Slovenija

Bi se poročili v tujini? Slovenci smo nori na Mauritius in Sejšele

Ljubljana, 30. 06. 2015 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
82

Bi se poročili nekje daleč proč, na eksotičnem kraju, kjer bi med obredom čutili škripanje mivke pod nogami, nato pa s kozarcem šampanjca v roki opazovali, kako sonce počasi tone v ocean? Nekje, kamor bi za nekaj dni pobegnili od realnosti in kjer bi se pustili razvajati kot v raju? "Vse, kar sva doživela, je bila ena sama pravljica," pravita Jaša in Darja, ki sta se poročila na Mauritiusu.

Poroka je poseben dan v življenju in ker se trendi spreminjajo, želje zaljubljencev pa so različne, se veliko parov odloči, da bo to storilo v tujini.

"Vse, kar sva doživela, je bila ena sama pravljica. Od ljudi, katerim se na obrazih vsak dan vijejo iskreni in iskrivi nasmehi, do prekrasnih naravnih lepot, ki so nama vzele dih, do rajskih plaž, v katere sva se zaljubila v hipu, ko sva jih zagledala, do hotela, ki je bil od trenutka, ko sva prestopila njegov prag, najin dom, v katerem sva se počutila kot doma. In še in še bi lahko naštevala. Ljudje tam, tako domačini, kot tudi tisti, ki sva jih spoznala tam, so nama pričarali nepozabno poroko, ki je bila eno samo veliko veselje, sprostitev, raj, pravljica ..." sta opisala Jaša in Darja, ki sta se poročila na Mauritiusu.

Ko gre za tujino, se slovenski pari najraje poročajo na Mauritiusu in Sejšelih, pravijo v agenciji Exotic Tours.
Ko gre za tujino, se slovenski pari najraje poročajo na Mauritiusu in Sejšelih, pravijo v agenciji Exotic Tours. FOTO: Thinkstock

Prav Mauritius je, skupaj s Sejšeli, med Slovenci najbolj priljubljena destinacija za poroko v tujini, ker sta prijetni lokaciji skozi celo leto, pa tudi dokumentacijo je lahko urediti, pojasnjuje Sonja Tekavec iz agencije Exotic Tours.

Prvo poroko v tujini so organizirali že leta 1997. Vse skupaj so začeli zaradi vse večjega povpraševanja, napredovali so počasi in z velikim nezaupanjem, zdaj pa za slovenske pare v tujini letno organizirajo med 60 in 90 porok. "Med njimi so pari, ki imajo na primer ločene ali skregane starše, pa se nočejo ukvarjati s tem, koga bodo povabili na poroko, zato enostavno raje pobegnejo nekam in imajo tako potovanje brez skrbi ter nepozabno poroko," še pravi Tekavčeva.

Civilna, cerkvena ali simbolična poroka

Med Slovenci priljubljene lokacije so tudi Karibi, Fidži, Tajska, Jamajka, Havaji, Šrilanka in ZDA, od bližjih krajev pa Grčija in Italija. Pari lahko izbirajo med civilno, cerkveno ali simbolično poroko, večina se jih odloči za civilno. Gre za zakonsko priznani poročni obred, ki ga izvaja matičar ali druga pooblaščena oseba. Poteka po pravilih in predpisih, ki veljajo v državi, kjer se par poroča.

Mnoge države dovoljujejo poroko tudi zunaj matičnih uradov, zato lahko izbirajo med zanimivimi lokacijami, kot so poroka na gradu, na plaži, v tropskem vrtu, v džungli, v ledeni dvorani … Obredi običajno potekajo v angleščini, včasih pa tudi v lokalnem jeziku. V tem primeru je pri obredu prisoten tudi prevajalec.

Zaljubljenca se lahko odločita za civilno, cerkveno ali pa samo simbolično poroko.
Zaljubljenca se lahko odločita za civilno, cerkveno ali pa samo simbolično poroko. FOTO: Thinkstock

Organizacija naj se začne nekaj mesecev vnaprej

Najbolj optimalno je, da se z organizacijo prične par mesecev vnaprej, minimalno pa vsaj en mesec prej, da lahko v agenciji uredijo vse potrebne dokumente, svetuje Tekavčeva. "Stranke, ki se želijo poročiti v tujini, se za poroko običajno začnejo zanimati že kakšno leto prej. Datum poroke je odvisen od destinacije. Tropi poleti niso tako privlačni, ker je tudi pri nas toplo, sicer pa imamo poroke kar razpotegnjene preko celega leta. Nekateri imajo točno določen datum, na katerega se želijo poročiti, drugi so bolj prilagodljivi, zgodbe so različne," dodaja.

