Slovenija

Blok šest bo oddajal manj CO2

Šoštanj, 17. 12. 2009 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prihodnje leto bo stekla 1,1 milijarde evrov vredna izgradnja šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Deloval naj bi, dokler v Velenju ne zmanjka premoga, bil pa naj bi tudi precej bolj ekološki od dosedanjih.

Podrobna projektiranja za blok šest se bodo začela še ta mesec, postavili naj bi ga do leta 2014.
Podrobna projektiranja za blok šest se bodo začela še ta mesec, postavili naj bi ga do leta 2014. FOTO: J.B.
Šesti blok bodo zagnali leta 2014, obratovanje pa je predvideno do leta 2054. Do takrat bo porabljen tudi ves razpoložljivi premog Premogovnika Velenje.

Prihodnje leto se začenja izgradnja šestega bloka v Termoelektrarni Šoštanj (Teš). Vrednost naložbe je 1,1 milijarde evrov, zagotovljena pa je že polovica sredstev, je povedal generalni direktor holdinga Slovenske elektrarne Borut Meh.

Odgovoril je tudi na dileme, ki se nanašajo predvsem na okoljsko sprejemljivost projekta. "Ta projekt je zares okoljsko sprejemljiv. Blok šest se umešča na obstoječo energetsko lokacijo, kar je zelo pomembno. Žalostno pa je, da se ta investicija, ki je umeščena v strategijo razvoja Slovenije do leta 2023, obravnava kot dnevnopolitična točka. Zagotavljati moramo takšne vire energije, ki jih bo možno prilagoditi potrošnji," je dejal Meh. Opozoril je, da se danes v Sloveniji ne pogovarjamo o tem, kako porabiti manj energije, temveč v ospredje postavljamo samo vprašanje, kako zmanjšati emisije v zrak in okolje.

Blok šest bo nadomestil ekološko nesprejemljive objekte, bloke ena, dva, tri in štiri.
Blok šest bo nadomestil ekološko nesprejemljive objekte, bloke ena, dva, tri in štiri. FOTO: J.B.
Struktura financiranja naložbe:

Holding Slovenske elektrarne je novembra Teš, ki letno proizvede 3850 gigawatnih ur energije, dokapitaliziral v višini 85,5 milijona evrov. Holding bo zagotovil okrog 210 milijonov evrov, Teš bo prispeval 100 milijonov evrov, 550 milijonov evrov je višina najetega posojila pri EIB, v projekt naj bi se vključila tudi družba Gen energija.

Direktor Teša Uroš Rotnik pa je povedal, da je izgradnja šestega bloka, ki se bo začela prihodnje leto in bo trajala do leta 2014, potrebna predvsem zaradi zmanjšanja lastne cene energije in zmanjšanja obremenjevanja okolja. "Gledano z ekološkega vidika se bodo z najnovejšo premogovo tehnologijo nadomestili najstarejši, ekološko nesprejemljivi proizvodni objekti, bloki ena, dve, tri in štiri. Blok šest bo pri enaki količini proizvedene električne energije emitiral v okolje 35 odstotkov manj ogljikovega dioksida kot trenutni bloki oziroma približno milijon ton manj letno. Poleg tega se bodo znižale tudi druge ekološke obremenjenosti okolja," je zagotovil Rotnik.

