Slovenija

Berishe ne bodo izgnali

Ljubljana, 16. 11. 2005 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upravno sodišče je odpravilo akta o deportaciji notranjega ministrstva družine Berisha v Nemčijo.

Krivic je sporočil, da je bila sodba nujna
Krivic je sporočil, da je bila sodba nujna FOTO: Jani Dolinšek

Upravno sodišče je odločilo v primeru izbrisanega kosovskega Roma Alija Berishe in odpravilo oba izpodbijana akta notranjega ministrstva, ki sta odrejala Berishevo deportacijo v Nemčijo. Sodišče je ugodilo tudi zahtevi za izdajo začasne odredbe, tako da se izvršitev teh dveh aktov o deportaciji zadrži "do pravnomočne odločitve v tem upravnem sporu", je sporočil pravni zastopnik družine Berisha Matevž Krivic. Odločitev sodišča, ki je akta notranjega ministrstva razveljavilo, češ da sta nezakonita, še ni pravnomočna. Notranje ministrstvo ima možnost, da se v 15 dneh pritoži na vrhovno sodišče.

Pismo veleposlaniku

Mednarodni odbor proti deportaciji družine Berisha je sicer v torek poslal pismo nemškemu veleposlaniku v Sloveniji. Odbor v pismu nemškemu veleposlaništvu zahteva pojasnilo, zakaj nemška vlada pristaja na sodelovanje pri nezakoniti deportaciji družine Berisha. "Notranje ministrstvo in Sektor za azil v Ljubljani sta sporočila družini Berisha, da bo v petek, 18. 11. 2005 z letalom deportirana v München. Zavedamo se, da slovenske oblasti niso mogle rezervirati letalskega prevoza za družino Berisha brez soglasja nemških oblasti," so zapisali v pismu.

Akcija Amnesty International

Alija Berisha
Alija Berisha FOTO: Dare Čekeliš

Za Berisho in njegovo družino je mednarodno nujno akcijo minuli petek sprožila tudi Amnesty International (AI), ki je svoje člane pozvala, naj z apeli slovenskim oblastem preprečijo Berishevo deportacijo, najprej v Nemčijo, od koder je pričakovati, da bo deportiran na Kosovo, kjer bi lahko postal žrtev kršitev človekovih pravic.

Oblasti naj tudi pozovejo, da Berishi odobrijo stalno prebivališče v Sloveniji ter mu, kot tudi vsem drugim izbrisanim, v skladu z odločbami ustavnega sodišča retroaktivno povrnejo status stalnega prebivalca.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou