Slovenija

Čufer: Čas je, da se začne ukrepati

Ljubljana, 19. 03. 2013 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Kandidat za finančnega ministra Uroš Čufer pričakuje, da ne bo vedno lahko in da bo treba sprejeti marsikatero težko odločitev. A ob tem poudarja, da ne bi sprejel kandidature, če ne bi verjel, da bi lahko bil uspešen minister. Njegov predhodnik Janez Šušteršič meni, da bo Čufer advokat bank.

Javnosti neznani Čufer prihaja iz NLB, zato se je moral dotakniti tudi vprašanja o svoji vlogi pri dajanju spornih kreditov v tej banki. Bratuškova je sicer po vložitvi liste v DZ dejala, da ji je Čufer zagotovil, da s tem nima nič.

Pred pristojnimi odbori v DZ so se danes končala zaslišanja kandidatov za ministre v vladi Alenke Bratušek.

Potem ko se je v ponedeljek predstavilo osem kandidatov, je danes formalnosti prestalo še pet kandidatov. Izredna seja z listo kandidatov za ministre kot edino točko dnevnega reda pa je sklicana za sredo opoldne.

Za kandidata za finančnega ministra Uroša Čuferja je glasovalo devet, proti pa pet članov odbora za finance. Sicer pa je tik pred glasovanjem Roberto Battelli (poslanec italijanske narodne skupnosti) dejal, da se ga bo vzdržal.

Uroš Čufer
Uroš Čufer FOTO: POP TV
Pričakujem, da ne bo vedno lahko in da bo treba sprejeti marsikatero težko odločitev. /.../ Ne bi sprejel kandidature finančnega ministra, če ne bi menil, da bi lahko bil pri tem uspešen. Uroš Čufer

Čufer si je kot prioriteti svojega mandata zastavil zagon gospodarstva preko prestrukturiranja prezadolženih podjetij in sanacije razmer v bančnem sistemu ter konsolidacijo javnih financ. Čufer je članom odbora DZ za finance med drugim povedal, da mora iti sanacija bank z roko v roki z razdolževanjem podjetij.

Čufer je spomnil, da gospodarstvo že nekaj let duši kriza, napovedi pa so tudi za letos slabe in se še slabšajo. "Čas je, da se začne ukrepati," je bil jasen. Ob rasti brezposelnosti namreč razmere niso take, da bi lahko družba delovala normalno.

V bankah se zvišuje delež slabih terjatev in to ni več le problem posameznih bank in podjetij, temveč postaja sistemska težava. Zato je po njegovih besedah čas, da država intervenira in odpravi sistemska neravnovesja v gospodarstvu ter nato prepusti, da se gospodarstvo uravnava samo.

Denar
Denar FOTO: Thinkstock

Problematična prezadolženost podjetij

Čufer je kot glavno neravnovesje v gospodarstvu izpostavil prezadolženost podjetij, ki pomembno zavira gospodarsko rast. Otežuje namreč financiranje razvoja in investicij, prezadolžena podjetja pa težko sledijo svojim tekmecem na globalnem trgu.

Te težave se je zato treba lotiti, čas pa je omejen. Slovenija bi morala prestrukturirati in razdolžiti večino podjetij do takrat, ko bo Evropska centralna banka začela zaostrovati denarno politiko.

Mislim, da bi morali ostati nizko zadolžena država. Uroš Čufer

Prezadolženost podjetij povečuje breme slabih terjatev v bankah in posledično zaostruje težave zaradi pomanjkanja kapitala. Probleme bank je zato treba reševati skupaj s problemi podjetij, da bi se gospodarska rast lahko nadaljevala, je bilo eno glavnih Čuferjevih sporočil članom odbora DZ za finance in monetarno politiko. Opazil je namreč, da se težave bank ločeno obravnava od težav podjetij. "Ne moremo imeti dobre banke v slabem gospodarskem okolju," je ponazoril in se zavzel za celovit pristop.

Spomnil je na pobudo Banke Slovenije, Združenja bank Slovenije in Gospodarske zbornice Slovenije. Ti so opravili analizo ključnih podjetij, ki bi jim bilo vredno pomagati. Ta projekt bo vzel za izhodiščno točko, napovedal pa je ukrepe države za pomoč tem podjetjem, a natančno o njih še ne želi govoriti. Prav tako še ni želel povedati, koliko naj bi to državo stalo.

