Slovenija

Bizarno: gasilci s koledarji do denarja za nakup zaščitne opreme, država pa pobira davek od dobička

Ljubljana, 05. 09. 2016 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Dobrodelne organizacije morajo od dobička, ki ga ustvarijo z raznimi prodajnimi akcijami, državi plačati davek. Zato so vladi predlagale, da bi bile oproščene plačila davka, saj gre denar od prodaje za delovanje organizacij in pomoč ljudem. Njihov predlog na finančnem ministrstvu zavračajo in vztrajajo, da so dovolj že obstoječe olajšave.

Vlada ni dopolnila devetega člena Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2) s predlogom, ki ga je ministrstvu za finance posredoval Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS). Center namreč opozarja, da morajo društva in druge dobrodelne organizacije, ki z raznimi akcijami ustvarijo dodatni dobiček, od tega državi plačati davek. Zato CNVOS predlaga, da bi bila društva in organizacije, ki so se s svojim delom in rezultati že dokazale in jim je zato država podelila poseben status delovanja v javnem interesu (med drugim so to prostovoljna gasilska društva, Rdeči križ Slovenije, Zvezaprijateljev mladine, varne hiše itd.), oproščene plačevanja davka v primerih, kokaj prodajo in tako ustvarijo dobiček. Sem spadajo na primer prodaje koledarjev, ki jih naredijo gasilci, ali pa prodaje novoletnih voščilnic, spominkov. Ta denar ta nevladna društva praviloma porabijo za nakup opreme in pomoči za ljudi v stiski, izvajanje humanitarnih programov itd.

V CNVOS opozarjajo, da ministrstvo za finance tako še vedno nasprotuje oprostitvi davka na dobiček za tiste nevladne organizacije, ki jim je država priznala delovanje v javnem interesu. V pojasnilih medijem so za to navedli pet argumentov oziroma trditev, ki pa so vse napačne in zavajajoče, trdijo v CNVOS.

Humanitarne organizacije do sredstev pridejo med drugim tudi tako, da prodajajo različne izdelke, organizirajo bazarje. Država pri tem pobere davek od dobička, zato organizacije predlagajo, naj ji država oprosti plačila davka, saj bodo tako lahko več denarja namenile za pomoč ogroženim.
Humanitarne organizacije do sredstev pridejo med drugim tudi tako, da prodajajo različne izdelke, organizirajo bazarje. Država pri tem pobere davek od dobička, zato organizacije predlagajo, naj ji država oprosti plačila davka, saj bodo tako lahko več denarja namenile za pomoč ogroženim. FOTO: Aljoša Kravanja

Ministrstvo: dovolj so obstoječe olajšave

Na ministrstvu za finance sicer vztrajajo, da že obstaja veljavna ureditev v zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2) za t. i. nepridobitni sektor, ki v 9. členu določa oprostitev za nepridobitne pravne osebe za dohodke iz opravljanja nepridobitne dejavnosti. So pa obdavčeni dohodki iz opravljanja pridobitne dejavnosti. Na ta način so zavezanci, ki zapadejo pod 9. člen zakona, izenačeni z zavezanci, ki so obdavčeni na vse svoje dohodke, npr. gospodarske družbe, s čimer se po mnenju ministrstva za finance zagotavlja enak položaj teh zavezancev in zavezancev iz 9. člena zakona, ko slednji opravljajo pridobitno dejavnost in nastopajo na trgu. A v CNVOS vztrajajo, da gre za zavajujočo trditev, saj so nepridobitne organizacije zaradi svoje družbeno koristne funkcije že v obstoječi davčni zakonodaji obravnavane drugače in ugodneje kot gospodarske družbe, saj so oproščene plačila davka od donacij, članarin in podobnih prihodkov, kar za gospodarske družbe ne velja. "Zato je nenavadno, da se finančno ministrstvo sklicuje na enak položaj davčnih zavezancev, če pa jih v svoji zakonodaji že obravnava različno. In to seveda upravičeno. Ključna razlika med gospodarskimi subjekti in nepridobitnimi organizacijami je, da gospodarske družbe ustvarjajo dobiček zato, da z njim zaslužijo njihovi lastniki, medtem ko ga morajo nepridobitne organizacije uporabiti za svoje osnovne dejavnosti. Izplačila dobička ipd. so pri njih strogo prepovedana. Ta bistvena realna razlika pa seveda opravičuje tudi različno davčno obravnavo,« navajajo v CNVOS.