Koliko ljudi gre kot spremstvo na poroko v tujino, je odvisno od destinacije, pravi. "V Grčijo, na primer, ki je blizu, jih gre običajno več – vsaj priče, imeli pa smo tudi že primere, ko so tja odpotovale velike družbe. Na daljše destinacije pa pari večinoma potujejo kar sami, nekaj pa je tudi primerov, ko sta se dva para poročila in so bili potem drug drugemu priče," še pravi Tekavčeva.

Kateri dokumenti so potrebni?

Za poroko v tujini veljajo zakonski predpisi države, kjer poroka poteka. Prvi pogoj je, da dežela sploh dovoljuje poroko tujcem. Nekatere države, na primer Maldivi, poroke tujcem ne omogočajo, zato je tu možna samo simbolična poroka.

Države za civilno poroko lahko zahtevajo različne dokumente, načeloma pa pari potrebujejo rojstni list, izjavo, da se želijo poročiti, dokument, ki dokazuje, da niso poročeni in kopijo potnega lista. Običajno morajo biti dokumenti uradno prevedeni v angleški ali lokalni jezik.

Cene porok v tujini se gibljejo od 1500 evrov na osebo navzgor.
Cene porok v tujini se gibljejo od 1500 evrov na osebo navzgor. FOTO: Thinkstock

Je taka poroka veljavna tudi pri nas?

Da bi bila poroka veljavna tudi v Sloveniji, mora biti overjena na matičnem uradu. Najlažje je overiti poroko, ki je potekala v državi, ki je podpisnica Haaške konvencije (med drugim Grčija, Mauritius, Fiji, Barbados, Grenada, St. Lucia, Sejšeli, Trinidad in Tobago). V tem primeru se je treba le zglasiti na matičnem uradu in poroko overiti brez stroškov.

Če država, kjer je potekala poroka, ni podpisnica Haaške konvencije, pa je potrebnega nekaj več dela, vendar je poroka vseeno lahko veljavna tudi pri nas. Običajno je potreben obisk najbližje ambasade, kjer certifikat overijo, potem pa ga nadoverijo še na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije. Dokument tako postane uporaben tudi v Sloveniji.

Cene se gibljejo od minimalno 1500 evrov po osebi, pa do koder sežejo želje

Cene porok v tujini so različne in odvisne od destinacije, skromnosti obreda, dolžine potovanja itd. Tekavčeva pravi, da je minimalna cena za osnovno poroko na Mauritiusu okoli 1500 evrov na osebo, torej 3000 evrov za par. Cena vključuje letalsko vozovnico, 7x nočitev s polpenzionom in osnovno poroko.

Cena za Sejšele se giblje okoli 1900 evrov na osebo, medtem ko je za majhen zelen karibski otoček St. Lucia treba odšteti 1750 evrov na osebo. Med dražjimi destinacijami je Francoska Polinezija, ki vas bo stala okoli 4.000 evrov po osebi, Cookovi otoki s 3000 evri po osebi, okoli 2000 evrov po osebi pa se gibljejo cene za Havaje, Jamajko in Maldive.

Kaj pa ločitev?

