Slovenija

Bešič Loredan tudi sam izkoriščal luknje v sistemu, na katere opozarja

Ljubljana, 03. 04. 2014 19.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Danijel Bešič Loredan, ki naj bi bil kandidat za novega zdravstvenega ministra in že dalj časa opozarja na luknje v zdravstvenem sistemu, ki dovoljujejo korupcijo, je priznal, da je podobno počel tudi sam, saj je bil del sistema, ki je "bolan in sprevržen".

Danijel Bešič Loredan
Danijel Bešič Loredan FOTO: POP TV
Najresnejši kandidat za novega zdravstvenega ministra Danijel Bešič Loredan bi lahko bil kandidat z dvojnimi merili. Kot član iniciative zdravnikov je bil oster kritik korupcije in mešanja javnega ter zasebnega v zdravstvu. Hkrati pa je - vse do odhoda v Švico - tudi sam ob delu v javni bolnišnici izkoriščal luknje v sistemu in služil v zasebnih ambulantah.

Julija 2004 je namreč skupaj s kolegom iz Valdoltre, kjer je bil zaposlen, postal solastnik in ustanovitelj podjetja Arthorn šport. Sam je sicer človek, ki meni, da so popoldanski podjetniški podvigi zdravnikov ušli z vajeti, a se tudi zgoraj navedenemu ne izmika. "Jaz sem bil tam zaposlen 20 odstotkov preko polnega delovnega časa. In imel sem vsa dovoljenja za to," je dejal.

Ob redni službi v Valdoltri je v zasebni družbi delal osem ur tedensko. Natanko dve leti pozneje iz podjetja Arthron, ki deluje še danes, izstopil. "Ker sem ugotovil, kako te stvari gredo. Ti, kot javni uslužbenec, kot zdravnik se moraš v podjetju ukvarjati in razmišljati, kako boš državo prinesel okoli," je dejal.

Ob redni službi je tudi kasneje, z dovoljenjem šefa in ministra, večkrat mesečno prakticiral dodatna dela. Delal je v Thermani Laško, v samoplačniški ambulanti v zdravstvenem domu Idrija in zdravilišču Thalaso Strunjan opravljal po podjemnih pogodbah.

Danijel Bešič Loredan - 2
Danijel Bešič Loredan - 2 FOTO: POP TV

"Sem bil pač del tega sistema, sistem je bolan, je sprevržen, je nekaj, česar v tujini ni in zato sem iz njega tudi izstopil," je pojasnil. A to je storil šele takrat, ko je nastopil službo v Švici. V Strunjanu in Idriji je namreč delal vse do odhoda v Švico septembra lani.

Na vprašanje, če je kdaj svojega pacienta iz javne bolnišnice Valdoltra poslali samoplačniško v svojo ambulanto v zdravilišče in ga spet zdravili sam pa je odgovoril, da so to počeli vsi. "To smo vsi počeli. To počnejo še danes vsi," je dejal, in zatrdil, da je bil del tega sistema.

Zatrdil je tudi, da je med 150 do 200 operacijami, ki jih je opravil vsako leto zagotovo kakšno opravil tudi preko vrste. "Ker je bil sistem tak, da je to dopuščal in je še danes," nadaljuje.

To sicer ni nezakonito, če ima zdravnik za to dovoljenje delodajalca in ministrstva in če to počne v svojem prostem času. Je pa vsaj moralno sporno, če zaradi tega trpijo nekateri pacienti, saj nekdo pride na vrsto prej, mimo vrste, ali pa če si zdravnik v času javnega zdravljenja pridobiva stranke za zasebno ordinacijo.

