Slovenija

FOTO: Izbrisani po 18 letih dočakali prvo opravičilo

Ljubljana, 15. 06. 2010 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ustavno sodišče je odločilo, da referenduma o izbrisanih ne bo. Predsednik DZ se je izbrisanim opravičil, ministrica Kresalova pa pravi, da smo opravili s preteklostjo. Izbrisani pa že napovedujejo novo etapo boja za popravo krivic.

Ustavna sodnica Jadranka Sovdat (levo) je prebrala obrazložitev odločitve Ustavnega sodišča.
Ustavna sodnica Jadranka Sovdat (levo) je prebrala obrazložitev odločitve Ustavnega sodišča. FOTO: Miro Majcen

Ustavno sodišče je na zahtevo DZ na seji 10. junija odločilo, da bi z zavrnitvijo zakona o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ v RS na referendumu nastale protiustavne posledice, je na ustni razglasitvi odločitve povedal predsednik ustavnega sodišča Jože Tratnik. Referenduma o noveli zakona o izbrisanih tako ne bo.

Ustavno sodišče je odločbo sprejelo s sedmimi glasovi proti dvema. Proti sta glasovala sodnika Mitja Deisinger in Miroslav Mozetič, ki sta dala tudi ločeni odklonilni mnenji. Pritrdilna ločena mnenja so dali Jasna Pogačar, Jadranka Sovdat in Jan Zobec.

Zahteva predlagateljev referenduma ni utemeljena

Po mnenju ustavnih sodnikov zakonu ni mogoče očitati protiustavnosti, ki jih zatrjujejo predlagatelji referenduma, poslanci SDS in SNS. Kot še piše v razlogih za takšno odločitev ustavnega sodišča, DZ večinoma protiustavnosti sploh ne bi mogel odpraviti na drugačen način, in to niti, če bi bil zakon na referendumu zavrnjen.

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal
Predsednik državnega zbora Pavel Gantar in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal FOTO: Miro Majcen

Kot so sodniki pojasnili svojo odločitev, zakon ne ureja novega stanja za nazaj, ampak samo ugotavlja stanje, ki je že. Zakon ne vzpostavlja novih pravic. Državni zbor lahko kadar koli sprejme zakon, s katerim omeji odškodnine; to ne bi bilo protiustavno, so pojasnili. Referendum ne sme pomeniti odločanja o tem, ali naj se protiustavnosti, ugotovljene z omenjeno odločbo ustavnega sodišča, sploh odpravijo, menijo sodniki.

Poročevalka sodnica Sovdatova je še dejala, da je posebej pomembno, da je državni zbor s sprejemom zakona o izbrisanih zagotovil tudi moralno zadoščanje zaradi posledic, ki so nastale z izbrisom.

Možnost odškodninske odgovornosti obstaja

Če je zaradi izbrisa nastala škoda, se lahko zastavi vprašanje o morebitni odškodninski odgovornosti države, saj ima po 26. členu Ustave vsakdo pravico do odškodnine. Vendar pa lahko državni zbor kadar koli sprejme zakon, s katerim bi odškodnine omejil, je dejala ustavna sodnica poročevalka Jadranka Sovdat.

Pozitivni odzivi na odločitev sodišča

Predsednik državnega zbora Pavle Gantar je odločitev sodišča komentiral z besedami: "Danes je zelo lep in srečen dan. Referenduma ne bo." Gantar je tudi izbrisanim izrekel javno opravičilo.

"Danes smo pospravili s preteklostjo. Nobena odškodnina še ni bila izplačana in noben zločinec se ne sprehaja okoli, zato potrebe po zakonu, ki bi omejil odškodnino, trenutno ni," pa je odločitev komentirala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.

Odločitev so pozdravili tudi v Amnesty International Slovenije, Civilni iniciativi izbrisanih aktivistov in Mirovnem inštitutu. S to odločitvijo se slovenski javnosti daje pomembno sporočilo, da je referendum o človekovih pravicah nedovoljen, so sporočili. "Najpomembneje je, da se oblasti in javnost pričnejo zavedati, da o pravicah manjšine ne more in ne sme odločati večina," so zapisali v sporočilu za javnnost.

Izbrisani-4
Izbrisani-4 FOTO: Damjan Žibert

Minister za pravosodje Aleš Zalar pa se je na odločitev Ustavnega sodišča odzval preko Twitterja, kjer je zapisal: "Ustavno sodišče je izbrisalo še zadnji poskus pogroma nad izbrisanimi."

Več odzivov na odločitev Ustavnega sodišča si lahko preberete tukaj.

V društvu izbrisanih pričakovano odločitev pozdravljajo

Predsednik društva izbrisanih Irfan Beširević je dejal, da v društvu pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča, ki so jo tudi pričakovali. Kot je dejal zakon o izbrisanih ni idelen, vendar ga podpirajo in pozdravljajo, ker si bodo vsaj nekateri lahko na ta način uredili statuse.

