Slovenija

Bo Bruselj pomagal izbrisanim?

Ljubljana, 30. 11. 2006 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Karavana izbrisanih, ki je obiskala Bruselj, je dosegla svoj namen, meni Todorović, ki pričakuje pomoč EU.

Aleksander Todorović meni, da so izbrisani dosegli svoj namen.
Aleksander Todorović meni, da so izbrisani dosegli svoj namen. FOTO: POP TV

Karavana izbrisanih, ki je 27. novembra na povabilo evropskega komisarja za pravosodje, svobodo in varnost Franca Frattinija obiskala Bruselj in predstavila svoj pogled na problem izbrisanih, je po mnenju Aleksandra Todorovića dosegla svoj namen. Poslanci in nevladne organizacije, s katerimi so se izbrisani sešli, namreč menijo, da Slovenija leta 2008 ne more predsedovati Evropski uniji, dokler ne reši problema izbrisanih, so predstavniki izbrisanih sporočili na današnji novinarski konferenci.

Sicer pa se je karavana izbrisanih najprej ustavila v Trstu, kjer so jih sprejeli predstavniki deželnega parlamenta in deželnega sveta Furlanije-Julijske krajine. Poslanci komunistične stranke in zelenih ter poslanci slovenske manjšine so predlagali, da dežela Furlanija-Julijska krajina oz. njene ustanove na evropski parlament in komisijo naslovijo pismo, v katerem bodo omenjene ustanove pozvali k aktivnemu reševanju problema izbrisanih, je dejal Andrej Kurnik.

Karavana izbrisanih je obiskala Bruselj.
Karavana izbrisanih je obiskala Bruselj. FOTO: POP TV

Po srečanju s sindikatom novinarjev v Montefalconeju se je karavana ustavila v Parizu, kjer so se v nacionalnem parlamentu srečali s predstavniki štirih političnih skupin, in sicer s predstavniki socialistov, komunistov, zelenih in predstavniki Unije za ljudsko gibanje (UMP). Poslanci omenjenih skupin so sporočili, da bodo o problemu izbrisanih obvestili tudi francoskega predsednika Jacquesa Chiraca. V kolikor Slovenija do leta 2008 ne reši problema izbrisanih, bodo od predsednika zahtevali, da uporabi "vso svojo avtoriteto, da Slovenija leta 2008 ne bo predsedovala Evropski uniji," je še dejal Kurnik.

V Bruslju so se srečali še s politično skupino GUE/NLG, ki združuje evropske komunistične stranke ter komisijo LIBE. Predstavniki obeh organizacij so izrazili mnenje, da država, ki na tak način krši človekove pravice, ne more predsedovati Evropski uniji. Komisar Frattini pa je izbrisanim zagotovil, da bo v naslednjih dneh na pogovor o reševanju problema izbrisanih povabil notranjega ministra Dragutina Mateja, je dejal Todorovič

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
01. 02. 2007 14.13
Ti Bruslj -ski diplomati naj kapirajo, da smo Slovenija se vedno samostojna drzava. Pa ko majo diplomati take place, da se noben noce opecit, je boljs prikimvat. Bruslj naj drugim soli pamet, ne pa nam Slovencem.
*Alien*
01. 12. 2006 19.01
Ni problema. Lahko se nam pridružiš tam, kjer ni cenzure. Tukaj sem tudi jaz končal, ne ljubi se mi ubadati s tem primitivizmom. LP
mkoc@email.si
01. 12. 2006 17.44
*Alien* sem ti napisal repliko in vse lepo razložil, od Rimskega imperija prek Kosovarjev pa do mojega osebnega pogleda na demokracijo. A žal je takoj po objavi izginila - kot kaže cenzorji tukaj grejo po stopinjah RTV Slo - in objava osebnih stališč ni zaželena, ki niso v skladu s trenutno politiko, pa čeprav gre le za osebna stališča, ki so neobvezujoča za druge. Socializem očitno še živi v srceh nekaterih. Ne da pa se mi pisat še enkrat. Naslednjič bom prevdarno sestavil post v Notepadu in nato ga po vsakem izbrisu copypastal, dokler me idioti ne banajo... Drugač, kot sem povedal, mi je všeč, da znaš debatirat...
