Slovenija

Družina Nekrep: Izid je malo več kot nič

Ljubljana, 27. 01. 2012 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zdravniška zbornica je sklenila, da bo zdravnici Bora Nekrepa za dva meseca odvzela licenco. Razlog: večja strokovna pomanjkljivost ali napaka pri delu. Družine Nekrep odločitev zbornice ni presenetila.

Zlatka Kanič
Zlatka Kanič FOTO: Mia Media

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan je sporočila, da bodo "zaradi večje strokovne pomanjkljivosti ali napake pri delu" za dva meseca odvzeli licenco zdravnici Zlatki Kanič, ki je zdravila pokojnega Bora Nekrepa. Zdravnica ima 15 dni časa za pritožbo. Odvetnik Kaničeve je že napovedal, da se bo pritožil, ker je prepričan, da zdravniška zbornica ne more o isti zadevi odločati dvakrat. Zdravniška zbornica je namreč Kaničevi že pred časom izrekla javni opomin in trimesečno strokovno izobraževanje.

"Odločanje o odvzemu licence kolegu je ena najbolj zahtevnih, kompleksnih in odgovornih nalog, ki jih ima predsednik zdravniške zbornice in zame osebno je bila to ena najtežjih strokovnih in profesionalnih odločitev v moji karieri," je dejala Živčec Kalanova.

Predsednica zbornice je razložila, da razlogov za trajni odvzem licence Kaničevi v skladu z zakonom o zdravniški službi ni. "Menim, da je začasni odvzem licence za dva meseca uravnotežen ukrep, ki je primerljiv z dosedanjimi ukrepi razsodišča Zdravniške zbornice Slovenije v tem in podobnih primerih," je dejala in dodala, da je bil po izjavi izvedenca diagnostični postopek v primeru zdravljenja Bora Nekrepa pravilen in tudi pravočasen.

Dokler postopek ni zaključen, Kaničeva dela naprej kot zdravnica, saj je njena licenca v tem trenutku še veljavna. Strokovna direktorica UKC Maribor Darja Arko

Ker zadeva še ni pravnomočna, je ne komentirajo

Strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Darja Arko je dejala, da zadeve še ne more komentirati, ker odločitev še ni pravnomočna. "Uradno o tem še nismo obveščeni. Hkrati bi opozorila, da s tem postopek še ni v celoti zaključen. Obstaja namreč možnost pritožbe in pričakujemo, da se bo dr. Kaničeva odločila za pritožbo," je povedala.

Družine Nekrep odločitev zbornice ne preseneča

O sklepu zbornice je družina Nekrep izvedela iz medijev. "Ta izid me ni presenetil. Vsak, ki se je kdaj srečal s predsednico ZZS, je lahko tak ukrep napovedal brez premisleka. Malo več kot nič," je ob tem menil Borov oče Matjaž Nekrep.

"Skoraj štiri leta trajajoč postopek pred zdravniško zbornico se je poleti 2009 spremenil v farsično žaloigro in se je kot takšen tudi zaključil s tem, ne vem s katerim že, vsekakor ne zadnjim, dokončnim zaključkom," je pojasnil Nekrep. "Mi smo se pred časom odločili, da v tem ne bomo več sodelovali. Stranke v postopku nismo in zanje nikoli nismo bili, na vlogo nemih statistov pa ne moremo pristati," je dodal.

Ob tem je izpostavil, da zakon o upravnem postopku, po katerem je potekal zborničin postopek zoper Kaničevo, predpisuje podrejenost upravnega postopka kazenskemu postopku. "Rezultat kazenskega postopka je obsodba, utemeljena na 81 gosto popisanih straneh, ki obsoja obsojenko, ker je s svojo nedejavnostjo in opustitvijo povzročila hudo poslabšanje zdravstvenega stanja našega Bora."

Prav tako je poudaril, da postopek pred zdravniško zbornico poteka zato, ker ji je družba podelila javna pooblastila izključne obravnave strokovnih napak in celo usodnih malomarnosti. "Ta javna pooblastila so bila v tem postopku zlorabljena, in to v škodo družbe, bolnikov in predvsem zdravnikov," je prepričan.