Problem pa ostaja glede tistih, ki so bili izbrisani in so zato morali zapustiti svoje stanovanje v Sloveniji, ki jih sedaj več ni. Ker v zakonu piše, da se morajo ti ljudje vrniti v Slovenijo in tu živeti, če želijo urediti zadeve, se postavlja vprašanje, kam se bodo vrnili, je pojasnil Beširević. Zato v društvu menijo, da bi Slovenija tem osebam morala vrniti odvzeta stanovanja ali pa jim dati nadomestna.

Glede morebitnih odškodnin pa je Beširević dejal, da te tudi, če bi bile, ne bi bile tako velike. Sicer pa je članom društva bistveno, da se uredijo statusi, ne pa odškodnine, zato nikogar ne pozivajo k tožbi za odškodnino, čeprav je to pravica vsakega posameznika, še pravi Beširević.

Spomnimo ...

Da bi o usodi zakona o izbrisanih odločali državljani na referendumu, so sicer predlagali poslanci SDS in SNS. Ustavni sodniki so odločitev, ali bi z odložitvijo uveljavitve novele zakona o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ v RS ali njegovo zavrnitvijo na referendumu lahko nastale protiustavne posledice, sprejeli minuli teden.

Novelo zakona je državni zbor sprejel marca, z njo pa naj bi celovito rešili vprašanje izbrisanih.

V SDS in SNS so nato vložili zahtevo za referendum o noveli, saj menijo, da bo imela finančne posledice za državni proračun. Poslanci koalicije pa so marca izglasovali sklep, da DZ zahtevo za razpis posreduje v presojo ustavnemu sodišču. Menijo namreč, da bi lahko z uspelim referendumom nastale protiustavne posledice.

Ustavno sodišče je v začetku maja pozvalo ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), naj pojasni, zakaj se podatki iz aprilskega dopisa MNZ razlikujejo od podatkov, ki jih je ministrstvo sodišču posredovalo leta 2003.

