Slovenija

Biološki odpadki v navadnih smeteh nimajo kaj iskati!

Ljubljana, 01. 07. 2011 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po vsej Sloveniji je treba olupke sadja in zelenjave, ostanke hrane, kuhinjski papir in druge odpadke, ki jih je mogoče razgraditi, po novem obvezno ločeno zbirati, nato pa jih bodo predelali v kompostarnah.

Bioloških odpadkov ne boste več smeli odlagati v navadne smeti.
Bioloških odpadkov ne boste več smeli odlagati v navadne smeti. FOTO: Reuters

Po vsej Sloveniji je od danes obvezno ločeno zbiranje in prevzemanje biološko razgradljivih odpadkov. Po enoletnem prehodnem obdobju je namreč danes začela veljati uredba o ravnanju z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom. Posebni zabojniki za zbiranje tovrstnih odpadkov so razdeljeni, kompostarnice pripravljene, a žal ne povsod. V kar četrtini občin kljub sedmim letom, ki so jih imeli za pripravo, danes na zbiranje, odvoz in predelavo bioloških odpadkov niso nared. Ponekod v tem času niso uspeli niti kupiti zabojnikov.

Nekatere občine še nimajo obveznih zabojnikov za ločeno zbiranje bioloških odpadkov.
Nekatere občine še nimajo obveznih zabojnikov za ločeno zbiranje bioloških odpadkov. FOTO: POP TV

In ker so za kršitelje zagrožene kazni astronomske visoke, tudi do 400 evrov, so tisti občani, ki so jih občine pustile na cedilu, razumljivo zaskrbljeni. A na ministrstvu mirijo. Če zabojnika niste dobili, prijavite komunalno podjetje, inšpektor pa bo z 10.000 evri globe kaznoval njih. In inšpektorji bodo, zatrjujejo, neusmiljeni.

Ministrstvo: Če je le mogoče, kompostirajte doma

So pa pripravljene kompostarne, ki jih je v Sloveniji trenutno šest z veljavnim okoljevarstvenim dovoljenjem, tri kompostarne imajo tovrstno dovoljenje pred gradnjo, pet pa jih je v postopku pridobivanja dovoljenja. Zmožnost predelave v kompostarnah je tako že skoraj 100.000 ton. Prav tolikšna je zmogljivost bioplinarn, ki jih je v državi pet.

Pri biološko razgradljivih odpadkih ločimo kuhinjske odpadke iz gospodinjstva, zeleni vrtni odpad ter odpadke, ki nastanejo v gostinstvu. Medtem ko sta prvi dve vrsti odpadkov primerni predvsem za predelavo v kompostarnah, so zadnji primerni predvsem za predelavo v bioplinarnah.

Na ministrstvu za okolje sicer močno priporočajo hišno kompostiranje. Tisti, ki se bodo zanj odločili, bodo tudi prihranili pri stroških, saj jim javne službe ne bodo smele obračunavati odvoza biološko razgradljivih odpadkov. Izvajalci javnih služb morajo ob tem voditi evidenco o hišnem kompostiranju.

V ločeno zbiranje biološko razgradljivih odpadkov je bilo sicer že leta 2010 vključenih 114 občin in 37 od 60 izvajalcev javnih služb. V Sloveniji je bilo poleg tega leta 2009 zbranih okoli 49.600 ton biološko razgradljivih odpadkov, leta 2010 pa nekaj več kot 50.000 ton.

Bioloških odpadkov v koše za smeti ne smemo odmetavati v plastičnih vrečkah. Obstajajo pa posebne razgradljive vrečke, ki so namenjene prav za biološke odpadke.
Bioloških odpadkov v koše za smeti ne smemo odmetavati v plastičnih vrečkah. Obstajajo pa posebne razgradljive vrečke, ki so namenjene prav za biološke odpadke. FOTO: POP TV

Napredek je bil majhen in po začetku veljavnosti uredbe bi morala biti ta količina po pričakovanjih ministrstva precej višja. Dosegla naj bi med 70.000 in 100.000 ton. Od vseh nastalih komunalnih odpadkov biološko razgradljivi predstavljajo med 36 in 37 odstotkov vseh komunalnih odpadkov, ki jih je na leto okoli 800.000 ton.