mkoc@email.si
01. 12. 2006 17.13
(udeležba v teh temah pod novicami je namreč prostovoljna)
robinud@volja.net
01. 12. 2006 14.28
Samo eni se res obnasate tako, kot ce bi za vsako podeljeno drzavljanstvo moral vsak prebivalec dati eno placo. (pa pustimo ob strani dejstva. Recimo da gre za izbris iz spiska prebivalcev, ne pa iz spiska drzavljanov)
?rni panter 1
01. 12. 2006 13.47
izbrisane je treba obravnavat vsak primer posamično.Če mu je bila storjen krivica, okk, potem naj se pravda, a če laže in hoče od Slovenije le scuzat denar, potem pa ibrisanega v ječo, potem pa prepoved vstopa v Slo za nadaljnih 100 let!
theykilledKenny
01. 12. 2006 13.43
Seveda, Bruselj bo pomagal.... dokončno izbrisati izbrisane :)
KESS
01. 12. 2006 13.06
temu todoroviču res ni nič do države Slovenije, saj je baje izjavil da je bil obisk v bruslju dosegel svoj namen in da se je slovnija prikazala v slabi luči....torej on to hoče tako. Itak da če bi hotu državljanstvo takrat ga bi lahko dobil, pa ga ni hotu, tako so lahko srečni, če so ga dobil sedaj, ker nekateri si ga ne zaslužjo....
vetrnica@email.si
01. 12. 2006 06.50
Veš, mkoc, tebe je res težko brati, tako se ti jebe za našo državo, da kar boli. Verjetno si res nekje v srednji šplo ali nekaj takega, da še nimaš nobenega odnosa do domovine. Glede t.i. izbrisanih pa takole.(8preberi si da boš vedel, da ne boš gonil vedno isto) Večinoma imajo že rešeno držvljanstvo, kar dokazuje, da so lahko prosto in brez problrmov potovali po Evropi, sedaj se pri tem njihovem sranju gre samo za to, da bi od države Slovenije izsilili velike odškodnine, ker jim ni bila pripravljena takoj dati držvljanstva, glede na to, da jih v kritičnem času leta 1991sploh ni bilo tu, ali pa so si rekli: saj ne bo nič iz te "osamosvojitve, ti neumni Slovenci". Potem pa je bilo, a kljub mnogim pozivom, si niso hoteli urediti stvari, kot nekakšno negiranje "neke slovenačke države". Zdaj pa so jih t.i. pravniki, nasprotniki trenutne oblasti podučili, kako lahko pridejo do denarja in hkrati še njim naredijo uslugo, da rušijo demokratično in na volitvah izbrano oblast. Mene zelo moti, da hodijo po svetu in nas vse blatijo in tako izsiljujeo denar, češ dajte nam, ali pa bomo vas še srali okoli. To zelo obsojam! Upam, da bo vlada pametno rešila problem in ne bo padla pod vpliv "evropskih komunističnih združenj, in itd,bla,bla....