Ministrstvo: obdavčen je dobiček. CNVOS: dobiček, ki gre za nakup opreme, prehranskih paketov in ne v žep posameznika

Gasilci organizirajo gasilsko veselico zato, da si lahko privoščijo boljšo opremo ali nov avto, zaradi česar je potem boljša naša požarna varnost. Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS)

Finančno ministrstvo v argumentiranju proti dopolnitvi 9. člena zakona ZDDPO-2 navaja, da se po ZDDPO-2 priznavajo tudi odhodki in samo če nastane dobiček ali presežek, se ta dejansko obdavči. Cilj in namen t. i. nepridobitnih organizacij pa ni ustvarjanje presežkov, še navajajo. V CNVOS jim sicer v tem delu pritrjujejo, a hkrati opozarjajo, da to ne pomeni, da ne smejo poslovati pozitivno. "Prav nasprotno, če nočejo končati v stečaju, morajo poslovati pozitivno. Pričakovali bi, da bodo to elementarno ekonomsko logiko, ki velja za čisto vsako organizacijo, pridobitno ali nepridobitno, na finančnem ministrstvu vendarle razumeli. Je pa seveda razlika, če organizacija dobiček zasleduje zato, da ga na koncu pospravijo v žep njeni lastniki, ali pa zato, da iz njega kupi boljšo in sodobnejšo gasilsko opremo, pošlje nekaj več socialno ogroženih otrok na počitnice ali razdeli več paketov hrane obubožanim," navajajo v CNVOS.

Pri nevladnih organizacijah, ki delujejo v javnem interesu, je vse, tudi tržna dejavnost in morebitni dobiček, podrejeno njihovemu osnovnemu cilju. "Gasilci organizirajo gasilsko veselico zato, da si lahko privoščijo boljšo opremo ali nov avto, zaradi česar je potem boljša naša požarna varnost. Zato je popolnoma logično, da želijo z veselico ustvariti dobiček. Ker če jim na koncu, ko poračunajo stroške, ne bi ostal v rokah noben presežek, organizacija gasilske veselice sploh ne bi imela nobenega smisla. Enako recimo velja za Unicefove voščilnice. Prodajajo jih zato, da zaslužijo za pomoč otrokom,"še navajajo.

CNVOS: Ministrstvo meša jabolka in hruške

Ker je v pripravi strategija razvoja nevladnega sektorja, na ministrstvu menijo, da do sistemske ureditve statusa nevladnih organizacij predloga, da se uredi posebna davčna obravnava, to je oprostitev od obdavčitve le dela pridobitnih prihodkov in le za subjekte s statusom v javnem interesu, ni primerno upoštevati.

