Slovenija

'Živalska policija da, a previdno'

Ljubljana, 22. 06. 2010 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Miha Raičevič
Komentarji
152

Ideja o živalski policiji v Sloveniji ni nova. Aktualna pa je spet postala ob nedavnem primeru mučenja psa, ki so ga skoraj do smrti pogrizle bolhe. Vendar za živalsko policijo pri nas (za zdaj) ni zakonske podlage. Številni se strinjajo, da je sprememba zakonodaje nujna.

Obalno društvo proti mučenju živali psu iz Borštva ni moglo več pomagati, zato so ga humano uspavali.
Obalno društvo proti mučenju živali psu iz Borštva ni moglo več pomagati, zato so ga humano uspavali. FOTO: Dare Čekeliš/Obalno društvo proti mučenju živali

Na veterinarski upravi smo zaradi razkritja primera psa, ki so ga skoraj do smrti pojedle bolhe, povprašali, kako gledajo na morebitno uvedbo t. i. živalske policije. Idejo zelo podpirajo, vendar pa delovanje uprave v tem smislu ni predvideno v zakonu in zato tudi niso za to predvideni kadri in sredstva.

Hkrati pojsanjujejo, da so podobni organi v tujini, ki jih je mogoče pogosto videti na televiziji, po Vursovih informacijah financirani iz donatorskih prispevkov in da gre za organiziranost civilne družbe in je ne financira država niti ne predstavlja uradnega nadzora države. Tudi v teh državah pa se uradne institucije vključijo v reševanje te problematike šele, ko "živalska policija" ne more rešiti primera – zato delovanje Vursa z delovanjem "živalske policije" ni primerljivo, niti ni tako delovanje predvideno. Zakon o zaščiti živali že sedaj nalaga odgovornost za zapuščene živali lokalnim skupnostim.

Na Vursu so prepričani, da bi morale v povezavi s tem več narediti lokalne skupnosti, pa ne samo zaradi števila razpoložljivih kadrov, ampak tudi zato, ker se lokalna problematika lažje rešuje na lokalnem nivoju kot na državnem. Menijo še, da bi morale občine v tej smeri, npr. z izobrazbo obstoječih komunalnih delavcev ali redarjev, prevzeti to že sedaj predpisano nalogo. Pri tem bi lahko več manjših občin združeno uresničevalo skupen interes. Druga možnost pa je, da se društva organizirajo na način, da bi bila sposobna izvajati takšno službo.

Predlog novega zakona o živalih

Trenutno Zakon o zaščiti živali za posameznike predvideva kazni do 1.200 evrov, do enega leta zapora pa je predvidena kazen za človeka, ki naklepno muči žival. Nadzor nad spoštovanjem zakona pa opravljajo uradni veterinarji, kmetijski, lovski, ribiški inšpektorji in inšpektorji, pristojni za ohranjanje narave.

Prav danes bodo na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru predstavili predlog o varstvu in proti mučenju živali. Ena od predlagateljic je tudi diplomantka Tina Tement, ki je v svoji diplomski nalogi ugotovila številne pomanjkljivosti zakonodaje. Med drugim je zapisala, da bi morale biti živali priznane kot "objekt sui generis" ali posebej zavarovani objekti. Meni, da bi morale biti živali v zavetišču šest mesecev oziroma vsaj tri. Predlaga tudi kazni zoper lastnike, ki iz malomarnosti mučijo žival.

Avtorica ugotavlja tudi, da bi morala Slovenija dobiti novo organizacijo, katere naloge bi zadevale le zagotavljanje zaščite živali kot družbeno pomembne dejavnosti, hkrati pa bi morali prepovedati tudi kaznovanje posedovanja posnetkov pasjih borb in prisostvovanje pri borbah, ne pa le organizacije teh borb.

'Lastnika bi bilo treba kazensko preganjati'

Glede problematike je za 24ur.com spregovorila vodja horjulskega zavetišča Polona Samec, ki je hkrati tudi članica strokovnega odbora ljubljanskega Društva za zaščito živali. Glede primera, o katerem smo že poročali, ko je psa lastnik zapustil do te mere, da je bil podhranjen in so ga dobesedno pojedle bolhe, je menila, da je zoper lastnika treba vložiti kazensko ovadbo. Tu je treba dokazati, da je lastnik naklepno zapustil psa. "Nemogoče je verjeti, da nekdo ni namerno živali zapustil in jo niti ni pogledal," je dodala.

