če kdo nima drugega jokerja v rokavu," je ponovil Kumer. "Če pa bo zaupnica izglasovana, potem je normalno, da vlada svoj mandat nadaljuje. V tem trenutku je nonsens govoriti o predčasnih volitvah, če bo izglasovana zaupnica," je poudaril.

Na vprašanje, kako bo vlada delovala po glasovanju o zaupnici, pa je Kumer dejal, da se od tistih, ki bodo glasovali za zaupnico, pričakuje, da bodo stali tudi za zakonskimi predlogi. V nasprotnem primeru bo to težka politična kriza, je dodal. Ideja o ustavnem zakonu, ki bi fiksiral datum parlamentarnih volitev, je po Kumrovih besedah stara že najmanj šest let. Pojasnil pa je, da imajo tisti, ki niso naklonjeni tej vladi, že celo leto možnost priti v DZ s konstruktivno zaupnico. Predčasne volitve po Kumrovem mnenju ne rešujejo problema.

Stranka LDS od Pahorja pričakuje, da bo sprejel predloge LDS za ministrske kandidate, in sicer za ministra za gospodarstvo Tomaža Orešiča, za notranjega ministra Branka Janca, za ministra za kulturo pa Jožefa Školča. LDS bo pri teh dodatnih treh ministrskih mestih tudi načelno vztrajala.

LDS: V času rekonstrukcije vlade imamo dobre ministrske kandidate in za njimi stojimo

Največja koalicijska stranka SD se bo o ministrskih kandidatih odločala, ko jim bo premier Borut Pahor predloge tudi predstavil, zatem pa se bo vnovič sestalo vodstvo stranke. Za zdaj se o imenih kandidatov ne izrekajo. Kdaj bo Pahor svoji stranki predstavil kandidatno listo, v SD pravijo, da ne vedo. Pričakovati pa je, da se bo predsednik vlade še pred tem sestal s svojo koalicijsko partnerico, predsednico LDS Katarino Kresal. LDS bo sicer razpravo o kandidatih na izvršilnem odboru stranke opravila predvidoma konec tega tedna, ko naj bi bila imena ministrskih kandidatov tudi znana.