*Alien*
01. 12. 2006 03.51
No OK, mkoc. Potem pa se poizkusiva v demokratičnosti.. Najprej pri meni. Poglej, ko se bo "istrijansko - primorska populacija" odločila za odcepitev od Slovenije, jo bom pri tej pravici do samoodločitve, seveda podprl. Izvedli bodo vse zakonsko predvidene postopke, od referenduma dalje. Na koncu se bomo lepo objeli in poslovili, nakar bom k njim odhajal na obisk in kopanje (predvidevam, da si si to zamislil nekje pri morju, čeprav mi sam pojem te populacije ni preveč jasen..). Poglej, mkoc, slovenskemu narodu se je taka stvar primerila že dvakrat. Najprej plebiscit v Furlaniji in Beneški Slovenije, leta 1866, potem pa še Koroški plebiscit. Obojega se Slovenci ne spominjamo ravno z navdušenjem, vendar ta zgodovinska dejstva sprejemamo taka kot so. Kakorkoli se je tedaj že dogajalo, sprejemamo dejstvo, da je Beneška Slovenija sedaj del Italije, Koroška pa del Avstrije. Sedaj si pa ti na vrsti. Dragi državljan tretjega planeta od sonca. Te je v hlačah toliko demokrata, da priznaš pravico do samoodločbe tudi Kosovarjem? Ali se tvoja demokratičnost omeji zgolj na pričakovanja od drugih? Kot praviš, nisi ne Srb in ne Kosovar, torej ti je nenazadnje povsem vseeno. Zakaj Kosovarje enačiš z lokalnimi teroristi in nacionalnimi nestrpneži, ko pa želijo zgolj udejaniti svojo svobodno pravico do samoodločbe? Vprašaj se, kje se prične in kje se konča tvoj smisel za demokracijo. Pa še malo poduka iz zgodovine. Ker se mi vse bolj dozdeva, da si še v gimnaziji (to ne mislim žaljivo). Rimski imperij je uspeval prav zato, ker se ni vmešaval v nacionalno pripadnost in verske svoboščine narodov, ki jih je pokoril. Narodom je postavil prokuratoje in pobiral davščine. Zato si je tudi Poncij Pilat opral roke (saj to menda poznaš). In se spomniš francoza Napoleona in oživljenih Ilirskih provinc? Le zadnji dve, ki ju naštevaš, sta izvajali, kar praviš, prva sovjetizacijo, druga pa posrbljenje, pod krinko internacionalizma. Ljudje so na teh prostorih razvili nekakšen instinkt kot obrambni odgovor na poiskuse takšnih ali drugačnih internacionalizacij s strani bolj ali manj bratskih narodov. Kajti vse prepogosto se takšno bratenje konča tako, da mi brat zavlada v lastni hiši. Lahko smo bratje, ti v svoji in jaz v svoji hiši. Ti pa, če ne potrebuješ hiše, lahko zaradi mene živiš tudi v vesolju..
mkoc@email.si
01. 12. 2006 03.40
(ne glede na vse, spodaj navedeno in nepovezano z mojo moralno podporo Izbrisancem, sem vseen mnenja, da bi si tale njihov leader Todorovič mogo mal urihtat tole brado in si nasploh malo urediti zunanjost. Tak, kot je zdaj, izgleda kot klošar. Pol pa ni čudno, če ljudi, ki jih predstavlja in vodi, nihče ne jemlje resno... :D )
mkoc@email.si
01. 12. 2006 00.54
....(nadaljevanje) ter začela z lokalnim terorizmom in nacionalno nestrpnostjo? Ni treba meni odgovoarjat, odgovori sam sebi, vendar iskreno... Žaljenje? Sploh mi ni namen. Sem ateist in racionalno gledam na svet. Žaljenje soljudi vidim kot nekaj iracionalnega in negativnega. Drugo pa je, če se nekdo sam užali, ker se ne upa pogledati lastni, realni odraz v ogledalu, ki mu ga postavim pred nos. Dragi *Tujec* - le opisujem ti, kako tujec (pravi tujec...), ne-balkanec, vidi Slovenijo. In bi ti rad dopovedal, da je ta slika žal precej drugačna od tega, kar si kot kaže sam zamišljaš (in najbrž tudi želiš). Nobenega namena žaljenja li bog nedaj nacionalnega sovraštva ali nestrpnosti - spoštujem vsakega delavnega in