Slovenija

Kresalovi notranje zadeve, Zalarju pravosodje

Ljubljana, 09. 11. 2008 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./S.L./K.Š./STA
Komentarji
316

Medtem ko Erjavec ne želi izdati katero ministrstvo bo vodil, se je Pahor dokončno dogovoril s Katarino Kresal. LDS bo imela dva resorja - Kresalova bo ministrica za notranje zadeve, Aleš Zalar pa minister za pravosodje.

Novi mandatar Borut Pahor in predsednik DeSUS Karl Erjavec sta danes nadaljevala pogajanja o koalicijski pogodbi. Po pogovorih je Erjavec sporočil, da bo prevzel vodenje enega od ministrstev, ni pa želel izdati, katerega.
"To bo povedal mandatar," je dejal. Možnosti sta sicer samo dve – bodisi ministrstvo za delo bodisi za okolje. Najbolj verjetno je, da bo Erjavec vendarle minister za delo, čeprav je ta resor še pred kratkim odločno zavrnil. Erjavec bo torej v vladi sodeloval kot minister in kot predsednik stranke.

Erjavec bo minister.
Erjavec bo minister. FOTO: Dare Čekeliš

V SD so pojasnili, da predsednik stranke in mandatar Pahor za zdaj izjav o pogovorih ne bo dajal in bo o tem najverjetneje spregovoril takrat, ko bodo vsi pogovori zaključeni.

Moram reči, da sem zadovoljen. DeSUS je dobil ustrezno število ministrstev v vladi glede na doseženi volilni rezultat. Karel Erjavec

O natančnem številu in resorjih ministrstev Erjavec, ki je službeno že odpotoval v Bruselj, danes še ni želel govoriti, prav tako kot ni želel pojasniti, katero ministrstvo bo prevzel sam. "Z mandatarjem sva se dogovorila, da ko bo zadeva dovolj zrela in ko bo vlada dokončno oblikovana, da bo takrat javnosti sporočil, kakšna bo vladna ekipa," je dejal Erjavec.

Na novinarsko vprašanje, ali bo DeSUS dobil tri ministrstva, je Erjavec odgovoril, da "nekako tako". Prav tako ni želel odgovoriti na vprašanje, katera bodo ta ministrstva.

"Na ta vprašanja bo odgovarjal mandatar. Dejstvo pa je, da bom član vlade in da bo stranka DeSUS imela v naslednjem tednu ustrezne sestanke, se pravi izvršni odbor stranke in svet stranke. Tako da bi mandatar lahko že v naslednjem tednu poslal ustrezen predlog v državni zbor," je še povedal Erjavec.

Erjavčeva neodločnost

Erjavec in Pahor sta se sestala že včeraj. "Kot predsednik stranke potrebujem določena zagotovila za vstop v vlado. Če bodo ta zagotovila dana s strani predsednika vlade, ne bi bilo izključeno, da bi sodeloval v vladi," je razloge za dilemo pojasnil Erjavec.

Kot je še poudaril, je stranka DeSUS z dogovorom, da bodo njej pripadla ministrstvo za delo, ministrstvo za okolje in ministrstvo za lokalno samoupravo, zadovoljna. DeSUS ne bo razlog za zavlačevanje s sestavo nove vlade, je zatrdil Erjavec.

Kresalova ministrica za notranje zadeve

Že zjutraj pa se je Pahor o ministrstvih dokončno dogovoril tudi s Katarino Kresal. LDS bo imela dva resorja – Kresalova bo ministrica za notranje zadeve, Aleš Zalar pa minister za pravosodje. Še nocoj se Pahor namerava srečati tudi z Gregorjem Golobičem, predsednikom Zaresa in bodočim ministrom za visoko šolstvo.