Od države, javnega pravobranilca in vseh pristojnih pričakujemo, da bodo ukrepali, postopek razveljavili in ga korektno izpeljali v dobrobit vseh državljanov. Za nas je prepozno. Matjaž Nekrep

"Dejanja najvišjih organov zbornice so vodila, ko zakritje dejanj ni bilo več možno, predvsem k razpršitvi očitne osebne odgovornosti na vse zdravnike. Delovalo je v dobrobit privilegiranih članov v škodo vsega članstva," je dodal.

Upravni postopek odločanja o odvzemu licence Zlatki Kanič je bil uveden potem, ko je nadzor upravne inšpekcije na zdravniški zbornici pokazal, da zbornica na napačen način vodi postopke odločanja o odvzemu licence zdravnikom.

Bor Nekrep
Bor Nekrep FOTO: POP TV

O odvzemu licence odločali že leta 2009

Zbornica je sicer o licenci Kaničeve enkrat že odločala, in sicer leta 2009. Takrat je o tem odločalo razsodišče zbornice. Prvostopenjski senat razsodišča je Kaničevi odredil dvomesečni odvzem licence. Njen zagovornik pa se je na to odločitev pritožil.
Drugostopenjsko razsodišče je nato o primeru odločalo dvakrat.

Prvič je Kaničevi odredilo javni opomin in trimesečno izobraževanje, nato pa je senat drugostopenjskega razsodišča primer obravnaval še enkrat. Takrat so odločili, da se zdravnici licenca odvzame za štiri mesece in ji naložili trimesečno dodatno strokovno izobraževanje. Kaničeva se je na odločitev razsodišča znova pritožila, nato pa je skupščina zbornice odločila, da se Kaničevi izreče javni opomin in trimesečno dopolnilno strokovno izobraževanje. Slednje je Kaničeva tudi opravila.

Oktobra lani pa je Okrožno sodišče v Mariboru Kaničevo spoznalo za krivo malomarnega zdravljenja Bora Nekrepa. Sodnica ji je naložila deset mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let, soobtoženega zdravnika Roberta Pogorevca pa je oprostila obtožb.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (226)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

