Slovenija

Bežigrad in Stožice - poslovni središči?

Ljubljana, 02. 10. 2007 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jure Zorčič
Komentarji
41

Ljubljana naj bi do konca leta 2009 dobila kar dva stadiona, za katera naj bi investitorji porabili več kot 150 milijonov evrov.

Ljubljanski župan Zoran Janković in podjetnik Joc Pečečnik
Ljubljanski župan Zoran Janković in podjetnik Joc Pečečnik FOTO: Dare Čekeliš

Potem ko je slovenska prestolnica tudi v novejši (športni) zgodovini glede investicij v športno infrastrukturo popolnoma zaspala, se nam v prihodnjih letih očitno obeta pravi razcvet idej in investicij v stadione in pripadajoče objekte. Ljubljanski župan Zoran Janković, ki prestolnico zaenkrat zelo uspešno upravlja kot nekakšno multinacionalko, je seveda frontmen in največji podpornik prenove žalostno zapuščenega stadiona za Bežigradom, še bolj blizu pa je uresničitvi predvolilne obljube, da bo Ljubljana končno dobila tudi stadion v Stožicah.

Občina pri 25 milijonov evrov težkem projektu ne bo utrpela neposrednih finančnih posledic, saj vanj vlaga samo zemljišče, ki je zdaj mrtvo. Zoran Janković

Bogati igralniški tajkun iz Trzina Joc Pečečnik, ki naj bi imel danes ali jutri sestanek z mestnimi veljaki za spomeniško varstvo, je morda s svojo svetovljansko idejno zasnovo, zamišljeno prenovo in vsebino bežigrajskega stadiona nekoliko prehitel dogajanje v Stožicah, ki pa je v ponedeljek zvečer na maratonski seji ljubljanskega mestnega sveta vendarle dobilo zeleno luč za javni razpis za (zasebnega) investitorja. Župan Janković in mesto Ljubljana bosta tako kmalu izdala javni razpis za najboljšega ponudnika oziroma poslovnega partnerja pri gradnji stadiona v Stožicah, ki naj bi bil, podobno kot tisti za Bežigradom, končan do konca leta 2009. In kaj bo torej ta sicer športno razstrojena in zelo razvajena Ljubljana naenkrat počela z dvema (pre)dragima stadionoma?

Ivan Zidar
Ivan Zidar FOTO: POP TV

Športno zelo naravnani in poslovno tudi mednarodno prepoznavni Joc Pečečnik naj bi v prenovo in zagon bežigrajsklega stadiona investiral približno 60 milijonov svojega denarja iz podjetij Interblock in Elektronček, ustanovil pa je tudi posebno podjetje, ki bo upravljalo investicijo, posle in dogajanje na tem objektu. Mesto Ljubljana in Olimpijski komite Slovenija sta pri tem projektu Pečečnikova partnerja zgolj z vrednostjo zemljišča znotraj stadiona in sicer v višini 10 milijonov evrov, partnerji pa naj bi pripravo dokumentacije končali do januarja 2008, gradbeno dovoljenje pa pridobili do marca prihodnje leto. Poslovno zelo pragmatični Pečečnik je za dva in pol milijona evrov nedavno na stadionu za Bežigradom, ki naj bi imel 16 tisoč sedišč in presežene evropske športne standarde, odkupil tudi sporno zemljišče od podjetja SCT iz Ljubljane, ki ga vzvišeno pooseblja Ivan Zidar.

