Slovenija

Bo Cerar ostal še brez obrambnega ministra?

Ljubljana, 18. 03. 2015 19.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je ugotovila politično zlorabo obveščevalno-varnostne službe Morsa. Obrambni minister je kot neutemeljenega in presenetljivega označil poziv Mateja Tonina, da bi moral odstopiti zaradi naročila analize o učinkih prodaje Telekoma, s čimer naj bi presegel pooblastila.

Premier Miro Cerar je danes opravil telefonski pogovor z ministrom Vebrom glede najnovejših ugotovitev omenjene komisije o domnevni zlorabi vojaških obveščevalcev. "Minister Veber je predsedniku vlade zagotovil, da ni storil nič nezakonitega, ter dejal, da bo to na jutrišnji novinarski konferenci tudi pojasnil. Ne glede na to, je predsednik vlade, ki bo v naslednjih dveh dneh v tujini zaradi zasedanja Evropskega sveta, obrambnega ministra Vebra zadolžil, da mu do konca tedna pripravi natančno poročilo glede očitkov o kršitvi zakonodajnih pooblastil, ki jih ima kot minister za obrambo," so še sporočili iz Cerarjevega kabineta.

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je v nenapovedanem nadzoru ugotovila politično zlorabo obveščevalno-varnostne službe Morsa. Minister Janko Veber je službi naročil pripravo analize pozitivnih in negativnih vidikov privatizacije Telekoma, kar presega zakonska pooblastila, je pojasnil Matej Tonin (NSi), ki je nadzor vodil.

Pristojna parlamentarna komisija je na današnji seji obravnavala poročilo o omenjenem nenapovedanem nadzoru, ki so ga opravili 9. marca. Kot je v izjavi za medije pojasnil predsednik komisije Branko Grims (SDS) so ugotovili grobo prekoračitev pooblastil ene od obveščevalno-varnostnih služb. Gre za politično zlorabo službe ministrstva za obrambo (Mors) za namene obrambnega ministra, je dejal Grims.

Kot je pojasnil podpredsednik parlamentarne komisije Tonin, je tričlanska nadzorna komisija, ki sta jo poleg njega sestavljala še Žan Mahnič (SDS) in Matjaž Nemec (SD), želela preveriti, ali služba deluje v skladu z zakonom in zakonskimi pooblastili. Od direktorja Gorazda Rednaka, ki je mandat nastopil novembra lani, so zahtevali, naj jim predstavi vse zapisnike sej kolegija, ki jih je imel novembra in decembra lani. V njih so našli zapisan tudi sklep, ki službi nalaga, naj za ministra za obrambo pripravi analizo pozitivnih in negativnih vidikov privatizacije Telekoma, je dejal Tonin.

Ena od prvih nalog, ki mu jih je naložil minister

Janko Veber
Janko Veber FOTO: Miro Majcen

Po njegovih besedah so direktorja službe opozorili, da so s takšnim sklepom prekoračili zakonska pooblastila ter službo zlorabili v zasebne oz. strankarske namene, saj določbe zakona o obrambi ne dopuščajo zbiranja informacij o privatizaciji družbe. Kot je pojasnil Tonin, jim je direktor odgovoril, da je bila to ena od prvih nalog, ki mu jih je naložil minister, ter da je o tem ministru tudi poročal.

Kot je spomnil Tonin, so morali pri nas odstopiti ministri, ki so prekršili samo etična načela, "tukaj pa je šlo za evidentno kršenje zakonodaje". Zato meni, da se mora ta zgodba "definitivno končati z odstopom ministra Vebra".

Vebra sicer po Grimsovih besedah na današnjo sejo ni bilo, se je pa seje udeležil direktor obveščevalno-varnostne službe Morsa Rednak.

'V smislu varnosti je privatizacija Telekoma zelo pomembna'

Ta se je po Toninovih besedah zagovarjal z opozorilom, da je v smislu varnosti privatizacija Telekoma zelo pomembna, kar pa je vodja poslanske skupine NSi označil za zelo slab argument. Tonin je tudi pojasnil, da sta bila v ugotavljanje vidikov privatizacije vključena tako obveščevalni kot protiobveščevalni sektor.

