Slovenija

Bi posvojili božično drevesce?

Ljubljana, 22. 11. 2010 09.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V skrbi za okolje se decembra številni odločajo za umetna božična drevesca. Pa je to pravi način? Če želite naravno drevo, si ga lahko zdaj izposodite, po praznikih pa ne bo romalo v smeti, pač pa nazaj v naravo.

Božično drevesce si lahko izposodite ali ga posvojite.
Božično drevesce si lahko izposodite ali ga posvojite. FOTO: Zeleno drevo

Veseli december s seboj prinese tudi božično-novoletne praznike, čas, ko na tržnicah in v trgovinah kupimo jelko, smreko ali kakšno drugo vrsto drevesa z iglicami. Nekateri bolj predrzni se ponje odpravijo kar v gozd, kjer ''na črno'' posekajo drevesce, ki ga po praznikih odvržejo v smeti. Večina namreč še vedno želi pravo in ne umetno drevesce. Da bi to lahko po praznikih še naprej živelo, pa si zdaj lahko izposodite živo božično drevesce, ki ga po praznikih vrnejo v naravno okolje.

Drevesa vzgojijo v drevesnici, pred prazniki pa drevo, ki si ga izberete, presadijo v posodo in pripeljejo k vam domov ali v pisarno. Drevo tako z vami ostane čez praznike, po koncu ali po svečnici pa ga pridejo iskat in ga posadijo nazaj v naravo.

Izbirate lahko med različnimi vrstami smrečic – navadno, srebrno, bodečo – in jelkami. Kot je za 24ur.com povedal Gregor Hribar iz podjetja Zeleno drevo, ki je možnost sposoje oziroma posvojitve drevesca pripeljalo v Slovenijo, je zanimanje za izposojo drevesc pričakovano. V novembrskem času se odzivajo predvsem večja podjetja in ambasade, medtem ko se gospodinjstva za izposojo odločajo v decembru.

Če vam je drevo tako zelo všeč, da bi ga radi imeli pri sebi doma tudi prihodnje leto, ga lahko posvojite in tako leto za letom praznujete z njim.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