Jurij Schollmayer
Jurij Schollmayer FOTO: POP TV

Dobrodušni Pečečnik bo na Vilharjevi cesti že kmalu po novem letu odprl tudi poseben, tehnološko seveda sijajno opremljen informacijsko-logistični center pod upravno zgradbo podjetja Mobitel, podoben kakšnemu Nasa centru v ZDA, v katerem bodo njegovi partnerji in zaposleni vodili in vsestransko spremljali gradnjo in prenovo bežigrajskega stadiona. Stadion, točneje multifunkcijski kompleks v Stožicah, ki naj bi kot v nekakšni senci nastajal vzporedno z bežigrajskim, pa naj bi za mnoge poznavalce veljal za še bolj obsežen in za mesto Ljubljana pomemben projekt, ki predvsem predstavlja največji volilni „spomenik“ ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Na uradni razpis za investicijo za stadion v Stožicah, ki naj bi bil povezan tudi z gromozanskim nakupovalnim središčem, pa naj bi se, mimogrede, v množici domačih in tujih interesentov uradno prijavil tudi ljubljanski podjetnik Jurij Schollmayer, za katerim praviloma „tiho“ stojijo bogati in za takšne projekte usposobljeni tuji investitorji. Nogometni stadioni očitno postajajo novodobni slovenski športni spomeniki.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jekleni shejk
03. 10. 2007 11.19
ja ahmmm...do konca leta 2009... zelo teško da bosta stadiona končana do tega roka. res teško verjetno, drugače pa naj kar zgradijo dva stadiona, ker jih tako al tako rabmo, če hočemo gostit velke nog.klube iz cele evrope. bo treba zgradit tud kako dirkališče... pa tud bi blo dobr da obnovijo tivoli, ker je res potrbno, al pa da bi ga povečal- razširil. Saj pravm, če bo kej iz stadionov, bomo vidl.
Tonček Balonček
02. 10. 2007 20.00
Nekaj mi ni jasno! Če bo za Bežigtradom iglal edini ljubljanski ligaš Interblok, zakaj MOL vztraja še pri Stžicah? Če tam ne bo nogometa in atletike, kaj se bo tam dogajalo? Štafeta? Rugby, kriket A tam bo tekem 1. nogometne lige, samo tretje, četrte? Na Hermesu torej ne bo več nogometa?
zurbrigen
02. 10. 2007 19.19
No dobr k si tolk zapel za te plače, pa nas razsvetli kolk dobi ker igralec na mesec ? In ja še vedno sem proti stadionu oz. dvema, naj Joc obnovi starega, namesto novega pa naj Janko rajš Tivoli zrihta al pa naredi novo halo z drsališčem in ostalim kar paše poleg. LP
badabum
02. 10. 2007 18.32
manjakranjc : ti si pa zaslužiš svojo plačo a ne? Če naj bi se ti tako spoznala na nogomet ,potem pa povej ali so igralci v 3,nemški,španski ali katerikoli ligi več plačani kot naši nogometaši v 1 ligi?!?! Ne se mešati v nogomet nasploh pa v šport in govoriti ,da zaslužijo več kot je povp. plača ,ker je ta primerjava enostavno retardirana!!!
badabum
02. 10. 2007 18.27
manjkranjc : in kaj če dobijo več kot je povprečna plača(pri nas je povprečna plača mizerna)?!?!Kako pa ti veš,ali si jo zaslužijo ali pa ne? A zaslužili si jo bo če bi bili evropski prvaki ali kaj?!?!Plače v 1 slo. ligi so enakovredne plačam v 3 nemški nogometni ligi ali celo še slabše!! Povsod po svetu dobijo nogometaši več kot je povprečna plača!!! In ja zelo dobro vem kakšne plače imajo v slo. ligi.Da pa nogometaši financirajo izgradnjo štadiona z njihovim denarjom je pa enostavno zrela za v norišnico... "Mene moti vrstni red financiranja projektov, imamo bolj nujne kot so jih nekateri že omenili!" - kot ti je gen.T omenil - za gradnjo pediatrične klinike ni odgovorna MOL!!!
majanovak@yahoo.com
02. 10. 2007 17.02
Prvoborec, tema je Bežigrad in Stožice - poslovni središči, in ne: kako jaz prvoborec sovražim ženske, lol (le kaj so ti naredile?).
Prvo Bore
02. 10. 2007 15.58
manjakranjc daj skri se ženska, da ne boš delala ženski populaciji sramoti. Pod žensko taktirko je Ljubljana stagnirala, da kar glava boli ! Vse drugo jim je šlo v nos, kot pa kaj drugega. Ženske- ene - še za kuhat niste, kaj šele , da bi kaj pametnega naredile, ker greste preko trupel, da pridete do cilja. Če pa še to ne gre, pa še uno usrano mednožje pokažete. Manja skuliraj se , pa pojdi dol. Ti si tolk brihtna, da bi s kladivom razbila šipo.
Tonček Balonček
02. 10. 2007 15.53