Tonin je še posebej poudaril, da so tako obveščevalno-varnostni službi kot ministru za obrambo dali možnost, da konkretno odgovorita na ugotovitve parlamentarne komisije oz. njene nadzorne skupine. Po njegovih besedah so v torek dobili pisni odgovor službe s skopim pojasnilom, da so delovali v skladu z 32. in 36. členom zakona o obrambi. Sporni kolegij direktorja se je sicer zgodil 10. novembra lani, torej dva dni po tistem, ko je Rednak nastopil funkcijo.

Grims je še pojasnil, da je eden od članov parlamentarne komisije danes Rednaka vprašal, ali se bo obveščevalno-varnostna služba tudi okviru prihodnjega dela ukvarjala s privatizacijo podjetij, pa je dobil odgovor, da ne, ker je seveda to nezakonito. "Že iz tega je popolnoma jasno, da gre tudi na ministrstvu za spoznanje, da so grobo prekršili zakon in pooblastila," je dejal Grims.

Po njegovih besedah je popolnoma jasno, kdo v tem primeru nosi politično odgovornost, saj je šlo za izrecna navodila ministra Vebra. Grims je še dodal, da bodo o nadaljnjih postopkih odločali poslanci, pristojnost komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pa je s tem, ko je ugotovila in opozorila na kršitev zakonodaje, končana.

Veber: Gre za neutemeljen in presenetljiv poziv

Minister Veber je kot neutemeljenega in presenetljivega označil poziv Mateja Tonina, da bi moral odstopiti zaradi naročila analize o pozitivnih in negativnih učinkih prodaje Telekoma, s čimer naj bi presegel pooblastila.

Veber je pojasnil, da sta obrambni in državni varnostni sistem močno odvisna od telekomunikacijskega omrežja, najpomembnejši poslovni partner obrambnega ministrstva na tem področju pa je Telekom.

Sistem klicne številke 112 in v večji meri tudi sistem, ki ga uporablja Slovenska vojska, poteka preko Telekomovega omrežja, je povedal in dodal, da bi se morali v primeru zamenjave njegovega lastnika ustrezno pripraviti.

Glede Toninove izjave, da je z naročilom analize kršil zakonodajo in da bi se morala ta zgodba "definitivno končati z odstopom ministra", je Veber dejal, da ga preseneča, ker je na predstavitvi ministrstva odboru za obrambo Tonin spraševal, kako potekajo stvari glede Telekoma. Sam pa mu je takrat odgovoril, da želijo na ministrstvu dobiti vse informacije o tem, kako se je treba organizirati v primeru zamenjave Telekomovega lastnika.

Tonin naj bi zadevo poznal že več mesecev. Po Vebrovih besedah pa je njegov nekoliko prezgodnji odziv verjetno posledica nerazumevanja. Preseneča ga tudi, da je Tonin zadevo ocenil, še preden je glede tega dobil odgovor varnostno-obveščevalne službe, je dodal. Kot je napovedal, bo v petek vnovič obiskal odbor za obrambo in glede omenjenega vprašanja podal natančnejše odgovore.

Veber, ki svoje sodelovanje s Toninom ocenjuje za korektno, je še opozoril, da je glede omenjenega vprašanja za vlado pripravil vse gradivo in ji ga tudi posredoval. V primeru Telekomove prodaje pa pričakuje, da bo Slovenski državni holding, ki jo vodi, pristojno ministrstvo in vlado ustrezno informiral.