ustvarjalnega, spoštenega sočloveka, ne glede na ... (beri naprej 14. člen Ustave, a ne...) Tolk - sori če sem zamoril. Pa še replika bfrasu: nisi dojel bistva in le lepo potrjuješ tisto, kar pišem. Seveda, da premorem nacionalni čut, prav tako kot ti. Sem namreč ponosen prebivalc planeta Zemlja, tretjega po vrsti od zvezde Sol. In imam rad svojo domovino ter vse sozemljane in sem ponosen na naše skupne dosežke v zadnjih nekaj tisoč let. Ter se predvsem dobro zavedam, katere reči in mislenosti nam preprečujejo, da delujemo še bistveno bolj učinkovito in skupno. Kot vsaki pravi ateist, poznam biblijo boljše kot tvoj lokalni župnik. In ti bom priporočil prebiranje lepe in zgovorne legende o tem, kako so ljudje začeli graditi stolp - in na kakšen način jim je Bog to preprečil :) PA dejte, pustite tele Izbrisane pri miru - dejte jim že enkrat te papirje. Kaj če so celo nekateri bili proti osamosvojitvi? Mar ni bil en izmed ciljev osamosvojitve tudi demokratična Slovenija? In ali se vam zdi zatorej, ljubi Veliki ,Novopečeni Demokrati, da je pravilno tako kaznovati posameznike, zato ker so na REFERENDUMU svobodno IZRAZILI LASTNO STALIŠČE??? Vi se spuščate v nacionalističnoidealistične filozofske debate, ljudje pa so brez DOKUMENTOV, SLUŽB... :( Še velik vode po poteklo od Ižanke do Donave, preden začnejo ljudje na teh geografskih širinah dojemati, kaj demokracija v resnici je.
mkoc@email.si
01. 12. 2006 00.16
kot prvo - VSAKA večja skupnost bo zatirala nacionalne identitete članic - hote ali nehote. To je počel rimski imperij, prav tako avstroogrski, prav tako veliki kolonijalni imperiji (UK, Francija, Španija...), jugoslavija, sovjetska zveza. Da sploh ne omenjamo Karla Velikega, Napoleona, otomanskih turkov... Napaka pri politiki nekdanje Jugoslavije pa je imho bila glih v tem, da je premal zatirala nacionalizem (predvsem srbski in hrvaški pa tudi slovenski) in religijo, kar jo je seveda, kot dobro vemo, pokopalo. Poleg neučinkovite ekonomije, seveda. Ko smo že pri tem, itak je znano da, dokler so ljudje siti in imajo visoko življensko raven, nihče se ne meni ne za nacionalno pripadnost, ne za korenine, ne za religijo oz ne diferencira in predalčka na tak primitiven način soljudi. Vem dobro, saj sem en del otroštva preživel v mestu Singapore. Miljonsko mesto, stisnjeno na tako majhni površini, da ljudje komaj še dihajo. Priseljenci vseh možnih ras, religij, nacij... Nobene demokracije ali svobode (če se policaju zdi, da imaš, na primer, predloge lase, te lahko prisilno odpelje na striženje na tvoje stroške plus plačaš kazen). Zato pa denarja kot blata in zeeelo sproščena tržna ekonomija - le mal je treba premaknit rit in pokazat voljo ali kakšno sposobnost (pa so taki, ki se jim še to ne da oz. raje živijo na trohnečih ladjicah, v umazaniji - podobno, kot nekatere "ogrožene" etnoskupine tukaj...). Ekstremno visoka življenska raven, tehnična roba skorajda zastonj. In zanimivo - kdaj si slišal za rasne ali religiozne ali nacionalistične izpade v Singaporju? NIKOLI. Nihče te ne vpraša od kod si, katerega boga častiš ali se obremenjuje s tem... Pomembno je le, kaj in kolk si sposoben. kolk si si sposoben hitro filat lastni tekoči račun in prispevat skupni blaginji. In tisto mesto-država kotira visoko na lestvici ekonomsko razvitih držav. Podobno se je začelo dogajat v Hong Kongu - in počasi ta mislenost prehaja tudi med Kitajce. Saj se dobro zavedajo, da Globalizacija v resnici ni nič druzga kot