Pri izbiri ukrepov za prestrukturiranje gospodarstva bo treba biti zelo premišljen in postopen, da se ne bo zaletavalo in se bo sproti odpravljalo morebitne zaplete.

Čufer je spomnil, da država trenutno ni prezadolžena, se pa njen dolg zelo hitro zvišuje in tak trend ni vzdržen. Slovenija vseeno še lahko najde vire na trgu kapitala, čeprav ima trenutno problem verodostojnosti. Zato je napovedal pripravo verodostojnega in izvedljivega načrta za reševanje slovenskih težav.

Pri konsolidaciji javnih financ je pojasnil, da za razliko od nekaterih članic EU v Sloveniji zaradi kreditnega krča denarna politika trenutno ni ekspanzivna, zato tudi fiskalna politika ne more biti tako zelo restriktivna, je prepričan.

Najprej moramo sprostiti kreditni krč in razdolžiti podjetja, šele nato lahko bistveno zaostrimo fiskalno politiko, je dodal.

Slovenska država mora biti vedno stroškovno učinkovita in prilagodljiva

Posebej pa je opozoril, da ne gre za poziv k trošenju, saj malo odprto gospodarstvo po njegovih besedah ne more imeti nikoli ekspanzivne javnofinančne politike. Slovenska država mora biti vedno stroškovno učinkovita in prilagodljiva. Fiskalna politika mora biti zato restriktivna, a je treba stopnjo restriktivnosti prilagoditi temu, da je lahko vzdržna.

Zniževanje primanjkljaja tako ostaja prioriteta, bo pa težko uresničiti letošnji cilj primanjkljaja v višini treh odstotkov bruto domačega proizvoda.

Njegova preferenca je pot za zniževanje primanjkljaja iskati na strani porabe, torej skozi zniževanje mase plač in racionalizacijo poslovanja države. Ob tem bi dajal prednost ukrepom, ki so trajne narave. Zniževanje stroškov države mora preiti v zavest, je prepričan.

Čufer meni, da bi morala Slovenija ostati nizko zadolžena država. Zato bi bilo treba vsa sredstva, ki se jih bo namenilo za sanacijo bank in podjetij, v čim večji meri nadomestiti s prodajo državnega premoženja. Ker pa proces privatizacije traja, se je treba po njegovih besedah najprej zadolžiti in nato izpeljati privatizacijo. O podrobnostih ni želel govoriti.

Uroš Čufer na predstavitvi kandidature
Uroš Čufer na predstavitvi kandidature FOTO: K.M.
Romana Tomc iz SDS je kandidatu postavila kup konkretnih vprašanj, med njimi tudi tisto, ki najbolj zanima državljane, in sicer o morebitnem dvigu DDV, a Čufer ji je na koncu dejal le, da upa, da ji bo lahko na vprašanja odgovoril čez dva oziroma tri mesece, ko bo seznanjen s konkretnimi številkami.

Čufer je odgovarjal na številna vprašanja in dvome članov odbora. Začel je z vprašanji slabe banke. Projekt slabe banke ni odpisan, ga je pa treba dodelati, je članom odbora dejal Čufer. Pri tem je opozoril, da se od slabe banke bistveno preveč pričakuje. Slaba banka je po njegovem prepričanju potrebno orodje, a v nekoliko spremenjeni obliki.

Kandidat za finančnega ministra je namreč razbral tri cilje slabe banke – očiščenje bančnih bilanc za poznejšo prodajo bank, zagon gospodarstva skozi sprostitev kreditnega krča in pregon kaznivih dejanj v bankah. Čufer ocenjuje, da se samo s slabo banko ne more izpolniti nobenega od treh ciljev.

Skrbi ga, da je v zakonu predviden precejšen obseg sredstev in da se bo preveč denarja namenilo za sanacijo bank, ob tem pa bi ga zmanjkalo za sanacijo podjetij. Zato je pozval k premišljenosti.

Čufer je dejal, da se glede števila in imen morebitnih državnih sekretarjev še ni odločil.

