Slovenija

Bo DZ v referendumski postopek posegel že med zbiranjem podpisov?

Ljubljana, 25. 03. 2015 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pet poslanskih skupin je usklajenih za zavrnitev referenduma o zakonu o zakonski zvezi. Gre za SMC, DeSUS, ZL, SD in ZaAB. Gre za zavrnitev razpisa referenduma z obrazložitvijo, da lahko DZ v postopek po novi ustavni ureditvi in glede na ustavni zakon poseže že med zbiranjem podpisov.

Predstavniki poslanskih skupin SMC, DeSUS, ZL, SD in ZaAB so pripravili dopolnila k prvotnemu predlogu sklepa o nedopustnosti referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi. Gre za zavrnitev razpisa referenduma z obrazložitvijo, da lahko DZ v referendumski postopek po novi ustavni ureditvi in glede na ustavni zakon poseže že med zbiranjem podpisov. Omenjeni predlog bo obravnaval parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Kot je v izjavi novinarjem pojasnila vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer, so dopolnila pripravili na podlagi temeljitega strokovnega premisleka in dialoga. V SMC pozdravljajo odločitev ostalih sopodpisnikov dopolnil, da so sprejeli tudi vsebinske argumente in predloge njihove stranke. "S tem smo pokazali, da se zmoremo povezati v široko koalicijo, ki ščiti, zagovarja in varuje temeljne človekove pravice. Verjamemo, da takšne rešitve in pristopi k reševanju družbenih dilem zagotavljajo pogoje za odprto in enako družbo posameznikov v državi," je dejala.

Kustec Lipicerjeva zagotavlja, da so v poslanski skupini SMC enotni. S stališčem, ki ga zagovarjajo, pa v SMC tudi ocenjujejo, da bo odločitev prestala morebitno ustavno presojo, ki jo imajo možnost vložiti pobudniki referenduma.

Istospolna poroka
Istospolna poroka FOTO: Reuters
Predlog sklepa o nedopustnosti referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je skupaj z zahtevo za sklic izredne seje v parlamentarni postopek vložila skupina 23 poslancev ZL, DeSUS, SD in ZaAB.

Poslanci SMC podpisov pod zahtevo za sklic izredne seje niso dali, so pa novelo na glasovanju v DZ podprli. Že v torek so usklajevali nekatera procesna vprašanja, zaradi katerih bi lahko predlog sklepa dopolnili.

Po besedah poslanca ZL Mateja T. Vatovca bodo danes, ko bo predlog obravnaval matični parlamentarni odbor, naredili prvi korak k temu, da je referendum nedopusten, ker se dotika človekovih pravic manjšine.

Poslanec SD Matjaž Nemec je v izjavi medijem izpostavil, da pozdravljajo način dialoga, ki je bil vzpostavljen pri usklajevanju predloga. Tako pozdravljajo tudi sklep in želijo, da bi bilo v prihodnje več človekovih pravic v našem vsakdanu.

Poslanec DeSUS Uroš Prikl pa je v izjavi novinarjem ocenil, da bo sklep prestal morebitno presojo ustavnega sodišča. A ko gre zadeva na sodišče, po njegovih besedah rezultata ni moč vnaprej napovedati.

DeSUS je sicer glede tega vprašanja razdeljen. Podpise za sklic izredne seje je prispevalo sedem od desetih njihovih poslancev in sklepati gre, da jih bo prav toliko sklep tudi podprlo, je ocenil Prikl. Pričakuje tudi razpravo, ki bo poslance poenotila, ne pa jih razdelila.

NSi: Sovražni govor pobudnikov seje DZ

Medtem pa so v NSi izrazili zaskrbljenost zaradi po njihovem mnenju sovražnega govora pobudnikov seje DZ, na kateri bodo odločali o nedopustnosti razpisa referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi.

Poslanci ZL, DeSUS, SD in ZaAB so namreč ob ponedeljkovi predstavitvi zahteve za sklic poudarili, da obsojajo "uporabo sovražnega govora in širjenje neresnic, ki se jih ob zagovarjanju referenduma poslužuje Katoliška cerkev, s podporo NSi in SDS". "Glavni namen takšnega postopanja je zgolj in samo zavajanje javnosti in odrekanje človekovih pravic. Vsi argumenti, ki jih nasprotniki zakona navajajo, so neresnični in namenjeni le širjenju neupravičenega strahu," menijo pobudniki seje.

V NSi se ob tem sprašujejo, ali si ti poslanci predstavljajo sobivanje različno mislečih ljudi v naši skupni državi. "Krščanski demokrati ne pristajamo na način, ko se nekaj zbranih posameznikov samookliče za pristojne določati in odločati o tem, kaj je sovražni govor, posledično pa se s sovražnim govorom zaznamuje vsakogar, ki v javnosti predstavi svoje (drugačno) mnenje," so zapisali v NSi. Po njihovem mnenju je omenjena skupna izjava neposreden napad na nekatere temeljne liberalne vrednote sodobne družbe, med katerimi je najvišja svoboda posameznika, prav tako pa tudi svobodno izražanje mnenj in stališč.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1