Predvideno je, da se bo količina žveplovega dioksida s šestim blokom zmanjšala kar za polovico, njegov izkoristek pa bo za 30 odstotkov večji od sedanje elektrarne. Za Rotnika je najpomembnejši gospodarski vidik naložbe, in sicer dolgoročno zmanjšanje energetske odvisnosti Slovenije oziroma večanje njene samooskrbe z električno energijo.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spaparnas1
17. 12. 2009 20.35
O Vojko klimatski histerik :) Kako kaj ClimateGate? Pa vaš guru, tisti z daljšim nosom kot Ostržek, Gore? LOL
AAG ALPE ADRIA GREEN
17. 12. 2009 20.12
V ALPE ADRIA GREEN pozivamo lokalne pribivalce naj se temu projektu uprejo!!! Za primer uspeha si lahko vzamete obalne prebivace, kjer bi, če se ne bi uprli že stal plinski terminal! V AAG obljubljamo, da vas bomo podprli in pomagali z vsemi sredstvi!!! Vojko Bernard
AAG ALPE ADRIA GREEN
17. 12. 2009 19.53
Slovenska vlada namesnsko podpira PODNEBNE SPREMEMBE!!! TAKE JE POTREBNO SPRAVITI PRED SODIŠČE ZA KRŠITVE ČLOVEKOVIH PRAVIC!!!!
spaparnas1
17. 12. 2009 16.12
HA HA HA vidim, da klimatskih histerikov zlepa ne bo zmanjkalo. Tole kar se dogaja v Kobenhavnu je postal pravi cirkus klovnov. Seveda klovni po Kobenhavnu kruzajo v 1200 luksuznih limuzinah in se dnevno bašejo s kaviarjem in podobnimi dobrotami. Ampak tile klovni imajo moč nad ovcami tipa pika_poka_jezek in duetom in še in še bi se jih našlo tu in s svojo močjo bodo tem ovčice obdavčili zrak CO2 LOL HA HA HA. Verjetno vam bodo hvaležni za neuporabo možganov
Audy
17. 12. 2009 16.00
antonino, res je. Vso ali pa vsaj tričetrt javne razsvetljave bi morali ugasniti ob polnoči in prižgati recimo ob petih zjutraj. Pogledaš samo severno LJ obvoznico. Tolk je svetlo, da sploh luči ne rabiš prižgat! Za koga ob taki uri to sveti, ne vem.
spaparnas1
17. 12. 2009 15.54
pika_poka_jezek HA HA HA Kdo tule naseda je več kot jasno. LOL Zgoraj imaš članek, ki pravi takole: Ali je Al Gore lagal? Imaš na stotine uradnih strani, kot naprimer stran NASE, uradnih meteoroloških postaj in podobnih inštitucij, od koder lahko dobiš uradne podatke in si jih sešteješ za sebe. Prav tako lahko najdeš uradn podatke o tem, da trenutno 30.000 znanstvenikov toži IPCC in prav tako si lahko dol potegneš file ki je pobegnil iz East Anglia Climate Research Unit, za katerega je slednji potrdil, da je izviren. Prav tako je moj avatar, naslovnica revije TIME iz leta 1977 ki nas straši z bližajočo se ledeno dobo izvirna in tudi originalne scane člankov si lahko najdeš na netu. Kdo je gojcic ne vem in me niti ne zanima, kar pa me zanima je pa resnica in znanost in ne trobezlanje nekih histerikov, ki bazirajo na popolni laži. pika_poka_jezek lahko pa v duetu z deutom skupaj papagajita slogane kako se bomo skuhali LOL
pika poka ježek
17. 12. 2009 15.44
spaparnas1, očitno nasedaš kot igor.gojcic vsaki bedariji objavljeni na internetu.
sdat
17. 12. 2009 15.37
due malo pglej seznam najbol toplih zim, in boš videl da jih je nakaj tako toplih pred 100 leti, da so za božič cvetele rože,... vir . zevs forum.
spaparnas1
17. 12. 2009 15.27
Dragi due, lahko bi ti v nedogled navajal dokaz za dokazom, da je tale farsa s CO2 in klimatskimi spremebami (včasih smo temu rekli VREME), največja natega zadnjih 1000 let pa ti ne bom. Očitno si pismen in očitno imaš internet in zadeve preveri sam...
spaparnas1
17. 12. 2009 15.24