Ministrstvo za finance v argumentiranju proti dopolnitvi 9. člena zakona med drugim tudi navaja, da se predlog nanaša na nevladni sektor, ki še ni enotno zakonsko definiran. "Pomembno izhodišče pri oblikovanju davčne zakonodaje je, da se ne povzroča neenakosti med zavezanci. Določanje dodatnih pogojev ali meja za obdavčitev (kot npr. 40.000 evrov in namenska poraba) zahteva dodatno spremljanje in preverjanje teh pogojev – že zaradi zadostitve pravilu, da davčna zakonodaja ne dopušča vrzeli, ki bi lahko dajale možnosti za izogibanje davkom, in pomeni tudi dodatna administrativna bremena in stroške za zavezanca in davčni organ. Zato so najbolj primerne splošne davčne rešitve," pravijo na finančnem ministrstvu. Te očitke CNVOS v celoti zavrača in dodaja, da se krog oseb, ki bi bile po njihovem predlogu v prihodnje oproščene davka na dobiček do višine 40.000 evrov, da zajeti z nekim drugim, zakonsko zelo natančno in konsistentno definiranim izrazom. "Pri trditvi finančnega ministrstva gre torej za mešanje jabolk in hrušk in je podobno napačna, kot če bi recimo trdili, da ni mogoče uzakoniti različnih olajšav za podjetja. Tudi izraz »podjetje« namreč ni zakonsko definiran, temveč gre za pogovorno rabo. Pa vseeno ni težav, ker sovpada s pojmom gospodarske družbe, ki pa zakonsko je definiran," še navajajo in dodajajo, da njihov predlog ne predvideva oprostitve davka pri vseh nepridobitnih organizacijah, ampak le pri manjšem delu (okoli 4000 organizacij), in sicer samo pri tistih, za katere je država na podlagi njihovih preteklih dosežkov in dejavnosti prepoznala, da delujejo v javnem interesu. "Med te uvrščamo zgolj nekatere nevladne organizacije, kot so humanitarne organizacije, društva v javnem interesu, gasilska društva in podobno. Krog teh organizacij tudi ni enak tistim, ki so na tako imenovanem seznamu za 0,5 odstotka dohodnine in lahko prejmejo dohodninske donacije," še navajajo.

Za finančno ministrstvo je dobiček dobiček, ne glede, ali se ustvari v Gorenju, Krki ali pa ga s koledarji, ker bi radi kupili novo opremo, zaslužijo gasilci, na nesmisel opozarjajo v CNVOS.
Za finančno ministrstvo je dobiček dobiček, ne glede, ali se ustvari v Gorenju, Krki ali pa ga s koledarji, ker bi radi kupili novo opremo, zaslužijo gasilci, na nesmisel opozarjajo v CNVOS. FOTO: POP TV

Ministrstvo svari pred dodatnimi stroški, kar na CNVOS označujejo zgolj za neutemeljen izgovor
Ministrstvo prav tako trdi, da je pri določanju davčne obravnave pomembna jasna opredelitev, transparentnost in učinkovit nadzor. Določanje dodatnih pogojev ali meja za obdavčitev pa po njihovem mnenju zahteva spremljanje in preverjanje pogojev in pomeni tudi dodatne administrativne omejitve in stroške. Tudi zaradi tega nasprotujejo dopolnitvi zakona. A v CNVOS jim odgovarjajo: "CNVOS-ov predlog zelo jasno in natančno opredeljuje, za koga bi oprostitev veljala. V praksi ne bi bilo prav nobenih enigem. Kar se pa tiče načina, kako bi se oprostitev v praksi uveljavljala, pa naš predlog tudi v ničemer ne odstopa od veljavnega načina obdavčitve, po kateri davčni zavezanec sam obračuna svojo davčno obveznost, ko in če pride do davčnega nadzora pa je dolžan dokazati pravilnost svojih izračunov. Tudi preverjanje izpolnjevanja pogojev, ki jih predlagamo, je zelo enostavno, saj so pogoji formalne narave, torej ali gre za nepridobitno pravno osebo, ki ima odločbo o podelitvi statusa v javnem interesu oziroma za osebo za katero zakon izrecno pravi, da je v javnem interesu (npr. gasilci). Ne gre torej za nobena zapletena vsebinska vprašanja, ki se recimo davčnim inšpektorjem postavljajo, ko preverjajo upravičenost olajšav za raziskave in razvoj in so pred tako kompleksnimi vprašanji, kot je, ali je določen projekt res raziskovalno-razvojni ali vendarle ne ipd.," pojasnjujejo na CNVOS in dodajajo: "Če torej ministrstva za finance ne skrbijo stroški in administrativne obremenitve pri olajšavah, ki so zelo kompleksne, potem res ni razloga, da bi jih pri mnogo bolj enostavnih, kot je ta, ki jo predlagamo."

