Slovenija

Berishajevi so se vrnili

Ljubljana, 10. 11. 2006 17.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potekel je rok, v katerem naj bi Slovenija vrnila v Nemčijo družino, ki ji je grozila odstranitev iz države.

'Izbrisanega' kosovskega Roma Alija Berishe in njegovo 7-člansko družino so nameravale slovenske oblasti znova odstraniti iz države, vendar jim to ni uspelo. To je bil že drugi poskus deportacije, potem ko se je Berisha novembra lani po posredovanju svojega pravnega zastopnika izognil izgonu.

Letalske karte so bile pripravljene, letalo naj bi iz Brnika v torek ob 6.40 uri poletelo proti Nemčiji, vendar Berishajevih ni bilo med potniki. Po besedah nekdanjega ustavnega sodnika in pravnega zastopnika izbrisanih Matevža Krivica se je Berishajevim le za las posrečilo izogniti se pasti, ki jo je družini pripravilo notranje ministrstvo. "Kljub sodbi vrhovnega sodišča, ki je že maja letos razveljavilo sklep o deportaciji, so skušali na nezakonit in protipraven način izgnati družino iz Slovenije," je za 24ur.com povedal Krivic.

Kosovski Rom Ali Berisha in njegova sedemčlanska družina želi ostati v Sloveniji, ker jim v Nemčiji grozi izgon na Kosovo.
Kosovski Rom Ali Berisha in njegova sedemčlanska družina želi ostati v Sloveniji, ker jim v Nemčiji grozi izgon na Kosovo. FOTO: Dare Čekeliš

Po evropski uredbi o pogojih medsebojnega izročanja prosilcev za azil, se morajo države medsebojno dogovoriti in doseči soglasje o deportaciji iz ene v drugo članico EU. Če tega soglasja ni, izgon prosilcev za azil ni mogoč.

Zamolčali odločitev Vrhovnega sodišča

Uradniki notranjega ministrstva naj bi pri ponovnem poskusu deportacije posegli po svojevrstni zvijači. Po Krivičevih besedah so uradniki ministrstva v pripravah na izgon družine Berisha nemškim oblastem zamolčali, da je slovensko Vrhovno sodišče prepovedalo izročitev. V dopisu, ki so ga z notranjega ministrstva poslali pristojnim nemškim organom za izvajanje azilne politike, naj bi navedli le, da je Vrhovno sodišče sprejelo odločitev, nič pa o tem, da je sklep o deportaciji razveljavilo. Tako so nemške oblasti soglašale z izgonom v Nemčijo v roku šestih mesecev, ki pa se je z današnjim dnem iztekel.

Evropski center za pravice Romov v Budimpešti je na slovenskega notranjega ministra in visoke uradnike ministrstva v četrtek naslovil poziv, naj preprečijo izgon Berishajevih iz Slovenije. Sicer pa so se danes popoldan Berishajevi vrnili iz "ilegale" v Ljubljano, ker je potekel rok za njihov izgon v Nemčijo.

Ali Berisha je v Slovenijo prišel v času nekdanje Jugoslavije in je imel v letih 1987 do 1992 stalno prebivališče v Mariboru. Po osamosvojitvi Slovenije za slovensko državljanstvo ni zaprosil, zato ga je notranje ministrstvo 1992 izbrisalo iz registra stalnih prebivalcev. Po izbrisu je bil Berisha deportiran iz Slovenije v Albanijo, albanske oblasti pa so ga vrnile nazaj v Slovenijo. Leto kasneje je odšel v Nemčijo, kjer je spoznal svojo sedanjo ženo, s katero ima pet otrok. Njegovo prošnjo za azil so nemške oblasti leta 2005 zavrnile in ga obvestile, da bo prisilno vrnjen na Kosovo. Pred deportacijo je družina pobegnila v Slovenijo, kjer je zaprosila za azil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robinud@volja.net
12. 11. 2006 18.37
Ja, zakoni. Hecno, da v drugem stavku že pozabiš na zakone. Tip namreč ni nobenga zakona kršil, torej ni pravne osnove za bilokakršno kazen oziroma izgon. Še več na njega se je spravila mafija, nezakonito. Sicer pa kaj bi nam balkancem zakoni , kaj ? Mi znamo šta je najbolje za sve (naj vsem krava crkne). Potem pa se čudimo kje smo...
victoriosus
12. 11. 2006 03.42
Takšni so zakoni. In zakaj ni zaprosil za slovensko državljanstvo? A se mu je zdelo pod častjo? A je mislil, da bo Slovenija izgubila vojno? Fuj! Take sodrge pri nas ne rabimo, čim prej deportirat! Kamorkoli! Stran!
Rijad Proši?
11. 11. 2006 12.10
aurelius- ne vem, kaj še čakaŠ??? A mogoče čakaš, da ti jajca zrastejo??? Ali pa si le strahopetec, ki se skriva za forumi, da ga nobeden ne vidi.???
theykilledKenny
11. 11. 2006 12.03
Pihnt to zalego
robinud@volja.net
10. 11. 2006 18.52
ping .. pong ... ping ... "Odličen udarec levice... ampak dober ritrn desnice, ki zdaj vodi za dve piki... Serva levice, desnica vrača. Levice napada .. In napaka desnice ! Izenačenje. Zdaj se nekdo sredini oglaša ampak človek, pardon žogica je spet v igri ... ping ... pong ... ping ..."
Adolph
10. 11. 2006 18.36
Na,ja ni cigan s slovenskim poreklom,se lahko verjetno samo zacasno zadrzuje vSloveniji
Rijad Proši?
10. 11. 2006 18.17
naj še kdo reče , da naša oblast ni rasistična in ksenofobična.