Bešič Loredan je dejal, da lahko jasno in glasno pove, da nihče ne more biti v takšnem sistemu čist. "Lahko bi bil tiho, lahko bi delal še naprej. Tako pa sem se namenil sistem, katerega umazanost iz prve roke poznam do obisti, namenil spremeniti," poudarja. "Zdaj pa naj ljudje presodijo, ali sem čist ali nisem čist", je zaključil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
04. 04. 2014 11.48
+1
Sploh en razumem kdos e zgraža in zahteva spšremembe, pa saj s evsak Slovenec hvali, d aje zrihtal ne vem kaj, ker je sestrična na občini, soseda v bolnišnici, svakinja na DURSU, nekoč si imel pa zbnanca v Slovenijaavtu, d asi prej prišel do stoenke ali jugota, nekoga v Gramexu, d asi dobil cement in betonsko železo, brata pa za salonitke in opeko! Ljudem s ezdi popolnoam normalno, da gredo takoj pos lužbi delat v hosto, betonirat k žlahrti ali k sosedu, nikogar ne moti, d atrpi družinsko žuivljenej in d arabi počitek kot vsak šofer. Tos e očita le zdravnikom, sami pa dejstvo, d adelajo po 15 ur na dan in za vse vikende pojmujeo kot nekaj izjemno pozitivnega, kot priudnost! Zakaj takšna dvojna merila? AN TV je zadnjič nek novinar Gorenšku očital, da dela preveč, da trpi družina it. A če bi ap vsako popoldne in v soboto vlačil smreke in drva iz hoste, bi bil pa priden Slovencelj?
santamaura
04. 04. 2014 11.58
+2
No ja, če bi vsako popoldne v beli halji za 10 tisoč evrov na mesec iz hoste drva vlačil - ta bi pa bil priden in povrhu še pameten Slovencelj a ne?
Transformerji
04. 04. 2014 11.47
+6
Včerajšnji epilog je bil res dober, zlasti zato, ker se imeli na tapeta dr. Loredana in vodjo UKC. Kakšna je razlika? Loredan je priznal, kaj je delal, kaj so vsi delali in vsi delajo. Priznal je tudi, da je izstopi, ker je sistem gnil (je ugotovil, da je tudi sam dovolj zasmrajen). Vodja UKC pa se ne počuti prav nič krivega, za nič na svetu ne bi priznal, da je od odogovren za delo komisije, da bi moral vedeti, za kakšno ceno se dela servis v ostalih bolnišnicah. Če ga to ni zanimalo (pol milijona evrov!), potem tudi za direktorja ni sposoben. Je pa za ministra, če ga potrebujemo, še vedno najbolj primeren dr. Loredan - napak prav gotoovo ne bo ponadljal, jih bo pa zato vodja UKC. Ta ni nič drugačen kot vsi pokvarjenci - nikoli nič kriv, krivdo pa zvračati na druge!!
axion68
04. 04. 2014 11.19
+5
ne razumem spodnjih komentarjev....nikjer ne vidim, da je priznal, da je kradel,...", priznal je le, da je sistem verjetno slab in da je lahko, v okviru zakona, pocel to in to...in zato je cas, da se taki in drugacni zakoni ustrezno spremenijo, da ne bomo imeli "uradne kraje"
obiskovalecsmetisca
04. 04. 2014 11.25
+2
deathbite
04. 04. 2014 11.39
+4
Čas je da se zakoni spremenijo, ampak ne na račun ukinjanja javnega zdravstva, kar je hotela janševa vlada! Amerikanizacija ne pomeni nič dobrega....vse sranje nam je prinesla "demokracija" po domače!
axion68
04. 04. 2014 12.38
etos? Ja, bi lahko bil odgovor Vendar sem mnenja, da potem najbolje, da nobenega vec nikamor ne izvolimo. Ker takega supermena ne bomo nasli
obiskovalecsmetisca
04. 04. 2014 11.15
+2
...ja hudika...a vam ni jasno?...gospod se je šel javno/zasebno zdravstvo,da bi razkril ozadja.......in bešiča svizec zavije v folijo
deathbite
04. 04. 2014 11.09
+3
Fakin je tudi "kradel" ZZZS-ju, pa je danes tam direktor. Ne vidim razloga, zakaj ne bi D.B.L. ne bil minister za zdravje. Menda je običajna praksa v Slovenij, da se najprej uveljaviš z nezakonitim početjem, potem pa v politiko. Od prodaje orožja, do predsednika vlade....Vsi so enaki......mi pa neenakopravni!
Ajmomali
04. 04. 2014 11.55
