Slovenija

Bo država kreditirala bolnišnice?

Ljubljana, 19. 07. 2013 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Država bi lahko bolnišnicam, ki svojim dobaviteljem ne morejo več plačevati, dala posojila, pravi Gantar, za to pa od njih zahteva načrt sanacije. Dobavitelji so s predlogom zadovoljni. Tudi če bolnišnice ostanejo brez sredstev, naj bolniki tega ne bi občutili.

Tomaž Gantar
Tomaž Gantar FOTO: Damjan Žibert

Država bi lahko problematiko neplačevanja dobaviteljem reševala s kreditiranjem bolnišnic. Posojila zanje bi zagotovila iz zakladniškega računa države, bolnišnice pa bi lahko najele tudi komercialna posojila, je po pogovoru z dobavitelji bolnišnic povedal zdravstveni minister Tomaž Gantar. Dobavitelji so s srečanjem zadovoljni.

Po Gantarjevih besedah naj bi končno rešitev težav z dobavitelji našli do septembra, ko se bodo še enkrat sestali, vmes pa se bo ministrstvo usklajevalo tudi s finančnim ministrom in predsednico vlade. Del posojil naj bi namreč, kot že rečeno, zagotovila država.

Brez načrta sanacije tudi posojila ne bo

Bodo pa morale po ministrovih besedah bolnišnice, če bodo želela dobiti posojila države, predvidoma avgusta ministrstvu predstaviti natančne načrte sanacije. "V kolikor teh ne bo, potem se zna zgoditi tudi scenarij, ki si ga nihče ne želi," je dejal.

V primeru blokade bolnišnice ne bodo mogle izplačevati plač

Bolnišnice po podatkih ministra dobaviteljem trenutno dolgujejo okoli 84 milijonov evrov. Gre tako za zapadli kot nezapadli dolg, pri čemer je položaj od bolnišnice do bolnišnice različen. Ena izmed bolj problematičnih je trenutno bolnišnica Izola, kljub temu pa po Gantarjevih besedah rešitev iščejo za vse bolnišnice, da se ne bi čez mesec dni soočili s težavami v kateri od bolnišnic, kjer jih trenutno še ni.

Gantar zagotavlja, da bolniki ne bodo trpeli, če bolnišnicam iz takšnega ali drugačnega razloga ne bo uspelo zagotoviti zadosti sredstev. V tem primeru bi namreč prišlo do blokade računov bolnišnic s strani posameznih dobaviteljev, kar pomeni, da bolnišnice ne bi mogle predvsem izplačevati plač ali pa bi jih morale izplačevati v nižjem obsegu, je dejal.

Gantar namerava možnosti, ki jih imajo pri reševanju nastale težave, pa tudi pogoje države za zagotovitev posojil, direktorjem bolnišnic predstaviti na sestanku, ki bo v kratkem. Po ministrovih besedah gre sicer pri vsem skupaj le za del rešitve, zato bo treba problematiko dolgoročno reševali predvsem z interventnim zakonom, za katerega upa, da bo sprejet jeseni.

Dobavitelji so s predlaganim zadovoljni.
Dobavitelji so s predlaganim zadovoljni. FOTO: Thinkstock

V Kemofarmaciji in Salusu za zdaj zadovoljni

Po besedah predsednika uprave Kemofarmacije Davorina Poherca so dobavitelji na sestanku dobili zagotovila o "določenem kreditiranju bolnišnic" oziroma zagotovitvi določenih sredstev bolnišnicam s strani države. S tem so v Kemofarmaciji po besedah Poherca za zdaj zadovoljni, čeprav možnost blokade računov bolnišnicam še vedno obstaja. Dolg bolnišnic do Kemofarmacije sicer trenutno znaša med sedmimi in osmimi milijoni evrov, največ pa jim dolgujeta bolnišnici Izola in Topolšica. Poherc pravi, da podjetje trenutno še nobeni od bolnišnic ni blokiralo računa, se pa to lahko zgodi.

Veledrogeristu Salus bolnišnice trenutno dolgujejo okoli pet milijonov zapadlih obveznosti, kar po besedah Žige Hienga iz omenjenega podjetja pomeni predvsem pritisk na njihovo likvidnost. Zadeve z bolnišnicami za zdaj rešujejo individualno, do zdaj pa so jim izdajali predvsem opomine. S tem, kar jim je danes ponudil minister, so v podjetju po Hiengovih besedah zadovoljni, zato nameravajo dobave bolnišnicam vsaj za zdaj opravljati še naprej.

Drugi dobavitelji izjav novinarjem po sestanku niso dali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
20. 07. 2013 17.12
+1
Ko smo bili na oblasti komunisti, takih težav nismo poznali. --- Ko pridemo spet na komando, bo takoj vse v redu in nobenih težav.
HandH
20. 07. 2013 14.57
Bankam dajemo, zdravstvu bomo pa le posodili? Zanimive prioritete, ni kej...
Huey
19. 07. 2013 19.54
+14
Novinar, se delaš norca? Dej se mal vprašaj KDO JE DRŽAVA! DRŽAVA JE suženj na minimalcu v gospodarcu! Vse ostalo ste paraziti!
klldmoll
19. 07. 2013 16.45
>> Ena izmed bolj problematičnih je trenutno bolnišnica Izola << torej je problematična tudi po finančni strani in ne samo po strokovni ?? SAJ ! .........
gemini62
19. 07. 2013 15.58
+2
Za dober in hkrati pravičen razplet te finančne šlamastike očitno ni nobene možnosti več. Nelikvidnost bolnišnic je gola posledica podcenjenosti storitev, te pa so podcenjene pri vseh javnih izvajalcih, ne le pri bolnišnicah. Reševanje bolnišnic je prav gotovo "nacionalni interes", ampak je krivično do ostalih zdravstvenih subjektov. V gospodarstvu se temu reče "nedovoljena pomoč države", kar nekomu daje "navidezno konkurenčno prednost" pred drugimi subjekti na trgu. Ampak mi itak nimamo "trga zdravstvenih storitev" - mi imamo le združbe "toškovnih mest"! Če si zasebnik v javni službi, torej lahko crkneš in še privoščili ti bodo. Ni važno, če si sam usposobil ordinacijo ali diagnostični center in da imaš kredite za opremo, ki je nikakor z delom ne moreš amortizirati. To je potem tvoj lasten problem - ne nacionalni interes. In tako gremo dalje v plesu norcev. Potem imamo še "združenje za ohranitev javnega zdravstva", ki je pomešalo vse pojme in kriči, kot bi bilo zasebno zdravstvo nasprotje od javnega in ne razume vloge "javnih pooblastil", javnih nalog in nasploh ne loči med stroko in lastništvom. Pa pustimo te malenkosti. Plešimo dalje ..... tra-la-la-la-la.....ples norcev, idiotov, imbecilov, kretenov in kar je še takšnih slaboumnih, maloumnih, manjrazvitih in nerazumnih veseljakov.
klldmoll
19. 07. 2013 16.47
-2
FIDES - kriminalni sindikat kriminalnih zdravnikov v Republiki Sloveniji ! ...
setisfekšn
19. 07. 2013 15.19
+11
Problem v sloveniji je ker je gospodarstvo na psu!Edini vir za državo ki se utaplja v neskončnem reševanju vsega!Z denarjem ne vem od kod in svojim glomaznim neproduktivnim aparatom!!