picajzel
24. 11. 2010 07.15
Izposojena smreka doživi toplotni udar, ko jo iz mrzlega vlažnega podnebja prinesemo v suh in topel prostor, da o ostalih stvareh ne govorim...potem pa nazaj na mraz... Zanima me, koliko teh smrekic preživi... Kot vem je smreka dokaj občutljiva rastlina...
picajzel
24. 11. 2010 07.11
Smrekice naj bodo tam kjer jim je mesto, jaz običajno odrežem eno od vej domače smreke in jo okrasim, kar v celoti zadostuje...prinese svezino in praznično vzdrušje...čez leto pa si smreka opomore in tako smo vsi zadovoljni...
extradeluxe
23. 11. 2010 21.42
tisti ki vsako leto postavljate odsekano drevesce vas je lahko sram. najboljš je met plastično, pa jo na 10 let menjaš. tolk smrekic kot bi prišparali bi ziher predihalo pline, ki se bi sprostili, ko daš smreko 10 letih v reciklažo.
belavrana
23. 11. 2010 17.57
Pred tremi leti smo pred hišo posadili smreko. Pred prazniki jo okrasimo z lučkami, v hiši pa postavimo majhno umetno smrekico, pod katero otroci naredijo jaslice. V naravi nikoli ne sekamo smrečic, čeprav jih v našem gozdu rase nešteto.
pkorosec
23. 11. 2010 17.41
v stanovanju imam umetno smrekico, na parceli in po vrtu pa kar nekaj mladih smrek, ki jih lahko pravtako okrasim. Da smreke sadijo amaterji se mi ne zdi pametna ideja, saj nima vsak pojma o sadnji dreves in lahko tako nehote ustvari pogoje, kjer se bodo smrekini škodljivci še bolj razmnoževali.
totnhem
23. 11. 2010 16.44
Jaz skoraj vsako leto kupim smrekico v teglu potem pa jo posadim ven in že imamo okrog 15 lepih velikih smrek.
STYLE100
23. 11. 2010 13.23
Super ideja, kje se pa dobi tako smreko? Oz kje to izposojajo? Mi imamo že vsa leto umetno, pa sem je že počasi naveličana..prava tako lepo diši,vem ker smo jo doma imeli v mojem otroštvu
Inspire
23. 11. 2010 10.37
Ni res , da smrečice , ki so bile posajene v posodo ne bi rasle , če smo jih pravilno posadili , pognojili , ter zalili na prostem , ko je dopuščalo vreme . tako smrečico moramo zalivati tudi takrat , ko je še na toplem , saj izgubi vso vlago . Mene pa najbolj moti , da se s smrekami pretirava že prej , kot je tisti pravi čas , nekaj pred Božičem (14 dni ) ne pa , da že oktobra , ko prideš v velik trgovski center najdeš vse okrašeno --seveda z visokimi smrekami , ki 100% končajo na smetiščih . Dajmo si praznike privoščit takrat , ko so ne pa v oktobru !
cicogna
23. 11. 2010 10.31
ma pustimo smrečice, tam kamor spadajo. jaz imam že vrto let umetno in je zelo lepa. Kaj pa presaditve, prevozi, temperaturne razlike (v stanovanju pozimi imajo zelo toplo, še posebno večja PODJETJA IN AMBASADE in potem uboga revica nazaj na mraz..).tudi rastline se užalijo-to so govorile že naše none in nonoti.
710
23. 11. 2010 10.13
ja najbolj uboge so smrečice ki jih tako kruto posekajo in odvržejo v smeti ko se posušijo... dajmo iz Norveške uvozit srebrne smreke in jih potem posaditi v gozdu da bo več kisika- pa kje živimo? Malo se pobrigajmo za sočloveka ne pa za sadnjo smrek iz uvoza... Kakor da v Sloveniji nimamo dovolj sadik- zavod za godzdove slovenije subvencionira sadnjo, ali pa dajo sadike zastonj, pa noben noče delat...
scrtica
22. 11. 2010 21.52
modelkaaaaaaa Končno ena pametna izjava. Se čist strinjam s tabo. :)
mammina
22. 11. 2010 20.33
Mah, drevesa sem, drevesa tja, kot da to ni stres za smrečice? Morali bi napokati svoje okraske in it okrasit eno smreko v gozdu, vsak dan it na sprehod pogledat, kak se ma in na koncu spet pospravit. Bi bilo za druženje in za vzdušje in še za rekreacijo =) Doma pa darilca poskrit po stanovanju, da je malo akcije ;) Tradicija in malo kreativnosti, pa je volk sit in koza veselo meketa ;)
ruckus
22. 11. 2010 18.56
Pa še nekaj. Ideja, da majhno smrečico posadite v lonec in zraste velika ni izvedljiva...nikoli ne bo v loncu zrasla velika, nima dovolj prostora. Vse velike, ki jih vidite v loncih, so vzete iz zemlje velike, posekane korenine in to je to!
ruckus
22. 11. 2010 18.53
IDEJA JE ODLIČNA.MI SMO SE ŽE PRED LETI ODLOČILI ZA UMETNO,SEDAJ PA VSAKO LETO KUPIMO V LONCU, cca 100 cm veliko/ SAJ NI VAŽNO, DA JE VEČJA OD SOSEDOVE/. Po praznovanju pa jo posadimo v našem gozdu. Če nimate dovolj prostora doma, jo pa podarite nekomu, ki ga ima. HVALEŽEN VAM BO! ORHIDE, ni čisto tako. Smo pred leti kupili 6 smrek, cca 1 m visoke, v loncu, uvoz z Norveške, v novembru.Enkrat januarja smo jih presadili na prosto. Bile so skoraj brez korenin, so jih posekali, da bi šle v lonec. Le ena se ni prijela in še ta je bila navadna zelena. Ostalih 5 pa čudovito raščene srebrne ,norveške in ne vem več imen. Sedaj so čudovite smreke . Tam od novembra pa do februarja jih lahko presajate v lonec in nato zopet iz lonca, pa nič jim ne bo,/garantirano...že večkrat preizkušeno!!! /..ker itak vegetirajo v tem času.
orhide
22. 11. 2010 17.25
Tako visoka smreka ne bo več rastla v naravi je prevelika. Treba je posaditi zelo majhno smrečico v lonec in jo tako vzgajati, da zraste velika.Tele ko prodajajo posajene, so vzete iz narave ali drevesnice tik preden gredo v prodajo,korenine niso sprijete z prstjo, zato jo potem zelo težko pripraviš za nadaljno rast, doživi preveč šokov.
busta-rusta
22. 11. 2010 15.51
Smreko je zelo težko presaditi, ker se v 80% primerih ne prime - preizkušeno. Poleg tega v BauKuči prodajajo norveške Smreke, ki so sicer lepe, goste etmnozelene a žal niso avtohtone. Še en problem pa je, ker smreko ali jelko ne moreš iz 23 stopinj v stanovanju Januarja ali Feb postavit na -10 - odpadejo iglice takoj, tudi, če jo damo na balkon prej...
Franc Zabukovec
22. 11. 2010 15.48
santamaura22.11.2010, 13:296 Škoda, da se ne spomnijo, da bi za dan ali dva lahko posvojili kakšnega ministra ali poslanca skupaj z denarnico, da bi čez praznike lahko malo praznovali JAZ BI SAM DENARNICO brez ministrantov pardon ministrov
svegel
22. 11. 2010 15.39
Kaj mislite, da se vam bo se narava prilagajala. Ne gre tako enostavno, rozo presadis raste naprej, pri smrecicah je pa to bol tesko,maloverjetno, da bo rasla napre.
Volodya
22. 11. 2010 15.12
Ne nebi ...mi še zastonj ne pridejo po drva ko je treba trebit in čistit po gozdu!!!
santamaura
22. 11. 2010 13.29
Škoda, da se ne spomnijo, da bi za dan ali dva lahko posvojili kakšnega ministra ali poslanca skupaj z denarnico, da bi čez praznike lahko malo praznovali