Glede cen odvoza in predelave biološko razgradljivih odpadkov je generalna direktorica direktorata za okolje Barbara Avčin Tržan nedavno dejala, da je "metodologija oblikovanja cen v medresorski obravnavi". Težko pa je dati pavšalno oceno, saj vsaka občina to ureja po svoje, cena pa bo odvisna tudi od deleža individualnega kompostiranja. Občinski odloki poleg tega določajo tudi način izvajanje uredbe v posameznih občinah.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CheGaucho
05. 07. 2011 14.09
Jah saj ni čudno, da večina govori, da rajši kupi prikolico in začen odpadke voziti v naravo oziroma gozd in imajo prav, saj se nam v nasprotnem primeru nabirajo doma. Bolje kar v naravo vršt itak imajo vsako leto akcijo pa bodo to že pospravli hehhe
nefretete
04. 07. 2011 13.51
nekdo... 03.07.2011, 18:26 0 nefretete sej si lepo napisala. Sam zakaj bi lj mlekarne prale flaše pa reciklirale tetrapake, če pa mi tega od njih ne zahtevamo!? Če pa bi bi pa nabili cene mleka in mi bi ga kupovali... Tak da spet smo tam.. Ja hlapčki smo! Idejo si dal! Potrošniki bi morali držati skupaj in bojkotirati nakup takega mleka. Težko izvedljivo? Le na videz. Povezati bi se morali z domačimi mlekarji, organizirati dotavo mleka na dom, po zmerni ceni in brez odvečne navlake, ki jo lahko zaračunavajo in reciklirajo nato sami sebi. Seveda bi Bruselj znorel, ker njihove statistike govorijo, kako MORAMO "PRIDELATI" toliko in toliko bioloških odpadkih ampak kdo pravi, da Bruseljski uradniki, ki morda celo mislijo, da so krave vijolične, vse vedo. Nihče več ne posluša zdrave pameti ampak samo kupčkajo s tistim, kar je na voljo. Torej, če se odpovemo embalažam, propadejo podjetja, službe itd... pa ni res. Tudi podjetja se lahko prestrukturirajo, denar se preusmeri, le delati je treba. Vmesni člen od mlekarnarjev do prodajnih polic je pravi vampir. Seveda je to z mlekarnami le prispodoba za vse ostale dejavnosti in ni daleč od resnice, čeprav malo naivno predstavljena. (v smislu lažjega razumevanja).
POVOJ
04. 07. 2011 10.50
Šele zdaj sem se zavedla, koliko smeti vržemo proč. Ko greš v trgovino je skoraj vsaka stvar 2x zavita, si hočeš v isto vrečko dati več vrst zelenjave, te ustavi trovka, kupiš žemljo, bigo in makovo, vsak dajo v svojo vrečko,... Ko pritrogaš vse to domov lahko že z enim nakupom nafilaš koš.Sistemsko navadit že pridelovalce in trgovce o osvečenosti porabi embalaže.
nekdo...
03. 07. 2011 18.26
nefretete sej si lepo napisala. Sam zakaj bi lj mlekarne prale flaše pa reciklirale tetrapake, če pa mi tega od njih ne zahtevamo!? Če pa bi bi pa nabili cene mleka in mi bi ga kupovali... Tak da spet smo tam.. Ja hlapčki smo! Jaz sem za ločevanje... Sam se tok o tem ločevanju govori, pa v vseh teh letih še nisem dobil ene škatle v katero bi naj odlagal papir, pa kante za steklo, niti vreče za embalažo al pa pločevinke ne. Seveda pa pričakujem, da se bodo potem ko to dobimo ostali odpadki tehtali, ne pa da bom plačeval isto kot oni sosed ki ne ločuje! Naj si grejo tu malo v Avstrijo čez mejo pogledat kaj je to ločevanje.
P3T3LIN
03. 07. 2011 16.19
in kaj bodo naredili, da se ne bo v poletni vroč širil iz teh kant neznosen smrad, ker bodo v njih cel teden meso in ribji ostanki ipd.? ker vrečk nismo dobili in dvomim, da jih bo folk kar sam kupoval