panekdo_
28. 01. 2012 21.30
+7
Vi ste res mal čez les! Onadva se borita ZA VSE NAS! Pa ni problem v zdravnici, napake se delajo povsod. Zdravnica je v tej zgodbi tudi žrtveno jagnje! Zbornica je pa itak podn od podna. Pravilen postopek bi bil > prizna se napaka (ne zmota) > zdravnica gre mogoče na kakšno dodatno izobraževanje > zavarovalnica izplača škodo (itak so zdravniki zavarovani za take primere, ker VSI se motimo in noben ni popoln!). Kle je pa zbornica že v štartu **, ker ni priznala napake ampak je trobezlala o \"zmoti\" in zavrovalnica v tem primeru ne izplača odškodnine! Staršem 100krat bravo za pogum! Zdravnici želim vse dobro! Zbornico in zdravstven sistem na tem področju pa je potrebno urediti! Ne pa takole, se ta primer vleče že leta in leta pa nič... samo neko mlatenje prazne slame! Sramota in šalabajzerstvo brez primere!!!
Okano71
28. 01. 2012 21.58
+2
to bi mogoce bilo tako ce strasa, zal, ne bi bila zoprna, imela slabo vest... pa bog ve se kaj v ozadju...mogoce bi bilo tudi drugace ravnanje zdravnice, ce ne bi bila zoprna ze tisti, usodni vecer, domnevam... ostalo je ze znano
panekdo_
28. 01. 2012 22.03
+3
Kaj pa jima preostane v tem primeru? Zdravnica je bila v zmoti in "nikome ništa"?! Otrok mrtev onadva pa kaj? Normalno je, da se v takšnem primeru plača odškodnina! Že potniki, ki niso bili nič poškodovani pri brodolomu une ladje so dobili ponudbo za 11.000EUR, tu se gre pa za smrt otroka zaradi zdravniške napake pa naj to kar požreta?! Saj vem, da večina hlapčevskih slovencev bi to požrla zato pa je v SLovneiji takokot je! Politika nam lahko na ramena naloži še toliko gnoja pa bomo samo kimali in bili pohlevne ovčice! Je že Cankar vedel zakaj smo hlapci!!!
Tonček Balonček
28. 01. 2012 22.30
Mirog, res je, smao tukaj o tem ni primerno pisati, sploh pa en o tem, kaj sta fanntu dajal, misilim medikamente in to zamolčala!
eatmyshortz
28. 01. 2012 20.36
-3
oče nekrep bi lahko v tistem trenutku v bolnici dvignil alarm in nenazadnje tudi z grožnjami zdravnikom dosegel prednostno obravnavo svojega sina, pa četudi bi ga potem odpeljali policisti in bi izpadel primitivec.. lahko se pa osebno maščuje zdravnici in potem sprejme posledice.. tole tožarjenje je pa brezveze.. vlak je odpeljal, otrok je mrtev in to je to, napaka je bila storjena plačali so pa starši in ne zdravnik, ki je tudi samo človek.. tako je to v življenju in tak je sistem, odvisno od človeka pa je ali bo to sprejel ali pa bo vzel stvar v svoje roke, samo bolje bi bilo vzet stvar v svoje roke takrat, ko se je dalo še kaj rešit, ne pa sedaj, ko je že vsega konec
Angelski
28. 01. 2012 20.25
+4
če bi to naredil homeopat, ali doktor kakšnemu politiku, bi bila kazen verjetno malo višja
paene
28. 01. 2012 19.49
-1
Odvratno!!! Očitno se bosta gospod in gospa Nekrep uspela pomirit z sinovo smrtjo samo ob znatni vsoti denarja na njunem bančnem računu, pa še to samo takrat ko bosta poleg tega še popolnoma uničila življenje zdravnici, ki je v svojem življenju rešila življenje že veliko otrok, kar pa seveda sploh ni važno, ker ni rešila njunega sina in za to pravzaprav gre , dejstvo je da sta oba precej dobro situirana in izobražena človeka, takim pa se takšne grozote kot je smrt otroka ne bi smele zgodit.... Poleg tega vidim tule cel kup komentarjev, kot je kaj pa če se to zgodi tvojemu otroku, kar je že samo po sebi odurno (želet nekomu nekaj tako grdega?!!), pa se vprašajte kaj bi bilo, če bi vaš otrok zbolel pa ne bi bilo tam nikogar, ki bi mu znal pomagat, zakaj je tako zelo samoumnevno, da zdravniki pač so, ker pač morajo bit , so nezmotljivi in vsemogočni in delajo napake samo takrat ko so malomarni in ko tako hočejo?? Mogoče pa padejo iz vesolja, ker ljudje pač niso, ker če bi bili bi se jim bilo dovoljeno občasno tudi zmotit, namreč 'motiti se je človeško' baje, poleg