Slovenija

Bo državni zbor preprečil referendum?

Ljubljana, 16. 03. 2015 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koalicija 'Za otroke gre' je dobila zeleno luč za zbiranje podpisov o noveli zakona, ki izenačuje istospolne zveze z raznospolnimi. Predsednik DZ je namreč določil 35-dnevni rok za zbiranje podpisov. Že prej pa ga lahko ustavi državni zbor, če ugotovi, da je tak referendum protiustaven.

Prvi dan roka za zbiranje podpisov v podporo referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je 23. marec, je odločil predsednik DZ Milan Brglez. Pobudniki referenduma bodo overjene podpise lahko zbirali do 26. aprila, zbrati pa jih morajo najmanj 40 tisoč.

Brglez je dejal, da je rok določil takoj, ko ga je zakonodajno-pravna služba DZ obvestila, da je s pobudo vse v redu, in ko je ministrstvo za notranje zadeve potrdilo, da je preverjeno zadostno število podpisov.

Ustavne spremembe so sicer "nekako obrnile dokazno breme", saj se lahko zgodi, da bo, ko bodo podpisi zbrani ali pa še pred tem, na glasovanje v DZ podan sklep, po katerem bi se ugotovilo, da razpis ni v skladu s spremenjeno ustavo, je pojasnil Brglez. Zaradi pravne varnosti tistih, ki zbirajo podpise, pa bi bilo po njegovih besedah primerneje, da bi bilo to morebitno glasovanje čim prej.

Ustavne spremembe, sprejete maja 2013, prepovedujejo razpis referenduma o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin.
Ustavne spremembe, sprejete maja 2013, prepovedujejo razpis referenduma o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin. FOTO: Reuters

Če bi o tem vprašanju potrebovali hitro odločitev, bi bilo treba sklicati izredno sejo, a predlagatelji za to potrebujejo 23 poslanskih podpisov. Ali bi SMC te podpise prispevala, se v poslanski skupini še niso odločili, je dejal Brglez. Sicer pa imajo predlagatelji iz ZL za to čas od ponedeljka in še sedem dni po koncu zbiranja podpisov.

V Združeni levici vztrajajo pri tem, da bi bil referendum o tem vprašanju neustaven in nedopusten. Zato bodo zbirali podpise za izredno sejo, na kateri bi državni zbor odločal o tem, ali je takšen referendum protiustaven ali ne.

"Vsi poslanci, ki so našo novelo potrdili, so zdaj postavljeni pred dejstvo. Če so takrat zavzeli stališče, da odpravljamo sistemsko diskriminacijo na področju človekovih pravic, mislim da bi dopuščanje referenduma bil korak v popolnoma nasprotno smer," je za 24UR dejal poslanec ZL Matej T. Vatovec.

Iz pravne stroke je slišati pojasnila, da se lahko po novi ureditvi DZ že z navadno večino odloči, da referenduma ne razpiše, če oceni, da je pobuda neskladna z ustavo. Ustavne spremembe, sprejete maja 2013, namreč prepovedujejo razpis referenduma o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Če se pobudniki ne strinjajo z odločitvijo DZ, se lahko pritožijo na ustavno sodišče in izpodbijajo parlamentarni sklep.

V koaliciji 'Za otroke gre' so optimistični

Koalicija 'Za otroke gre' je v enem tednu zbrala 80.518 podpisov za pobudo referenduma.
Koalicija 'Za otroke gre' je v enem tednu zbrala 80.518 podpisov za pobudo referenduma. FOTO: Damjan Žibert

O tem, kaj bodo naredili, če parlament referendum prepove, bodo v koaliciji 'Za otroke gre' razmišljali, če do tega pride. "A verjamem, da ne bo," je prepričana Metka Zevnik iz koalicije.

Pobudniki referenduma omenjene neskladnosti z ustavo v tem primeru namreč ne vidijo. "Zavzemamo se za pravice otrok, staršev in starih staršev, ki so tu kršene," je v današnji izjavi za medije spet poudarila Zevnikova. "Mi pač gremo po poti, ki nam jo dopušča ustava, in to je to," je dejala glede morebitne preprečitve izvedbe referenduma.

Koalicija 'Za otroke gre' je v DZ minuli torek vložila 80.518 podpisov za pobudo referenduma o noveli, s katero istospolni pari dobivajo možnost poroke in s tem tudi posvojitve otrok. V koaliciji so prepričani, da bodo volivci kljub zahtevanemu visokemu kvorumu zavrnili novelo. Da referendum uspe, mora proti zakonu glasovati večina udeležencev referenduma in kar petina vseh volivcev, kar je okoli 340 tisoč ljudi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1