Slovenija

Protikorupcijska komisija: To ni zakonito

Ljubljana, 13. 09. 2010 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vladi bo BMW brezplačno posodil limuzine serije pet, prihranjeni denar pa bodo namenili gradnji sončnih elektrarn. Na vladi zatrjujejo, da druge ponudnike projekt ni zanimal, a na Toyoti trdijo drugače.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Damjan Žibert

Nemški avtomobilski koncern BMW namerava vladi slovenskega premierja Boruta Pahorja brezplačno posoditi limuzine serije pet, so sporočili iz službe Vlade RS za podnebne spremembe. Vozila ustrezajo zahtevam diplomatskega protokola.

Projekt je še v medresorskem vladnem usklajevanju, vlada o njem še ni odločala in nobena pogodba v tem projektu še ni bila podpisana. Služba Vlade RS za podnebne spremembe

BMW ponuja vse serije vozil, opremljenih s tehnologijo EfficientDynamics, kar omogoča zmanjšanje porabe goriva in zmanjšano vrednost izpusta emisij CO2, so še sporočili. Obenem pa se tudi dogovarjajo za vključitev električnih vozil mini.

Vlada bi v prvi fazi zamenjala 38 vozil, starih od 5 do 10 let, na diplomatskih predstavništvih v tujini in v voznem parku protokola in s tem v naslednjih petih letih zaradi zmanjšanja tekočih stroškov privarčevala okrog 290.000 evrov.

Vložili bodo v izgradnjo sončnih elektrarn

V zameno za vozila podjetje BMW od vlade ne pričakuje ničesar. Kot eden od ciljev projekta pa je bilo dogovorjeno, da se bo privarčevani denar vložil v izgradnjo sončnih elektrarn, konkretno v izgradnjo ene sončne elektrarne na objektu zunanjega ministrstva in ene sončne elektrarne na objektu Gregorčičeva 25. Preostala sredstva in morebitna dodatna sredstva drugih ministrstev bodo vložena v eno ali več elektrarn na srednjih šolah.

Kot še dodajajo, so se na začetku oblikovanja projekta pogovarjali z različnimi proizvajalci vozil, ki pa niso bili pripravljeni sodelovati. Če pa bi izrazili pripravljenost pozneje, bodo v službi vlade za podnebne spremembe vključili tudi njih ali katere koli druge zainteresirane gospodarske subjekte, ki bi želeli pri tem sodelovati, so še sporočili.

Kot vse kaže, na vladi trdijo eno, avtomobilska podjetja pa drugo. "Lahko samo rečem, da nas ni nihče kontaktiral. Ampak zagotovo bi nas to zanimalo, mi imamo prave, polne hibride in zagotovo bi bili v strategiji nizkoogljične družne naši avtomobili ravno pravšnji," je za 24UR dejal Boštjan Trilar, direktor Toyota Slovenija.

Časovni načrt za izvedbo je odvisen od dobave vozil in izvedbe javnega naročila. Javni razpis naj bi bil izveden v letu 2011, prav tako postavitev sončnih elektrarn, so še sporočili iz vlade.

BMW
BMW FOTO: Reuters

Veliki in dragi avtomobili

Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj je za 24ur.com komentirala vladno akcijo in se vprašala, ali smo resnično takšni reveži, da nam mora neko podjetje dati denar za namestitev kolektorjev na strehe javnih stavb. Poudarja, da bi javni sektor moral biti za zgled in bi kolektorje moral sam financirati. "Če bi res šlo za ekologijo in skrb za okolje, potem bi morali donirati majhne avtomobile, na plinski pogon, saj ti najmanj onesnažuje okolje. Ti avtomobili so pri roki in so poceni. Za ekologijo naj donirajo avtobuse.“

"Meni se zdijo veliki, dragi avtomobili in to še za mestno vožnjo, neekološki. Naj se ne razlaga, kako se bo pomagalo podnebju in podnebnim spremembam,“ še dodaja. Poudari še, da ni smiselno, da je nakup in vlaganje denarja za kolektorje pogojen z nakupom avtomobilov.