Ločitev sicer ni stvar, na katero bi morali pari misliti v času načrtovanja poroke, je pa vseeno treba omeniti, da ta seveda ne more potekati nikjer drugje kot v Slovenji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FCL
01. 07. 2015 13.34
+1
Ni je čez domače zabavne in sproščene poroke, s prijatelji ob strani, to je moje mnenje. Na te otoke grem lahko tudi kot turist, tko da...
plan9
01. 07. 2015 05.15
...jaz zaenkrat še nisem nor, ko se omenja beseda slovenci, mauricius in sejšele imam pa na dobu in povšetovi...
Tone 12345
30. 06. 2015 19.11
+3
pa nori na tunizijo tud!!
sandi101
30. 06. 2015 19.01
+3
Seveda, za tiste , ki imajo denar in ki delajo na visokih položajih brez odgovornosti... Poleg tega poroka, nč druzga kot kos papirja in brezvezni stroški in trenutni veliki bum... , če se z žensko razumeš vrsto let ne rabiš nobene poroke in če vidi, da jo imaš rad in jo razumeš, druzga več ni potrebno...
gongash
30. 06. 2015 18.02
+1
eni so pač puni
flojdi
30. 06. 2015 16.38
+1
. "SMO".., malora , spet (z)Vem nekaj novega o sebi..; zanimivo.
blackhawk 1
30. 06. 2015 14.07
+5
Pa take reveže se vsi delajo...
zibertmi
30. 06. 2015 13.55
+6
seveda še najraš v tuniziji ali kaki drugi državi s podobno vero
MršPizda
30. 06. 2015 13.41
+8
men so pa poroke tako osladne in ubistvu naravnost smešne. prav nič romantičnega, samo neko 'izprsavanje - alo, a vidiš kaj in kok mam', vabila pa rožice pa ne vem kaj še use, drago k stomatr, a na konc pristane u smeteh, slike k jih tut nihče več ne bo pogledu... pa užaljeni sorodniki, ker jih ne povabiš ker ne planiraš glih poroke za 300+ gostov... itak je pa poroka samo stran metanje dnarja za zabavo drugih... da o temu, kok zakonov se konča z ločitvijo sploh ne govorimo... ne vem, vse mi je tako plehko in samo za se pokazat. res, smešno in žalostno hkrati.
RentAKunta
30. 06. 2015 13.37
-5
me zanima kako sonce potone tega še nisem vidu kako se utapla kam pa gre med ribe? sonce je oddaljeno 150miljonov km kako potone v ocean potem kaj je tut tm morje?
Model1a
30. 06. 2015 15.15
+4
a res ne razumeš al si res tako.... preprost????
pe?navodo
30. 06. 2015 12.44
-1
Nč nismo nori na brezvezno propagando. Nori so samo nekateri. V sloveniji imamo veliko veliko dosti lepših krajev od alp do jadrana in kolpe kot pa neke sejšele, ali Maldive.
estelle.r
30. 06. 2015 12.35
+45
Nobeni sinovi in hčerke tajkunčkov si takih porok ne privoščijo, temveč čisto normalni ljudje. Moja kolegica in njen mož sta se tako poročila, ko sta bila še študenta. Sta zračunala, da ena lepa poroka stane v Sloveniji 10.000. Za 4.500 eur sta pa šla lepo na Mauritius, imela poroko, večerjo, fotografa in 2 tedna počitnic. Pa si zračunajte malo. Tukaj bi samo za fotografa zagonila 800 eur. Kje je še vse ostalo... Osebno sem mnenja, da če že zagonim denar, ga raje tako, kot za žurko za 1 noč.
ola-ola
30. 06. 2015 13.21
+5
Če bi bila v Sloveniji na poroki SAMA bi ju stalo 500 eur skupaj s tistimi 50 fotkami nekega lokalnega fotografa., če pa bi na Mauritius šli samo še starši in priče se stroški podvojijo glede na Slovenijo. Ter konec koncev ona dva pa bi šla na poroku njunih prjatlov in jim nabijala stroške
Model1a
30. 06. 2015 15.17
-1
pa zamea do pakistana in nazaj od vseg, ki jih poznajo... komu se pa da ukvarjat s tem? Pa poroka drugim-za razliko od tebe ne pomeni sam podpisan list papirja... boš razumel, ko odrasteš :-)
firewall
30. 06. 2015 11.55
-3
Jaša in Darja...danes so dovoljene sanje...jutri je nov dan....pojutrisnjem pa zakonske tezave in locitev hehe...
mraxxx
30. 06. 2015 11.48
-7
Ne hvala, je doma lepše. Mauritius je slovenceljnem zanimiv zato, ker se zlahka pere denar. Drugače pa ne.
Praškovarit
30. 06. 2015 11.24
+8
ful smo nori ej, pa 0,00002 % se jih je tam poročil
kraljicavesolja
30. 06. 2015 11.19
+4
Nisem vedla, da je v Sloveniji en tip na štiri ženske, a sami samski tipi okol napaljeni hodjo, a ni to mal čudn.
LOPOVEpredZID
30. 06. 2015 11.15
+4
V Slo.Novicah je danes članek, ko una Ivona al kaj je že iz Bara(TV šou) razlaga, da se je poročila zaradi denarja( to ji 100% verjamem, ker se vse zaradi denarja poročijo), ki ga je dobla za uslugo, da je njen"mož Haris" ( hahahahaha) dobil papirje za bivanje v sloveniji. Pa me samo zanima, kaj ni to neke vrste kaznivo dejanje oz. vsaj prekršek??? Hilda sedi tudi zaradi takih navideznih dejstev, ki so omogočali južnakom delovne vize, bivanje in posledično tudi garantne papirje za bivanje v tujini.
Praškovarit
30. 06. 2015 11.25
+11
minus za izjavo, da se vse poročimo zarad dnarja. čudn, moj dec je skoz brez
LOPOVEpredZID
30. 06. 2015 11.36
-4
pol bo hitro ločitev....al se mu samo jagaš zaenkrat okoli in ločitev malo kasnej pride?!
LOPOVEpredZID
30. 06. 2015 11.09
+3
Zakaj potem na ločitev nihče ne povabi? Sej se tud lahko hkurči in kaže. Pa še večji je razlog za proslavljat!!!
Ka pa mislis
30. 06. 2015 10.51
+3
Js sm se v nazarjah za 50€ :-)
Praškovarit
30. 06. 2015 11.26
-2
ja tolk so bli papirji za priimk spremenit
walter2
30. 06. 2015 10.44
+2
Afnarija nič drugega!