Gospodarstvo

VIDEO: 'Uprava Skimarja vedela za prvo študijo'

Begunje, 11. 12. 2008 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Primož Jambrek/STA
Komentarji
47

Za pregled pravnega in finančnega poslovanja je uprava Skimarja plačala 750.000 evrov, čeprav je enako študijo pripravilo že švedsko podjetje, Skimar pa je zanjo plačal 80.000 evrov. To so potrdili tudi v Kadu.

V. d. predsednika uprave Skimar Ivan Štrlekar
V. d. predsednika uprave Skimar Ivan Štrlekar FOTO: Kanal A

Nekdanji predsednik uprave Elana in član uprave Skimarja Matjaž Šarabon je za 24ur.com potrdil, da je švedsko podjetje Lagerkvist za Skimar naredilo "skrbni finančni in pravni pregled, ki so ga izbrali in potrdili lastniki“. Študija, ki jo je švedsko podjetje opravilo konec leta 2006 ali v začetku leta 2007, je Skimar stala 80.000 evrov. Šarabonu se zdi zato "ponavljanje tega dela v tem obdobju popolnoma nesmiselno“. Odvetnik Daniel Planinšec je sicer v Odmevih že povedal, da za to študijo ni vedel. Če je bila študija res narejena, pa so odvetniki delali isto delo dvakrat, je povedal.

Da je bila omenjena študija švedskega podjetja res narejena, pa so potrdili tudi v Kapitalski družbi (Kad), ki je največji lastnik Skimarja. "S študijo smo seznanjeni, opravljena je bila na pobudo lastnikov Skimarja, in sicer se nanaša na cenitev in skrbni pregled družbe. Vse postopke za izvedbo predmetne cenitve in skrbnega pregleda pa je izvedla in izpeljala družba Skimar,“ so sporočili s Kada.

Sicer pa je nova uprava Skimarja za isto opravljeno delo za odvetniško svetovanje, ki sta ga opravila tudi Daniel Planinšec in Rajko Vrečar, v zadnjih desetih mesecih plačala kar 750.000 evrov. Pogodba s Planinšcem na primer ne vključuje končne cene za opravljene storitve, temveč le urno postavko brez omejitve števila ur.

Šarabon: Uprava je za študijo zagotovo vedela

Nekdanji član uprave Skimarja Matjaž Šarabon
Nekdanji član uprave Skimarja Matjaž Šarabon FOTO: Brut

Če Planinšec ni vedel, da je bila študija že narejena, pa sta za to študijo zagotovo vedela sedanji v. d. predsednika uprave Skimar Ivan Štrlekar in prokurist Skimarja Jože Kralj, pravi Šarabon. Štrlekar je bil v času opravljanja teh pregledov član nadzornega sveta Skimarja, Kralj pa je od takrat, ko je prišel v podjetje, prisostvoval na finančnih kolegijih, kjer so o teh stvareh razpravljali.

Sicer pa se danes nadaljuje seja nadzornikov Skimarja, kjer naj bi do konca proučili sporna plačila za svetovanje, ki so podjetje stala 750.000 evrov. Sejo so v ponedeljek po šestih urah razprave prekinili, saj so se morali podrobneje seznaniti s pripravljenimi pojasnili v. d. predsednika uprave Ivana Štrlekarja. Danes pa naj bi sklenili, ali so bila izplačila upravičena.

Delavci zahtevajo razrešitev uprave Skimarja.
Delavci zahtevajo razrešitev uprave Skimarja. FOTO: Kanal A

Vprašanje je, ali bodo nadzorniki danes sprejeli kakšno obvezujočo odločitev za vodstvo podjetja ali pa bodo počakali na skupščino, ki jo je Štrlekar sklical za začetek januarja. Prepričan je namreč, da se morajo do situacije v podjetju, ki ga hromijo nesoglasja znotraj vodstva, opredeliti lastniki.

Predsednik nadzornega sveta Gregor Gomišček je sindikatu podjetja sicer obljubil, da bodo nadzorniki pogodbe z odvetniki in svetovalci, ki so v prvih desetih mesecih Skimar stali najmanj 750.000 evrov, natančno pregledali. Delavci, ki so zadevo za zdaj prepustili nadzornikom, pa pričakujejo, da bodo odločitve sprejete še ta teden.

