Slovenija

Žbogar: Absolutno se ne strinjam

Bruselj, 22. 06. 2009 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA /P.J./N.D.
Komentarji
298

Žbogar pravi, da je bila Slovenija v sporu s Hrvaško stalno kredibilna v tem, da si je prizadevala voditi proces tako, da bi pripeljal do rešitve. Švedski zunanji minister pa pravi, da EU blokade ne podpira.

Carl Bildt
Carl Bildt FOTO: Reuters

Sedaj je čas za premislek na Hrvaškem in v Sloveniji, je v Bruslju v imenu prihodnjega, švedskega predsedstva EU poudaril švedski zunanji minister Carl Bildt. "Ali nameravamo kar koli storiti? Odgovor je 'ne'," je bil kratek in jasen Bildt.

 "Kot razumem, je minister Bildt rekel to, kar tudi sami mislimo, da si je potrebno sedaj vzeti določen čas za razmislek, tudi zato, da se zadeve malo umirijo in potem ponovno razmisliti, katera je prava pot naprej," se je na Bildtove besede odzval zunanji minister Samuel Žbogar.

Bildt je sicer menil, da bo vse skupaj imelo posledice za obe strani, a Žbogar pravi, da so posledice za Slovenijo zgolj to, da bo mejno vprašanje še nekaj časa odprto.

Žbogar je tudi poudaril, da se "absolutno ne bi strinjal" z navedbami virov iz švedskega predsedstva, da Slovenija v sporu s Hrvaško izgublja kredibilnost. "Celoten problem ni nastal zaradi Slovenije, vsi sedaj že vejo, da je nastal zaradi teh dokumentov, ki so vnesli mejno problematiko v pogajalski proces. In ko je bilo to enkrat preneseno, je bilo potrebno začeti reševati mejno vprašanje," je dodal.

Po ministrovih besedah je bila Slovenija stalno verodostojna v tem, da je poskušala iskati rešitve, sprejemala rešitve, ki jih je Rehn predlagal, oziroma si prizadevala voditi proces, tako da bi pripeljal do rešitve. Žbogar si tako težko predstavlja, da bi kdo lahko očital Sloveniji, da si prizadeva za zaščito vitalnih interesov, kot gre v tem primeru.

Samuel Žbogar
Samuel Žbogar FOTO: Reuters

Vprašanje meje je dvostransko vprašanje

Bildt je sicer izpostavil, da je spor zdaj dvostransko vprašanje in "za reševanje dvostranskih vprašanj so odgovorne vpletene države."  "Ta vprašanja sicer po našem mnenju ne bi smela ovirati pristopnih pogajanj, vendar, kot vemo, jih," je menil Bildt.

Zunanji ministri Švedske, Francije in Češke
Zunanji ministri Švedske, Francije in Češke FOTO: Reuters

"To bosta v prvi vrsti morali rešiti državi sami," je poudaril minister. "Upam, da bosta premislili. Če bosta imeli kaj povedati, jima bom zelo rad prisluhnil," je dodal.

S kandidatkami bomo nadaljevali pogovore

Glede Hrvaške in Turčije je sicer Bildt danes dejal, da je švedsko predsedstvo zavezano nadaljevanju pristopnih pogajanj z omenjenima kandidatkama. "Vemo, da so pred nami veliki izzivi na obeh področjih, a z izzivi pridejo tudi priložnosti in možnosti," je menil.

Glede držav Zahodnega Balkana je izpostavil vizumsko liberalizacijo in poudaril zavezanost približevanju držav EU, a poudaril, da ni nujno, da bodo vse korakale enako hitro. "Če človek nima drugega posla, ima lahko z Zahodnim Balkanom vselej polne roke dela," je bil ob tem ironičen Bildt.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (298)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

