Slovenija
Oglas

Bled - Alpski biser

Bled, 27. 08. 2015 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Alpine Pearls
Komentarji
0

Neokrnjena narava vabi k raziskovanju različnih kotičkov in številnim športnim aktivnostim na svežem zraku. Pustite avto na parkiriščih in se odpravite raziskovat Bled in okolico malo drugače …

Blejski fjakerji

Blejski fijakerji: Oglejte si Bled s tradicionalne kočije. S fijakerjem se popeljite okoli jezera in uživajte v opazovanju blejskega utripa.

Fijakerji ali izvoščki so odprte kočije, ki imajo na Bledu dolgo tradicijo. Voznik take kočije ne more biti kar kdor koli, saj se »poklic« prenaša iz roda v rod. Sin ga podeduje od očeta, ta od svojega očeta in ta od svojega …

Prav zato se člani Društva blejskih fjakerjev trudijo in ohranjajo tradicijo. Eden od načinov je tudi njihovo tradicionalno oblačilo. Sestavljajo ga jopica, hlače in klobuk črne barve, bela srajca, telovnik z vezenimi gorenjskimi nageljni ter bordo rdeče odeje in bunde. Na svojo uniformo so zelo ponosni.

S fijakerji se popeljite na vožnjo okrog jezera in na Blejski grad, lahko pa tudi v bližnjo in malo bolj oddaljeno okolico. Boste izbrali zanimivo dnevno vožnjo ali večerno s pridihom romantike?

Alpine pearls - 1
Alpine pearls - 1 FOTO: Alpine pearls

Pletne

Pletne: Po blejske jezeru se popeljite do otočka s tradicionalno pletno in si oglejte Bled z vodne gladine.

Tradicija: Po jezeru in do otoka se lahko zapeljete na različne načine. Eden od njih je s tradicionalnim čolnom, ki ga izdelujejo domačini in je znan le na Bledu - pletno. Njen izvor sega v leto 1590, njena velikost pa zagotavlja varno plovbo 20 ljudem. Prepoznali jo boste že od daleč, saj ima pisano platneno streho, ki vas bo zaščitila pred soncem in drugimi vremenskimi pojavi.

Pletno upravlja pletnar. To je zelo cenjen poklic, ki ga ne more opravljati kdor koli. Naziv se namreč prenaša iz roda v rod, zato pletnarstvo ostaja v družinah več stoletij. Pletnarji vas pričakujejo v Zdraviliškem parku, pod hotelom Park, na Mlinem in v Veliki Zaki.

Kaj je pletna? To je leseno plovilo z ravnim dnom; na premcu se špičasto zaključi, na krmi pa je razširjeno s pragom, ki potnikom omogoča vstopanje na pletno. Čoln se poganja s posebno »stehrudder« tehniko, se pravi stoje in z dvema vesloma. 

Izvor imena: Pravijo, da se tako imenuje zaradi strehe, ki je bila nekoč pletena. Druga razlaga pa trdi, da ime izvira iz nemške besede »plateboot«, ki pomeni čoln z ravnim dnom.

Prisedite v pletno in dovolite, da vas pletnar zapelje na ogled z jezera. Prav poseben občutek je in zagotovo vam ne bo žal. Pravzaprav velja pravilo, da kdor se ni peljal s pletno, ni zares obiskal Bleda. Najamete lahko tudi čoln, vendar boste morali veslati sami.

Alpine pearls - 2
Alpine pearls - 2 FOTO: Alpine pearls

Hop on hop off avtobus - Z Bleda na Pokljuko

Hop na avtobus in na Pokljuko!  To je najlažji način, da odkrijete zanimivosti in kotičke v Triglavskem narodnem parku. Neokrnjena narava je privlačna za številne izletnike in pohodnike. Z javnim avtobusnim prevozom želimo prispevati k manjšpemu onesnaževanju zraka v občutljivem alpeskem okolju, obvarovati rastlinstvo, zmanjšati hrup in se izogniti problemom gostega prometa in parkiranja. Javni prevoz nam nudi več časa za opazovanje narave in hkrati omogoča, da se nam ni treba vračati na isto izhodišče.

