Tujina

Italija sprejela varčevalne ukrepe

Rim, 14. 07. 2011 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
9

Italijanski senat je izglasoval sveženj varčevalnih ukrepov, s katerimi naj bi Italija do leta 2014 privarčevala 70 milijard evrov. Ukrepi predvidevajo tudi odpravo različnih davčnih olajšav, kar bo prizadelo tako družine kot podjetja.

Italijanski premier v senatu
Italijanski premier v senatu FOTO: Reuters

Italijanski senat je danes potrdil na mednarodnih finančnih trgih nestrpno pričakovani varčevalni paket. Namesto 47 milijard evrov, kolikor je bilo predvideno prvotno, paket predvideva skoraj 70 milijard evrov finančnih učinkov do leta 2014.

Večino prihrankov namerava država ustvariti v letih 2013 in 2014, novih 20 milijard evrov za izravnavanje proračuna pa so našli v odpravi različnih davčnih olajšav, kar bo prizadelo tako družine kot podjetja. O varčevalnem paketu bo dokončno odločila poslanska zbornica predvidoma v petek.

Medtem ko so senatorji pojasnjevali, kako bodo glasovali, je država izpeljala novo izdajo dolgoročnih obveznic, vendar je morala vlagateljem ponuditi precej višje donose kot ob zadnji izdaji.

Za 15-letne obveznice je donos znašal 5,9 odstotka, kar je rekordna vrednost vse od uvedbe evra. Povpraševanje je bilo sicer solidno, saj je ponudbo 1,72 milijarde evrov obveznic preseglo za skoraj 900 milijonov evrov.

Za petletne obveznice je donos dosegel 4,93 odstotka, povpraševanje pa je ponudbo 1,25 milijarde evrov obveznic preseglo za približno polovico. Pribitki na italijanske desetletne obveznice so se v primerjavi z referenčnimi nemškimi znova začeli zviševati prek 300 bazičnih točk.

Milanska borza se je na dražjo zadolžitev države odzvala s približno 1,5-odstotnim padcem cen delnic.

Italija ima visok javni dolg – znaša okoli 120 odstotkov BDP – in že dlje časa nizko gospodarsko rast, zato je več bonitetnih agencij v zadnjem času opozorilo, da bi utegnile znižati oceno države.

Kaj predvideva varčevalni paket?

V zadnjih dneh je varčevalni paket doživel kar nekaj sprememb. Pokojninska doba naj bi se tako z daljšanjem življenjske dobe začela usklajevati že z letom 2013, torej leto prej, do leta 2050 pa naj bi se podaljšala za tri leta in deset mesecev.

Vlada uvaja tudi solidarnostno dajatev upokojencev, ki letno prejemajo več kot 90.000 evrov pokojnine. Gre za tako imenovane zlate pokojnine. Do leta 2014 jim bodo od pokojnine trgali pet odstotkov za del, ki presega 90.000 evrov, in 10 odstotkov za del, ki presega 150.000 evrov. Avtomatično se bodo usklajevale le pokojnine, nižje od 30.000 evrov mesečno.

Poleg tega naj bi že s ponedeljkom, namesto z letom 2012, uvedli doplačilo za nenujne zdravstvene preglede in za specialistične preglede v višini 25 oziroma 10 evrov.

Varčevanje sicer predvideva precejšnje krčenje regionalnih proračunov in zamrznitev plač ter zaposlovanja v javnem sektorju. Berlusconijeva vlada pa se namerava lotiti tudi liberalizacije storitev in novega kroga privatizacije, ki naj bi stekla leta 2013.

A realnega gospodarstva varčevalni paket ni zadovoljil. Predsednica združenja industrijalcev Confindustria Emma Marcegaglia varčevanje sicer podpira, a opozarja, da je politika celotno breme zategovanja pasu prenesla na gospodinjstva in podjetja, medtem ko politiki ne nameravajo varčevati.

Ena najbolj zadolženih držav

Italija je v zadnjem tednu pod budnim očesom finančnih vlagateljev. Ker je s približno 120 odstotki dolga v bruto domačem proizvodu ena najbolj zadolženih držav na svetu, je bojazen, da bi se utegnila znajti v težavah zaradi učinkov grške dolžniške krize.