+1
Zato pa ste na Dobu, ker niste bili enako-pravni.
kosomak
04. 04. 2014 10.54
+4
takes one to know one...tale bi jih pometu...tukile se neki zgražate kako ima maslo na glavi...tmle jih je 90 in več, ki imajo več masla k ljubljanske lekarne na lagerju...IRONIJA: letos jih boste spet šli volit...hahahaha
?akimalo
04. 04. 2014 10.34
v Slo očitno ni nikogar iz politike in visoke stroke, ki bi bil kredibilen, pri vsakem se najdejo napake. tak da sploh nima smisla, da se še gremo državo z ministri in poslanci.
moare
04. 04. 2014 10.21
+9
Le lopov lahko sprevidi lopova, zato se mi zdi njegovo imenovanje smiselno.
kosomak
04. 04. 2014 10.53
+2
mulc113
04. 04. 2014 10.02
+4
"To smo vsi počeli. To počnejo še danes vsi," - Le poglejte v oči naslednjemu zdravniku, ki vam bo preko tv-ja zagotavljal, da se to na njegovi kliniki ne dogaja!
mulc113
04. 04. 2014 10.04
+2
"katerega umazanost iz prve roke poznam do obisti" ... vredno komentarja
Mdt6
04. 04. 2014 09.52
-11
Priznal da je kradel..Policija ne ukrepa! Bananland..Ko se je ustrašil da ga bodo dobil bi pa kar minister postal! V zapor z njim!
Ajmomali
04. 04. 2014 11.56
+3
bang876
04. 04. 2014 09.50
+16
Naj se izkaže prvo kot minister, če bo uspešen ustanovi stranko in hitro bo lahko izvoljen za predsednika vlade, kar bi končno pomenilo nek svež veter v naši pokradeni državi.
odpisan2x
04. 04. 2014 09.50
+5
majstr ti kar v švic ostan pa v miru delaj,če se boš z temi modeli ukvarjal boš sam živce zgubu
25letluzerjev
04. 04. 2014 09.43
+22
Je saj prvi priznal in se točno predstavil o svojem preteklem delu. Je prvi, ki je vse povedal in želim si, da bi postal minister, ker bo povedal tudi od drugih. Edini, ki si res upa odpret usta. Če ne bo minister, potem je jasno, da se v zdravstvu ne bo zgodil preobrat na boljše- NEKATERE POLITIČNE IN GOSPODARSKE OPCIJE SE GA MOČNO ŽELIJO ZNEBIT.
aliciakij
04. 04. 2014 09.40
+5
Prvo naj se ukune dodatn "prostovoljno" zavarovanje. Denar naj se steka v 1 malho. Kje so vsi tisti zdravniki, ki vsako leto doštudirajo? Zakaj imamo čakalne vrste?
kokicas
04. 04. 2014 09.28
+24
Zdej pa še novinarji vsi po njem, in politiki, da ja nebo on postal minister, ker se ga vsi bojijo. Pa bodo rajši kakšnega svojga gor postavl, da bo sistem nemoteno, brez ogroženosti deloval naprej. Upam da pride na vrh in pove kakšno konkretno ime, čeprov je res, da jih veliko že vemo, pa se ne naredi nič
ole-ole
04. 04. 2014 09.07
+12
Uvedli so samoplačniški sistem, plačaš in si takoj na vrsti za pregled v privat ambulanti, sedaj so pa tisti, ki so delali v samoplačniških ordinacijah kriminalci, država, ki pa noče plačati zdravstva v celoti in povzroča čakalne vrste je pa OK, poleg tega ne pusti zaposliti dodatne zdravnike, da bi oddelali vse kar je potrebno, narobe svet. Zame je kriminalec bivši minister Bručen, ki je tak zakon s koncesijami porinil skozi parlament.
Mejduš
04. 04. 2014 09.03
+11
Super bi bilo da bi postal menister,se bi ga bali ko gada,pa tudi bise to takoj, vse pošlihtalo zato ker on je vse natekočem,če ga nebo politika spodnesla,zato ker jih kar nekaj takih ki se bojijo če bi se izkazalo kateri so tisti ki so zraven sodelovali.
Desnica boli
04. 04. 2014 08.55
+7
Taprav zgleda. V Titanu so dali vse ključavnice za sprobat najboljšim vlomilcem, da so bli zihr če je dobra.
Bruhalnica24
04. 04. 2014 08.54
-13
A so ga že zaprli ????
Conrad
04. 04. 2014 09.02
+4
Bruhalnica24
04. 04. 2014 08.50
-18
Ha ha, ta že v naprej prizna da je goljufal in kradel... Pač Jankovičev kader...
Conrad
04. 04. 2014 09.03
+13
naj še Janković prizna in ostali da vidim če imajo jajca