V horjulskem zavetišču je le pet odstotkov psov čipiranih.
V horjulskem zavetišču je le pet odstotkov psov čipiranih. FOTO: Dare Čekeliš

Pojasnila je še, da ravno zdaj obravnavajo primer mačka, ki je bil v Pivki v stanovanju brez hrane in vode zaprt en mesec. Primer je šel na tožilstvo, tožilec pa mora dokazati, da je šlo za naklep. V tem primeru je zagrožena kazen do enega leta zapora. "Če smo pošteni, sem prepričana, da se pri nas zaradi tega še zelo dolgo ne bo nihče usedel, pa bi bil čas, da bi se," je cinično pristavila, nato pa dodala, da v nasprotnem primeru lastnika čaka le denarna kazen v višini nekaj sto evrov.

Zadnje čase imajo veliko primerov popolnoma zapuščenih živali, predvsem naj bi jih bilo več v zadnjih šestih mesecih. "Spomladi smo imeli psa, ki je bil 14 dni zaprt na balkonu, ker se je lastnik odselil v drugo državo," pojasnjuje Samčeva in dodaja, da se take stvari dogajajo precej pogosto.

'Živalska policija da, a previdno'

Sama se strinja, da je slovenska zakonodaja, ki ureja ta področja, potrebna sprememb. Na vprašanje, ali podpira tudi uvedbo t. i. živalske policije, pa je odvrnila, da je to ena od možnosti. Idejo samo podpira, glede same uresničitve pa meni, da bi bilo treba dobro razmisliti, kdo in kako bi to izvajal. Za tako stvar je potrebno veliko znanja in izkušenj. Pri tem je pojasnila, da ni vedno treba enako ukrepati v podobnih primerih. "Če bi to šlo v neke nestrokovne roke, se bojim, da bi lahko nastal še večji kaos, kot je. Te pristojnosti je treba dati nekomu, ki bi to res rad počel s srcem in znanjem." V prid takšni organizaciji govori tudi preobremenjenost Vursa, saj po besedah Polone Samec, inšpektorji v glavnem nimajo časa nadzirati lastnikov hišnih ljubljenčkov, temveč se povečini ukvarjajo le z gospodarsko živino.

Na koncu je povedala, da imajo trenutno v zavetišču 48 psov in 90 mačk, "kar je katastrofa". Od tega je le pet odstotkov psov čipiranih, čipiran pa bi moral biti vsak pes, ki je bil cepljen oziroma je starejši od treh mesecev. Če pes ni cepljen, potem ne morejo odkriti niti lastnika, saj v tem primeru ni zapisan v centralni register psov. Vurs ob tem sporoča, da kazen za neregistriranega psa lastnika stane med 200 in 400 evri.

Slovenska zavetišča za živali pred turistično sezono pokajo po šivih.
Slovenska zavetišča za živali pred turistično sezono pokajo po šivih. FOTO: Jani Dolinšek