V CNVOS pa zavračajo tudi očitke finančnega ministrstva, da predlog ni skladen s cilji spremembe zakona, to je povečanje konkurenčnosti poslovnega okolja ob hkratnem doseganju finančne konsolidacije. "Naš predlog je seveda popolnoma skladen s cilji načrtovanih sprememb zakona o davku od dohodka pravnih sprememb. To je menda jasno vsakomur, ki razume, da javnofinančna konsolidacija in povečanje konkurečnosti poslovnega okolja nista noben cilj sam po sebi, ampak le sredstvi, s katerimi želimo doseči, da bi v Sloveniji vsi živeli dostojno in uspešno. Samo zato sta smiselni in legitimni. Naš predlog potemtakem zasleduje isti cilj kot spremembi, ki ju predlaga ministrstvo, in ni zato nobenih ovir, da jih ne bi združili pod skupno novelo," navajajo.

Leta 2015 iz tega naslova država pobrala za 700.000 evrov davka

Leta 2015 so vsi davčni zavezanci, ki opravljajo nepridobitno dejavnost (kot so zavod, društvo, ustanova, verska skupnost, politična stranka, zbornica, reprezentativni sindikat), torej 28.045 organizacij, skupaj obračunali okoli 7,8 milijona evrov davka, kar predstavlja okoli 1,5 odstotka celotnega obračunanega davka od dohodkov pravnih oseb za navedeno leto. Od tega je 5673 zavezancev, ki opravljajo nepridobitno dejavnost in so obenem na seznamu upravičencev do donacij. Tem je na podlagi posebnega zakona priznan poseben status oziroma je določeno, da je njihova dejavnost v javnem interesu in da je dobrodelna. Od tega je le 1483 zavezancev, to pomeni okoli 26 odstotkov navedenih zavezancev, obračunalo davek od dohodkov pravnih oseb v skupnem znesku 0,7 milijona evrov, kar predstavlja 0,1 odstotka celotnega obračunanega davka od dohodkov pravnih oseb za 2015.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
05. 09. 2016 21.45
+3
Ko se bo zgodil požar naj grejo gasit ljudje iz ministrstva.
murate
05. 09. 2016 20.12
+2
Vem , da bom požel precej minusov, vendar menim , da bi gasilci svoje dejavnosti morali malo zmanjšati in se držati svojega posla.Sedaj že obešajo zastave,čistijo greznice,vozijo otroke v šolo ,igrali bi se dimnikarje ,kelnerje na veselicah, varnostnike, policiste imeli bi gostilne v gasilskih domovih.... Nikakor pa nebi želeli komu kaj dati od dejavnosti s katerimi se pojavljajo na trgu .Obrtniki , ki jim delajo gasilci nelojalno konkurenco, pa naj plačujejo davke za nakupe opreme s katero potem istim obrtnikom delajo konkurenco.Sprašujem se ali ne gre tu tudi za delo na črno.Preveč je ratalo gasilcev,ki se to spoštovanja vredno dejavnost grejo samo zato , da se nekje dokazujejo in to predvsem tako ali drugače na stroške družbe.Kakšen dan nazej sem se peljal z avtom mimo šole v Smledniku.Na glavno cesto skoči pred avto starejši gasilec ,z makedamske poti in ustavi promet.Nakar fant z kolesom prečka cesto ,prehoda za pešce tam ni , niti kakršne koli oznake,ki bi jutri oozarjala voznike na istega kolesarja ,ki bo zopet na poti v šolo.Kaj je g.gasilec sporočil temu otroku???Ko se pripelješ do glavne ceste na polno preko, avto tako ali tako mora ustaviti.Pa bo voznik na glavni cesti res ustavil??? Da ne govorim o odklopu akumulatorja pri prometni nesreči je mlad fant vzel pajser in sesu sprednji konec avta , da je odklopil akumulator.Brz problema bi skozi odprta vrata potegnil ročico in dvignil haubo.Avto je bil poškodovan od zadaj.Včasih je bolje delati nič kot delati škodo in tako je tudi pri gasilcih.