tisto, kar je Karl Marx napovedal kot "Internacionalo". In zakaj se to ne bo še kmalu začelo dogajati v Sloveniji? Ne zaradi slabega geopoložaja (ta je odličen), odsotnosti kapitala (tudi Singapore ga na začetku ni imel) ali pa "dolgoletnega ropanja s strani južne brače" (Singapore je tudi dolga leta bil kolonija in tarča izkoriščevanja s strani take države-roparice, zraven katere je "Juga" amaterska). Zaradi globoko zakorenjene ruralne mislenosti lokalnega prebivalstva. Namesto, da bi skrbel, kako sebi izboljšati življenje, marsikaterem slovencu je bolj pomembno, kako bo zamešal štrene bližnjemu. Namesto razmišljanja v stilu "naj čiprej bo tudi Hrvaška v EU, tako, da postanejo naše tovarne bolj konkurenčne tudi na njihovem trgu, njihovi prehrambeni izdelki cenejši pri nas in manj zapletov pri nakupu nepremičnin na Jadranu" razmišlja povprečni slovenček: "Haha, mi smo v EU, kakši smo frajerji, da smo to dosegli pred hrvati, srbi in ostalimi južnjaki. Ne pustimo jih zraven ker so manjvredni". No grob in pretiran primer, a moraš priznat, da nekak tako je. In čeprav sem slovenski državljan in imam punco slovenko ter živim tukaj že dobro desetletje - še vedno enih stvari ne morem sprejet oz. se mi zdijo neverjetne (v negativnem pomenu). Predvsem pretirano navdušenost z lastno zgodovino, tradicijami, ruralno kulturo, religijo. Obremenjenost s tem "ali je tale čefur ali pa je naš" ipd. Svete državne meje. Piranski zaliv. Trdinov vrh. Trst, Gorica, Klagenfurt, Lipicanci... Blah blah. Ej, modeli - a ne vidite, da je napredek v odpiranju in širjenju, ne pa v zapiranju in zabitosti??? Pa še glede na to, da si omenil Srbijo in problem Kosova. Tudi Srb ali Squipter nisem in gledam celo stvar realno in z distance: kaj bi naredila oblast v Ljubljani, če bi se na primer, istrijansko-primorska populacija odločila za odcepitev od Slovenije
sodelujem@email.si
01. 12. 2006 00.03
jaka37
30. 11. 2006 23.50
A niso izbrisani? Kako pa so lahko šli čez mejo in kdo jim je to vse financiral? Kot, da Evropa nima pametnejšega dela kot pa se ukvarjati z Jugo nostalgiki kot sta gospodin Todorović in tovariš Krivic. Zagotovo so si tudi v Bruslju rekli.....kje pa ste bili leta 91 in kaj sploh hočete. Najprej se naučiti slovensko, potem se opravičiti vsem Slovencem za neumnosti, ki ste jih počeli in jih počnete in začnite delati. Potem se lahko pogovarjamo.
Krbo?
30. 11. 2006 23.45
@mkoc. nevem sicer kaj ti si (morda tudi izbrisani?), ali lahko ti povem da nimas pojma o drzavnosti. ce nisi nacionalist nimas nobenega spostovanja do svoje domovine vseeno ce so to Slovenci, Hrvati, Americani, itd.! ce si pravi drzavljan moras imeti ponos na domovino! seveda ni prav, tujce nasplosno diskriminirati ali pa se hujse. jaz sem tudi popolno proti rasizmu, poznam ljudi iz vseh mogocnih krajev po svetu in nimam nic proti njim, eni so celo moji kolegi! Ampak zakaj menis da nemore bit en Slovenec toliko ponosen na Slovenijo kot naprimer en Bavarec na Bavarsko?! Velikost drzave tu ne igra nobene vloge. Glede izbrisanih pa mam tako mnenje: imeli so prilznost, takrat niso hteli, danes pa vec ne bodo dobili! tak enostavno je to, in v vseh modernih drzavah euja je enako, naprimer nemcija ali pa avstrija! zakaj bi mogli slovenci prodati svojo drzavo? dolgo let nismo imeli suverernosti, sedaj pa jo imamo in mi odlocamo! ce pa mensi da je slovenija rasisticna, pol pa si idi poglej, kaj se dogaja v avstriji ali pa v nemciji! lp
Rijad Proši?
