Slovenija

Bled na evropsko sodišče?

Ljubljana, 23. 07. 2007 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Odvetnik Starman bo preučil možnost vložitve pritožbe na evropsko sodišče v primeru denacionalizacije Blejskega otoka.

Starman bo preučil možnost pritožbe na evropsko sodišče
Starman bo preučil možnost pritožbe na evropsko sodišče FOTO: POP TV

Odvetnik blejske župnije Danijel Starman je dejal, da sta ga blejska župnija in ljubljanska nadškofija pooblastili, da v naslednjih tednih preuči možnost vložitve pritožbe na evropsko sodišče. Starman je poudaril, da bo pred odločitvijo potrebno preučiti prakso evropskega sodišča.

Bodo o Blejskem otoku razpravljali v Strasbourgu?
Bodo o Blejskem otoku razpravljali v Strasbourgu? FOTO: POP TV

Starman je povedal, da se je evropsko sodišče doslej pri primerih iz Slovenije srečevalo predvsem s pritožbami zaradi dolgotrajnega sojenja. "V našem primeru pa gre za kršenje načela pravičnega sojenja in kršenje lastninske pravice," je še pojasnil Starman in dodal, da bo moral preučiti dosedanjo prakso evropskega sodišča, ki se doslej še ni ubadalo s podobnim primerom iz Slovenije.