V primeru nepravilnosti bodo menjave v vodstvu ali nadzornem svetu Skimarja

Odvetnik Daniel Planinšec je od Skimarja dobival mesečni pavšal 9.600 evrov.
Odvetnik Daniel Planinšec je od Skimarja dobival mesečni pavšal 9.600 evrov. FOTO: Jani Dolinšek

Med predvidenimi odločitvami nadzornikov, ki se bodo tokrat predvidoma zbrali v Begunjah in ne v Ljubljani, naj bi bile tudi spremembe v vodstvu, saj naj bi bila nesoglasja med Štrlekarjem in prokuristom Jožetom Kraljem prevelika. Vprašanje je, ali bosta oba vodstvena delavca begunjskega podjetja lahko še naprej učinkovito sodelovala.

Sicer pa nadzorniki Kapitalske družbe (Kad), ki je največji lastnik Skimarja, menijo, da naj uprava Kada po potrebi zahteva razrešitev Skimarjevega nadzornega sveta. Kot pišejo v Dnevniku, je, potem ko je uprava Kada svoje nadzornike seznanila z aktualnimi dogajanji v Skimarju, predlagala, da bi v primeru ugotovljenih nepravilnosti zamenjali vodstvo Skimarja. Nadzorniki Kada naj se s tem predlogom ne bi strinjali. Po njihovem mnenju so za stanje v Skimarju v največji meri odgovorni ravno nadzorniki Skimarja, ki so tudi imenovali upravo.

Po razpravi je bil sprejet sklep, ki upravi Kada nalaga razrešitev nadzornega sveta, če bi se izkazalo, da Skimarjevi letošnji stroški v višini približno 750.000 evrov niso upravičeni z dejansko izvedenimi storitvami.

Nekdanji član uprave Šarabon meni, da zamenjava nadzornikov v tem primeru podjetju na kratki rok ne bi koristila, saj se kratkoročno s tem nič ne spremeni.

Odvetnik Daniel Planinšec je Skimarju na mesec pavšalno zaračunal 9.600 evrov.
Odvetnik Daniel Planinšec je Skimarju na mesec pavšalno zaračunal 9.600 evrov. FOTO:


Planinšec račun za avgust 1
Planinšec račun za september 2
Planinšec račun za september 1
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
12. 12. 2008 01.28
Da jih ni sram kazat svoje ksihte po medijih in trditi,kako so pošteni. Da rojak,vesel bo vsak,ko pohlep iz sveta bo pregnan!
Buena Vita
11. 12. 2008 22.08
pa ja neboste tem revčkom vzeli zastonj denar,če ga dajete petnajst let,zdele ne smete nehat slovenskemu biserju,ki je vedno v izgubi
blayo
11. 12. 2008 20.29
Zakaj študija, ki jo naredijo Švedi stane 80.000€, tista ki jo naredijo Slovenci pa 750.000€. Analogija: Delavec Janez naredi en žebelj vreden 0,001€. Njegov šef da ta žebelj razžagati svojemu bratu, svaku, tastu, prijatelju, prijatelju od prijatelja... na 10 delov. Potem teh 10 delov spet 10 drugih bratov, svakov, prijateljev... odpelje v Mercator. Tam spet en bratranec od šefa prodaje s svojim svakom in tastom sešvasa teh 10 delov v cel žebelj. Na koncu pa pride v Mercaor tale Janez, ki je naredil ta žebel in na svoje presenečenje ugotovi da stane 0,1€. Jasno da stane 0,1€, če pa mora s tem kar je Janez naredil nafutrati še vse te brate, svake, prijatelje in znance od šefov.
delavc1
11. 12. 2008 19.58
sindikat pa razmišlja o stavki!!! pa to mora biti takšen miting da si noben od vpletenih ne bi upal v Elan. delavci, borite se za svoje pravice in delovna mesta drugi se za vas ne bojdo
Lakom
11. 12. 2008 19.55
Zanimivo bi bilo vedeti kaj pomeni na \"enoto\". Po moje bi se Elanu bolj splačalo, da zaposli enega advokata.
delavc1
11. 12. 2008 19.47
če je Planinšec zaračunal takšen zneske, je bil sigurno v dogovoru z upravo in jim je del tega denarja vrnil . kako bo pa pogruntala davčna. in če ima takšen promet me zanima koliko je plačal ddv- ja oziroma davka od dobička. kakor je zvit je verjetno imel cca 1500,00 eur dobička in vračilo dohodnine dajmo durs gremo v akcijo
Nauders
11. 12. 2008 19.41
Nism si mislil dok ne berem takih novic o Elanu tako slabega da je to za kozlat.
Jinks
11. 12. 2008 19.22
Lopovi! Kdaj se bo barabam končno stopilo na prste? In kdo jim bo stopil? Bomo res morali počakati, da se organizira mafija in da naredi red?
fantodfare
11. 12. 2008 18.49
he,he. Ukrasti, ukrasti, kupiti može vsaka budala!he,he, dejmo kapitalizem, he,he
fantodfare
11. 12. 2008 18.47
he,he. A ni že Janževec že leta 1985 govoril o barabijah v Elanu. V 4 letih pa ni nč zrihtu, he,he. Kdo je nastavu tega v.d.ja,he,he
fantodfare
11. 12. 2008 18.46
he,he. Ob tolkih firmah je v.d. direktorju Štlekarju Skimar samo (dopoldanski -popoldanski) fuš, he,he
killi-123@hotmail.com
11. 12. 2008 17.52
\"\"\"Sicer pa nadzorniki Kapitalske družbe (Kad), ki je največji lastnik Skimarja\"\" Kot največji lastniki,so morali imeti svoje ljudi v nadzornem svetu,verjetno tudi v upravi. To dejansko pomeni,da so vedeli za vse. Prav zaradi tega,ni dosti samo zamenjava, temveč prijava na MNZ,ter kazensko preganjati. Samo na tak način se lahko začne borba proti lopovskim menažerjem.
miro.m@siol.net
11. 12. 2008 16.32
Sramota,da se to sploh lahko dogaja v podjetju v večinski lasti države.Kaj počnejo nadzorniki ,oziroma večinski lastniki firme ,da dovolijo take anomalije.Takoj bi morali razrešiti vse vpletene in sprožiti postopke za vračilo preveč izplačanega denarja.
kapitalist
11. 12. 2008 16.08
kaj oziroma kako so sploh še lahko na delovnih mestih to bi morali takoj zapečatiti in zapleniti rač. ter podati kazenske ovadbe - čista kraja
Milan Koleznik
11. 12. 2008 15.50
zakaj so direktorji,ministri,če imajo vsak svoje svetovalca in kup odvetnikov,kaj najemimo samo enega svetovalca brez direktorja,ostalo podjetje vodi pa tako samo za svoj žep.kako je lahko direktor svoje firme in direktor državne firme,državno spravi v stečaj svojo pa je pozitivno vodil,pa ni imel toliko svetovalcev in pravnikov,ker sebi ne krade sebi samo da,to je za v zapor.To je nedopustno od Slovenije in njenih zakonov,tako nedopustno kot lahko vsak zapravlja davkoplačevalski denar,vsak ki je blizu koritu.Zato pa se tako borijo za stolčke,zaradi pohlepa.Enkrat pa bi ja morali imeti dovolj za svoje potrebe,za svoje otroke,nikoli jim ni dovolj.Tudi ti trije pravniki,ali je tak zakon da lahko toliko dobijo,a ko odpre usta že kasira tisoč evrov,asploh imajo čud do sočloveka ali samo do pohlepa.
RoccoS
11. 12. 2008 15.45
Pa kakšna študija??? Uspešni direktorji jo morajo sami naredit!
MojcaCoh
11. 12. 2008 15.44
Planinšcu in njegovih pravnim sodelavcem ,ki ropajo po Elanu in Palomi bi morali Delavci zabiti Kramp z Listkom v sredino Glave..na njem bi moralo pa pisati..ni Kulturno, ni zakonito, je kaznivo, ni etično ni niti Humano je pa izredno Koristno za Državo in državljane Slovenije..?? Mojlah
m148
11. 12. 2008 15.27
TAKI DOBRI SVETOVALCI A PODJETJE SE UTAPA V DOLGOVIH KI JIH NENEHNO KRIJE DRŽAV. GOSPODJE SI PA TALAJO LEPE ZNESKE KR PAVŠALNO ZGLEDA JAZ TEBI TI MENI VSA V AREST Z POŠTENIMI ODVETNIKI NA ČELU IN TEM ŠTRLEKARJEM LOPOVOM NAD LOPOVI
Infidel
11. 12. 2008 15.22
Dober slogan je imela Kovino tehna - Nemogoče je mogoče.
lublanaboy
11. 12. 2008 15.16
zakaj je že uprava družbe? da skrbijo, da se take in podobne stvari ne dogajajo.... in da se pri nekih magistrih, doktorjih, diplomiranih članih uprave...ki so (če so res)naredili šole, ZGODI, da se stvari ponovijo in da zato niso vedeli? Švedi naredili za 80.000 EUR, slovenci pa za 750.000 EUR isto delo. to je možno le pri nas!!!!!!