Slovenija

Je Erjavec pripravljen predsedovati parlamentu?

Ljubljana, 19. 12. 2011 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Janković mora čim prej najti predsednika državnega zbora, brez katerega parlament ne more začeti delati, kaj šele izpeljati nujnega varčevanja z interventnim zakonom. Virant je to možnost že zavrnil, predsedovanje DZ ne diši niti Pahorju.

Vlada pripravo interventnega zakona prepušča zmagovalcu volitev in novoizvoljenemu državnemu zboru. "Le ta dva imata zadostno pogajalsko legitimnost za izpolnitev morebitnih zavez iz dogovora s socialnimi partnerji," je v odgovoru na poziv k nujnemu sestanku o interventnem zakonu, ki ga je na kabinet predsednika vlade v petek naslovila pogajalska skupina dela sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Drago Ščernjavič, zapisal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Miloš Pavlica.

Predsednik največje parlamentarne stranke se zavzema za takojšnji sprejem interventnega zakona.
Predsednik največje parlamentarne stranke se zavzema za takojšnji sprejem interventnega zakona. FOTO: Miro Majcen

Če bi zakon želeli sprejeti še v letošnjem letu, ga je treba vložiti po nujnem postopku, kar pa lahko stori le vlada, ki pa je to pripravljena storiti, so še zapisali. Navedli so še, naj sindikati ocenijo možnost pogajanja z najverjetnejšim novim mandatarjem vlade, predsednikom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem.

Štrukelj: Zagotovijo naj, da ne bo enostranskih posegov v plačni sistem

Iz KSJS so sporočili, da so prejeli Jankovićevo pismo, v katerem se kot predsednik največje parlamentarne stranke zaradi resnosti javnofinančnega položaja pri nas in tudi širše zavzema za takojšnji sprejem interventnega zakona. V sprejem predlaga vmesno rešitev med zakonom, ki ga je pripravila vlada v odhodu, in zahtevami KSJS, da se iz zamrznitve izvzamejo napredovanja javnih uslužbencev. Pozitivna Slovenija predlaga, da se napredovanja v nazive in plačne razrede odloži za pol leta. Za torek so v KSJS sklicali izredno sejo predsedstva, na kateri se bodo do tega predloga opredelili.

Najverjetnejši mandatar je bil že v stiku s predsednikom Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) Branimirjem Štrukljem. "Šlo je za neformalni stik. Izmenjala sva poglede na interventni zakon, a imamo nanj različne poglede," je povedal.

Z vlado se sicer strinja, da je treba pripravo interventnega zakona prepustiti zmagovalcu volitev. Konfederacija je pripravljena interventni zakon podpreti, a pod že znanim pogojem, da poslanske skupine v novem sklicu zagotovijo, da v letu 2012 ne bo enostranskih posegov v plačni sistem. "Če nam to zagotovijo pisno, potem bi zakon podprli, a takega, kot ga je predlagal poslanec Pavel Gantar, ki torej ne predvideva zamrznitve napredovanj javnih uslužbencev," je poudaril Štrukelj. Če se to ne bo zgodilo, bo potrebno opraviti dodatna pogajanja in usklajevanja, je še dodal.

Virant in Pahor ne, Erjavec da?

A parlament brez imenovanja predsednika državnega zbora ne more izpeljati nujnega varčevanja z interventnim zakonom, ki predvideva okoli 300 milijonov prihranka v javnem sektorju, niti začeti delo.

Bo nov predsednik državnega zbora Karl Erjavec?
Bo nov predsednik državnega zbora Karl Erjavec? FOTO: Aljoša Kravanja

Gregor Virant je možnost, da bi prevzel vodenje državnega zbora že zavrnil, saj bi to praktično pomenilo vstop njegove liste v vlado. Končne odločitve o tem, pravi Virant, pa do srede nikakor ne more biti. Funkcija, ki jo je nekoč že opravljal, ne diši niti Borutu Pahorju. ".../ Vstopu v vladno koalicijo torej nisem naklonjen," je sporočil iz bolnišnice v četrtkovem pismu predsedstvu stranke, podobno pa je govoril že dan po volitvah.