Na vprašanje, kako gleda na lastnika, ki sam pripelje žival v zavetišče, pa je odgovorila, da je odvisno od primera do primera. Če lastnik žival pripelje, ker je nima več interesa imeti oziroma se seli, pa sam ni poskusil nobene druge možnosti, pravi, da ni "neke silne mere spoštovanja" do takega človeka. "Napišemo mu račun za oddajo živali v zavetišče, podpišemo izjavo, da se živali odpoveduje, in mu rečemo nasvidenje," pravi vodja zavetišča, hkrati pa dodaja, da žival pripeljejo tudi obupani lastniki, ki so poskusili vse druge možnosti. Do takih pa so razumevajoči in poskušajo pomagati, da se za žival in lastnika izteče kar se da dobro. Po njenih besedah lažje oddajajo živali, ki so mlade in prijetnejšega videza, starih pa ljudje ne jemljejo tako lahko. Tako naj bi bil neki pes v zavetišču že dve leti in tri mesece.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (152)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Igor Heri?
22. 09. 2010 19.53
+3
kdo ne mara živali ,naj mi ne hodi blizu .če bi znale govorit bi povedale marsikaj ,itak so bol pametne od človeka !
Ivan Zagorc
06. 07. 2010 20.34
+1
bravo takoj se prjavm kazni velike popovna podpora države ter mnz pa jih fajn stisnt brez debate to so gnoji da se tako obnašajo do nemočnih bitji
polikarbonatka
28. 06. 2010 11.59
Načelno ja am,pak je treba res dobro razmislit kdo in kako bi se to izvajalo.Med obstoječimi varuhi in člani raznih društev je veliko ljudi vprašljivega psihičnega zdravlja,maščevalnih,militantnih,samovoljnih,ki mogoče v bodočnosti vidijo svojo sanjsko službo v "živalski policiji",Tu je res treba narediti selekcijo,kdo bi bil primeren za tako službo,oz.preverit da je res psih.stabilna in duševno dozorela osebnost,drugače lahko nastane kaos in "štala"iz tega
poetess
24. 06. 2010 08.39
+1
ŽE DAVNO BI MORALI UKREPATI IN ZAŠČITITI ŽIVALI, o vsem imajo čas razpravljat in sprejemat nepotrebne ukrepe, na živali se pa kar POZABI.... SRAMOTA!!!!!!!!!!
Puppupapa
24. 06. 2010 07.57
+1
jaz se takoj pridružim živalski policiji!
Ciymbalta
24. 06. 2010 05.51
-4
mA BOG VE KAJ SI ŠE SLOVENIJA NE ZMISLI BUTALCI
WikiX
24. 06. 2010 03.07
Mislim, da imamo že itak preveč nesposobne policije, ki ima praktično skrajna poblastila ter zelo represivno ukrepa proti nezaželjenim državljanom, ščiti pa pretežno izbrance, proti katerim je nemočna, kadar jih je treba kaznovati. Ni treba, da gre ravno za neko ugledno osebnost, zelo se potrudijo že za lovca ali ribiča, kaj šele za oligarhijo ali celo njihove ljudi, ki menda še nikoli niso storili kaj napačnega. Če bomo tudi uradno dobili sekto fanatičnih tementarjev, hočem ustanoviti tudi svojo, privatno policijo, ki bo lovila duševne izkrivljence, psihopate, ki sicer čutijo živalska, človeških občutkov pa nikakor ne morejo razumeti. Ubogi pes, ki je dobil vnetje zaradi pikov bolh in bi se mogoče pozdravil že kar sam, če bi ga kdo od opranoglavih vaščanov preprosto spustil iz verige, da bi se lahko drgnil ob eterično grmovje ter skopal v potoku, postaja zdaj pasji mučenec. Mogoče bi lahko "tajna policijska sodelavka", rešila še kako starko, ki mesece ne stopi iz stanovanja, njene rejene mačke pa veselo uživajo svobodo. V naši številči soseski, je menda le ena psička načipana in se tudi daleč najbolj čudno obnaša. Včasih se mi zdi, da si hoče kar odgrizniti tujek v telesu, vendar mora prestrašeno ugogati bolno lastnico, ki si misli, da je pes neke vrste njena ubogljiva hčerka. Kdo bo rešil pa te živalce psihičnega, kot tudi fizičnega trpinčenja neprištevne lastnice, ki bi rada bila samčeva policajka in lahko s svojo izkrivljeno realnostjo vpliva, moti posest ter celo ugrablja živali, tudi povsem vzornim lastnikom zdravih, zadovoljnih živali? Zadnjič sem opazil novico, da je drugi bolnik psu odrezal spolne organe. In iz takih, navidez "normalnih" ljudi, bi vi sprožili še več nesmiselnega nasilja, naredili še agresivnih, neuravnovešenih, predvsem pa samovoljnih, maščevalnih "policajev" ter ustanovili še več večno natlačenih koncentracijskih taborišč za pse, kjer bi jim razne "dobrodušne", nestrokovne in zadete možače, rezale spone organe ter jih kurile v krematoriju? Pa saj vi ste še slabši, hujši od onega bolnega lastnika psa, ignorantskih vaščanov ter lokalnih policajev skupaj... :(