Darko32
07. 09. 2016 10.05
+1
Zelo dobro razmišljanje in prikaz dejanskega stanja. Samo poglejmo nelojalno konkurenco pri bankah. Delavska hranilnica je bila ustanovljena z namenom, da se pomaga delavcem, ki so člani sindikatov in so del svojih članarin prispevali v skupno malho. Potem se jeto tako razpaslo, da so se šli bančništva in sočasno zapravili ves denar zbran z članarinami od svojih članov. Sedaj vidimo sliko takšnih rabot. Tukaj pa vidim isto. Podpiram organizacije, k ipomagajo sočloveku in za svoje delo dobijo plačilo oziroma se jim vsaj prizna nepridobitna dejavnost. Tukaj bi morala politika podpreti tako, da se omogoči funkcioniranje takšnih društev. Ne podpiram pa, da recimo neko ribiško društvo se gre biznis tako, da ima svojo gostilno in prodaja pijače. Svoje poslanstvo pa opravlja samo na papirju. Teh prierov je še mnogo. Prepovedati poslovanje vsem društvom, ki niso humanitarna, da se ukvarjajo z biznisom. Če pa se pa morajo plačati davek tako kot plačajo podjetniki v tisti branži.
felix59 drugič
05. 09. 2016 17.41
+7
Važno , da imajo RITI v parlamentu olajšave , za gasilce jim ni mar , banda hudičeva , požrešna !!!
nizkotonec
05. 09. 2016 17.22
+1
Drzava hvali samo gasilce 5 dni po vecji katastrofi.pa te smo najbolsi obljubljajo vse.ko pa mi rabimo drzavobza nabavo ustreznih zascitnih stedstev nabavo noviga gasilskega vozila tehnike....pol pa ona vec nima s tem nic.ker je za to pristojna obcinaplitike boli k....ko nam zapiska pozivnik njim je vsen za nas.ampak mi gasilci mamo to v srcu da nam ni vseeno za ljudi ki so pomoci potrebni.in kaj se zgodi pol ko zastavimo svoje zivlenje in se ti kaj pripeti.spet nima politika nic s tem.ce postanemo invalidi nimamo sluzbe dobimo pokojnino 200e in to je to.jaz pravi vsa aktivni gasilec bi za zahvalo za pozrtovalnost od drzave dobil na doloceno obdobje vsaj nekobdelavno dobo zdraven v zahvalo
murate
05. 09. 2016 20.16
+1
Zato se vprašaj kaj počneš,socojalizma ni več,žal država iskorišča ljudi za nekaj kar bi morala urediti sama. Za bančno luknjo je bilo denarja dovolj,tudi za več poklicnih gasilcev bi bilo,če nebi nekateri delali zaastonj. Tisti ki vodijo državo vedo da ste vi cenejši od profijev. Zakaj bi plačali nekoga ,če vi delate zastonj.
nicor
05. 09. 2016 15.40
+3
Ko ajzenponarji zakurijo kraški rob, so pa prostovoljni gasilci dobri in tako bo, dokler ajzenpon ne bodo plačali stroškov gašenja. Da bi v kompozicijo vključili cisterno z vodo, dobro Rosenbaurco in šobami, eh, ne ga no s.at, kdo se bo ukvarjal s tem, bodo že pogasili
ihatelj
05. 09. 2016 15.25
+8
To ni bizarno. To je Sramota vseh sramot. Če je kakšna višja sila naj z.g.o.r.iii tista čudna ustanova, kjer si zmišljujejo takšne neumnosti. Istočasno pa naj se okvarijo vsi varnostni sistemi, Pa če je to med kakšno sejo bi bilo še toliko več smeha.
nightangel
05. 09. 2016 15.10
+19
Ta država oziroma politika ni vredna da jo pes poščije.
loeb
05. 09. 2016 15.08
+7
