Slovenija

Problematike pleten na občini Bled letos niso zaznali

Bled, 03. 08. 2017 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Javna agencija RS za varstvo konkurence je ugotovila omejevanje konkurence pri ponujanju prevozov na Blejski otok, a na občini ocenjujejo, da pri izvajanju prevozov ni težav in da se je urejenost plovbe z odlokom o plovbnem režimu izboljšala. K spremembam, h katerim napotuje varuh konkurence, bodo pristopili, ko bodo spremenjeni državni predpisi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pletnarji omejujejo konkurenco?
    02:06
    Iz SVETA: Pletnarji omejujejo konkurenco?
  • Iz 24UR: So pletnarji monopolisti?
    02:10
    Iz 24UR: So pletnarji monopolisti?
Za prevoz na Blejski otok boste odšteli 14 evrov.
Za prevoz na Blejski otok boste odšteli 14 evrov. FOTO: Thinkstock

Potem, ko je Javna agencija RS za varstvo konkurence  ugotovila omejevanje konkurence pri ponujanju prevozov oseb na Blejski otok, so s tamkajšnje občine sporočili, da pri izvajanju prevozov po Blejskem jezeru nimajo težav ter da se je z odlokom o plovbnem režimu, urejenost plovbe precej izboljšala.

Občina Bled je prejela mnenje Javne agencije RS za varstvo konkurence, ki se nanaša na postopek pridobitve vodne pravice za neposredno rabo vode za pristanišča in vstopno-izstopna mesta na celinskih vodah ter ugotavlja omejevanje konkurence glede opravljanja javnih prevozov oseb na Blejski otok, ki ga opravljajo le pletnarji. Mnenje so prejeli tudi na  ministrstvu za okolje in prostor ter na Direkciji RS za vode.

"Zaradi množičnega turističnega obiska in ugodnega vremena je pritisk na jezero nedvoumno velik, vendar kljub temu pereče problematike, vezane na plovila, v letošnjem letu ni zaznati," navajajo na blejski občini.

Kot so danes sporočili z blejske občine, je morala občina pri pripravi odloka o plovbnem režimu po Blejskem jezeru upoštevati določbe zakona o vodah in zakona o plovbi po celinskih vodah, saj je odlok zakonu podrejen akt. Temu je morala podrediti tudi določbe odloka, ki se nanašajo na določitev upravljavca pristanišč in vstopno-izstopnih mest, v tem primeru Združenje Pletna.

Upravljavec je Združenje Pletna, ki je imetnik vodnega dovoljenja do 31. julija 2044 in katerega člani vozijo pletne ter skrbijo tudi za linijski prevoz z električno ladjico na Blejski otok. Združenje Pletna ima tako monopolni položaj, pletnarji pa naj bi se kartelno dogovarjali o cenah.

 Agencija za varstvo konkurence je v mnenju, objavljenem 1. avgusta, ugotovila, da omejevanje konkurence pri javnem prevozu po jezeru povzročajo že občinska določila o številu pristanišč in vstopno-izstopnih mest. Vendar pa to opravičujeta omejena nosilnost prostora in javni interes, ki je v primeru Blejskega jezera izrazito izpostavljen. Je pa zaradi takšne omejitve treba zagotoviti konkurenco za trg, sicer je konkurenca dvakrat omejena, opozarja agencija za varstvo konkurence in dodaja, da se konkurenca za trg mora zagotoviti tako, da se definira pogoje in merila za podelitev vodnih dovoljenj. Tako bi lahko vsi zainteresirani ponudniki lahko konkurirali za pridobitev dovoljenja.


Predpise je treba urediti tako, da bodo postopki transparentni, objektivni in nediskriminatorni

Agencija poudarja, da je treba državne in občinske predpise urediti tako, da bodo postopki za pridobitev vodne pravice, za pridobitev soglasja za izvajanje javnega prevoza oseb in za določitev upravljavca pristanišč opredeljeni na tak način, da bodo transparentni, objektivizirani in nediskriminatorni.