V primeru spremembe Telekomovega lastništva bo treba v določenih točkah spremeniti tudi zakonodajo. To pa morajo storiti še pred prodajo, je še povedal Veber.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (507)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FIGEC
19. 03. 2015 19.14
-1
Rahitični Tonin dreka ravno ne bi trebal mešati, da opozori na svojo nerod..., pardon - malenkost.
jolbešpoš
19. 03. 2015 13.09
-2
Veber misli, da še tajni uradni list obstaja, v glavi je še v YUGI.
Bojan-F
19. 03. 2015 10.23
+2
Desni sektor ... v Zakonu o obrambi boste v clenih 32. do 36. nasli naloge OVS ... med njimi tudi spremljanje mednarodnih sistemov zvez ... odgovorni minister (in ne samo on!) mora vedeti, kako bi uplivala prodaja sistema, ki omogoca pristop do mednarodnih sistemov zvez na delovanje OVS in s tem na varnost drzave ... zakon nalaga tudi SOVA, da spremlja pomembnejse gospodarsko dogajanje ...
Bojan-F
19. 03. 2015 10.24
+2
... kar pa v preteklosti ni bila ravno zgledna praksa ... npr. pri nakupu tovornjakov za slovensko vojsko sta obe sluzbi zatajili ...
Bojan-F
19. 03. 2015 10.25
+4
blokirani
19. 03. 2015 10.42
-1
GEneRaL0007
19. 03. 2015 10.09
-3
Mam vikend v malibuju(zda) tm 80m2...pa stanovanje v lj tm.okol 80m2...pa brez fovsije
cokomoco
19. 03. 2015 10.17
GEneRaL0007
19. 03. 2015 11.47
-1
Malibu stanovanje 580tisoc dolarjev... v lj pa 189tisoc evrov
zulj001
19. 03. 2015 10.04
+0
Levica nasprotuje prodaji državnega premoženja,ker je to tako imenovano "državno premoženje"že njihovo.Navadni državljan od tega premoženja nima popolnoma nič,razen tega ,da ga lahko dokapitalizira,ko ga ti skriti lastniki izčrpajo.............
zulj001
19. 03. 2015 09.58
+0
Zanimivo bi bilo slišat ,kdo je takšne želje naslovil na Vebra.To je ključno vprašanje za našo državo,ne pa kako se je Časar držav v letalu ob poletu v Slovenijo.....
King_of_Gonzo
19. 03. 2015 09.52
+2
zakon je jasen :D
cokomoco
19. 03. 2015 10.05
+0
štrekeljc
19. 03. 2015 10.28
+0
Zakon je jasen: ministru za obrambo nalaga, da skrbi za varnost države! Je pa res, da bi nekateri prodali vse, kar se prodati da, ostalo bi pa podarili, tako da od države kmalu ne bo ostalo nič. Zakaj naj bi torej Vepra sploh kaj skrbelo, kajne, desni?
štrekeljc
19. 03. 2015 09.52
-3
Dragi desnosučni, sploh veste, kaj je to država? Država niso politiki v parlamentu ali arestantje na svobodi, država je funkcionalna celota. Poudarek: FUNKCIONALNA. In zato, da funkcionira, potrebuje vodo, elektriko, ceste, proge in - ne boste verjeli - celo telekomunikacije. Zato se osnovne infrastrukture NE PRODAJA! Če bi bil jaz minister za obrambo, bi naročil še kakšno analizo in ne samo te, kaj z varnostnega vidika pomeni prodaja telekomunikacij tujcu. Ker bi pač prav vsakemu bebotu moralo biti jasno, da jo to lahko zelo tvegano!
pajackilevi 1
19. 03. 2015 09.53
+4
Aha, nisi pa napisal nič o levem ropanju državnega premoženja. Ti je ušlo ?
King_of_Gonzo
19. 03. 2015 09.53
+2
ne prodaji zato ker je to vaš vir napajanja :D
štrekeljc
19. 03. 2015 10.26
+1
Aja, eni zaposljujejo svoje otroke na Telekomu, drugi pa v Bruslju!
gangsterist
19. 03. 2015 09.49
+4
o ti veper, spet boš poslanec. tam pa ne rabiš znanja angleščine
piko2263
19. 03. 2015 09.34
+2
Al Kućone in njegova trobila že več kot 23 let trobijo o JJ in Depali vasi in o tem, kako je vojsko zlorabil proti civilu!! Zdaj imamo odličen primer kako Al Kućone 500% prekaša JJ-a v izkoriščanju vojske proti civilni družbi! Tko da Al Kućone prihaja dan, ko se boš zakopal v lastna govnaaa!
korintos23
19. 03. 2015 09.44
-2
Sektaši imate polne hlače ko zaslišite Kučan!
pajackilevi 1
19. 03. 2015 09.49
+4
korintos23
19. 03. 2015 09.21