Neuradno naj bi bil za SD problematičen Tomaž Orešič, ki ga LDS predlaga za gospodarskega ministra. Težave pri dogovorih za ministrske kandidate pa naj bi prav tako po neuradnih informacijah predstavljali pomisleki glede strankarskih kvot, glede na to, da LDS poleg predsednika DZ predlaga še kandidate za tri ministrska mesta, že sedaj pa imajo v vladi pravosodnega ministra. Po ocenah vodje poslanskega kluba LDS Boruta Sajovica sicer to ne bi smela biti težava, saj je imel LDS glede na število poslancev doslej manjše število funkcij v vladi in v DZ kot druge stranke. V času rekonstrukcije vlade pa v LDS menijo, da imajo dobre ministrske kandidate in zato za njimi tudi stojijo, je dejal Sajovic.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mariabologna
01. 09. 2011 12.23
LSD bi z Orešičem pokradla v energetiki še, kar se pokrasti da, zato seveda brez pomislekov stoji za njim. Upam, da ni v parlamentu nihče tako zaslepljen, da ga potrdi.
wizeman
31. 08. 2011 01.14
vcrnkamn 30.08.2011, 16:08 ne bi mogoče pomislili, da včasih koga tudi malo zapeče vest in podpre določeno zadevo, ker vseeno hoče narediti nekaj koristnega. Eni pa v parlamentu pač vidijo edino boj za prevlado. Kot da tam sedijo zato. Je izdajalec tisti, ki izda stranko ali tisti, ki izda državni interes?
61810
30. 08. 2011 23.23
Predčasne volitve ne bodo spremenile ničesar, samo stranke se bodo zamenjale. Obrazi ministrov in poslancev bo skoraj100% enako. Tudi ko bo SDS zmagala, bo samo še tistih nekaj gozdov kar jih še mamo dala cerkvi. Ostalo dogajanje pa bo isto. Državo so našo prodajali po delčkih 20 let, vsi ti politiki, so še zdaj na vladi. Janša moti komunizem pa je sam bil velik komunist. Naša država rabi samo 30 poslancev in pet ministrov. To naj gre na referendum, mislim, da bi uspel 100%
ich123
30. 08. 2011 18.41
DESUS ZAKON !!!!!!!!
skodelica kave
30. 08. 2011 18.08
PROOOOOTI REBALANSU !!!!!!!!
Raztezje
30. 08. 2011 17.53
Mogoče je ta kemijski tehnik izumil plastiko, da ga tako podpirajo. Sam modro molči, noče se takoj blamirati kot radićka, zaenkrat je glede svojih načrtov še zelo skrivnosten, mogoče pripravlja reformo parlamenta. Ko ga bodo vprašali, kako si predstavlja prihodnost, bo šampijon najbrž zinil le; "odprl bom kafe." To bi bil vsekakor boljši odgovor kot večina od predhodnika.
Fenomenalno
30. 08. 2011 16.21
6-0 za g.Janšo..ejga ,-) Minuta do zmage...pa to
crnkamn
30. 08. 2011 16.08
Bo glasov dovolj, da bo vlada obstala? Dobr si zapomnte kdo bo glasoval zato da vlada obstane pri 10% podpori ljudstva, pa vam bo jasno kdo zeli sedeti v parlamentu da bo dobil se 40,000 evrov bruto do konca mandata! Za koalicijo mi je tako in tako vseen, ker bodo podpirali vlado pa ce bodo imel 1% LDS in SD. Sedaj bomo videli ali bodo, stranke ki so zapustile vlado in so jo kritizirale, Zares, Desus, nepovezani poslanci podprli vlado zaradi lastne koristi in ali se jim bosta opozicijske stranke SNS in SLS pridruzile!
zunaj
30. 08. 2011 15.54
jelinčić je ves cajt nakladal da bo SLS šla v pahorjevo vlado, zdej se je pa izkazalo da je njegova SNS tihi vladni potpornik
JanezNovakJohn
30. 08. 2011 15.48
Bo, glasov bo dovolj. Parlamentarci skrbijo le zase. Angela Merkel je je malo dvignila reiting Pahorju. Janša je izjavil, da ne bo nič podpiral ne glede ali je dobro ali slabo. Sicer pa njega kot poslanca ni nikoli v parlamentu, tako da on pa ne. on že ni glasoval.. za karkoli že.
RagingPixel
30. 08. 2011 15.33
pa dej borut..koga to zanima?...mi hočmo da se naredijo konkretne spremembe in da je tega "oni so krivi" iz vseh strani konec, naredte neki, al se pa umaknte, da pridejo ljudje, ki bodo to storili!
enaneza
30. 08. 2011 15.26
Tolk o tem kdo se boji predčasnih volitev... Zdaj je ura fantje in dekleta.
tinetone
30. 08. 2011 15.00
nedvomno ima večina rad status quo brez tveganja neizvolitve
skodelica kave
30. 08. 2011 14.58
upam da bo tudi referendum o rebalansu, saj je ta veliko hujši kot pokojninska reforma
ivo55
30. 08. 2011 14.55
odločili bodo manjkajoči!
weinheim
30. 08. 2011 14.50
TončekBalonček,še boljše,če v Kočevskem rogu.
Tonček Balonček
30. 08. 2011 14.46
Ja fino, bomo imeli sedež vlade na Dobu ali pa samo pisne seje!
weinheim
30. 08. 2011 14.40
TončekBalonček,to si pa čisto mimo udaril.Očitno je ravno obratno.
Tonček Balonček
30. 08. 2011 14.33
Čas je, da zaključimo z demojracijo, saj gre za farso, sicer jJanša nikoli več ne bo glavni, že zdaj je praktično le še novimnar in kolumnist, več kot jasno je, da njegova "vojska" v parlamentu glasuje po svoje, ne pa v interesu naropda in prihodnosti države, kot si jih sam predstavlja. Enostavno ga imajo poln kufer tudi v lastni stranki! Denarja nima, v ponedeljek gre pred sodišče, prihodnost njegovih oprod je precej črna, bo treba spet presedlati, vsaj mlajšim!
beri66
30. 08. 2011 14.30
DRŽ SE VLADA,MI SMO Z TABO!!!!