Vse bo šlo v klinac......talajo nam pozivnike in prenosne postaje......rabimo zaščitne obleke,čelade, čevlje, izolirce......država prehitro pozabi na poplave in požare po kraškem robu......
Sandalphone
05. 09. 2016 15.11
+8
Dajo to, na čem se lahko zasluži od davkoplačevalcev (recimo 10x preplačane kamere za policiste)
loeb
05. 09. 2016 15.13
+7
Očitno eden fajn služi s temi pozivniki.....
nicor
05. 09. 2016 15.42
+6
saj bodo tudi v zdravstvene ustanove dali detektorje kovin namesto kaj naredili na čakalnih dobah
dajno
05. 09. 2016 15.08
+2
Eni na račun nvo, živijo lot carji! Več deset zaposlenih, pisarne v centru lj... Izplačila preko potnih stroškov, napotnic,.. Povrhu pa še taki naravovarstveniki zavirajo razvoj, po drugi strani pa dobijo podpore, potem pa niso več glasni...
asdfghjklqwertz
05. 09. 2016 15.04
+12
Ne, da želim, ampak vseeno bi rad, da bi tem politikom in ministrom, ki na gasilce ne dajo nič, zgorela vsa hiša! Da jih ni sram. Človek bi rad bil vojak, ne more, ker za tistih 700eur rajši dela v trgovini, na primer, rad bi bil policist, pa noče, ker za tistih 800 eur raje dela v kaki proizvodnji, rad bi bil gasilec, pa noče, da bo svoje življenje reskiral z zanič gasilsko zaščitno opremo. V bistvu bo mogel umreti zaradi politike.
ficfiric 1
05. 09. 2016 15.32
+3
Jst zelim...jst jim privoscim...da zgorijo z celo svojo familjo vred...mene ne bo nc pri srcku bolel zarad tega...sam manj pijavk bo...
ficfiric 1
05. 09. 2016 15.34
No sej drgac bi lahko rekl tud clivek bi rad bil recimo orodjar...pa noce ker za 500e se ne splaca...raje drogo svercas..dokler te ne dobijo nisinaredu noc narobe...ce bi se tega vsi drzali bi velik lepse ziveli...;-)
Sandalphone
05. 09. 2016 15.04
+5
By the way... Davek na dobiček je bil v osnovi prostovoljen
ezzy5
05. 09. 2016 14.48
+5
Ofce je treba šišat in je....t ...ogromno zdrži ta narod, to strici vedo.
Mrvastyle
05. 09. 2016 14.35
+9
Sram je lohku vse ministre in poslance. Kaj je pa z nadomestilom za prehrano v nocnem casu za poklicne gasilce?? Ce je kdo drzavi dolzan 50€ mu bodo s casom tudi hiso zarubili, ce ne bo uspel placat(seveda govorim o malih ljudeh v tej nasi drzavi in ne o eliti, ki so nedotakljivi)ko pa je drzava komu dolzna pa nic. Seveda gre ta denar spet iz davkoplacevalskega racuna, ampak lahko bi si umislili tudi posebni poslanski in ministrski racun. In bi za vse neumne zadeve ki jih v parlamentu sami zafurajo in jih pol davkoplacevalci placujemo pobirali iz njihovih računov.
LdsBav?ar
05. 09. 2016 14.35
+0
Kje pa bi levica kradla :)
Cofar
05. 09. 2016 14.04
-13
ne razumem zakaj ne bi dobrodelne organizacije tudi plačevale davek na dobiček. Če obstaja na vse druge tipe podjetništva, ne vem zakaj ne bi na dobrodelne organizacije. Ta iste dobrodelne organizacije kar naprej tiskajo razne koledarje, pa obeske za ključe, razne kemične svinčnike, reklame itd še za vse ostalo kar včasih nima nobene veze z dobrodlenostjo raznih teh organizacij. Če si želijo biti te dobrodelne organizacije tako res dobrodelne naj 1X letno vse dobiček porabijo za res dobrodelne stvari. Kako plačilo morja otrokom, ki ne morejo na morje, plačilo kakšnih operacij otrokom, ki jim država noče plačati operacij v tujini itd.... Denar se da porabit. Tako ga pa taiste organizacije šparajo in zadržujejo... ne vem za koga... za mati terezo? Potem nej plačajo davek :) thats it.