Zanikal je očitke, da bankirji niso zainteresirani, da se položaj v bankah razčisti. Zdi pa se mu nesmisel, da mora država najprej odkupiti terjatve, da se lahko preiskuje pretekla dejanja. Ni treba, da država dodatno plačuje, da preiskuje, je bil jasen in pozval k podpori organom pregona.

Drugi pomislek ima glede cilja, da se banke očisti zaradi njihove prodaje. To se po njegovih besedah lahko naredi, ko je kupec znan in ta že izpelje skrbni pregled. Prenašanje terjatev iz bank na zalogo, če bo mogoče nekdo enkrat kupil banko, ni najbolj logično, je ocenil.

Projekt slabe banke je sicer po njegovih besedah še zelo nedodelan, zato po njegovem prepričanju ni smiselno čakati na njegovo dokončanje in bi bilo treba kak projekt izpeljati tudi zunaj tega institucionalnega okvirja. Izpostavil je primer sanacije koprskega Cimosa.

Šušteršič: Čufer bo očitno advokat bank

Janez Šušteršič je kritičen do svojega naslednika.
Janez Šušteršič je kritičen do svojega naslednika. FOTO: Aljoša Kravanja

Čufer je s predstavitvijo pokazal, da bo advokat bank, ocenjuje nekdanji minister za finance Janez Šušteršič. Kot je dejal, Čufer ni ničesar povedal o tem, kdaj in kako se bodo reševale slabe terjatve, kritičen pa je tudi do ideje, da bi država reševala podjetja z neposrednim vstopom vanje.

Po Šušteršičevem mnenju je Čufer v predstavitvi dovolj dobro poudaril zmanjševanje porabe in ne zvišanja davkov. Škoda se mu zdi le, da Čufer "ne razume" pomena pravil, ki omejujejo politike, pri čemer je nekdanji minister spomnil na predstavljeno stališče glede fiskalnega pravila.

Šušteršič pa večjo težavo vidi v tem, kar je kandidat za finančnega ministra v vladi Alenke Bratušek govoril o sanaciji bančnega sistema in zagonu gospodarstva. "Očitno je, da bo advokat bank. Toda glede na to, od kod prihaja, to niti ni čudno," je ocenil Šušteršič.

Logika, da je za stanje v bankah krivo slabo gospodarsko stanje, namreč po njegovem prepričanju ne drži v celoti. Spomnil je, da imamo tudi banke, ki so krizo dobro preživele. A Čufer po Šušteršičevih besedah ni povedal ničesar o tem, kako in kdaj se bodo reševale slabe terjatve. Možnost, da bi država dokapitalizirala podjetja, je po njegovem mnenju zelo draga in pomeni, da bo država ostala lastnica dobrih slovenskih podjetij, tudi tam, kjer še ni. Veliko vprašanje je, ali bo država to znala upravljati in bo pripravljena iz podjetij lastniško izstopiti. Šušteršič o tem dvomi. Po njegovem prepričanju bi bilo boljše, da bi preko holdinga ali slabe banke v reševanje prezadolženih podjetij pritegnili zasebni kapital, ki bi v tem videl naložbo.

Da država neposredno vstopa v podjetja in jih rešuje, to po Šušteršičevem mnenju ni prava pot, lahko pa je tudi zelo draga. Tak model se, kot je opozoril, doslej ni pokazal za uspešnega, pri čemer je kot primer navedel Cimos in Adrio.

Šušteršič se boji, da gre pri tej ideji zlasti za namero, da se "en del krivde odvrne od bančnega sistema". "Pojavlja se vprašanje možnega konflikta interesov. Vprašanje je, ali bo nekdo, ki na ministrstvo za finance prestopa iz banke z največjimi težavami, banko reševal tako, kot je najboljše za davkoplačevalce, ali tako, kot je najboljše za banko," je opozoril.

Spomnil je še, da se tudi Evropska komisija ne pogovarja z bankami ampak s finančnim ministrstvom oz. ministrom, ki mora biti neodvisen od bank. Šušteršič tako izpostavlja vprašanje, ali bodo Čuferja v Bruslju kot takega videli.