tega, kdo drug je še tako nor, da bi se prebijal skozi 6 let mučno težkega faksa, par let naporne specializacije in za nagrado dobil celo življenje stresa in nemogoče teških odločitev , tiste ogromne plače o katerih sanjate, pa bote mogli poiskat kar pri kakih direktorjih in politikih, ker jih večina zdravnikov definitivno nima! Če bi sešteli vsa dobra dejanja te zdravnice, ki je ob vsem tem vse prej kot hladna, kot ji je nekdo očital, in odšteli ta nesrečni dogodek, bi še zmeraj bili v velikem plusu, ampak to sploh ni pomembno kajne, v slovenski naravi je, da se samo pritožujemo in nikoli nič ne cenimo in pohvalimo. Vse skupaj pa samo še poslabšujejo novinarji, ali bolje rečeno mrhovinarji, ki zmeraj prikazujejo le eno stran in to popolnoma subjektivno, toliko o objektivnosti novinarstva, ki se je že zdavnaj izgubila!
Rudar
28. 01. 2012 20.04
-3
ajkula1
28. 01. 2012 20.39
+2
sej drgač noben ne zahteva da bi moral biti zdravniki nezmotljivi, zahtevamo samo da postanejo ljudje, ki jim npr. ni težko poklicat v ljubljano za nasvet in so se pripravljeni tudi pogovorit s pacientom in mu pokazat da jim ni vseeno. Ne gre samo zato da je fant umrl, gre zato da ta zdravnica in z njo tudi zdravniška zbornica še vedno trdijo da ona ni nič kriva in to kljub obsodilni sodbi sodišča izdani na podlagi izvedenskih mnenj! to dragi moj je problem! Ko je nekdo tako poln sebe da noče priznat napake in staršom reče hebite se kaj mi pa morate v sloveniji zdravniki nimamo napak ker niti enemu od nas še ni bila odvzeta licenca
Principat
28. 01. 2012 19.34
+4
ta dva sta za psihiatrijo in hujskač advokat tudi / poden
Okano71
28. 01. 2012 22.00
-1
tocno to, najprej sta skodovala sinu zdaj pa se nadaljujeta svojo misijo... na hcer sta ze itak pozabila...
Jeanus1
28. 01. 2012 22.48
Me pa res zanima kdo je tukaj kandidat za psihiatrijo?
my favourite idea
28. 01. 2012 19.03
+1
Starši trapasti hočejo obogatit na račun mrtvega otroka. Fuj.
panekdo_
28. 01. 2012 21.31
+3
emmentaler
28. 01. 2012 18.51
+5
dosadna sta tale dva.....let it go.....
stiing
28. 01. 2012 17.00
+14
dejmo še ne vem kolikokrat, da vas slovence in slovenke ki se pritožujete nad zdravniki, vprašam koliko dobrega naredijo zdravniki, koliko življen rešijo pa ni nikjer pohval in seveda če kdo noče k zdravniku naj se zdravi sam sej lahko mal gipsa na nogco k se zlom gips ma vsak doma a ne, pa mal čajčak, inhalacij, itd ..... seveda so izgube huda reč ampak to se je in se bo dogajalo, predvsem pa vsi mi skupaj pojma nimamo kaj se je tam zares dogajalo, ampak samo gledamo to jokanje in tožbe in bla bla bla.... in noben ni brez napak.
Jeanus1
28. 01. 2012 22.52
Ne mešaj dobrih in slabih, je tudi veliko dobrih, samo Kaničeva s svojo aroganco in ignoranco, prav tako kot Kalanova sigurno ne pašeta v to sredino!
Leopardi
28. 01. 2012 16.51
+12
Ne vem, ce mata tedva se kaksnega otroka, ampak ce ga mata, se mi zdi odurno da se po sodiscih vlacita, namesto da bi vso mozno ljubezen posvetila tistim, ki jih se mata ob sebi. Napake se na zalost dogajajo in mislim, da bi veliko vecjo korist naredili, ce bi vec pozornosti namenjali prihodnosti in manj preteklosti. Denar pa itak vse potolazi, ane.
stiing
28. 01. 2012 17.00
+3
roman.lovsin@gmail.com
28. 01. 2012 16.40
-9
Za dva meseca?????????????? Največja kazen zanjo bi bila, da nihče od staršev ne pelje svojega otroka k njej. Jaz ga sigurno ne bi. Me zanima koliko ima svojih otrok? Verjetno nobenega saj dela z njimi kot sv inja z meghom!
strogoff
28. 01. 2012 14.14
+0
franceljtancelj
28. 01. 2012 12.50
+0
Vrana vrani ne izkljuje oči. Pa naj še kdo reče, da pri nas ni korupcije. Sedaj vem kaj to pomeni :Kozlovska sodba v Višnji gori.
pferdo
28. 01. 2012 12.29
+1