Po podatkih MNZ iz leta 2009 je bilo namreč izbrisanih 25.701 oseb, medtem ko je štetje leta 2002 ugotovilo izbris 18.305 oseb. Do razlik v štetju naj bi sicer prišlo zaradi spremembe informacijskega sistema, spremembe upravljavca datotek ter prehoda z ročnega vodenja evidenc na elektronsko.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (780)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bkaval
17. 06. 2010 21.48
+1
Če bomo za vse skrbeli to je za izbrisane, rome, socialno šibke, ki bi lahko še vedno delali in podobne, bomo lahko kmalu zaključili s pomočmi, ker bo denarja zmanjkalo. Nekateri Slovenci si že pripravljamo, da zapustimo državo, ker bo tu v roku 7 let prava puščoba. Ne bo dela, kruha in ne denarja. Politika mora samo povedati kam v katero smer lahko gremo. Ozemlje lahko samo prodamo in ga zapustimo tistim, ki že sedaj gledajo po njem. Upret se itak ne moremo, ker to ni demokratično. Partizanske družine, ki so izbojevale Slovenijo po II. svet. vojni niso več varne v lastni državi, pa naj bo na vladi trenutna pozicija ali opozicija. Trenutno je do partizanskih družin hujša SD kot SDS. Čudno, a tako je.
Oberkrainer9
26. 06. 2012 18.17
To ne bo čez 7 let, ampak je že zdaj, žal.
Pancho57
17. 06. 2010 12.09
Ustavno sodišče RS je od MNZ zahtevalo podatke o številu oseb izbrisanih iz registra stalnih prebivališč. Torej tukaj ni oseb z začanism bivanjem in o takšnih sploh ni govora. Ves čas gre za osebe ki so izbrisane iz registra stalnega prebivališča
mac4_m
17. 06. 2010 00.35
minotaver ja potem so očitno tu imeli začasna bivališča. Namreč, če bi imel stalna bivališča, bi kot stalni prebivalci v roku pol leta našli čas, da odgovorijo na pošto države in si uredijo status.. In ker očitno na pošto niso odgovarjali in očitno niso živeli na naslovih kamor je pošta hodila so bili seveda iz teh naslovov izbrisani. Težko imet vpisanega nekoga za stalnega prebivalca, če ne živi tam. Po zakonih sedanjih in prejšnjih je namreč dolžnost prebivalca, da prijavlja stalni naslov ali spremembe le tega.
tirnanog1
16. 06. 2010 11.08
In spet so nam naši oblastniki vrgli kost za glodanje, da se bomo kregali med seboj, medtem ko bodo oni dvigovali cene bencina, štroma, etc., sprejemali zakone po katerih bomo delali do smrti, dvigovali prispevke za vrtce, odvzemali malice dijakom, itd, itd... Slovenci smo res ene ovce in zaslužimo kar se nam dogaja, ker smo nesposobni stopit skupaj in rečt NE...
M-teorija
16. 06. 2010 09.34
No point sem pa pozabil. Torej iz tega lahko le sklepamo, da takoimenovani izbrisani, ki se jim očita, da naj bi sodelovali pri agresiji na SLO sploh niso imeli tega namena. Če so imeli kak tak namen in kalkulacijo so jo imeli na hrvaškem. Tako da se kar strinjam, da je večja verjetnost omenjanega dedovanja, drugih razlogov, ne pa večni očitek, da so imeli namen sodelovati pri agresiji.
M-teorija
16. 06. 2010 09.27
minotaver16.06.2010, 07:31 Mogoče bi omenil poleg dobro napisanega le to. Da bi verjetno v poskusu preprečitve odcepitve SLO bila JLA pripravljena na še večji angažma in žrtve, če ne bi obstajal plan B, ki je bil morda celo plan A (vsaj po vpitju Miloševiča in Šešlja:"idite što pre", lahko tako sklepamo), namreč da se vse razpoložljivo vojsko stacionira na Hrvaško z namenom in zastavljenim ciljem osvojiti (okupirati) začrtane velikosrbske meje. S tem ne podcenjujem odločnosti slovenske vojske, ker če ne bi bila, bi morda ostali kar pri prvem planu, verjetno pa gre za ločiti želje nekaterih, ki so poveljevali Yugo vojski od tistih, ki jim je bil bolj všeč plan B in je bil najbrž tudi želja, da je plan B v resnici plan A. Tega plana so se hrvatje tudi zavedali, zato tudi niso pokazali posebne želje (razen nekaterih posameznikov), da iz hrvaških kasarn krenejo nekateri tanki in sile. Ker so vedeli, dlje, ko bo vojna v SLO, več imajo možnosti.
MERDE-AVE-MERDE
16. 06. 2010 09.16
Zadnji čas da se izbrisanim krivice popravijo
nash.fido.
16. 06. 2010 08.26
-1
minotaver 16.06.2010, 07:31 1 Navedek Pancho57 LEPO, JASNO NAPISANO! Vendar za ultra desničarske nacionaliste ki premorejo samo tri delujoče možganske celice še zmeraj nerazumljivo!
6zabica
16. 06. 2010 07.55
Minotaver...svetovno si napisal.
303
16. 06. 2010 07.45
minotaver odlično napisano
minotaver
16. 06. 2010 07.31
+1