30. 11. 2006 23.12
mkoc- vsa čast. Velik uspeha v življenju.
*Alien*
30. 11. 2006 23.08
Daj, mkoc, umiri se malo. V skupni državi ne bomo nikdar. Toliko si pa že menda naštudiran, da to veš, kot sem opazil. Skupnost v EU nikdar ni in ne bo zatirala nacionalnih indentitet članic, kot je to počela YU. To kot prvo. Kot drugo, misliš da imajo do narodnega ponosa pravico samo veliki narodi? Saj srbska nacionalna indentiteta je že prav legendarna in s tem ni nič narobe, dokler se na tej osnovi ne zatira drugih narodnih indentitet. Kot se je to dogajalo od 1918 nadalje. Končalo pa z osvajalsko morijo. In kot tretje, Srbija bo verjetno res v EU. Vendar takrat, ko se bo znebila svojega občutka večvrednosti do narodov na teh področjih. Najprej bo torej rešila s Kosovarji. In potem z vsemi ostalimi. In nato, čez kakšnih trideset let, bo za sprejem pripravljena. O tem lahko podebatirava, saj si študiran mladenič. Samo brez kakšnih žalitev, prosim, ker tudi jaz nikogar na teh straneh ne žalim. Mirno in kultrurno, saj znaš, si dokazal pri ostalih tematikah. Še nekaj. Daj te raznorazne Slovane odmisli. S tem so nas predolgo fopali tisti, ki so si pod Slovani predstavljali Jugoslovane. Naj bodo Srbi, Slovenci Slovenci, eni druge lepo spoštujmi in ne žalimo Trubarjev, Plečnikov, kot tudi ne Vuk Brankovičev, Karadžičev in ostalih junakov. Pa lep pozdrav!
mkoc@email.si
30. 11. 2006 22.18
Ne morem verjet - evropske meje se brišejo in izginjajo, celo Slovenija je del tega procesa - a eni težki, zabiti modeli še vedno bluzijo stare, plesnive pesmi: nacionalizem, lokalne vrednote, domovina, "oni" (slovani z juga) in "mi" (slovani, prav tako z juga, vendar par sto km manj) - HALOOO??? Pa kdaj bo konc? Kdaj vam bo že enkrat prišlo iz riti v glavo, zalega zabita nacionalističnoksenofobična? Kdaj boste že pocrkali, vsi "rdeči" in "beli" in še ne vem kakšni (vglavnem večinoma sivi, vsi po vrsti...) - mar ne vidite, da vas mladina ne j**e več pet posto, saj se zavedajo realnosti in prihodnosti ??? Prihodnost je globalizacija, globalna ekonomija, telekomunikacije, internet, nove tehnologije, odpravljanje mej, nacionalnih razlik in ostalih bedarij. Vi pa se še vedno greste velikih pomembnežev (kopica par mio ljudi - kar vsepovsod drugod še ne zadostuje za nafilati manjše mesto) - Velika Kultura, Velika Nacija, Veliki Prešern in Trubar (a je še kdo - aha, valda, Veliki Plečnik... in tukaj se nekak konča, a ne ). Ne manjšega ljudstva ne večjih nacionalistov (hvala bogu, le redke izjeme). Še nekak razumem, če je anglež nacionalist - vendar slovenec? Pa kaj mislite, da ste kaj drugačni, kot srbi ali hrvati ali bosanci ali makedonci v očeh tujcev? Nobenem zunaj Balkana ni jasno, zakaj tako menite in kje vidite take blazne razlike, da si tolk vihate nosove nad "čefurji" in "nakdanjo skupno državo s temi umazanci" (a se sploh zavedate, da čez nekaj let bste spet z njimi v skupni državi?)... Jao. Bi bili smešni, če ne bi vse skupaj bilo žalostno...
zoran.artnak@hotmail.com
30. 11. 2006 21.14
Seveda bo pomagal EU, je že organiziral vlak za Sibirijo v znak dobrih gospodarskih odnosov Rusija-Evropa.