A kakšen prometni kaos? Včeraj sem se od pol šestih do petnajst čez šest vozil od Spodnje šiške do Šentvida, Celovča, Saveljska in Nemška so bile zabasane z avti, tista Ljubljanske brigade opa zaprta jasno (Mercator). Tako je to! V mestu pa itak ne vem, zakaj mora biti toliko avtov, v glavnem tam parkirajo usluženci, ki bi vsi lahko prišli z javnim prometom, obiskovalci ap tudi en rabijo avtomobilov, saj ni nopbenih takih trgovi, da bi kaj naložili, več ali manj je polovica lokalov zaprtih ali pa prodajajo kakšne kravate in torbice, kufre in podobno šaro!
manjakranjc@hotmail.com
02. 10. 2007 14.55
ghandi; ti boš vedel o fuzbalskih honorarjih. Dobijo več kot je povprečna plača, zaslužijo si jo pa ne. In da neboš tak razumnik, jaz tudi takrat ne navijam ko gre "naši" fuzbalski reprezentanci dobro; da sva si na jasnem. Mene moti vrstni red financiranja projektov, imamo bolj nujne kot so jih nekateri že omenili!
Eastman
02. 10. 2007 14.52
passion kakšen prometni kaos - kdaj si pa nazadnje bil v Ljubljani?
doki007@email.si
02. 10. 2007 14.17
passion,.....zakaj janša ne naredi nič v smeri teh podražitev ,....sam gobcajo in so gobcal da ne bo nobenih podražitev ko bomo prevzel EVRO .....!!!!
slivov knedl
02. 10. 2007 14.00
ghandi:To je bila "kost",moja malenkost to dobro ve.Pričakovati je bilo večji odziv glede na to silno zagovarjanje gradnje in "doktorskega" poznavanja nogometa večine tu gor.
tomi.passion@gmail.com
02. 10. 2007 13.55
Janković naj že kaj naredi, ne pa da govori, kaj bo in nam ponuja neke megalomanske projekte na papirju, ki služijo zgolj za promocijo. Leto dni je že župan in do danes mu je uspelo zafugirati zgolj 25 tlakovcev za gospo podžupanju in narediti kaos z nepremišljeno zaporo mesta. Nič od nič. Ampak važno, da se naivnim volivcem ponuja projekte na papirju, češ poglejte, kaj vse bo. Vse bo, samo nas ne bo več.
slivov knedl
02. 10. 2007 13.48
Kruha in iger.To so prakticiral že Rimljani - amfiteater - in so dolgo vladal.Samo,tu,pod Alpami bo kmalu zmankal kruha in same igre ne bodo dovolj.Kaj bodo pol pogruntal?
badabum
02. 10. 2007 13.44
Lastovka - nogometnega stadiona v wimbledonu ni.Je pa nogometni stadion Wembley v Londonu, če si tega mislila. Wembley je v lasti The Football Association of England(nogometna zveza) Gen.T-glede obrambe se strinjam.Napad je izvrsten,samo je pa problem, da kolikor golov lahko doseže napad, jih lahko obramba dobi še več;)
Eastman
02. 10. 2007 13.37
Ko smo ravno pri novi dvorani Pivovarne Laško. Me zanima koliko navijačev bi šlo navijat na rokometne tekme, če ne bi bilo strehe in sedežev... Samo nekaj pametujete kolk je neslovencev v nogometu kaj pa atletika in M. Ottey, M. Šestak, ali pa v tekih Giriček, tu je še košarka in Nesterovič, McDonald, Dragič, Bečirovič, ... da ne naštevam naprej. Ko smo se pa uvrstili na EP in SP pa ni noben pametoval čez Zahoviča, Kariča, Simeunoviča, Katanca.
DarthRevan
02. 10. 2007 13.35
Hja, letos morda res, lani so bili pa nosilci igre vsaj na Jesenicah Slovenci, to sem hotel povedat :). Škoda da še Hočevar ni bil v golu... No, tak da vsaj napad je štimal, obramba na Ledarski 4 je pa že pregovorno tako luknjasta da je ornk prepih pred golom :(
slivov knedl
02. 10. 2007 13.35
V čigavi lasti je nov nogometni stadion v Wimbledonu?
badabum
02. 10. 2007 13.27
Gen.T- nisem napisal , da so sami tujci!!! Napisal sem ,da so nosilci igre tujci, to se je nanašalo na razmišljanje dokia in ostalih, ki trdijo, da so "čapci - tujci" samo v nogometu. Igralci,ki si jih omenil so izvrstni,predvsem pa golman Kristan. V vsakem kolektivnem športu po celem belem svetu igrajo tujci, pa ne zato ker bi primanjkovalo domačih igralcev,enostavno zato ker je konkurenca zelo huda...
VZ
02. 10. 2007 13.24
doki007 je napisal: "košarka rokomet odbojka hokej" .. in nato: "TEGA PRI TEKANJU ZA ŽOGO NE BOMO NIKOL DOSEGLI !" Tekanje, poganjanje, brcanje, skakanje ali podobno.. vse je okoli žoge. Kaj pa kdo osebno preferira, je drugo. Jaz osebno bi tudi raje več kolesarskih stez kot stadion.