+0
Zakaj sekto tako moti prodaja državnega premoženja?
TheMafiaDon
19. 03. 2015 09.24
+0
najbrž zato ker bo JJ ostal brez svojega deleža ;)
cmer?ek
19. 03. 2015 09.26
+3
A srebrnina ima tudi prste v marmeladi,,,počasi vas bo malo rdečkov ostalo >sami skorumpiranci,< to se sedaj vidi iz aviona-----!
King_of_Gonzo
19. 03. 2015 09.33
+5
če je kdo sekta ste po vsem videnem to vi..udbo sekta...
korintos23
19. 03. 2015 09.35
-2
King, a tvojega idola so pod prisilo v ZK sterali ko se je prostovoljno včlanil?
King_of_Gonzo
19. 03. 2015 09.43
+5
korintos23
19. 03. 2015 09.44
-2
pajackilevi 1
19. 03. 2015 09.51
+1
Haha, tako zahitih rdečih penzijonistov pa ne najdeš vsak dan :) V boj proti privatizaciji se zbira levica, tovariši, saj se zapirajo vaši pašniki.
TheMafiaDon
19. 03. 2015 09.53
-1
korintos- +++++++++++++++++++++++++++++ :D
korintos23
19. 03. 2015 09.17
-1
Kje so pa sektaši, a je na Dobu danes kaki sestanek?
TheMafiaDon
19. 03. 2015 09.21
-1
čakajo na izzide zdravniškega poročila Časarja
korintos23
19. 03. 2015 09.33
-2
Dominikanec je zdrav kot dren, ni on neko razmaženo dete kak Bavčar.
pajackilevi 1
19. 03. 2015 09.51
+1
TheMafiaDon
19. 03. 2015 09.53
-1
++++ mam občutek da so vsi zdravi-kopriva ne pozebe ;)
pajackilevi 1
19. 03. 2015 09.16
+1
Prodaja Telekoma je politična odločitev. Izkoriščanje tajne službe v povezavi s prodajo, je politično izkoriščanje položaja in tajne službe.
korintos23
19. 03. 2015 09.18
-1
Vse treba prodati da ne boste imeli kaj krasti!
cmer?ek
19. 03. 2015 09.27
+1
pokradli ste vse vi,,,,a NE vidiš tega......!
korintos23
19. 03. 2015 09.33
-1
King_of_Gonzo
19. 03. 2015 09.12
+0
kje in zakaj so služile te raziskave..če je to bilo vširšem interesu slovenije kako da niti cerar sam ni vedu za te analize..torej
King_of_Gonzo
19. 03. 2015 09.13
+0
korintos23
19. 03. 2015 09.10
+0
Si lahko zamislite v parlamentu 90 Toninov, Grimsov in Pojbičev? Ti bi pa bila veselica! hahaha
pajackilevi 1
19. 03. 2015 09.12
+1
A ker levaki ne bi več uspeli skriti svinjarij ?
korintos23
19. 03. 2015 09.15
-1
Cerar ni nikoli bil in ne bo levak! Ni pa lopov in ni v SDS!
cmer?ek
19. 03. 2015 09.29
+3
To je tisti Cerar,iz hrvaškega Brača.......!
korintos23
19. 03. 2015 09.33
+0
medo90
19. 03. 2015 09.10
+3
Veber nebo nikoli odstopil je preveč pregnan in zaščiten. Lažnivci v tej državi najbolj živijo.
korintos23
19. 03. 2015 09.11
-4
pajackilevi 1
19. 03. 2015 09.12
+1
korintos23
19. 03. 2015 09.16
-1
V parlamentu ko pomaga koaliciji polniti DOB!
cmer?ek
19. 03. 2015 09.31
+1
kotni...---napiši < lopov preganja lopove,> saj je prisluškoval lopovom cmeričičom.....!
korintos23
19. 03. 2015 09.34
+0
JanezNovakJohn
19. 03. 2015 09.06
-2
Mislim da je obtožba iz trte izvita. Telekomunikacije povsod v svetu veljajo kot vojaško strateška cona. Očitno hoče SDS in NSI rušiti vlado in sejati kaos.
korintos23
19. 03. 2015 09.05
-2
Jaz se pa bojim da bo naša opozicija odstopila ne vlada ali minister! Potem smo pa v *iti!
silberblack
19. 03. 2015 09.01
+0
Tonin očitno išče razloga za zamenjavo ministra, ki mu ne paše, kritizirati je lahko, več pa ne zna. Ampak varnost in Telekom pa sta res povezana in to bi morali vedeti, na to paziti. SAmo Sova pa takih stvari res ne rabi delati, to bi moralo obrambno ministrstvo narediti samo, saj ne rabijo podatkov sove za to.
korintos23
19. 03. 2015 09.03
+0
Tonin računa da bo za 15-20 let prišel na oblast in mu ne paše da se državno premoženje prodaja, kje pa bodo ribarili in milijone lovili?
bukefal
19. 03. 2015 08.45
+2
Cmerkota bi spustu po planiški velikanki in to brez čelade. V dobro Slovenije!!!
korintos23
19. 03. 2015 08.53
-1
Potem pa hitro k trojčku na DOB! hahahaah