Če vinjen sedeš za volan pomeni odvzem licence vožnje,predavanja,zdravniški pregledi,kazni,prevzgoja ,ponovno polaganje vozniškega dovoljenja,če vinjen povzročiš prometno nesrečo z smrtnim izidom,težko to; Če zdravnik naredi napako,umor iz malomarnosti,javni opomin,ukor,odvzem licence za dva meseca,nerazumljivo. Plače DR. vrtoglave,odgovornost nikakršna
stiing
28. 01. 2012 17.33
+3
ker očitno veš kakšne so plače dr. pa napiš da vidimo koliko so vrtoglave te tvoje številke, me prav zanima.
Jeanus1
28. 01. 2012 22.14
Daj ne bluzi tja nekam, vsi vemo, da nimajo slabih! Ne morem verjeti, da si toliko za časom. govorim o zdravnikih! Halo, a si ti sploh normalen?
Tonček Balonček
28. 01. 2012 12.08
+9
Če bi zahtevali nezmotljive, vseznale in sploh popolne zdravnike, v letu dni vsi ostali brez licenc, ljudje pa brez zdravnikov. Vsak splošni zdravnik na leto pregleda kakšnih 10.000 ljudi, menda da kaj spregleda ali ne ve, pa misli da ve, pride do zmot itd. Zaakj pa nobenemu managerju ne vzamejo licence, politiku, še najmanj pa sodnikom, ti iamjo dosmrtni amndat. ZAkaja le zdravnikom in šoferjem?
fb_1098746109
28. 01. 2012 17.45
+5
Se strinjam Tonček. Nekrepova prav pretiravata s to gonjo proti zdravnici. Vse ima svoje meje.
ajkula1
28. 01. 2012 20.43
+1
kateremu zdravniku so pa že vzeli licenco?
Okano71
28. 01. 2012 22.01
JJ na sodiscu pa se premier, bravo to je pravicno!
Jeanus1
28. 01. 2012 22.22
+1
Nekrepova prav nič ne pretiravata, tudi jaz bi šel za smrt svojega otroka do konca, če pa ti ne bi, potem pa nisi vreden, da si njihov starš! Moj brat npr. je delal v Leku Mengeš precej let nazaj in umrl pri 32. letih zaradi zastrupitve z rederginom na delu. Pa nikoli in nikdar ni nihče odgovarjal za to, kljub trudu, da dokažemo njihovo krivdo. Lek se je že potrudil v bolnici, da so napisali tako, kot je prav! Tako, da sem absolutno na njuni strani! Piškava obsodba 2 meseca pogojno ni nič v primerjavi z otrokovo smrtjo. Tudi Nekrepova nista kriva, da se zadeva vleče kot čreva že 4 leta. V tem primeru je zdravniški ceh vreden vsake obsodbe, saj se otepa odgovornosti kot berač bolh, pa je bilo takšnih primerov že veliko, pa so bili večina od njih ali (skoraj) vsi pometeni pod preprogo! Zdravniki nikoli nič krivi, vsi ostali pa! Sramota zaradi takšnih ljudi, vsaka čast pa tistim, ki so poleg poklica tudi ljudje. Kaničeva sigurno ne spada mednje!
Tonček Balonček
28. 01. 2012 12.05
+8
Zakaj starši javno ne povedo, kakšne medikamente so dajali svojemu sinu in v kakšne namene in zakaj so to v bolnišnici zamolčali.
stiing
28. 01. 2012 17.41
+1
Jeanus1
28. 01. 2012 22.29
Tonček, a si malo mimo brcnil s temi medikamenti? Da nisi slučajno na lipovem čaju?
Gibson80
28. 01. 2012 09.09
+0
Kako klasično za Slovenijo....nekdo nekoga ubije namerno ali nenamerno...sploh ni važno...nekateri dobijo 10 let pa so po 3letih iz aresta...nekdo ukrade miljone...pa se mirno šeta po deželici.....jest pa ne plačam položnice za 50 eur pa mi zagrozijo s prisilnim zaporom....dobrodošli v demokraciji!!!
Maancy
28. 01. 2012 07.41
+2
Višja kot je odškodnina manjša je bolečina in odbratno.. Denar je novi penicilin..
Jeanus1
28. 01. 2012 22.46
+1
Kaj bluziš tukaj o denarju, a si ti normalen? Da ti zašuštrajo tvojega otroka, ali bi ti sanjal o denarju? Halo? Ali pa bi jim še nesel šopek in kilo kofeta v službo, človek?
lulupo
28. 01. 2012 03.49
+1
Sigurno ni lusno ko izves da bi tvoj otrok lahko bil se ziv ce bi stroka drugace reagirala,vsi se motimo in delamo napake. Mislim pa da ce bi dr.Kaniceva ze takoj na zacetku pokazala malo bolj cloveski odnos bi se starsa verjetno verjetno tudi drugace obnasala,ker je to vseeno zelo obcutljiva tema in tisti katerim se je kaj takega zgodilo to razumejo.
Anton Benedik
27. 01. 2012 22.55
+1
Ljudje, ce zelite da izgugite tozbo in mnogo placate advokata potem najemite g.Pitaka.ki je velik bla,bla,bla......
igre-bm
27. 01. 2012 21.21
+8
Žal nam je za fanta