Če bo v sredo imenovan vodja parlamenta in če vlada interventni zakon vloži še isti dan, bo izredna seja lahko v petek. Zakon bi šel tako 31. decembra v uradni list, 1. januarja pa bi že veljal.

Janković je prepričan, da se bo to zgodilo, ima pa tudi rezervne scenarije. To potrjuje poslanec SD Srečko Meh, ki bo sredino sejo kot najstarejši tudi vodil. "Mislim, da je rešitev, da Lista Zorana Jankovića dobi predsednika, da ta predsednik dobi mandat, je predsednik parlamenta in lahko potem delamo normalno,“ je povedal. Še bolj to potrjuje današnji obisk Karla Erjavca na Magistratu. Neuradno naj bi bil namreč prav Erjavec pripravljen predsedovati parlamentu. A pod določenimi pogoji, je poročal novinar Mirko Mayer v oddaji SVET.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minimalisch
23. 12. 2011 10.05
najbolj ironično, smešno in zalostno je to koliko jankovičevi podporniki govorite naj se ze začne delat, naj janša neha polena metat jankoviču...lejte, dva bodoča koalicijska partnerja se nista znala zmenit v štartu in je drugim strankam prekipelo in so se v eni uri in pol zmenil in izvolil viranta...drugi dan so dal predlog interventnega zakona in šel naj bi v sprejetje, zanj so glasovale vse stranke razn desusa, sprašujem se kje so tu polena glede sds ...začel se je delat na podlagi drugih strank, ki jim je prekipelo in so vidl vzorce prejšne vlade-trojčka....zoki je pa sam priznal, da je naredil napako" in da se še vse skupaj uči"....
ognjenorezilo
20. 12. 2011 07.53
+4
1000€ penzije .....
kmardra
20. 12. 2011 07.50
+0
Gdo je ta človek,upokojenec, ali ... ?
kaktus11
20. 12. 2011 11.12
+1
Če nisi za drugo si lahko politik ali policaj.
dododododod
21. 12. 2011 03.30
gospakatja
20. 12. 2011 07.49
+3
joj prejoj!! saj bi bilo smešno, če ne bi bilo žalostno!! no ja, narod si je spisal sodbo sam!
smehec
20. 12. 2011 07.21
+4
hahaha še se mo smejal :)))
killer1971
20. 12. 2011 06.38
+9
hitro moramo ukrepat z interventnim zakonom in privarčevat 300 mil.!te bomo pa potem spet v NLB vtaknil!
hotdog1979
20. 12. 2011 06.19
+0
če mene kdo vpraša, koga si želim za predsednika vlade......je moj odgovor DAMJAN MURKO. Zato pozivam MURKOTA NAJ KANDIDIRA NA NASLEDNJIH VOLITVAH !!!!!!!
Alojz Železnik 1
20. 12. 2011 05.33
+11
Je Erjavec pripravljen predsedovati parlamentu? O seveda je pripravljen, on je pripravljen celo biti predsednik vlade!!! Pa še v stilu volitev bo! Naj se farsa nadaljuje!
PSIHOTERAPEVT
20. 12. 2011 05.32
-1
mesetarit z drzavnim premozenjem :D hahahaah kaksno premozenje ??? kje ti vidis premozenje lol SLABS NEMORE BIT PAHOR !!! nekdo lahko iz te srovsne nardi samo vec, ker manj ne gre
tao24
20. 12. 2011 01.55
-2
Zelo zanimivo. Nekateri oporekajo znanje Slovenskega jezika zmagovalcu parlamentarnih volitev, njihove komentarje pa moraš vsaj trikrat prečitat, da sploh ugotoviš, kaj so napisali. Ponavadi se novim vladam pusti 100 dni in se jih šele po tem ocenjuje, mi pa bi, po naročilu JANEZA JANŠE, najraje imeli nove volitve že pred imenovanjem nove vlade. Vse stranke (vsaj do izida volilnih rezultatov) so govorile o državnotvornosti, nujnem strnjenju moči za izhod iz krize. KJE SO ZDAJ. Vsi samo nekaj pogojujejo. Resnično ni nobene razlike med razdiralcem JANEZOM JANŠOM, visoko letečem GREGORJU VIRANTU, lepotcu BORUTU PAHORJU, zgubi KARLOM ERJAVCEM, da o ostalih ne bi izgubljal niti besed. Prepričan sem, da vsi skupaj niso sposobni sestaviti vlade, ki bi nam bila v čast in bila sposobna prebroditi krizo. Očitno smo v Sloveniji Slovenci že v veliki manjšini. Mogoče pa je le še kje kak domobranček, da ga bo Janezek uvozil iz Argentine ali pa mogoče iz Avstralije, da mu bo pomagal spet na prestol.