Navedek Pancho57 Par besed s katerimi pa ne nameravam nikogal poveličevat in nikogar pomanjševat. Ustava SFRJ iz leta 1974 je v enem od členov imela napisano, da se lahko zunanje meje države spremenijo samo s soglasjem vseh republik. To je osnova osamosvajanja SLovenije, ki je razglasila samostojnost ( enostranski akt ), ni pa dobila soglasij vseh republik. Da bi se zavarovala celovitost SFRJ je JLA dobila ukaz, da zasede SLO zunanje meje oz mejne prehode ( zeleno mejo je tako ali tako pokrivala JLA ). Posledice so jasne, desetdnevno obstreljevanje. Ko je JLA uvidela, da se Slovenija ni prestrašila, da so bile nepotrebne žrtve in vsled pritiska mednarodne skupnosti so bile sovražnosti ustavljene. Stekli so pogovori, med katerimi med Slovenijo in preostankom Juge ( v bistvu Beograda ) ni bil sklenjen noben sporazum, kar v bistvu pomeni tih pristanek, da se Slovenija osamosvoji. IN tako je nstala neodvisna SLovenija. Pa še nekaj za tiste ni nikakor ne morejo razumet pointa izbrisani. Ne gre za državljanstvo in niso izgubili nikakršnega državljanstva. Vsem je še ostalo jugoslovansko državljanstvo, takšno kot smo ga imeli mi pred osamosvojitvijo. Saj smo menda imeli YU potni list, ali ne. Zdaj pa vzamimo enega ljubljančeka, ki si je našel delo v Lendavi ( reciimo, da je tam še rafinerija ). Torej dela in živi v Murski SOboti. PO naši zakonodaji moraš stalno prebivališče prijavit tam kjer dejansko živiš in delaš, oz. v okolju kjer uresničuješ svoje raznorazne dejavnosti in izkazuješ svoje interese. Potem pa Prekmurcem pade v glavo, da se bodo osamosvojili, ker so nezadovoljni Z ljubljano, ki jim pobere vse davke, pa še prave avtoceste jim ne zgradi. IN se osamosvojijo, ljubljanček, pa bi še rad naprej tam živel in delal ( vsaj do svoje penzije ). Vendar glej ga matička; ponudijo mu, da lahko pridobi prekmursko državljanstvo. Hop dilema, Kaj bo mama rekla, pa mogoče še kdo drug, kako bo z dedovanjem zemljišča v ljubljanski kotlini itd itd. IN vse te dileme ga spravijo v dvom in ne vzame prekmurskega državljanstvi. Čez dva meseca pa kot strela iz jasnega, jezni prekmurski so ga izbrisali iz registra prebivalstva.Čez noč posatne v novi državi popolna nula. A rad bis ostal v prekmurju, je imel dobro službo, mogoče celo ženo, pa otroke. Na koncu pa, saj on je ponosen ljubljanček, zakaj bi postal prekmurec. Lepo napisano, zelo preprosto, da bojo mogoče tudi malo manj razumni ljudje razumeli, kajti znajo samo pljuvati in biti sovražni. Pri izbrisu se gre za IZBRIS IZ REGISTRA STALNEGA PREBIVALIŠČA! Državljanstvo ne igra nobene vloge. Glede odcepitve Slovenije: ja, bil je enostranski akt in po SFRJ ustavi, je imela JLA pravico zasesti meje, parlament, vojašnice... Ampak je bilo kakor je, nekaj žrtev je bilo in še teh preveč. Je pa Slovenija dokazala, da je egoizem tukaj na prvem mestu: gremo v Kraljevino Jugoslavijo, da bomo bolj varni, gremo v SFRJ, da bomo spet bolj varni, gremo ven iz SFRJ, oni pa naj delajo kar hočejo in gremo v EU, da bomo bolj varni. Sprijaznimo se, to je zgodovina.
SEBASTI
16. 06. 2010 06.13
Zakaj neki se kresnici gre za to, da se začne "problem izbrisanih" "reševati"? Glede na zgoraj napisano: "Izbrisani pa že napovedujejo novo etapo boja za popravo krivic." si maneta roke, ker bosta vlekla mastne provizije od odškodnin. Kdaj boste spregledali vsi tisti zagovorniki te izprijenke? Verjetno nikoli, ker ste sami pokvarjeni.
Keglc
16. 06. 2010 00.36
tomazvukanaovic 15.06.2010, 23:47 0 Jaz vam povem da planiram se selit v Bosno , mogoc bo kdo bolj vesel lejga ne stresi bedarije te scene niso naperjene prot vsem ampak proti tistim k so mel moznost pa jo niso izkoristil sej ni vazn kva si po narodnosti vazn je kaksen si
moongirl3
16. 06. 2010 00.21
če sem prav razumela....izbrisani sploh niso bili izbrisani...še vedno so imeli jugoslovansko državljanstvo....slovensko jim pa ni bilo dodeljeno, ker niso zaprosili za njega
loden
16. 06. 2010 00.17
Ma s kako resnostjo. Poveš svoje mnenje, pa mal podebatiraš o aktualnih dogodkih, to je vse.
SLOVENIASTAN
16. 06. 2010 00.06
iiiiiiiiiiiii jaz sm tu kr ne morm spat pa mi je zanimivo vas tu par enainistih gledat s kako resnostjo se ubadate s to zadevo
Pancho57
16. 06. 2010 00.04
Ja dober show. Malo pa le moramo pazit je na vsezadnje U.S.A kapital not. Kaj več kje vse njihov State Department dobiva podatke, da potem v letnih pročilih piše, da so Slovenci agresivni in nestrpni do drugih
WikiX
15. 06. 2010 23.59
loden 15.06.2010, 23:46 Yo Loden, kdo se sekira? ;) Na internetu smo zato, ker imamo to možnost, znanje, tehnologijo, elektriko ter dostop do teh elektronskih nebes. Oziroma večina jih ni zato, ker jim manjka eden od pogojev. Meni manjkajo prazartav kar vsi, vendar zame to ni neka ovira... ;))) Obstaja namreč še višja kategorija, nas prav posebej in skrbno izbrisanih!!! Odškodnine? Takoj, ko bo to jasno in to ne le v materiji, temveč v človeških dušah, proti temu je še sam hudič navaden amater!!! Dekleta in fantje, tako vam povem, portal 24ur je ta trenutek najboljši show v mestu ali kako naj se izrazim!
loden
15. 06. 2010 23.56
-1
zanimivo je, kako vsi veselo pljuvate po rdečkarjih in vladi, ko je pa čas za odločitve pa pokleknete.
Tomaks
15. 06. 2010 23.52
Nov volilni potencial. Če bi bili v barbarinem rovu mogoči volilci, bi bili tudi oni zanimivi za "SSLovensko" vlado. Sram me je da imamo take politike in da živim v taki državi. Gledajo pa ne vidijo..