Kot poudarjajo na blejski občini, občina ni bila stranka v postopku pri podeljevanju vodnih dovoljenj, ko je Agencija RS za okolje (Arso) vodno dovoljenje leta 2014 podelila Združenju Pletna. Poleg tega občina svojih postopkov določitve upravljavca pristanišč za pletne ni mogla voditi v nasprotju z izdanimi vodnimi dovoljenji.
"Občina bo k spremembi odloka v smeri, kot napotuje mnenje agencije, lahko pristopila, ko bodo spremenjeni odloku nadrejeni državni predpisi. Enako velja tudi za določitev upravljavca pristanišč, ki ne morejo biti neskladna z odločbami Arsa, ker je nemogoče, da je upravljavec nekdo, ki mu ni podeljena vodna pravica za privez v pristanišču," so zapisali na občini. Ocenjujejo, da se je po letu in treh mesecih veljavnosti odloka urejenost plovbe izboljšala in da pri izvajanju prevozov ni težav.

Na ministrstvu o mnenju agencije molčijo

Na ministrstvu za okolje in prostor v odzivu na mnenje agencije za varstvo konkurence niso podali konkretnih odgovorov na novinarska vprašanja glede morebitnih sprememb zakonodaje in predpisov za transparentnost in nediskriminatornost izvajanja postopka podeljevanja vodnega dovoljenja, h katerim poziva varuh konkurence.

Pojasnili so le, da gre pri izdaji vodnih dovoljenj za upravni postopek, določen z zakonom o splošnem upravnem postopku, ki ga samostojno vodi in v njem odloča Direkcija RS za vode. V zvezi s konkretno vodno pravico Združenju Pletna pa velja, da v tem trenutno ni utemeljenih razlogov za njen odvzem.