E-OL
04. 07. 2009 17.43
Samuel, ti samo pokončno držo furaj naprej pa smo zmagal! Ne se pustit!
Insignia90
23. 06. 2009 23.02
poetess
23. 06. 2009 09.21
minister ŽBOGAR ne laže, vam laže vaša politika!
Uporabnik113189
23. 06. 2009 09.16
Zanimivo, kako si izjave Bildta vsak po svoje razlaga. Medtem ko hrvati vneto razmišljajo o teh izjavah in stališčih švedov Pahor že pripravlja teren za Lizbonsko pogodbo. V intervjuju za TV1 je že razložil, da je našim uspelo odstraniti datume in izjeme, ki bi sicer ob uspelem referendumu na Irskem omogočali, da se hrvati izmuznejo po stranskem tiru. Iz besedila so sedaj odstranjeni vsi obvezujoči datumi in tudi izjeme. Skratka, kaže da bo zgodba tako dolga kot pri Grčiji ali Cipru. EU se za hrvate odmika v daljno prihodnost. Pahor dela odlično. Počasi ampak premišljeno in lepo po vrsti do končnega cilja..
gospakatja
23. 06. 2009 08.32
ubogi severnjaki- oni ne razumejo, da je to balkan!!!
casual
23. 06. 2009 08.15
lijep pozdrav iz Šibenika
casual
23. 06. 2009 08.12
Žohar: absolutno se slažem i lizat ču svima guzicu kome treba hahahahaha
casual
23. 06. 2009 07.56
Opet vam Žbogar laže
Jozsef
23. 06. 2009 05.32
Najbolj noro se mi zdi, da se Slovenija sploh pogaja. Enostavno MOIRAMO vztrajati pr i tem, da Hrvaska izvzame omenjene dokumente. Potem smo pa za vstop. TO NAJ BO EDINI POGOJ. Pa ne bo potrebno nobenih Rehnov in ne vem koga se...
KekecImaVasRad
23. 06. 2009 03.43
Vprašanje meje bo treba enkrat rešiti... ampak na področju celotne bivše jugoslavije, če bo hotela katera od članic vstopiti... kar pomeni, da bo potrebna mirovna konferenca in pravična delitev jadranskega morja na vse republike bivše jugoslavije...
gogo100
23. 06. 2009 03.31
Sada na međunarodni sud pravde u Hag pa da vidimo ko je u pravu!!! Lepo vam je čovek rekel da se EU nebu mešala.
djdj
23. 06. 2009 02.09
Sem upal da o Bildt kaj bolj pameten kot Rehn
grizli
23. 06. 2009 01.25
Zakaj brišete komentarje?
grizli
23. 06. 2009 01.23
Zakaj je potrebno vse še enkrat komentirati. Mislim, da za to ni nobene potrebe. Bogi slovenski folk, ki je nasedel na isti način kot leta 1918 in 1945.
grizli
23. 06. 2009 01.21
Ne zaletavajte se v soseda. V Sloveniji je menda že enkrat dost teh srbijanskih poslov. Še vedno smo talci politike srbskih hlapcev, kot so P, V, Ž, G, T, K, K, in podobni zlizanci. Še malo, pa se bo ponovilo leto 1991, vendar bo takrat drugače. Živela osvobojena Slovenija!!!
panium
23. 06. 2009 01.08
Bildt je že podlupljen.
Miha Škari?
23. 06. 2009 00.59
Dej Bildt ne bod tok pametn če ne dojameš kva se dogaja pa zase se lepo brigej!
Bolivar
23. 06. 2009 00.14
deadea /mislim da vstop v EU za hrvasko pomeni samo strosek in dodatne dolznosti. ce nebi bilo EU-ja bi lahko zdaj evropske drzave pritisnile na poljsko in zacele z sankcijami in prisilile poljko k umiko programa za raketni scit. zdaj pa se lahko samo gledamo in prosimo rupla naj posilja protestne note./ Ja no,sprva bodo s Hrvaško imele strošek vse neto plačnice v EU-ju ,med katere spada tudi Slovenija! Kajti Hrvaška bo ,dokler se ne dvigne BDP bruto plačnica ,kar pomeni ,da bo iz refundiranih sredstev dobila več povrnjenega ,kot bo sama prispevala! Hrvaški se pa mudi v EU ,ker jih edino vstop lahko reši pred bankrotom,vsaj sami tako pravijo!? EU ima velikansko zaledje ,samo zadnje pol leta je EU preskrbel Mađarsko in Latvijo pred popolnim polomom gospodarstva! Kar se pa tiče EU in protiraketnega ščita ,in kot praviš kako EU nasprotuje tej ideji!? Ja ,kaj nebo ko pa Rusija pritiska na EU in zaostruje pogoje! Drugače pa malo poguglaj in videl boš ,da protiraketni ščit nebo samo na Poljskem(če bo bil?) in v Evropi imaš še druge partnerje pri tem ščitu kot sta Španija in VB ,tudi Norveška(sicer ni v EU) itd. Torej nevem zakaj bi Poljski dali sankcije ,ko pa kar nekaj drugih držav tako enako sodeluje pri tem projektu! Aja pa ta "proti-raketni ščit" sploh ni tako grozna zadeva ,saj gre za DEFENZIVNO orožje,upam da veš kaj to pomeni!? Ali v prenesenem pomenu: "Boj se lopova ne alarmnega sistema"!
Bolivar
22. 06. 2009 23.53
"Če človek nima drugega posla, ima lahko z Zahodnim Balkanom vselej polne roke dela," je bil ob tem ironičen Bildt. Haha ta stavek me je pa nasmejal do solza! :)))
matej962
22. 06. 2009 23.45
pajtlerblanka 22.06.2009, 19:02 mislimda nas je veliko ,ves čas zagovarjamo da je beseda ;;;NE,dovolj in mnogim menimo da se sloveniji nikamor ne mudi, hrvaška potrebuje pomesti svoj prag,in razčistit sama pri sebi-svojih problemih dejmo se distancirat--mi smo v evropi ***** Blanka ali so v Evropi tudi delavci Laboda, LTH, IUV, Pomurke, MIP-a, Mure, Steklarne, Carrera Optyl Ormož...???