Slovenija

Bil je nevihtni piš

Ljubljana, 25. 07. 2008 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Meteorologi so zatrdili, da v nedavnih neurjih ni nastal tornado. Do napačnih informacij naj bi prišlo zaradi izjav 'navdušencev nad vremenom'.

Nevihtni piš na kamniškem področju.
Nevihtni piš na kamniškem področju. FOTO: Gregor Lorber

Agencija RS za okolje je dokončno izključila možnost, da bi na območju Gozda v nedavnih neurjih nastal tornado. Pravijo, da je sicer dobro, da imamo veliko amaterskih društev, ki se navdušujejo nad vremenom, saj so razporejeni po celotni Sloveniji in tako lahko doprinesejo k bdenju nad vremenom. Vendar pa so poudarili, da na njihove nastope in izjave v javnosti ne morejo vplivati. Po podatkih državne meteorološke službe tako tornada verjetno ni bilo. Za razglasitev tornada so potrebni neposredni dokazi, v tem primeru pa je šlo bolj za neke posredne dokaze.

Izpostavili pa so, da so na teh geografskih širinah nastanki tornadov sicer možni in so se v preteklosti že pojavljali, a primer, ki se je pojavil v nedavnih neurjih, verjetno ni bil tornado, pač pa močan nevihtni piš.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mickeycek
27. 07. 2008 11.30
hočemo bit ko američani pa bi radi imeli tornado.
Buena Vita
27. 07. 2008 05.56
ja ja ja,TRONTELJ vam bo povedal pravo vreme,on se ukvarja z JanŠo,besede se mu pa zatikajo kot brezzobcu,,,pa nevem ali je pijan ,ali zadrogiran--normalen ni,kot tista pojoča bunka,neve govorit le poje in rit vrti kot vrtirepka,pa misli da napoveduje vreme hej joj,le kje zmorejo take zgube dobit,in to za na TV- to pokažejo koliko cenijo gledallce in poslušalce NIČ
Ramzess
26. 07. 2008 12.26
"verjetno ni bil tornado, pač pa močan nevihtni piš" LJ-can="Za ljudi je seveda bil "tornado", ko pa ni v navadi, da piha s tako močjo, jih povsem razumem, vendar kot pravijo pravi poznavalci vremena, je to bil res "piš" v primerjavi s pravim tornadom." Morda res, vendar bi lahko definirali in obražili ta 'nevihtni piš', ker za tole prvič slišim. Upam da namerno ne zakajo možnosti tornada, ker pač ne želijo ustvarjati panike med prebivalstvom podalpskih dolin in bregov, ter ostalih ravnic. "Pri nas NI POGOJEV za pravi tornado! HALOOOOO! In nikoli ne bo!" Kratkovidnost je res pandemičen problem. Nikoli ne recite nikoli, v in za noben primer, kajti če nečesa bilo ali ni, še ne pomeni da ne more biti, ali ne bo. Podobni ste američanom, ki v nekaterih delih še vedno zanikajo, predvsem sami sebi, možnost tornada, ko pa ta le počisti, pa se čudijo moči tornada, škodi in žrtvam, vedejo se tako primitivno, kot da nikoli ne bi slišali za tornado, oz. kot da ne bi vedeli kaj to je. Res ljudje so vedno bolj čudni in žal še vedno precej kratkovidni, nevem zakaj se potem čudijo posledicam, zaradi nevednosti pač. Ko bo udarilo bo prepozno za dokazovanje in potrjevanje. "Za razglasitev tornada so potrebni neposredni dokazi," Človeška kratkovidnost ne uvidi, da je takrat že prepozno. To žal velja za vse naravne katastrofe. Pa tudi za marsikakšno človeško dejanje.
noita
25. 07. 2008 18.48
LJ-can: pol mi pa ni jasn zakaj si napisu "Pri nas NI POGOJEV za pravi tornado! HALOOOOO! In nikoli ne bo!" .
Topsy
25. 07. 2008 18.37
Pop tv ...... pred enim tednom ste pa delali senzacijo, da je bil TORNADO in snemali amaterja, ki je to zagotavljal in sto krat ponovil besedo TORNADO. Kako lahko sploh objavite tak amaterski intervju in ga daste v javnost, ki ni preverjen in je neresničen...!? Mislim da imamo v Sloveniji Agencijo za okollje in meteorologijo, ki razpolaga z sodobnimi aparaturami, mogoče so bolj pravi naslov za vremenske prilike in neprilike.
noita
25. 07. 2008 18.31
pri nas pogoji za tornado so, sam ne v takem obsegu kot v ameriki, pa tudi ne trajajo tako dolgo. nevem zakaj ne objavijo še drugih slik na katerih je zelo dobro viden začetek tornada?
mickeycek
25. 07. 2008 17.31
pa jebovas tornado, bil ali ne bil koga briga
narcisaa
25. 07. 2008 17.27
piš ja:) in ta piš je naredu toliko škode....mal čudno je tole vse skupaj
Kauko
25. 07. 2008 17.04
No, tu mate vi popTV. Tako paniko greste delat, kriza no. Dajte prerastite že to vaše amatersko rumeno poročanje.
Schmanky
25. 07. 2008 17.00
nevihtni piš, pa ja de !!!!