Marija Demec
03. 07. 2011 10.23
tolk smeti-odpadkov kolkor jih slovenija pridela v enem mesecu, jih kitajci v enem dnevu med malco,,... pa se je začelo....do zdaj so pokrovi od kant ropotali do polnoči, a ta noč so pa že do dveh zjutraj...
henrik.brodnjak
03. 07. 2011 09.56
Bravo "gorjani". Oni so svojim uporabnikom dostavili posode in vrečke, skupaj z navodili. Tako se dela. Ne pa kot v Novi Gorici, saj še tiste "kante" za zbiranje bioloških odpadkov, ki so postavljene, so kot zbiralnik muh. Ali so važne kazni ali red. Tudi otoke / beri smetišče/ za zbiranje odpadkov - smeti je treba vzdrževati čiste in še marsi kaj.
veselo-na-delo
03. 07. 2011 01.31
Rabijo denar za Grčijo! Nekje ga morajo vzet. Gdo bo razbil to bando enkrat! KER ni- Nič pametnega ni od nje.
zaspanka21
02. 07. 2011 21.35
K da se bo kdo ukvarju s tem če jih prijaviš?? Opozoril jih bodo, smetnjaki se bodo pojavil in to je to..pri nas pa ne veljajo opozorila, sam položnca pride pa se ti pol ukvarji s tem od kje če ti dnar past...sam na nas se spravlajo... Če bi se podjetja spravla dajat izdelke v normalne embalaže, bi blo še lepš...Jst bom lepo papir mami domov nosila, da bojo mel za zakurt, pa nej se komunalci jebejo pol za svoj zaslužk...Tko bi mogl lepo vsi.Papir pršparat pa ob kresu zakurt. Pa bi bil spet nov zakon kmal bi vidl!!
zaspanka21
02. 07. 2011 21.32
"Ločujemo papir - pa spet oni dnar poberejo." Tudi z ločevanjem papirja se da nekaj malega zaslužiti če se ti le da...če pa zgolj namečeš in naj drugi pucajo za mano pa normalno da plačaš. ČIST LEPO LOČUJEMO PR NAS...TKO DA PROSM...ČE PA NI SMETNAKOV, NIMAM PA KAM VRŽT...TKO DA SE BODO PA ONI S TEM UKVARJAL...PA NEHITE SANJAT S TEM VAROVANJEM OKOLJA IN NE VEM S ČIM ŠE, K V TEM SVETU GRE RES ČIST SAM ZA DNAR NE PA ZA TO SAM STE VI SLEPI...KAJ PA BO ENA BOGA SLOVENIJA PROT UNIM VELESILAM, K MAJO V ENEM DNEVU TOK SMETI K MI V ENMU MESCU..LEPO VAS PROSM S TAKIMI
zaspanka21
02. 07. 2011 21.29
"Ja pa a sm jst plačana na komunali, da delam s smetmi al so smetarji..Plačujemo vodo, plačujemo smeti, pa še vse mormo sami narest..Ja pejte v *." Saj ti jih tudi odpeljejo (za sila borno plačo)...sedaj naj pa še po tujih smeteh bskajo za tistih par 100EUR mesečno, ker se nekaterim ne da vreči odpadkov v par ločenih kant, kar vzame par minut tedensko. Drugače pa še ceneje pride če doma kompostiraš, tako da nekateri to počnemo že par let in malce manj jamramo nad vsoto na položnicah. TUT JST NE DOBIM VEČ KOT 100€ NA MESEC, PA KAJ ČM!! SE NA SOCIALNO OBESIM, KJER SE Z MLADIMI ITAK NE UKVARJAJO..SO TRENUTNO BL PENZIJE POMEMBNE...JST ČIST LEPO LOČUJEM...PRIDM OD SMETNAKOV, PAPIR POSEBI, EMBALAŽO POSEBI, DRUGIH SMETNAKOV PA NI...IN KAM DA JIH DAM, ČE JIH ZRAVN PA TUT NE SMEM PUSTIT????? VISOKE POLOŽNCE MOJ DREK...MOJI STARŠI MAJO DOMA KMETIJO, KAR POMENI DA BIOLOŠKI ODPADKI ITAK ROMAJO KAM DRUGAM KOT V SMETNJAK,PAPIR GRE V PEČ, OSTALO PA NABIRAJO TUT PO POL LETA IN GRE ŠELE POL V SMETI PA MORJO VSAK MESEC PLAČAT PA ŠE ZDEJ NE VEMO KAJ..NIMAJO KANTE, NIMAJO SMETI PA PLAČAJO..VSAK MORA DELAT, PA ČEPROV SMETI PREKLADAT. ČE SO PLAČANI ZA TO,MORJO TO PAČ DELAT..ČE JE ČISTILKA PLAČANA DA PUCA, BO SPUCALA...
Spetsnaz
02. 07. 2011 19.16