Komisija za preprečevanje korupcije
Komisija za preprečevanje korupcije FOTO: POP TV

Mnenje komisije za preprečevanje korupcije

Na Komisiji za preprečevanje korupcije so potrdili, da so že lansko leto prejeli vprašanje s strani javnega zavoda o izvedljivosti donacije avtomobilov znamke BMW vladi RS in občinam. Komisija je po preučitvi predloga projekta podala mnenje, da izpeljava takega projekta ni izvedljiva v okviru takratne zakonodaje, ki pa se do sedaj ni spremenila.

Komisija je zavzela stališče, da bi moral biti projekt zastavljen tako, da bi se vanj lahko vključili tudi drugi proizvajalci primerljivih vozil.
Poleg potreb po spremembi zakonodaje je komisija ugotovila tudi, da bi bilo treba za zakonitost izvedbe projekta izbrati ponudnika sončnih elektrarn s pomočjo javnega razpisa, saj je predlog projekta predvideval vnaprej izbranega ponudnika. Komisija se je v mnenju na predlog projekta dotaknila tudi problematike konkurenčnosti BMW glede na druge ponudnike vozil, ki bi lahko tekmovali na javnih razpisih Vlade RS za posodobitev voznega parka.

Iz komisije so še sporočili, da konkretnega dogovora sicer ne poznajo, zato tudi ne morejo podati mnenja o tem, ali je dogovor enak omenjenemu predlogu projekta, ki ga je komisija preučila lani, bo pa Vlado RS zaprosila za pogodbo v tej zadevi.

Če pri konkretnem dogovoru ne bi šlo za opisani odnos sponzorstva, temveč zgolj za darilo – donacijo, je nujno treba zagotoviti odsotnost vsakršnega vpliva oziroma videza vpliva na zakonitost, objektivnost in nepristranskost delovanja Vlade RS v tej zadevi, so še zapisali. Komisija za preprečevanje korupcije bo Vlado RS tudi zaprosila za pogodbo in pripadajočo dokumentacijo ter konkretni primer preučila.


 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (524)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