due HA HA HA HA Kupil si vso propagando in vse slogane, tako kot si ti to klimatski histeriki posredovali preko medijev in sedaj pridno papagajiš njihove slogane. In ja dragi due, Zemlja se od leta 1998 dalje ohlaja, tako kot se je od cca leta 1850 ogrevala, tako kot se je od cca leta 1400 ohlajala, tako kot se je še prej od leta 1000 ogrevala. Ohlajanje in ogrevanje zemlje je naraven proces in se je ponovil že neštetokrat in se bo še neštetokrat. Prav tako dragi due, je iz vodilnega klimatskega histerika East Anglia Climate Research Unit pred tedni "pobegnilo" 61MB podatkov, kateri več kot jasno pričajo o tem, kako nam klimatski histeriki na veliko lažejo in preurejajo podatke. Zakaj le ne bi, saj bi sicer izgubili odlično plačane službe in visoke položaje. Seveda vem dragi due, da ne boš ničesar preveril, saj je mnogo lažje papagajiti slogane kot razmišljati. In dragi due, moj avatar je še vedno naslovnica revije TIME iz leta 1977, ki pravi: How To Survive The Coming Ice Age. No to, dragi due je bil slogan takratnega časa.
due
17. 12. 2009 14.59
spaparnas1 spet gledaš samo na svojo rit. Zemlja se ohlaja???? čudno, led se še bolj topi. v maleziji so iz leta v leto višje in močnješi nalivi. slovenija ni Zemlja! globalno segravanje je izračun za globalne temperature (povsod po svetu in ne tam ko se nahaja tvoja egoistična rit!) in temperature po vsem svetu naraščajo. tudi pri nas. pred 20 leti je bilo v tem času -15 stopinj ne pa 0.
pika poka ježek
17. 12. 2009 14.38
Braveheart, Velenkovac-čanov smrad ne moti, tolažijo se s tem da je smrad ostanek časov morilca, katerega kip kazi trg, po katerem je tudi imenovan.
spaparnas1
17. 12. 2009 14.33
In kaj potem? Kaj pa ima CO2 veze s čemerkoli? Kakšeno so to spet klobase s CO2? Uboge rastline manj CO2 za njih... Mislim s kakimi floskulami nas dnevno fopajo teli klimatski histeriki. Prav škoda da se zemlja ohlaja. Jaz sem se že tako razveselil, da bo sedaj topleje in glej ga zlomka spet se je začelo ohlajati...
Braveheart
17. 12. 2009 14.26
Ko prideš v Šoštanj in deloma tudi v Velenju tako smrdi po žveplu, da je nemogoče normalno živet, da ne omenjam vode iz pipe, ki je taka, kot če bi se kopal v bazenu.
alibaba
17. 12. 2009 14.13
po podatkih na okoljskem portalu eu, je imel teš leta 2007 4,9 milijona ton izpustov CO2. matematika, gospod rotnik? 35 odstotkov bi pomenilo 1,5 milijona ton letno... 1 milijon ton je nekaj nad 20 odstotkov pri enaki proizvodnji. če se bo proizvodnja v teš povečala za 20 odstotkov, pa bi vaše številke izpustov pomenile pravzaprav stanje izpustov enako kot sedaj. da ne bo pomote. nič nimam proti investiciji, ker brez tega in nuklearke tako ne moremo realno zapreti energetske bilance ob sedanji požrešnosti sistema, ampak za božjo voljo... a ni dovolj, da politiki govorijo "na pol" okoljske informacije, vsaj kot upravljalec tega sistema bi morali biti malo bolj empirično natančni!
antonino
17. 12. 2009 14.06
če ne bi že vsako vaško in gozdno cesto "krasili" z javno razsvetljavo, bi takoj lahko dobili odgovor,kako zmanjšati porabo. Poglejte ponoči z malo višjega hriba, kako so že vsa polja in gozdovi razsvetljeni, a je to res treba ( določeni z predlogi izgradnje javne razsvetljave dobro pokasirajo ). Glede na našo razsipnost, nas mora narava počasi kaznovati
pika poka ježek
17. 12. 2009 14.00
Šesti blok bo oddajal manj CO2. To bo povedal tovariš Pahor v Københavnu.