Avtobus vozi do  30. avgusta 2015, in vas vsako soboto in nedeljo ob 8:05, 11:30 in ob 15:15 z blejske avtobusne postaje odpelje na Pokljuko.  Ob  torkih  in četrtih pa  opravi šest voženj med Bledom, Radovljico in Kropo (torek) in Bledom, Radovljico, Begunjami ter Brezjami (četrtek). V krajih ob poti je obiskovalcem na voljo poseben program z vodenji in dnevi odprtih vrat.

Dnevna karta stane 5 €, za otroke do 10 leta brezplačno.

Vsak torek: Bled - Radovljica - Kropa - Radovljica - Bled

Vsak četrtek: Bled - Radovljica - Begunje - Brezje - Radovljica – Bled

Vsako soboto in nedeljo: Bled – Gorje – Krnica – Zatrnik – Mrzli studenec – Goreljek- Rudno polje  ter iz Bohinjske Bistrice preko Stare Fužine, Jereke, preko Koprivnika in Gorjuš na Rudno polje. 

Vozni red in predlogi za izlete:

http://www.bled.si/si/kaj-poceti/hop-on-hop-off/Predstavitev

Alpine pearls - 3
Alpine pearls - 3 FOTO: Alpine pearls

Turistični vlakec: z vlakcem okoli blejskega jezera

Turistični vlakec vozi v poletnem času vsak dan od 9. do 21. ure okoli Blejskega jezera, vsakih 45 minut po voznem redu, ki je objavljen na postajališčih.

Spomladi in jeseni (maj, oktober) vozi ob koncu tedna in v primeru lepega vremena med 10. in 17. uro.

Alpine pearls - 4
Alpine pearls - 4 FOTO: Alpine pearls

Kolesarjenje: Združite prijetno s koristnim in ogled okolice Bleda preživite (rekre)aktivno

Popotovanje s kolesom je pravzaprav najboljša oblika spoznavanja določene pokrajine. Blejski kot je zelo primeren za kolesarje, pa naj bodo to nezahtevni starejši gostje in mlade družine ali pa zagrizeni rekreativci. Lahko izberete kolesarsko pot do Lesc ali pa raziskujete okoliške vasi po cestah, kjer ni veliko prometa.  Lokalne ceste in kolovozne poti med vasmi v okolici Bleda so primerne za krajše kolesarske izlete, gosta mreža gozdnih cest na Jelovici, Pokljuki in Mežaklji lahko zadovolji še tako zahtevnega gorskega kolesarja. 

Na Bledu si lahko v več agencijah sposodite kolo in po želji tudi najamete vodnika, na turističnem društvu Bled pa izposojajo tudi  električna kolesa.

Alpine pearls - 5
Alpine pearls - 5 FOTO: Alpine pearls

Alpska krovna znamka za prijazno mobilnost in turizem – Alpske perle

Alpine Pearls je mreža 27 izjemnih počitniških krajev, ki izpolnjujejo najvišje zahteve po okolju prijaznem in zavestnem počitku brez stresa. Kraji se  kot „biserna ogrlica“ razprostirajo preko celotnega alpskega loka. Med njimi so zveneča imena, kot so Arosa, Hinterstoder in Berchtesgaden, znane zimske in poletne športne destinacije, pa tudi majhni privlačni počitniški kraji, kot sta Chamois Mallnitz in Bled. Omenjene bisere boste našli v Nemčiji, Franciji, Avstriji, Italiji, Sloveniji in Švici.  Ob ogledu imen ugotovimo, da so v Alpine Pearls združene najlepše in najmikavnejše alpske destinacije, ponosno smo, da je eden od biserov Bled. 

Najboljša kakovost za trajnostni dopustniški užitek

Vseh 27 alpskih biserov skupaj podpira mobilno prijazno potovanje. Njihov skupni slogan je »Soft Mobility« - naravi prijazen transport. Krajem je skupno dejstvo, da so vsi dostopni z vlakom. Vsa letovišča izpolnjujejo visoke kriterije kakovosti brezskrbenga in sproščenega dopusta z varovanjem podnebja in trajnostjo. Osrednji poudarek leži na prijazni mobilnosti.  Vsi ponujajo okolju prijazne dejavnosti za prosti čas,  krajevna središča z umirjenim prometom in zagotovljeno mobilnost z udobnimi transfernimi uslugami. Svojemu avtomobilu se tukaj zlahka odpoveste!

Vse informacije o združenju in aktivnostih so na voljo na spletni strani  www.alpine-pearls.com.

Alpine pearls - 6
Alpine pearls - 6 FOTO: Alpine pearls
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1