Slovenija

Beneška komisija: Ribičič in Wedam Lukićeva ostajata

Benetke, 19. 03. 2012 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ciril Ribičič in Dragica Wedam Lukić ostajata člana Beneške komisije, ki je potrdila njun mandat, čeprav je Janševa vlada razveljavila sklep o njunem imenovanju. Wedam Lukićeva in Ribičič proti odločitvi prejšnje vlade ne bosta nasprotovala pred sodnimi organi.

Ciril Ribičič je član, Dragica Wedam Lukić pa nadomestna članica Beneške komisije.
Ciril Ribičič je član, Dragica Wedam Lukić pa nadomestna članica Beneške komisije. FOTO: Dare Čekeliš
Evropska komisija za demokracijo skozi pravo, bolj znana kot Beneška komisija, je svetovalni organ Sveta Evrope o ustavnih vprašanjih. Ustanovljena je bila maja 1990 in je igrala vodilno vlogo pri sprejemanju ustav, ki temeljijo na standardih evropske ustavne dediščine, sestavljajo pa jo neodvisni strokovnjaki.

Beneška komisija je konec minulega tedna potrdila mandata Cirilu Ribičiču kot članu in Dragici Wedam Lukić kot nadomestni članici komisije. Odločitev so sprejeli s konsenzom, glasovanja ni bilo.

Ribičič in Wedam Lukićeva pričakujeta, da bo Janševa vlada spoštovala odločitev Beneške komisije in "da bova lahko ustvarjalno prispevala k obravnavi zapletenih ustavnopravnih vprašanj tranzicijskih in drugih držav, o čemer bova sproti obveščala državne organe in javnost". Po njunih besedah članstvo doživljata kot posebno čast in veliko obveznost.

Vlada: Slovenija nima zastopnikov v Beneški komisiji

Iz vlade so sporočili, da so sklep o ugotovitvi pravne neveljavnosti imenovanja Ribičiča in Wedam Lukičeve oprli na stališče, da njuno imenovanje vsekakor ni sodilo med nujne, neodložljive odločitve, da bi država funkcionirala kljub izglasovani nezaupnici oziroma prenehanju polnega mandata po volitvah.

"Služba vlade za zakonodajo v svojem stališču pravi, da se v obdobju pred konstituiranjem nove vlade lahko opravlja samo tekoče posle. Zapiše, da se pri natančnejši opredelitvi ni mogoče izogniti potrebi po posamični oceni, ali neka konkretna zadeva še sodi v okvir opravljanja tekočih zadev in se je treba torej dokončno odločiti v vseh takih konkretnih posamičnih primerih posebej," so poudarili.

Po njihovih pojasnilih niso tehtali take nujnosti. Spomnili so, da se je o vprašanju tekočih poslov pred volitvami za Večer izrekel tudi Ribičič. "Če je kakšna zadeva nujna, zakaj ne bi bila sprejeta. Po pameti, s ščepcem soli, tako naj vlada, ki v parlamentu ni dobila zaupnice, loči tako imenovane tekoče posle, ki so ji zdaj edini ostali, od drugih aktivnosti, svetuje nekdanji ustavni sodnik, ustavni pravnik dr. Ciril Ribičič. Ne ustava ne zakon pri nas ne določata izrecno, kaj so tekoči posli. A je jasno, da gre za nujne, neodložljive odločitve, da bi država funkcionirala kljub padcu oblasti. Če je kakšna zadeva nujna in če je v vladi veliko soglasje (logično se mu zdi ustavno, dvotretjinsko), da se jo sprejme, zakaj ne bi bila sprejeta, pravi Ribičič," je pisal časnik.

Ob svoji odločitvi, da potrdi mandata sodnikov, ki jih je v obdobju tekočih poslov predlagala in notificirala vlada v odhajanju, je Beneška komisija zapisala, da se ne spušča v nacionalne postopke imenovanj držav članic, kar tudi ni njena pristojnost, so poudarili v Janševi vladi. "Prav tako ni mogoče nikomur potrditi mandata, ki ga nima. Beneška komisija je zgolj posvetovalno telo Sveta Evrope in njena mnenja članic v ničemer pravno ne zavezujejo. Slovenija v tem trenutku nima v skladu s svojo nacionalno zakonodajo pravno formalno imenovanih članov v Beneški komisiji niti ni dolžna kriti stroškov njunega delovanja," so dodali.