ansev88
23. 06. 2010 22.52
+1
Dejstvo je, da Slovenija ni Amerika. Tak center pri nas ne bi mogel živeti od prostovoljnih prispevkov, kot je to urejeno po Ameriki. Poleg tega bi živali samo prihajale, ne pa tudi odhajale, ker če bi imeli take pogoje za posvajanje kot jih imajo zavetišča sedaj, bi morali večino živali uspavati saj ne bi imeli prostora. Zato predlagam samo pregon mučenja, ker je dejstvo, da do kazni premile in vsak lahko misli, da lahko počne kar hoče.
NotMe
23. 06. 2010 22.31
Do tedaj, ko bomo pri nas imeli živalsko policijo bomo še mnogokrat brali o brezvestnežih... Bo očitno spet potrebno pomislit na "vaške straže"...folk, odprite vendar oči, poglejte okol sebe in izkoristite možnost anonimne prijave na policijo!
lutherking
23. 06. 2010 22.19
odvetniki - siničke
loden
23. 06. 2010 21.25
-1
19slovenija91 23.06.2010, 19:34 -11 ja pa še volilno pravice za živali, k so tako boge.... ja pa trava ki jo kadimo je tud živo bitje, mi podleži! Še enga spohi, pa bo svet spet lepši. Buhtelj.
walle-e
23. 06. 2010 21.04
ZAAA!!!!!! Prostovoljno delam za njih, da bi že le končno enkrat kdo prijavil in tudi res kaznoval te brezčutne mučitelje ubogih živalc. Kako lahko mirno gleda ugogega psa, ki mu umira pred očmi, pa s prstom ne migne...
Larica05
23. 06. 2010 20.40
-1
Če vlada razpravlja o zakonih vseh vrst-recimo tudi o tem da naj bi imeli istospolni partnerji status družine- pa naj poskrbijo tudi zato da se bodo vsi tisti ki imajo hišne ljubljenčke in podobno tudi pravilno skrbeli zanj. Žival si izberemo mi in zato poskrbimo zanjo..
jafalical
23. 06. 2010 19.52
Čimprej, že včeraj bi to moral sprejeti,
19slovenija91
23. 06. 2010 19.34
-1
ja pa še volilno pravice za živali, k so tako boge.... ja pa trava ki jo kadimo je tud živo bitje, mi podleži!
Leibniz
23. 06. 2010 18.33
Ni zakonske podlage? Od kod pa potem pet svoboščin živali? Saj veste zapisane so na modrem potniškem listu za živalce: Odsotnost lakote, žeje in podhranjenosti Odsotnost bolečin, poškodb in bolezni Odsotnost strahu in neugodja Možnost izvajanja živalski vrsti značilnega vedenja Primerno bivalno okolje No, tisti, ki imamo radi živali, bi pač radi, da se to uresniči tudi v nekem dejanjskem življenju, ne samo na nekem papirju. Ne vem zakaj se začne vsak stavek v Sloveniji z: "Ne moremo, ker...", če pa lahko.
Alojz Antonic
23. 06. 2010 18.26
to je ze zadnji cas da uvedemo zivalsko policijo.
talupu
23. 06. 2010 18.10
jaz sem za. torej en veelik JAAA. veliko je kmetij, kjer je pes na 3-eh metrih privezan celo življenje, hrane in vode že ima (samo kakšne--to je problem) samo prostost in topline jimm manjka. tak pes ni psihično dozorel. postane napadalen. premalo je ljudi, ki se ne zavedajo, kaj sploh žival je. Tudi ptiči (skobčevke, are...vse) v ujetništvu potrebujejo vsaj malo svobode. prav tako vse druge. da sploh ne govorim o drugačnem mučenju....vse pove ubogi ovčar z bolhami...JA za policijo za živali. Jaz bi delala zastonj tam, žal pa eni ne bi delali tudi za 1000eur ne, saj so preveč nerazgledni, in skrbijo samo zase.
Brandi
23. 06. 2010 18.00
+1
Nekaj se definitivno mora spremeniti! Tudi živali so živa bitja! Kako bi se pa mi počutili, če bi nas nekdo privezal na 3 meterski štrik in nam ne bi dali ne za jesti ne za piti. Malo se zamilite ...
jas_Robot
23. 06. 2010 16.57
na koncu pa katarina pomete pod preprogo..