Smeti so VELIK denar in zasluzki komunalnih podjetij so enormni. Zamislite se zakaj neki hudica tako ljubosumno cuvajo kontejnerje z papirjem?? Ker je ta odpadek ogromen zasluzek. Torej sluzijo dvakrat.
slosap@yahoo.de
02. 07. 2011 19.03
a zdaj morajo občani prijavljat podjetja, ki se s tem ukvarjajo...smešno na kvadrat! Vsako komunalno podjetje ima sistem sledenja komu in kdaj je dal rjav zabojnik...mislim, azej morajo pa ljudje opravljat delo inšpektorjev in komunalcev. Ja logika v CLOBEHIJI je pa res na nivoju globokega Balkana....
bigich
02. 07. 2011 17.49
@Buena Vita ne kvasi neumnosti. Imamo pa tudi nizke place, mar ne? Komunalna podjetja bi se morala skozi leta pripraviti na locevanje in na vse kar to prinese. Seveda ta nov sistem zahteva dodatne stroske pa ce upostevamo samo relogistiko in dodatne tehnoloske naprave / zgradbe itd. spregledamo. Tako pac je ... tudi kmet mora prvo vloziti v mlin, da lahko zmelje zito ampak od tega potem vec zasluzi, ker posledicno proda vec PO NIZJI CENI. Recikliran odpad gre kot za med. Plastika? Papir? Poglejte si par oddaj. Torej kot sem rekel vstopni stroski so. Ampak, da bo komunala sluzila npr. 20% vec zasluzka in se meni nabila racun za par % ? Ja to je skregano z logiko. Bojim se, da ne bodo kante odnesle se koga, ne samo ehjavca Vpeljati bi morali svicarski model ... manj odpadka locevanje = nizje cene. Kantoni prav tekmujejo kdo bo pridelal manj odpadka in bolje recikliral.
pikksi
02. 07. 2011 17.00
Vse v redu pa prav z eno pomanjkljivostjo, da so po mestih dali rjave zabojnike, po vseh vaseh pa ne. Mislim, da je potrebno najprej vspostaviti pogoje, naučiti ljudi, šele potem lahko sprejejmamo zakone. Pa nj mi povejo, kam naj ljudje dajo organske odpadke, če ni rjavega zabojnika. Vsak tudi nima vrta ali njive, čeprav živi na vasi. Kar na prosto jih metati pa tudi ne more, saj se lahko začnejo rediti podgane in drugi glodalci.
Potencial
02. 07. 2011 16.31
U123 02.07.2011, 16:09 Koga briga kam gre denar in kdo si deli zasluzke Samo, da imaš ti mir kajne?
U123
02. 07. 2011 16.09
Joj dejte se ze nehat pritozevat cez vse spremembe. Reciklirajte in tiho. Zato pa je tako, ker z lepo besedo vas pol to ne bi delalo. Koga briga kam gre denar in kdo si deli zasluzke. Reciklirat se mora in konec zgodbe. Moji otroci so lepo nauceni, da se tudi s konzerve nalepka odlepi in se jo vrze med papir. @blauzahn - v clanku ti lepo pise kaj se naredi ce nimate zabojnika!!
nefretete
02. 07. 2011 15.57
"Nobeno ločeno zbiranje odpadkov pa ne bo delovalo, dokler se ne bodo odpadki začeli ločevati že v glavah ljudi." Ne samo potrošnikov. Zakaj venomer nastrada potrošnik, ki pač kupi kar ponujajo? Me pa res zanima, kako bi se obnašale recimo Ljubljanske mlekarne, če bi kupci zahtevali mleko v steklenicah (povratna embalaža) ali pa, da bi jim tetrapake vračali, naj jih sami reciklirajo!!! Miselnost proizvajalcev se mora spremeniti že v osnovi in prodajalcev. Tam se začne. Ne pri ubogem krompirjevem olupku, ki ga lahko zakopljem na vrt.
blauzahn
02. 07. 2011 14.55
foxyca jaz pa nimam rjavega zabojnika- kaj pa zdaj ? a ja, sedem let ni bilo časa uredit zadeve :((
cougar12
02. 07. 2011 14.42
Potem pa posebne smetnjake naredite k.reteni!! v Avstriji so pametni in imajo posebaj smetnjake za bio odpadke..