Slovenija
Oglas

Biotehniški center Naklo, Srednja šola

Naklo, 12. 02. 2014 06.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Biotehniški center Naklo, Srednja šola je šola s pestro izbiro sodobnih biotehniških programov, v katerih se dijaki izobrazijo za opravljanje uporabnih poklicev na poklicni in strokovno-tehniški stopnji.

- področje hortikulture: cvetličar, vrtnar, hortikulturni tehnik

- področje naravovarstva: naravovarstveni tehnik

- področje kmetijstva: gospodar na podeželju, kmetijsko-podjetniški tehnik

- področje živilstva: slaščičar, pek, živilsko prehranski tehnik

- področje gospodinjstva: pomočnik v biotehniki in oskrbi.

Vrtnar pri presajanju pikiranih rastlin (foto: arhiv BC Naklo)
Vrtnar pri presajanju pikiranih rastlin (foto: arhiv BC Naklo) FOTO:

Naravovarstveni tehniki pri izdelavi bivališč za opraševalce ali plenilce škodljivcev na vrtu (foto: Marjeta Vovk)
Naravovarstveni tehniki pri izdelavi bivališč za opraševalce ali plenilce škodljivcev na vrtu (foto: Marjeta Vovk) FOTO:
Praktični pouk pri kmetijsko-podjetniškem tehniku poteka na šolskem posestvu in tudi v laboratoriju (foto: arhiv BC Naklo)
Praktični pouk pri kmetijsko-podjetniškem tehniku poteka na šolskem posestvu in tudi v laboratoriju (foto: arhiv BC Naklo) FOTO:
Okusni, ustvarjalni in tematsko obarvani izdelki naših slaščičarjev (foto: arhiv BC Naklo)
Okusni, ustvarjalni in tematsko obarvani izdelki naših slaščičarjev (foto: arhiv BC Naklo) FOTO:
Mozaik različnih programov s področja biotehnike je zgodba, ki si jo pridite ogledat v Biotehniški center Naklo, Srednja šolav času informativnih dni:
14. februarja ob 9.00 in 15.00
ter 15. februarja ob 9.00.

Posebnost našega centra je dober učni poligon na ekološko usmerjenem posestvu in pri delodajalcih, kjer se dijaki praktično usposabljajo v konkretnih poklicnih in življenjskih situacijah.

Vizija Srednje šole:
»Gradimo na temeljih medsebojnega spoštovanja, znanja, truda in odgovornosti do narave. Naš dijak naj spoznava, da je pomembna pot do cilja, odkriva, v čem je dober, katere talente in sposobnosti ima.«

Sodobni trendi narekujejo sodobne pristope poučevanja in vzgoje, zato programi v BC Naklo temeljijo na modulih, ki dajejo dobre podlage za uspeh v življenju s poudarki na trajnostnem razvoju, poslovnem komuniciranju in informatiki.

Medpredmetni pristop in vključevanje v raznolike krožke, projekte in splošna ter strokovna tekmovanja so močno vpleteni v izobraževanje in prav to je tisto, kar dijakom omogoča razvoj njihovih talentov.

Ustvarjalnost nam da polet (foto: arhiv BC Naklo)
Ustvarjalnost nam da polet (foto: arhiv BC Naklo) FOTO:


Ker se zavedamo unikatnosti posameznega dijaka, se jim približujemo z metodami Učenje učenja in z individualiziranimi izobraževalnimi programi, ki omogočajo, da so dijaki uspešnejši na strokovnem in osebnostnem področju.

Šola v vsakem programu ponuja 20% izbirnih in delno obveznih vsebin t.i. odprti kurikulum, ki ga načrtujemo skupaj z delodajalci in dijaki. Dijaki imajo tako dostop do neformalne oblike izobraževanja v obliki izbire tečajev, ki jih v BC Naklo drugače ponujamo širši javnosti ali pa strokovnim skupinam. Praktično to pomeni, da naravovarstveni tehnik, ki ga veseli kmetovanje, lahko opravi npr. tečaj varnega dela s traktorjem in pripomočki. V nekaterih 4-letnih programih odprti kurikulum vključuje učenje 2. tujega jezika, na podlagi predlogov delodajalcev pa na ta način z določenimi znanji nadgradimo vsebine strokovnih modulov.

Dijaki so na različne načine vpleteni v proizvodnjo, predelavo ali trženje šolskih izdelkov, ki nastajajo v različnih delavnicah, mlekarni ali na površinah šolskega posestva.

Dijaki so ob dnevu odprtih vrat našim obiskovalcem polepšali dan s prevozom do šole (foto: arhiv BC Naklo)
Dijaki so ob dnevu odprtih vrat našim obiskovalcem polepšali dan s prevozom do šole (foto: arhiv BC Naklo) FOTO:

Dodano vrednost ima izobraževanje in usposabljanje v tujini, preko projektov Leonardo da Vinci, Comenius, Erasmus +, ki jih pripravimo učitelji v sodelovanju z našo projektno pisarno. Zainteresirane dijake izberemo na podlagi internega razpisa in pogosto je motiv za boljši učni uspeh prav želja po pogledu v svet. Projektne niti za usposabljanja v tujini spletamo s sorodnimi šolami in strokovnimi institucijami v Avstriji, Italiji, Franciji, Srbiji, Španiji, na Poljskem, Nizozemskem, Norveškem, Hrvaškem, letos pa torej zainteresirani odhajajo v nacionalni park Nockberge v Avstriji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3