Slovenija

Bernik razočaran nad slovenskim pravom

, 22. 10. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na oprostilno sodbo prvaku SNS Zmagu Jelinčiču Plemenitemu se je odzval poslanec NSi Jožef Bernik z besedami, da gre za žalosten dan za slovenske pravne standarde. Prav njegove volivce naj bi Jelinčič namreč na predsedniških volitvah leta 1997 poimenoval za golazen. Bernik pričakuje, da se bo državno tožilstvo na razsodbo pritožilo.

Jelinčič je s svojim, včasih stupenim jezikom, v času predsedniških volitev leta 1997, ko naj bi volivce takratnega predsedniškega kandidata Bernika, označil za golazen, ki bi jo bilo treba počistiti že leta 1945
Jelinčič je s svojim, včasih stupenim jezikom, v času predsedniških volitev leta 1997, ko naj bi volivce takratnega predsedniškega kandidata Bernika, označil za golazen, ki bi jo bilo treba počistiti že leta 1945 FOTO: Dare Čekeliš

Po sprožitvi sodnega procesa je Bernik obiskal oba varuha človekovih pravic, Bizjaka in kasneje Hanžka, a kot pravi, nista storila ničesar. Trdi, da ga Jelinčičeva izjava in oprostilna sodba ni osebno prizadela, ga pa je prizadela kot državljana Slovenije.

"Vsaka država, ki vsiljuje drugim državljanom svoje gledanje v tako ortodoksni obliki, kot to dela naša država, ni nič drugega kot ideološki terorizem, ki ga del naše elite vsiljuje nam vsem," je povedal Bernik in dodal da je prišel do prepričanja, "da tukaj ne moreš ničesar doseči po sodni poti, če se lotiš nekoga, ki stoji na pravi strani."

Vrhovna državna tožilka Barbara Brezigar je danes sporočila, da ni vložila kazenske ovadbe zoper Zmaga Jelinčiča v zvezi z njegovo sporno izjavo na predvolilnem shodu v Medvodah pred predsedniškimi volitvami leta 1997. Brezigarjeva, ki je bila takrat vodja skupine tožilcev za posebne namene, je zapisala, da je zadevo obravnaval drug tožilec.

"Človek bi ob tem lahko rekel, da je to zelo žalosten dan za slovenske pravne standarde," je povedal razočarani Bernik, ki želi, da razsodba ne bi pomenila novih standardov za svobodo govora, saj že brez tega primanjkuje politične in družbene kulture. Poslanec NSi zato pričakuje, da se bo državno tožilstvo na razsodbo pritožilo.Tožilstvo je ta korak sicer že potrdilo, vendar pa je treba vedeti, da primer zastara že novembra letos.

Kot je znano, je ljubljansko okrajno sodišče predsednika SNS v torek zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo. Jelinčič naj bi volivce takratnega predsedniškega kandidata Jožefa Bernika označil za "golazen, ki bi jo bilo treba pobiti že leta 1945". Tožilec je že napovedal pritožbo na odločitev sodišča.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3