Ob tem je opozoril, da ministrstvo za finance odloča tudi o tem, kam država nalaga depozite, ima pa tudi vlogo pri imenovanju nadzornih svetov in izvršnih direktorjev v slabi banki. "Vprašanje je, kako bo Čufer zagotovil neodvisno presojo. Treba bo zagotoviti, da bančniki ne bodo sami sebe reševali," je dejal in kot težavno izpostavil, da na današnjem zaslišanju to sploh ni bilo izpostavljeno kot težava. "Če davkoplačevalci rešujejo banke, ne morejo imeti banke glavne besede pri tem, kako se bo to počelo," je še prepričan.

Odbori so včeraj potrdili osem kandidatov.
Odbori so včeraj potrdili osem kandidatov. FOTO: 24ur.com

Mramor je imel s Čuferjem dobre izkušnje

Nekdanji minister za finance Dušan Mramor pravi, da je imel s Čuferjem dobre izkušnje. Pojasnil je, da so usklajevali javnofinančno in denarno politiko ob vstopanju v mehanizem fiksnih in nepreklicnih deviznih tečajev valut članic do skupne evropske valute (ERM II) in nato pri samem prevzemanju evra ter da se je Čufer izjemno izkazal.

Mramor, ki se je omenjal kot možni kandidat za finančnega ministra, meni, da bi bilo v tem obdobju najboljše, če bi finančno ministrstvo vodila ženska.

Poleg Čuferja je danes glasovanje pristojnega odbora prestal tudi kandidat za infrastrukturo in prostor Igor Maher.

Uspešno je "zaslišanje" prestala tudi kandidatka za ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel.

Zeleno luč je dobila še kandidatka za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

S programom pa je dovolj odbornikov prepričal tudi kandidat za zunanjega ministra Karl Erjavec, s čimer se je zaključila predstavitev ministrskih kandidatov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1601)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