Vodno pravico se namreč lahko odvzame, če njen imetnik ne plačuje za vodno pravico, če je pravnomočno obsojen ali če krši akte, ki se nanašajo na namen, obseg ali pogoje rabe vode in je to bilo ugotovljeno s pravnomočno odločbo pristojnega inšpektorja. Vodna pravica, ki jo ima Združenje Pletna, torej ostaja v veljavi, čeprav varuh konkurence poziva k spremembi zakonodaje in zatem k ponovni preučitvi izdanega dovoljenja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenija981
08. 08. 2017 21.43
Zadnjič sva z kolegom kar s supom na otok krenila zastonj............
01xxy
05. 08. 2017 09.25
+3
Tujerodna RKC bi rada prevzela nadzor nad Bledom in Bohinjem! Nad Pokljuko ga je že. Sramota za slovensko politiko.
01xxy
05. 08. 2017 10.54
+1
Oboji se bodo cvrli v natoplejšem predelu pekla-na veke vekov!
kaslc 1
04. 08. 2017 16.56
+2
v vatikan se pritozite
Apostol1
04. 08. 2017 12.54
+1
Pletnarji so pač tradicija ,sicer pa koga najbolj boli ,kolikor vem cerkev , ki bi jih najraje z zakonom denacionalizirala tako kot otok. in vzela vse skupaj kot del cerkve.
nikhrast
03. 08. 2017 22.14
-1
Še ni Uber uvedel svoj biznis tam?
srebrnibreg
03. 08. 2017 19.43
+2
Moram preveriti, če imajo različni avtobusni prevozniki za isto linijo recimo iz Kopra do Ljubljane isto ceno ali različno.
TOX6
03. 08. 2017 18.55
-2
Pletnarji so kartel in tradicija podobno kot gondoljeri v venezi. Nič narobe. Samo zakone o celinski plovbi naj spoštujejo. Gostje in čolni nimajo predpisane opreme za plovbo po celinskih vodah in inšpekcija se jih ne upa kontrolirat. Baje da so jih fasal z vesli par let nazaj!!!!
trdovrat
03. 08. 2017 20.46
Pravilen zaključek nadzora! Naslednjič pa še več!
Ronin SLO
04. 08. 2017 10.21
Pravilen zaključek nadzora! A ni to grožnja??
dabra
03. 08. 2017 17.55
+3
Baje, da bo Uber vozil na otok za pol ceneje...
NotMe
03. 08. 2017 17.47
+1
A še niste nehali? Kot že rečeno, Slovenija se hoče jit neko butično destinacijo, vsaj v strategijah se nekaj naklada o tem. In del butičnosti so tudi butične cene. To se imenuje luksus. Otok je tudi ob teh cenah PREPOLN, torej je še prepoceni. Sicer pa, zakaj že bi morala biti vožnja s pletno dostopna vsem?! Si lahko vsak privošči Kempinskega? Jaz ne. Si lahko vsak kupi bemfo? Jaz ne. Zakaj ne obtožijo portoroških hotelirjev kartelnega dogovarjanja glede cen, ko pa so sami 4* in 5* hoteli tam in so tudi cene nočitev podobne? Ali pa Svete nemške trojice, da ponujajo bemfe, audije in mečke po minimalno 25 jurjev in so cene modelov zelo podobne? Obisk otoka ni nuja, tako kot ni nujno jest v JBju in ni nujno obiskat Postonjske in ni nujno jit na wellness paket za 500 evrov. Če pa že kdo po vsej sili rine na otok in je 14 evrov preveč, pa ima opcije najema za 15 evrov za 4 osebe in vesla. Lahko prinese svoj čoln. Lahko plava. Lahko čaka, da zadeva sfrizne in gre peš. Če pa se hoče peljat s pletno, gre lahko na Velenjsko mlako in se tam pelje za 4 evre po osebi. Ne rečem, da bi pletnarjem škodil dvig nivoja storitve, kakšen tuj jezik več v povprečju, ampak zaradi mene lahko kasirajo tudi po 50 evrov po osebi. Država pa naj jih pusti popolnoma pri miru, le za to naj poskrbi, da bodo pridno polnili dacarsko malhko, tako kot mi vsi ostali neposvečeni!!!
Ronin SLO
04. 08. 2017 09.32
+1
Manjka še konlurenca izven njihovega druženja, kakšen linijski prevoz, ki ga nudi kakšen drug ponudnik. Zdrava konkurenca je gonilo napredka....
TRUMPP
03. 08. 2017 17.07
-1
Če vsi kradejo, so vsi zadovoljni,....Normalno,.....!
scipio
03. 08. 2017 16.09
+0