baigor
15. 09. 2010 16.21
Mislim,da je protikorupcijska komisija brcnila v temo. Če ti nekdo da nekaj v uporabo, namesto plačila pa ti svetuje da vloži denar v nekaj,kar bo v korist državljanov, mislim,da ni koruptivno dejanje. Se mi zdi tipično Slovenska reakcija - fovšarija.
Vales
14. 09. 2010 16.07
Baje naj bi se to lepo "kompenziralo" s fotoltaiko. Toda dolgoročno gledano bi zaradi več vgradnje teh panelov postala električna energija nekoliko dražja. Znesek na računih za elektriko v gospodinjstvih po so postali vse večji. To je tudi en od faktorjev, ki ga je potrebno upoštevati na vladi. Mislim, da tu sploh nič ni zastojn in da se v vladnih uradih tega zavedajo. Kosova komisija je lepo povedala, da taka oblika sponzorstva za vlado ni primerna in je spodbojna (recimo od drugih interesentov!). Kaj zdajle? :) Po eni strani je ta zgodba za vlado malo prehitra ko še niti osnutka pogodbe ali kaj konkretnega niso dogovorili. Spodbijali so celo da gre za 100 avtov, ampak za do 40 avtov. Pomembno je če bo tak vzorec sponzorstva postal praksa, tako kot je najbrž v Nemčiji. Toda oni se tam brigajo za domače proizvajalce in jih na več načinov podpirajo.
mac4_m
14. 09. 2010 14.28
Tonček Balonček 14.09.2010, 09:47 -2 Te marketinške poteze ne bi bile možne, če bi bilo to prepovedano z zakonom. Seveda bi prodajalci podkupili vse, kjer bi lahko pričakovali kakšno uslugo, ne gre za marketinško, temveč koruptivno dejanje. Čudno je, d akakšna firma še uslužbencem DURSA ne da na uporabo recimo avtov, telefonskih linij, računalnikov, papirja in še česa! Saj bi šlo za čisto navadno marketinško potezo! Končno je tudi Patrija z donacijo denarja za sedež SDS-ja na Trtenjakovi delala po najboljših načelih marketinga! Tonček, nikakršne transakcije s strani patrie na sds ni bilo. Zavajaš s cviklovim nakladanjem. Krpani še vroči čakajo, da se to lažno blatenje prime..
wizeman
14. 09. 2010 12.53
@Tonček Balonček 14.09.2010, 12:26 Par sto kil akumulatorjev za par sto kil mase motorja na notranje izgorevanje, ni tako znatna razlika. Sicer pa obstaja še cel kup drugih energentov, npr. vodik. Aja, drago in energetsko potratno pridobivanje? Ali rafinerije delajo brez porabe energije (kaj pa vrtanje, transporti surovin, transporti končnega goriva, infrastruktura, transportna sredstva...) Sonce sije zastonj in bo še dolgo dolgo sijalo. Ko pa ne bo več, ne bo ne tebe in mene, ne FV celic in ne fosilnih goriv več.....
Tonček Balonček
14. 09. 2010 12.26
Tudi sonce se ohlaja in s ebo perj ali slej spremenilo v rdečo velikanko, v kateri s ebo Zemlaj izgubila, tako da ne sanjajte o sevanju kot viru prihodnosti! Nihče ne upošteva pasivne energije oziroma tiste, ki je potrebna za izdelavo sončnih celic, kolektorjev itd., A bomo nafto pustili kar pod zemljo in kurili velenjski lignit ter z elektriko iz njega vozili, ogrevali ter hladili avtomobile, pri tem ta tovorili po parsto kil akumulatorjev naokoli? Naj az zaćčetek ugasnejo reflektorje, ki razsvetljujeo palače parlamenta, vlade in predsednika, cerkve in ostalo! in nehajo graditi steklene palače z nekaj megavatnimi klimatskimi napravami!
MIZANTROP
14. 09. 2010 12.17
Vladavina Tria z Desusom - vladvina afer.
MIZANTROP
14. 09. 2010 12.16
Vedno gre za zakulisne posle. Pivovarna Laško bo v kratkem ukinila blagovno znamko Union, pa bo vse po črki zakonodaje. Kot vedno. Dvojna pravna država.
wizeman
14. 09. 2010 11.52
@JanZiska 14.09.2010, 10:55 Govoriš, kar pobereš drugod. Za neekološko obnašanje najdejo razni fosilnoenergetski lobiji milijon izgovorov in opravičil, naivneži pa jim nasedajo in tako uničujemo svoj bivalni prostor veselo naprej v neizmerno zadovoljstvo nabogatejših struktur prebivalstva. Na severu evrope, kjer je bistveno manj sonca, pa še pod manj ugodnim kotom obseva zemljo, se pa fotovoltaika splača in tudi nezadržno širi....
Ferdo Crni
14. 09. 2010 11.18