Najbolj vlagatelje sicer skrbi počasno gospodarsko okrevanje države in nestabilnost Berlusconijeve koalicije, še posebej nedavni poskusi diskreditacije ministra za finance Giulia Tremontija.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apiar
14. 07. 2011 16.18
Zakaj vladarji ne uvedejo varčevalnih ukrepov ob prihodu na oblast?
Platon23
14. 07. 2011 16.16
ss99914.07.2011, 16:080 Pri nas manja človek ki bi si upal udarit po mizi in ljudem povedat v oči kaj se dogaja. Na žalost takšnega človeka ni v naši politiki. Tudi jokanje po forumih do zdaj ni imelo rezultata. Zastonj smo tukaj pametni ko pa se moramo s tem soočiti raje vse zavrnemo kot da bi temeljito premislili. Iz naroda hlapcev v hlapce naroda. na žalost je slovenija z svojimi 2 miljoni prebivalci neka vasica v svetovnem merilu od tu lahko razbereš kakšen vpliv bi imeli! NIKAKERŠEN! No ja če pa nebi sledili volji politikov in bi še živeli v Jugi bi imeli nekoliko večji vpliv.... še naprej glasujete ZA tako kot dosedaj očitno vam je všeč pot po kateri plujemo:)
ss999
14. 07. 2011 16.08
Pri nas manja človek ki bi si upal udarit po mizi in ljudem povedat v oči kaj se dogaja. Na žalost takšnega človeka ni v naši politiki. Tudi jokanje po forumih do zdaj ni imelo rezultata. Zastonj smo tukaj pametni ko pa se moramo s tem soočiti raje vse zavrnemo kot da bi temeljito premislili. Iz naroda hlapcev v hlapce naroda.
Platon23
14. 07. 2011 16.04
kimi1tomi214.07.2011, 15:451 participacija je cist o.k. zadeva....pa se kje bi jo moral uvest Ja kaj pa ti govoriš? verjetno eden tistih ki mu socijala use plačuje pa potem tule pometuješ! Kaj je tukaj ok zadeva? ni čudno da je na svetu tako kot je in da je prišlo tako daleč zahvalimko se pa loahko takim ......... ......... .......... .......... kot si ti! Sploh veš kaj pomeni participacija? Verjetno da ne upam da ti kdo od bližnjih čim prej zboli pa da bo ZLO drago zdravljenje ki si ga ne boš moral privoščiti pa da vidim kako dolgo boš podperal participacijo pri plačilu zdravljenja ki ga že tako ali tako plačuješ! Lep primerek visko inteligentnega človeka si svaka čaast verjetno še visko izobrazba zraven;)
kimi1tomi2
14. 07. 2011 15.45
participacija je cist o.k. zadeva....pa se kje bi jo moral uvest.....
Platon23
14. 07. 2011 15.23
ter uvedbo participacije pri zdravstvenih storitvah in nakupu zdravil. HMMMM verjetno bo to tdui pri nas kmalu sprejeto! Nam bo potem še potrebno dodatno zdravstveno zavarovanje plačevat? Potem pa to ukinimo pa tisto kar delodajalec mora dati za delavca tudi in se naj da kar direkt delovcu in ne državi pa si bomo sami kupovali zdravila ne pa da plačujemo za to da imamo neko storitev zastonj na koncu nam bodo pa že za plačano storitev računali! In mi mirno skomignemo z rameni je pač kriza kajneda;)
Brabus
14. 07. 2011 13.33
Jst nič ne varčujem, ampak zapravljam , kar mam, da mi nebi Borat kej ukradel.
upornik007
14. 07. 2011 11.58
spet mormo zategovat mi ljudje pasave zard pokvarjenih in pohlepnih politikov in sotalih ki so krivi za to NE NE BOMO!!!
wsharky
14. 07. 2011 08.21
... vsi varcujejo samo Borutek poklanja eurcke drugim ... torej nam ne gre tako slabo kot kaze statistika brezposelnih, statistika stecajev, statistika koruptivnih dejanj itd.