ali si lahko predstavljate Slovenijo brez Bleda? Jaz ne. Ali si lahko predstavljate Bled brez pleten in pletnarjev? Jaz ja, še posebej dokler se gredo tale ekskluzivizem. Saj drugač nimam nič proti njim osebno, a če bi se moderni svet vrtel v njihovo smer in bi naš narod privzel njihovo politiko za svojo, bi se mi vsi tukaj še danes vozili s lojtrniki in vpregami. Kovači in kolarji bi seveda v idilični Sloveniji živeli toliko bolje od drugih in imeli bi ceh močnejši od tiste hiše na Šubičevi, poskrbet bi bilo treba tam le, da Renault, Mercedes in podobni ne morejo v to obljubljeno deželo...
trdovrat
03. 08. 2017 16.51
-3
Cipi, zgleda da ti vročina škodi! Pojdi raje v senco!
Ronin SLO
03. 08. 2017 17.20
-1
NotMe
03. 08. 2017 17.48
+3
si že slišal za tradicijo? Beneške gondoljerje? Dunajske fjakerje? Brez veze razlagat itak....
MaVra55
03. 08. 2017 15.55
-1
Ampak to vendar ne gre, da imajo ti čolnarni monopol. (Don Corlone, šef nakupov zdravstvenega materijala za Slovenijo.)
Madeni
03. 08. 2017 15.39
+0
Morali bi voziti CERKVENI PLETNATRJI in to zastojn...Niti centa ne bi smeli računat..ostale pa nagnat..
Ronin SLO
03. 08. 2017 16.34
Uporabnik113189
03. 08. 2017 15.07
+4
Hej, varuh konkurence, v planini sem opazil dva ki izdelujeta sir, da sta se dogovorila za cene. Gre tudi za izjemno hudo kršitve dela na črno, ker sta krave molzla ponoči.. Najbolje da takoj ukrepate, sicer se bo sir usmradil, razlike pa mi tako ali drugače ne bomo opazili pri tej usmrajeni državi..
Ronin SLO
03. 08. 2017 15.13
-1
Ja sam obstaja še eden ki sir ceneje prodaja, grem nabavit k njemu...
scipio
03. 08. 2017 15.55
+1
Ronin SLO
03. 08. 2017 16.34
-3
Boljša kvaliteta, kot v tistih planinskih rovtah
trdovrat
03. 08. 2017 16.52
+1
Ronin SLO
03. 08. 2017 17.20
-1
trdovrat
03. 08. 2017 20.49
Zgleda da ti klima ne pomaga kaj prida! No ja, lahko pa da ni vročina, lahko je kakšna resnejša bolezen!
Ronin SLO
04. 08. 2017 09.33
trdovrat, malo več veslaj pa malo manj komentiraj,...,pa boš lahko ceno spustil
PujsTekaTeka
03. 08. 2017 14.22
+4
To je ravno tako kot če bi določili 10 ljudi iz Pirana, ki bi lahko edino vozili ljudi po Piranskem zalivu.
Uporabnik113189
03. 08. 2017 14.57
+2
Saj so določeni (ribiči professional), le opaziš jih ne, ker nimajo več česa loviti, ni zaslužka, pa se nihče od farjev ne bori da bi jim delal škodo. Vsi ostali pa se vozijo sem in tja ljubiteljsko, na zračnicah ali čem drugem..krul krul..
Mirkoca
03. 08. 2017 15.40
+0
Ceh pletnarjev ne dopušča nobenih drugih prevozov, niti ne dopušča, da bi nekdo s pletno začel na novo. Gre za popolno obvladovanje trga. Zagotovo se še spomnite kakšna štala je ratala, ko je župnik poskušal z ladjico. V trenutku je bilo vsega konec. Pletnarji se izgovarjajo na koncesijo, ki jim jo je podelilia Marija Terezija. Primerjava z 10 ljudmi iz Pirana je popolnoma na mestu. Ali na primer z dimnikarji...
ecoliqua
03. 08. 2017 14.08
-2
Bol da je 10 druzin bogatih kot pa 100 komaj zivecih spjev.
Ronin SLO
03. 08. 2017 14.12
+2
Bolje da 100 ljudim živi, kot 10 bogati..
Mirkoca
03. 08. 2017 13.50
-7
Pletnarstvo se prenaša v družinskem izročilu in nihče drugi na Bledu ne sme !! voziti pletne, ali kakor koli drugače voziti toristov po jezeru.
Ronin SLO
03. 08. 2017 14.11
+1
Uporabnik599200
03. 08. 2017 14.40
+2
Ronin SLO
03. 08. 2017 15.05
+0
Mirkoca
03. 08. 2017 15.39
+2
Ceh pletnarjev ne dopušča nobenih drugih prevozov, niti ne dopušča, da bi nekdo s pletno začel na novo. Gre za popolno obvladovanje trga. Zagotovo se še spomnite kakšna štala je ratala, ko je župnik poskušal z ladjico. V trenutku je bilo vsega konec. Pletnarji se izgovarjajo na koncesijo, ki jim jo je podelilia Marija Terezija.
sinhron
03. 08. 2017 13.31
+2
Ali to že spet cerkev pritiska , ker bi radi dobili koncesijo za motorni čoln ali ladijco , ki bi vozila na otok , ki jim ga je podarilo kulturno ministrstvo Janševe vlade in s tem izpodrinili pletnje , ki so simbol Bleda in kulturna znamenitost , kot sta grad in otok !?
Ronin SLO
03. 08. 2017 14.13
+1
Naj se objavi javni razpis, če bo najcenejši mežnar je meni OK.