partizan71
20. 12. 2011 00.58
+6
Še bo smeha, dolgovi pa rastejo
igizims
20. 12. 2011 07.01
+2
Dolgovi rastejo Slovenija je za vsako sekundo zadolžena za 50.€ Pa izračunaj .
piko112
20. 12. 2011 00.25
+1
Kdo pa je pripravljen za v parlament: Janković k še po naše ne zna, Janša ki je v sodnih postopkih, Pahoh ki je preveč neodločen ko je to potrebno, Virant k se vsake kvatre pojav v novicah no ja mogo je to dobro ni pa mus k ne veš kaj plete za hrbtom
choco_muffin
20. 12. 2011 00.14
+16
AHAHAHAHAHAHAHA...Zdaj sem se spomnil tistega komentarja na twitterju v predvolilnih soočenjih, ko je nekdo dejal, da če že mormo propadat, potem propadajmo s Karlom na čelu, da nam bo vsaj smešno. Prerokba se uresničuje.
crnkamn
20. 12. 2011 00.00
+8
Je Erjavec pripravljen predsedovati parlamentu? Erjavec a si zmenu da se pokonine ne znizajo? A ti je to tako uspelo da si se z Jankovicem dogovoru o zamrznitvi plac na katere so penzije vezane? In ti se pol boris za upokojence, haha... ta pa je dobra fora. Ce bi se zavzemal nikoli nebi pristal na zamrznitev ne v Pahorjevi vladi in ne danes!
major1
19. 12. 2011 23.38
+9
Karl lahko dela vse, samo, da je poleg.
binmister
19. 12. 2011 23.31
+7
Kaj a da bi Hrenovka bil predsednik državnem zboru?Pred leti je obljubljal da bo najmanjša pokojnina 1.000€ in letos spet .Res si je bogi .
Eastman
20. 12. 2011 00.33
+2
Sej ga ne maram Erjavca, AMPAK on nikoli ni obljubil, da bodo pokojnine 1.000 €, samo rekel je da bi najraje videl da so toliko... preden koga citiraš in ga s tem še postavljaš v slabo luč preveri kaj je res in kaj ni.
star1
19. 12. 2011 23.13
+7
Kahl bo naredu vse za svojo rit,za penziče se mu pa sladko j...,saj je konec volitev.
regall
19. 12. 2011 22.22
+29
ZJ še vlade ne more sestavit, kaj šele da bi jo vodil. Sicer me pa to ne čudi, saj se je na volitve pripravljal 40 dni. Kot sem že parkrat napisal zmagala je stranka brez programa, brez političnih izkušenj, brez političnih vez in z lažnimi obljubami. O poštenosti njenega voditelja je pa tako ali tako škoda zgubljati besed. Tako stranko Slovenci izvolijo v najbolj kriznih časih, pametno ni kaj.
Mihec.pihec
19. 12. 2011 22.37
+17
Slovenci so očitno edini, ki gredo trikrat zapored ali pa še večkrat na led....prav neodgovorni do sebe in svojih potomcev....To je skoraj nekaj takega kot bi Američani na ulici našli enega mimoidočega in ga dali na vesoljsko plovilo.....No pri nas je Kučan tisti, ki odloča, kje bo kdo....
minnaema@yahoo.com
19. 12. 2011 22.19
-2
Spoštovani komentatorji bodite duhoviti a prosim spoštljivi in v izražanju NE hudobni in ko znaš spoštovati sebe- znaš spoštovati tudi druge, saj v lepi besedi se lepo mesto najde - kajne in Lp
pederpan
19. 12. 2011 22.15
+4