negro
20. 03. 2013 13.56
+0
In kje pri sestavi nove vlade se zdaj omenjajo zahteve protestnikov? Kje so programi?
dule100
20. 03. 2013 08.38
-2
Ste ga videli ? Zdaj smo pa rešen !
MICLA
20. 03. 2013 08.28
+4
no ladja norcev je sestavljena v sestavi so večina tistih ki so v preteklosti delali ali sedelovali v svinjarijah bratovškova je nadzirala mariborsko banko in vidite kako,čufer je iz ljublanske banke in vidimo kje smo in samo enega v tej novi vladi mi naj nekdo pokaže ,da ni vpleten v kakšno svinjarijo ali golufijo.in taki nam bodo vladali bravo SLOVECI vse skupaj pa iz ozadja vodi jo zamrznjeni,ki imajo pod kontrolo in na svojistrani kompletno vejo oblasti kriminaliste,tožilstvo in na kraju še finance in nihče ne bo več preganjal ta zamrznjenega župana in grem stavit da bo bratovškova legelezirale svojo diplomo ,da bo janković dosegel ko se je pritožil zoper kraje kar so janši odbili ,SLOVENSKI LEVIČARSKI HLAPCI SI ZASLUŽIJO DA IMAJO NAJSLABŠO IN NAJBOLJ BUTASTO VLADO NA SVETU.
Justin Myhead
20. 03. 2013 08.13
+3
Uvesti bomo morali CIVILNE PREISKAVE na vseh nivojih, v politiki, bančništvu, menadžmentu... Zakaj ? Ker so vodilni v organih pregona tudi do vratu v korupciji in gospodarskem kriminalu. Kot civilna družba moramo odstaviti staro gardo sodnikov, ki delajo samo še za elito, Aleksander Polšak
MICLA
20. 03. 2013 08.38
+1
ta naša sodna veja objlasti sploh ni vredna te besede je navadna pokupljiva mafija in jaz tega sodišča niti ne priznam ,ko neki lopov v njihovih vrstah reče da smo pred zakonom vsi enaki ,bi mu jaz spustil nekaj v to butasto glavo.
KissMyAsss
20. 03. 2013 07.58
+2
...cel mesec delam zastonj, če mi je dovoljeno DANES dobesedno izbrcati Gumenjaka iz parlamenta...
dule100
20. 03. 2013 08.37
-1
siupamoizvedetiresnico
20. 03. 2013 07.31
+2
Čufer: Čas je, da se začne ukrepati Modra ugotovitev. To ve tudi osnovnošolec. Pa saj večina naših elitnežev itak nima drugega kot osnovno šolo, tako da kaj bolj pametnega kot take izjave ni za pričakovati.
Pro75
20. 03. 2013 05.39
-2
Ma kje so tega našli, nima pojma o ničemer.Katastrofa.....
Candy Man 1
20. 03. 2013 00.30
+5
Namesto slabe banke, bi morali ustanoviti dobro banko. Vse depozite drżavljanov bi morali prenesti na njo in jih zavarovati z drżavo srebrnino. Zakaj bi podpirali tuje banke, če lahko podpiramo svojo. Vodili bi jo priznani strokovjaki pod strogim nadzorom finančne policije. Banka bi lahko kreditirala gospodarstvo in občane ter nudila kvalitetne storitve. Slabe kredite naj vračajo tisti, ki so za njih odgovorni. Naj se razkrije kdo so in naj odgovarjajo z vsem svojim premożenjem. Takšna banka nebi bila dolżna sanirati obresti za denar tajkunov, nalożen v davčnih oazah.
KissMyAsss
20. 03. 2013 07.55
+3
jansa-arms
19. 03. 2013 23.02
+6
mene bolj zanima kakšno maščevanje snuje majer!to je lahko nevarnejše kot pa vsaka nesposobna vlada!
DrugaŠvica
19. 03. 2013 23.26
+2
Duhec3
20. 03. 2013 00.13
-5
jansa_arms Bedast komentar..... tko praviš za moje, neumno, da jih bereš, ker jst tvojih praviloma, ne..... danes sem nardila izjemo.....
belaovca
19. 03. 2013 22.23
+1
Od desetarja do generala. Ostala bo glava brez navednic
CandySkull
19. 03. 2013 22.20
+1
Mislim, da bi morali ostati nizko zadolžena država. Uroš Čufer Če bi reku to leta 2006 bi mu še vrjel!
jansa-arms
19. 03. 2013 22.53
+3
jansa-arms
19. 03. 2013 23.05
+3
2006 uroš ni imel nobene besede,moral je delati po ukazu ki je prišla s trstenjakove in z gregorčičeve
maske-so-padle
19. 03. 2013 22.14
+0
Zaradi nerešenih nacionalnih vprašanj, neučinkovitosti parlamentarne demokracije in ostre polarizacije strank, je kralj Aleksander v začetku leta 1929 suspendiral ustavo, razpustil parlament, prepovedal stranke in uvedel diktaturo, državo pa preimenoval v Kraljevino Jugoslavijo. Vir : Zgodovina je kul Ne rečem, da je bil ta poteza demokratična, vsekakor pa bi nekaj podobnega pri nas za trenutek spremenila zadeve. Če ne drugega, bi se potem lahko borili samo proti enemu človeku.
maske-so-padle
19. 03. 2013 22.17
+0
princip19_79
19. 03. 2013 22.18