Ustavno sodišče Republike Slovenije namreč je na seji 21. junija zavrnilo ustavno pritožbo zoper sodbo Vrhovnega sodišča, ki je lani zavrnilo denacionalizacijski zahtevek blejske župnije za vrnitev Blejskega otoka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zentrum
26. 07. 2007 22.02
victoriosus, spet ne morem mimo tvojih komentarjev. "Ljudje nismo več tako spranih možganov, da bi nasedli takim idiotom, kot je gadni!" Heh... a res? Si prepričan? Mogoče ne verjameš gadniju (ki, vse kar je napisal, drži do potankosti), vseeno pa še vedno slepo nasedaš RKC in njeni ideologiji. Ironija, kajne? "...In to, dragi anarhist, nas pa prav nič ne briga. Lp" Pravzaprav, dragi victoriosus, nas prav to briga. Prav način, kako si je Cerkev prilastila tisti otok, bi nas moral še najbolj brigat. Npr., če si jaz prilastim neko posest v Ljubljani brez papirjev in pride k meni inšpekcija, da mi pregleda papirje... a ji bom mar reku, da jih to prav nič ne briga? Hm.... Drugače ti pa zares svetujem, da se umakneš s kakršnekoli debate o RKC, ker kvasiš same neumnosti. Koliko si pa sploh star?
nintendo64@email.si
24. 07. 2007 19.42
victoriosus: logično, da je v zahodni Evropi več doktoratov, ker jih je veliko lažje dobiti. Zahodni šolski sistem je v primerjavi z vzhodnjaškim precej enostaven in ne zahteva globokega razmišljanja, ker temelji na tem, KAKO nekaj storiti... in ne ZAKAJ je tako. Zato pa so vsi največji strokovnjaki v zadnjih 2 desetletjih vedno uvoženi iz manj razvitih držav.
ekvinokcij@gmail.com
24. 07. 2007 19.22
Kako ste se razkurili. Otok je bil cca v lasti Slovenije. Cerkev je morda nekajkrat na leto delala mašo v cerkvi. Veliko si je upala. Vsi, ki so hodili tja zvonit in prosit za sopotnika, so danes za, da otok postane cerkvena last. Kako cerkvena? To pa ni nč, je rekla Meta, v knjigi, Cvetje v jeseni. Cesta Svobode na Bledu bo v bodoče preimenovana v Cerkvena cesta, saj poteka od cerkve ter vse do pristanišča, od koder se gre na cerveni otok, hahaha
victoriosus
24. 07. 2007 14.57
Še to: župnik ni lastnik cerkve ali župnjišča, torej ni dediščine, kaj ti ni jasno?!
DarthRevan
24. 07. 2007 12.37
Victoriosus, kaj se delaš nekaj, tukaj je očitno interes samo pridobitev premoženja, pa nič drugega. Pač, cerkveni pohlep, to je to. Zakaj pa misliš da RKC zapoveduje celibat? Zato da ko župnik umre, da njegova zapuščina v Cerkvi ostane, da ni dedičev.
victoriosus
24. 07. 2007 12.32
Če prebereš post, ki ga je gadni napisal boš zasledil, da se sprašuje kje in kako je Cerkev dobila Blejski otok. Torej ne postavlja pod vprašaj lastništvo otoka, saj je jasno, da je last Cerkve, ampak način, kako ga je ta pridobila. In to, dragi anarhist, nas pa prav nič ne briga. Lp
anarhist
24. 07. 2007 09.38
Za victoriosus-a: nič ti ne pade z neba, ne otok, ne kiosk. Za vsako imetje potrebuješ dokumente kako si ga pridobil. Sedaj mi pa še razloži kje se je gadni zmotil.
victoriosus
24. 07. 2007 09.23
Pred konfiskacijo otoka je bil v lasti Cerkve. Saj ne tebe ne mene ne briga, kako je kdo kaj dobil. Če bi ti imel kiosk, pa bi ti ga vzeli, ti ga morajo vrniti, pa četudi ti je padel z neba. Kakršnakoli debata okoli tega dejstva je odveč, ker kar je dejstvo je dejstvo. Sploh so pa odvečne izjave o skorompiranosti in pokvarjenosti, kot da je članek o tem! Ne samo, da se ne držite teme, ampak dejansko vso svojo zafrustriranost stresate kjer ni treba. Ehm Čefurinu naj rečem, da je najbolj izobražen Slovenec duhovnik s sedmimi doktorati. Vsi škofje so doktorji znanosti, cela Zahodna Evropa je krščanska, pa se tam najde krepko več doktorjev kot na železni Vzhodni polovici. Ne vem kje si ti našel osnove za te svoje izjave. Gadni pa se je prebudil po 40letnem spancu in začel trosit neumnosti!! Hej, 21. stoletje! Ljudje nismo več tako spranih možganov, da bi nasedli takim idiotom, kot je gadni!
dr.Cefurin@yahoo.com
23. 07. 2007 22.37
cerkvene miši bodo zagovarjale RKC do svoje smrti, ne glede na stanje...to pa dela VERA!!! samo nekateri gorečneži ne znajo ločit religije od institucije, zato pa bodo vedno samo ovčke!!
anarhist
23. 07. 2007 20.01
Za victoriosus-a: če lahko cerkev dokaže lastništvo z verodostojnimi listinami (kupoprodajna pogodba in podobno), potem ni dvoma o lastništvu. Če pa tega ne more dokazati, potem ne more zahtevati nečesa kar ni njeno!
ekvinokcij@gmail.com
23. 07. 2007 19.39
Cerkev ne rabi posestev. Najmanj pa otoka na bledu. Cerkev naj poskrbi za ljudi, da bodo delali na cerkveni zemlji in zaslužili za človeka vredno življenje. Menim, da smo že predolgo hlapci. Komur paše naj gre v cerkev. Js sem živel v socializmu pa me nihče ni sovražil ako sem šel k birmi. Vsi ste izdali dober sistem. Zdaj se navadite na novega. Pravite boljšega, vrednejšega in denarno trdnejšega. Pa kupite otok od cerkve, saj je Jakob Aljaž tudi kupil Triglav in veliko okolice. Pol ste pa pljuvali nevem koliko časa po pesmici TRIGLAV MOJ DOM, da je komunistična, in celo ruska. Isprsite se. Denar na mizo. Pa ne čvekajte tako žaljive besede. V pekel boste šli, hahaha
civitasstain@gmail.com
23. 07. 2007 19.24
Gosp. dr. Cefurin Dr. ha, ha ha....prazna glava, se čudim da znaš še pisat, da o vsebini ne govorim. Je za bruhat.
dr.Cefurin@yahoo.com
23. 07. 2007 18.32
RKC je najbogatejša, najbolj skorumpirana in pokvarjena institucija na svetu, ki ima 2000 letno tradicijo in preverjeno metodologijo...edina stvar, ki jo v današnjih časih ogroža, je vse večja izobraženost ljudi, ki se ne pustijo več strašit z bogecom/ hudičekom in pa naraščujoče odkrivanje spolnih deliktov nad otroki!! kdor je ovca, si to tudi zasluži!!!
muvimen
23. 07. 2007 18.31
Ta otok se bo zarad sramote sam od sebe potopu.
gadni@email.si
23. 07. 2007 18.26
Potrebno se je vprašati kako je cerkev dobila otok. Slovenci smo živeli v Karantaniji. Z nasilnim pokristjanjevanjem smo izgubiki vojno in samostojnost proti krščanski vojski Frankov in domačih izdajalcev, ki so že sprejeli krščansko vero in sodelovali s Franki pri pobijanju lastnega naroda (Krst pri Savici). Izdajalci naroda se zopet množično pojavili, med okupacijo Slovenije, se priključili Nemški in Italianski vojski in po stari praksi zopet pobijali zavedne Slovence. Pojavljajo se vse do danes, ko spet ta-beli želijo na pokvarjen način, Slovencem ukrasti ozemlje in ga pripojiti drugi državi Vatikanu. Zgodovina se ponavlja.
MojOdgovorJeEnakPrejšnjemu
23. 07. 2007 18.01
kdo že razglaša 10 božjih zapovedi?! ena se mi zdi, da je ne ne želi si bližnjega blaga...Cerkev je revna in ji je treba pomagat, saj je njeno blagostanje garancija za mir našim dušam :):)
victoriosus
23. 07. 2007 17.51
Zakaj meni brišete en komentar o južnjakih, od Joškota pa ne? Če ni to sovražen govor, potem sem jst Sneguljčica... No, itak da ne smemo nasedat tem ostankom totalitaristične indoktrinacije, ki še vedno verjamejo, da je Cerkev državni sovražnik. Otok je bil last Cerkve, torej ga je treba lastniku tudi vrniti in pika.
anarhist
23. 07. 2007 17.43
Na grmado s farji tako kot so to oni delali z poštenimi ljudmi!!
Matej Rojc
23. 07. 2007 17.28
V cerkvi so očitno spet ljudje, ki želijo na veliko bogateti in služiti na naivnem narodu. Seveda so te želje zelo daleč od ideologiije s katero fopajo naiven narod. Ne dajmo jim dodatnih možnosti še na političnem nivoju predsednika države.
kriss714@amis.net
23. 07. 2007 17.27
V problemu vračila nacionalizirane posesti cerkvi niti ne gre toliko za otok, kot za doslednost pravne države. Gre za zaščito nedotakljivosti zasebne lastnine, kar je prvi pogoj, če pričakujemo kakšna tuja vlaganja na slovenskem. Kdo bo po investiral v deželi, kje se tolerira nacionalizacija?