NiVseRes
05. 09. 2016 14.21
Od dobrodelnih prispevkov placa davek tisti kdor da prispevek..in ne gasici iz svojih zepov....zato ne branite gasilce.......je pa res da ko se zbira za lacne otroke drzava vzame davek se pravi da manj kruha lacnim
NiVseRes
05. 09. 2016 14.22
Kos kruha lacnim..kos kruha drzavi..minus dva kosa tistemu ki daruje
ficfiric 1
05. 09. 2016 15.37
Sej za to pa jst ne darujem...men ni nijce nic nikoli daroval....tko da tud jst ne darujem nic....
xTejax
05. 09. 2016 13.56
+12
Kateremu od teh "gospodov", ki tako zahtevajo, da se obdavči vse, vsak minimalni cent od dobička (da se njemu bolj žepi polnijo, ne?!), bi moralo krepko zagoret pod ritjo. Konkretno bi se mu moralo zakurit, on pa ne bi mogel nikamor, samo tulil bi in jokcal pa stokcal! Ampak ne bi bilo denarja za opremo, z ničemer mu ne morajo pogasit, niti avta, da pridejo... Naj si sam pogasi!!! In utihne!!!
Sputnik
05. 09. 2016 13.42
+16
ko bo gorel parlament in ne bo opreme za gašenje bo hitro subvencija olajšave spremembe zakonov o nujni opremi... ni da ni.
dr.dare
05. 09. 2016 14.14
asdfghjklqwertz
05. 09. 2016 15.05
+2
ja, ampak samo v LJ se bodo posodobili ...
allstarker
05. 09. 2016 15.14
+1
hja eno je reci da oprema bo zmeraj...drugo je kaksne kvalitete, ker opremo za vojaka imamo tudi pri nas doma, pa kaj mi pomaga ce je stara 70+ let...
butalistan
05. 09. 2016 13.41
+10
in kdaj boste uvedli davek na zrak????
xTejax
05. 09. 2016 13.58
+7
Ne govori prehitro! Kmalu se bo našel kak "junak".
ondskan
05. 09. 2016 13.39
+9
Parlament ne bo gorel, ker je to država mememeeee...populacije. Pa tudi, če zgori se ne bo nič spremenilo. Problem je v ljudeh, mali smo, premalo povezovalni, zavedni, pripravljeni reskirati kožo tudi za koga drugega, vsak skrbi samo za sebe, smo najboljši teoretiki, ko je potrebno kaj postoriti pa vsi umolknejo in bulijo v tla. Imaš dve opcijo: ena, da se sprijazniš s situacijo in zgolj gledaš to tragikomedijo ali pa enostavno odideš v tujino saj je življenje v Sloveniji mazohistično dejanje. Dajte ljudi iz prakse v politiko, poslušajte podjetnike, ljudi, ki so sami že nekaj ustvarili naj se učinkovitost politikov meri z merilci učinkovitosti ;)
butalistan
05. 09. 2016 13.41
+2
beeeeeeeeeeeeeeebbeeeeeeeeeeeee država zlovencev in mešancev
Uporabnik443897
05. 09. 2016 13.34
+12
Država je pošten gospodar in res dobiček je dobiček pa naj velja za gasilce ali otroke ki imajo otroški bazar kjer prodajajo stvari ki so jih sami naredili iz materiala dobljenega doma. Denar je potrebno pobrat, tako DDV kot tudi del dobička........................... Je pa druga pesem pri tajkunih ki smo jim podarili 5 miljard ki smo jih zmetali v banke, oni pa so jih veselo odnesli v tujino. Da ni sram ustanovitelja foruma 21. prečastitega ( imena se ne sme napisat, ker si blokiran ) je jasno, da ni sram pa etičnega in moralnega ( imena se ne sme napisat, ker si blokiran ), me pa čudi, pa tako poln etike in morali premier NIČ NE REČE !!!