+4
maske-so-padle
19. 03. 2013 22.19
+1
princip19_79
19. 03. 2013 22.25
+2
24vohomurckov
19. 03. 2013 22.07
+5
ŠTAJERKA. ...kaj?? za pitje si boš kupila šampanjec.....pri tako visokem standardu,ki se ti obeta??...sam si ga bom kupil vsaj deset steklenic in si privoščil mini kopel!!
YONSON
19. 03. 2013 22.02
+7
Slovenci smo zašli (ne po svoji volji) v položaj, ko je naša narodnostna prvobitnost zares ogrožena. Njen grobar je ta čas vsakršna nečimrnost, čakanje na odrešitelje in držanje križem rok. Resnična nevarnost so zato vsi tisti, ki so zadovoljni in ki vseh nakopičenih problemov ne vidijo, oziroma raje živijo v iluzijah, da bo že kako, saj je vedno nekako bilo. Po dvajsetih letih življenja v samostojni Sloveniji vsak razmišljujoč in do negativnih pojavov občutljiv človek vidi in razume, da je nekaj hudo narobe. Po letu 1990 smo vstopili v tranzicijo, v kateri naj bi transformirali prejšnji nedemokratični režim v demokracijo.
novaroza
19. 03. 2013 22.02
+2
Zakaj se banke ne bi smele same reševat. Če so zaradi svoje nesposobnosti padli v takšno godlo, naj se tudi ven spravijo. Naj propadejo, če so nesposobni. Ko se bo politika nehala vmešavati v gospodarstvo, bo to začelo delovati. Na ključne pozicije naj nastavijo strokovnjake, ne pa politike. Naj politiki razrešijo plačilno nedisciplino in spremenijo zakon, ko mora podjetnik plačati davek, še preden dobi plačano storitev. Totalen nesmisel. In naj končno sprejmejo zakon o odgovornosti, če vsi ti odrasli primerki na vodilnih mestih niso odgovorni po svoji vesti, naj jihb zakon prisili k odgovornosti. Za napake naj odgovarjajo iz svojega žepa, pa bomo hitro imeli gospodarstvo v porastu. Če bi vsi delali kot dobri gospodarji za dobro Slovenije, ne samo za dobro svojih hiti, se tudi ne bi znašli v takšni krizi. Šuštaršič pa...imel je priložnost, da dokaže svoje sposobnosti. Ko je zagustilo je stisnil rep med noge. Lahko bi še naprej ostal na isti poziciji. In zakaj ni??? Se boji odgovornosti??? Očitno nima dovolj ja.jc. Najlažje je govorit in druge sodit. Tudi on je imel priložnost, da dokaže svoje sposobnosti. Zakaj, če je zapustil stolček, ni sposoben dostojanstveno dati priložnost nekomu drugemu.
novaroza
19. 03. 2013 22.06
+3
naj spomnim še na Islandijo. Pustili so, da so banke propadle in odpisali terjatvo podjetij. Danes so v veliko boljšem položaju, kot večina držav v EU. Če ta sistem dokazano deluje, zakaj se ga ne bi poslužili tudi v Sloveniji.
DrugaŠvica
19. 03. 2013 21.58
+1
Prosim, pomagajte!!!! Koga nej volim na predčasnih volitvah???
?\?~
19. 03. 2013 21.59
+2
TRUMPP
19. 03. 2013 21.59
+4
maske-so-padle
19. 03. 2013 22.02
+1
Počakaš, da se ljudje predstavijo in voliš tistega, ki te prepriča. Nikakor ne tistih, ki so oblečeni v "Armanije" in druge podobne oprave in tistih, ki so se za trenutek preoblekli v sindikalistične srajčke in puloverčke in tistih, ki jim trenutno dobro ali zelo slabo kaže v javnomnenjskih raziskavah pa so že imeli možnost pokazati svoje sposobnosti. Al pa npr. zdej pa res Zares.
24vohomurckov
19. 03. 2013 22.05
+4
...od zdaj naprej sploh ne bomo imeli več volitev!!...le zakaj bi jih imeli??....dobili smo famozno,fantastično,bombastično,velesposobno,vizionarsko vlado,ki nam bo vladala ,dokler vsi,do zadnjega ne odidejo v penzijo!!
M_teorija
19. 03. 2013 23.03
+0
grem se solit, se vidimo jutri....
princip19_79
19. 03. 2013 21.58
DrugaŠvica
19. 03. 2013 21.59
+0
Sveti, pa ja greš rajš nekam na morje žvet......
TRUMPP
19. 03. 2013 22.00
+2
maske-so-padle
19. 03. 2013 21.57
+1
Čufer: Čas je, da se začne ukrepati - se že držim za denarnico.
M_teorija
19. 03. 2013 21.56
-1
Zgleda, da si je Klopotačba Buena opomogla. Lepo! Lepo!Pa tud sikat še ni pozabila!?
KissMyAsss
19. 03. 2013 21.54
+0
Kdo pa je bil v volilnem štabu SDS v Mariboru? Ti kaj veš o tem Štajerka? Glede na rezultat bi taglavnega osebno iz žepa plačal za naslednje volitve čez 4 leta.... :=)) Tako sigurno SDS ne bi nikdar več dosegel praga za prestop v parlament....
nogomet12
19. 03. 2013 21.58
+1
?\?~
19. 03. 2013 22.00
+0