Kresalova in Zalar
Kresalova in Zalar FOTO: POP TV

Pahor ima težave tudi pri iskanju gospodarskega ministra, saj je v igri za ta resor zopet Matej Lahovnik iz Zaresa, čeprav je ta pred dnevi ministrsko funkcijo že zavrnil z argumentom, da koalicijska pogodba ni dobra. Vztrajal naj bi predvsem Pahor, ki Lahovnika nagovarja, naj vendarle sprejme ponujeno funkcijo.

Večina imen tako niti ni več presenečenje, nekaj pa jih še čakamo. Je pa že jasno, koliko ministrov od skupno 18 bodo imele koalicijske partnerice – Zares štiri, DeSUS tri, LDS pa dva.

Sicer pa naj bi Pahor seznam novih ministrov v parlament poslal sredi prihodnjega tedna. Sledila bodo zaslišanja ministrskih kandidatov v parlamentu in nato glasovanje o celotni listi kandidatov, kar naj bi se zgodilo predvidoma okoli 20. novembra. Nova vlada bo v primerjavi s prejšnjo imela enega ministra več, in sicer za Slovence po svetu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (316)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BREZA13
12. 11. 2008 14.35
Pahor- pa res si ena barbika.Kresalki si dal, ali pa si je vzela- notranje ministrstvo!!!Mogoče bi ji bolj ustrezalo Ministrstvo za delo,dom in družino.Enega poscanega dojenčka v naročje Kresalki- pa da vidimo kako bi bila hrabra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
deloholik
12. 11. 2008 13.52
tonček balonček...s Kresalovo načeloma ni nič narobe..narobe je, da se je na LDS-u skoncentriralo podorčje policije in sodstva.... gospodarski kriminal se bo sedaj praganjal...tako kot se je pred v vseh letih vladavine LDS-a....lepo te prosim, za vse kar se bo sedaj poskrbelo je to, da se bodo ljudje iz njihovih vrst zabetonirali dokončno in potem gospodarskega kriminala več ne bo...iz preprostega razloga...mošnjiček bo radeljen... kot strateg je tukaj po mojem mnenju Pahor naredil veliko napako..ne mora ena stranka imeti kontorle nad sodsvtvom in notranjimi zadevami...absurdna koncentracija moči...in to, ne pozabimo v stranki, ki je komaj prilezla v parlamen in ima samo pet poslancev...
deloholik
12. 11. 2008 13.46
kresalova ne bo nikamor odletela....zdaj ko je LDS dobil svoje kremplje nad policijo in sodstvom se bodo tega držali kot pr norcih...Pahor razočaral si me...
deloholik
12. 11. 2008 13.44
jaz sn tak vesel, da bomo končno imeli manj kriminala...sploh v ljubljani:)
bučar
11. 11. 2008 21.16
sploh se ne ve, kdo je v tej vladi slabši...toliko jih je
bučar
11. 11. 2008 21.11
kresova bo odletela...................kmalu
bučar
11. 11. 2008 21.10
policaji so bili posmeha vredni ......tudi sedaj naprej bo tako
Tonček Balonček
11. 11. 2008 09.01
Janši pa sploh nima kaj viseti, ha, ha, na glavi mislim, sicer je pa res, kot da je to velepomembno za politika!
Buena Vita
10. 11. 2008 20.22
lolek kje so poceni jajca,?? vprašaj ta lepega mandatarja
Buena Vita
10. 11. 2008 20.19
KRESALOVA SE ZNA NASTAVLJAT LE PRED KAMERE NON-STOP JE Z NOVINARJI,KOT KAKA FILMSKA DIVA,SAMO FRIZURO BI PA LAHKO DRGAČNO SI NAREDILA,TE SLAMNATE RESE JI VISIJO KOT NA KORUZI VRESJE
Tonček Balonček
10. 11. 2008 19.35