Dveletno delovanje vlade je kot na dlani - discipliniranje policije - ček discipliniranje tožilstva in sodstva - ček discipliniranje državne uprave (naročanje) - ček discipliniranje medijev - ček .... sedaj pa gremo mahinirat z denarjem ki "ne bo šel za avte" ampak za "ekologijo" preko naših dobrih prijateljev kar je seveda "naklučje" ČE bo pred volitvami jasno da bodo izgubili, bo še veliko "pisem o nameri" tako kot z LDS Sistemsko tehniko o nakupu osemkolesnikov.
JanZiska
14. 09. 2010 10.55
Glede sončnih elektrarn v Sloveniji, ne gre za ekologijo - temveč zgolj in samo za dobičke in luplenje tepcev... Na naši geografski legi se fotovoltaika zaradi slabih pogojev, posledično nizkega izkoristka finančno ne izplača, pozabimo na dejstvo, da država - torej mi subvencioniramo 4/5 odkupne cene, kar pomeni, da je zadeva v celoti brezupna. Mnogo neodvisnih strokovnakov pa navaja , da v povprečni fotovoltični modul v celotni življenski dobi porabi (proizvodnja, transport, montaža, vzdrževanje, demontaža in razgradnja) porabi več energije kot jo proizvede. Enako je z bilanco CO2. Skratka fotovoltaika je bolj pesek v oči, ima pa nekaj pozitivnih učinkov, kot so zaposlovanje, spodbujanje tehnološkega razvoja in podobno...
Tonček Balonček
14. 09. 2010 10.43
Zakaj raje v odkup ne ponudijo rabljenih BMW-jev, kot so to napravili po končanem predsedovanju RS Evropi! Pošteno za "pošteno ceno"?
hribo
14. 09. 2010 10.28
stalno drugacen naslov okrog te teme zdaj pa mi je jasno in mislim da vsem ostalim tudi. tu nekaj smrdi.
MIZANTROP
14. 09. 2010 10.25
Kje pa je starosta levice, tovariš Potrč??? Ko se jim ladja potaplja je rajši tiho???????
MIZANTROP
14. 09. 2010 10.23
Ko vlada varčuje pri denarju vedno varčuje pri 20 EUR višjih plačah, nikoli pa jim ni žal da delavcu plačajo 500 EUR potnih stroškov za prevoz na delo. Pa ne mislite da ni lokalnega kadra dovolj, ljudi je potrebno držati v šahu, četudi s sto kilometrskimi migracijami. In če vlada ne zna varčevati pri malenkostih, kako bodo varčevali pri velikih javnih naročilih. Tretjina avtocestnega denarja se je prelila v privatne žepe. FUJ.
MIZANTROP
14. 09. 2010 10.13
Tri "donirani" BMW-ji pa menda pripadejo podmladku FORUMA21, zruženju YES.
MIZANTROP
14. 09. 2010 10.12
Levi trio že ne ve več kako bi se sprenevedal. Pokradli so že toliko, da jih sploh ne skrivajo več kako kradejo. Na eni strani želijo rušiti že zgrajene sončne elektrarne (Celjski sejem), po drugi pa bi gradili sončno elektrarno na stavbi MNZ-ja (Bivša bolnišnica JLA, danes vila Mladika).
snifff
14. 09. 2010 09.56
Teh avtov v tujini tako ali tako nebo videl nihče, zato se poraja vprašanje ali jih bodo tam diplomati sploh videli. Kot drugo, je pa tukaj ferdox povedal točno to kar si mislim v tem komentarju: Ferdox 14.09.2010, 09:05 In točno tako stvari potekajo.
Tonček Balonček
14. 09. 2010 09.47
Te marketinške poteze ne bi bile možne, če bi bilo to prepovedano z zakonom. Seveda bi prodajalci podkupili vse, kjer bi lahko pričakovali kakšno uslugo, ne gre za marketinško, temveč koruptivno dejanje. Čudno je, d akakšna firma še uslužbencem DURSA ne da na uporabo recimo avtov, telefonskih linij, računalnikov, papirja in še česa! Saj bi šlo za čisto navadno marketinško potezo! Končno je tudi Patrija z donacijo denarja za sedež SDS-ja na Trtenjakovi delala po najboljših načelih marketinga!
ovip
14. 09. 2010 09.43
wizeman, oba veva, da se bodo avtomobili uporabljali vsakodnevno, tako za relacije, kot za lokalne vožnje, tudi za "nakup čistil", hehe...
Ferdo Crni
14. 09. 2010 09.26
wizeman - ne bodi tako v skrbeh za mene. Meni je to precej jasno. Razumem pa, da je to za "zauralsko" dojemanje marketinga in tržnega gospodarstva nekaj povsem "normalnega". Torej gre za normalno marketinško potezo BMW-ja. In ti pač v to veruješ. To je tvoj problem. Jaz pač hoštaplerjem ala Yes v povezavi s "socialno čutečo" kvazi levico ne morem verjeti, še posebno, ko gre za takšne abotne flozarije o "marketingu" in "ekologiji". Pač... oprosti mi ti veliki um "marketinga".