Slovenija

Blizu rešitev, ki bi omogočila delovanje hospica: pripravili bodo javni razpis

Ljubljana, 15. 05. 2015 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na vidiku je možna rešitev za financiranje hiše Hospic. Ministrstvo za delo bo skupaj z ministrstvom za zdravje pripravilo javni razpis. Ministrica za delo sicer poudarja, da gre za odprt razpis in ni mogoče reči, da bo ta razpis dobila hiša Hospic.

Pomoč starejšim
Pomoč starejšim FOTO: Thinkstock

Predstavniki hiše hospic ter ministrstev za zdravje in delo so se v zadnjem tednu približali rešitvi, ki bi omogočila nadaljnje delovanje hiše. V okviru nacionalnega programa socialnega varstva naj bi pripravili javni razpis. Za financiranje zdravstvene nege pa bo treba sredstva zagotoviti v splošnem dogovoru, pojasnjuje ministrica Anja Kopač Mrak.

Kot je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakova povedala na današnji seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, sta imeli obe ministrstvi v tem tednu več sestankov s predstavniki Slovenskega društva hospic.

Pripravili bodo javni razpis

Dogovorili so se, da ministrstvo za delo skupaj z ministrstvom za zdravje pripravi javni razpis v okviru nacionalnega programa socialnega varstva, ki pokriva obdobje 2013 - 2020 in se nanaša na možnost oskrbe oseb z napredovano oz. kronično neozdravljivo boleznijo ob koncu življenja.

Pri tem je ministrica poudarila, da gre za odprt razpis in ni mogoče reči, da bo ta razpis dobila hiša hospic. Razpis bo širši, za tri območja (Primorsko, Osrednjo Slovenijo in Štajersko) ter bo pokril 60 mest.

Kopač Mrakova je pri tem pojasnila, da je razpis del socialne oskrbe, zato je bil ves čas dogovor z ministrstvom za zdravje, da v okviru splošnega dogovora v zdravstvu, ki je vsako leto podlaga za financiranje izvajalcev zdravstvenega varstva, zagotovi, kolikšna bo vrednost storitev zdravstvene nege, ki se bo izvajala v okviru teh, ki bodo pridobili koncesijo. V letu 2013, ko ni bilo nobenega prijavljenega na razpis, je bila v okviru splošnega dogovora cena oskrbnega dne določena v višini 50,99 evra, je še navedla Kopač Mrakova.

Dogovor za hospic sprejemljiv

Po besedah predsednice Slovenskega društva hospic Renate J. Roban je dogovor zanje sprejemljiv. Da bi lahko premostili obdobje do vzpostavitve sistemskih podlag financiranja, pa razmišljajo o vseslovenski akciji, je pojasnila.

V smeri omenjenega dogovora gre tudi današnji sklep odbora, s katerim pozivajo ministrstvo za delo, da v sodelovanju z ministrstvom za zdravje v roku štirih mesecev pripravi in izpelje javni razpis za podelitev koncesije za opravljanje institucionalnega varstva za odrasle osebe z napredovano oz. kronično neozdravljivo boleznijo ob koncu življenja.

Hiša hospic
Hiša hospic FOTO: Aljoša Kravanja

V NSi želijo sistemske rešitve

Odbor je sicer problematiko financiranja in delovanja hiše hospic obravnaval na zahtevo poslancev NSi, kjer po besedah Jerneja Vrtovca ocenjujejo, da ima hiša z vidika paliativne oskrbe zelo pomembno vlogo in bi bilo njeno zaprtje velika škoda za Slovenijo.

Kot je dejal, si želijo dolgoročnih, sistemskih rešitev. Tudi zadnja pa tako po oceni Vrtovca kot Janija Möderndorferja (ZaAB) ni takšna. Da bo za paliativno oskrbo treba poiskati sistemsko rešitev, je soglašala Jelka Godec (SDS).

V nasprotju z njimi je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat zatrdila, da ne drži, da Slovenija nima sistemskih ukrepov na področju paliativne oskrbe, saj ima državni program in akcijski načrt, ki ga v mnogih delih uresničuje na vseh ravneh zdravstvenega varstva - v bolnišnicah, domovih za ostarele, domačem okolju in tudi s pomočjo društva hospic.

Spomnila je na iskanje rešitev za Hišo hospic v zadnjih letih in ponujene možnosti financiranja. Kot je ugotavljal predsednik odbora Tomaž Gantar, nekdanji minister za zdravje, je bila takšna rešitev, kot je sedaj na mizi, dogovorjena že pred leti in je bil razpis objavljen, a se v hiši hospic pod takratnim vodstvom nanj niso prijavili.

Gantar je dejal, da je delo hospica hvalevredno, a država zgolj zato, ker nekdo dela dobro, ne more nameniti denarja; gre za vprašanje meril, načina organizacije in s tem povezanega financiranja. Po besedah Klemna Markeša iz strokovnega združenja izvajalcev zdravstvene in babiške nege morajo biti stvari enotno urejene, hospic je potreben, a mora biti ovrednoten z enakimi standardi, kot velja za ostale oddelke.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DAEMONIUM
15. 05. 2015 19.46
+2
Ja dejansko v tej lopovski drzavi nihce ne da prave informacjje za koga je ta hospic namenjen, govori se da za bogatase, raja crkuje naprej na klasicen nacin? Ali gre res za trgovce s smrtjo ki pod krinko clovecnosti mastno sluzijo? Ta drzava je tako neverjetno pokvarjena, da so zaceli celo smrt trziti!
vstajnik1941
15. 05. 2015 19.05
+3
Ko mi začno nekateri prodajati meglo postanem zelo pozoren.... Tale HOSPIC JE ŽE TAKA VARIANTA NA KONCU PA UGOTOVIŠ, DA GRE ZA POLNENJE ŽEPOV POSAMEZNIKOV IN SO BOLNIKI SAMO ORODJE ZA DOSEGANJE NJIHOVIH OSEBNIH CILJEV..