\"dokaz več, da si pač le ovčka in bleješ\"-očitnoše nisi slišala za parodijo in travestijo! Izgubljaš s epač v leporečju, vsebina je totalno prazna! Pa akj je naredila ta Kukovićeva več od Bručana, če je pa po Janševih besedah že od delal odlično, le d apod pritiskom? Kaj je zdaj z dravstvom, je dostopnost boljša, cenejša, kaj je tako boljšega kot za ačsa valdanja komunistov? Mogoče duhovna oskrba, marmor v čakalnicah, tretje ali četrto mnenje, pritožne knjige ali kaj neki???
jansa-arms
10. 11. 2008 18.42
kaže da lastniki kupljene diplome zagrebške univerze res veliko vedo !
manjakranjc@hotmail.com
10. 11. 2008 18.18
T.B A ni žalsotno, da je že ob sestavi vlade volilcu psevo leve opcije jasno, da daleč pod to vlado ne bomo prišli- pa je psevdo levičarski volilec1?!?! Ja zaboga, kako naj razumne in razumni liberalci razumemo to \"gesto\"!? Glede Kukovičeve pa toliko-sam si velikrat agitiral proti srbo-hrvaškim črkovnim indicam, a jih tudi sam \"strastno\" uporabljaš, še en dokaz več, da si pač le ovčka in bleješ, kot ne začrtano v kakšni bukli o socioloških naukih ali celo antropoloških. Žal je omenjena ministirca naredila več, kot vsi psevdo levičarski mojstri iz zdravstvene stroke, jaz bi se zamislila in bila raje tiho!
Tonček Balonček
10. 11. 2008 17.04
Seveda nam je pa vsem skrivnost, kako je postala ministrica Kukovićeva, saj ne izpolnjuje neiti strokovnih niti lepotnih kriterijev! Zakaj torej?! Manja bo gotovo vedela!
kriss714@amis.net
10. 11. 2008 17.03
Kot, da ni dovolj, da je že pravosodje sfeminizirano, zdaj bojo še policaji imeli ministrico. Oba sta pa iz iste stranke. Torej, en eldeesovec lovi, drugi pa linča. Ostali eldeesovci pa sedijo v parlamentu in čarajo zakone po lastnih potrebah. A bojo na koncu, ob tako neomejenem oblastovanju, še okronali kakšnega bogatega odvetnika?
Prvo Borec
10. 11. 2008 15.17
manjakranjc vidi se Ti, da ne poznaš žensk !! Kresalova ga bo odkresala in vsakega drugega !! Prišlo je njenih 5 minut !!
manjakranjc@hotmail.com
10. 11. 2008 14.46
T.B Zanimvio je prebirati pamflete neukov in zavedenih osebkov. Veliko tega, kar si napisal o Kresalovi, si napisal zgolj v lastno veselje in le malo je vsporednic z realnostjo, ampak pustimo njo-je le majhna ribica. Veš, zaskrbljujoč je vpliv Senice...položaj njegove priležnice mu godi, kot še nikoli. Dobili smo \"odlično\" navezo, ki pa je že videna iz odisejade del fantastičnih filmov o Botru. Po informacijah gre za človeka, ki je zmožen za lastni interes storiti marsikaj, tudi preko kakega trupelca...sicer pa... do sedaj še nisem zasledila izpolnjevanje kriterijev, kot je npr. nova politika, nestrankarsko kadrovanje(tisa o strokovnih možeh je fenomenalno-smešna). Tudi sama sem mnenja, da naj se za realno oceno malce počaka..ampak kako(?), ko pa je to vse tako evidentno!?
milan777@mail386.com
10. 11. 2008 14.45
No pa so bogataši prevzeli nadzor celo nad obema ustanovama ,ki bi naj preprečevale in sankcionirale barabije. To še bo veselica.
borkosan
10. 11. 2008 14.43
Če bo ta vlada zdržala več kot dve leti, bom šel peš na Brezje.
Ro-Zy-YoZi
10. 11. 2008 14.11
Kahlija naj dajo na čelo Paintball zveze za prva 4 leta in naj naredi popravni izpit......