Če bosta Ribičič ali Wedam Lukićeva sprožila ustrezen pravni postopek pred slovenskimi sodnimi organi, bo vlada odločitve takšne presoje seveda spoštovala, so poudarili. "Postopek bi bil celo koristen za dokončno odpravo dileme, ali tekoče kadrovanje sodi ali ne sodi med nujne posle vlade brez polnih pooblastil. Seveda pa bo morebitna takšna odločitev potem veljala tudi za ravnanje vseh prihodnjih vlad za obdobje, ko ne bodo imele polnih pooblastil," so še dodali.

Razveljavili sklep o njunem imenovanju

Beneška komisija je vprašanje njunega članstva obravnavala, potem ko jo je nova slovenska vlada Janeza Janše razveljavila sklep o njunem imenovanju, češ da je "pravno neveljavno zaradi nepristojnosti prejšnje vlade v konkretnem primeru". Ribičič je takrat v odzivu dejal, da po pravilih Beneške komisije o razrešitvi njenih članov brez njihovega soglasja odloča komisija, zato bosta počakala na njeno odločitev. Premier Janez Janša mu je odgovoril, da nista bila razrešena. "Vlada je samo ugotovila, da je bil sklep, s katerim je prejšnja vlada, ki ni imela polnih pooblastil, izvedla to imenovanje, pač nelegitimen," je dejal.

Ljudmila Novak: Je bila odločitev Pahorjeve vlade legitimna?

Predsednica NSi Ljudmila Novak je v odzivu na njuno imenovanje zapisala, da v stranki spoštujejo odločitev komisije in "jo sprejemamo na znanje. Ne glede na njeno odločitev pa menimo, da je prejšnja vlada prekoračila svoje pristojnosti in je omenjeno imenovanje močno vprašljivo." Zato se strinjajo z vladnim sklepom, sprejetim konec februarja, s katerim je razveljavila odločitev prejšnje vlade.

"Po našem mnenju namreč vlada v odhodu o tako pomembnem imenovanju ne bi smela odločati. Ob tem se pa vnovič odpira vprašanje, kakšna pooblastila ima vlada v odhodu in ali je Pahorjeva vlada od 22. septembra 2011 do imenovanja nove vlade odločitve o različnih imenovanjih sprejemala na legitimen način," je dodala.

Ribičič in Wedam Lukićeva sodnega postopka ne bosta sprožila

Odzvala pa sta se tudi Ribičič in Wedam Lukićeva, ki sta v odzivu na to stališče dejala, da zagotovo ne bosta sprožila postopka pred sodnimi organi, ampak bi morala biti vlada tista, ki bi morala sprožiti sodni postopek za ugotovitev ničnosti sklepa o njunem imenovanju. "Ne nazadnje midva od vlade tudi nisva dobila nobenega obvestila. V rokah nimava ničesar, kar bi lahko sploh 'tožila'," je dejala Wedam Lukićeva.

"Beneška komisija se seveda ne spušča v notranje postopke, ampak njihovo stališče pa je, da dokler ta sklep ni sodno razveljavljen, za njih velja, ker ga je poslala vlada, ki za njih državo zastopa," je še dejala Wedam Lukićeva. Napovedala je še, da bosta to stališče vlade zdaj posredovala naprej Beneški komisiji "in bomo videli, kaj oni predlagajo v tej situaciji".

Kot je še dodal Ribičič, sta že o sklepu vlade, ki je razveljavil sklep o njunem imenovanju, obvestila Beneško komisijo, "da ne bosta sprožila sodnih postopkov, ker bi v tem primeru, dokler bi postopki trajali, bila Slovenija brez svojih predstavnikov". Glede stališča vlade, da "Slovenija v tem trenutku nima v skladu s svojo nacionalno zakonodajo pravno formalno imenovanih članov v Beneški komisiji niti ni dolžna kriti stroškov njunega delovanja", je Ribičič dejal, da gre pač za stališče vlade, ki je nasprotno stališču Beneške komisije.

"Ne spomnim pa se primera, ko bi neka država rekla, da ne bo spoštovala odločitve Beneške komisije. Spomnim se primera, ko je bilo enkrat ločeno mnenje, ampak ne spomnim se primera, da bi se ena država upirala temu, kar tam rečejo strokovnjaki iz 58 držav. Tega pa ne razumem," je dejal Ribičič.

Beneška komisija je o usodi mandata Ribičiča kot člana in Wedam Lukićeve kot nadomestne članice odločala konec minulega tedna na zasedanju v Benetkah. Odločitev o potrditvi mandatov je bila sprejeta s konsenzom, glasovanja ni bilo. Slovensko vlado so o odločitvi neuradno obvestili že v petek, danes pa tudi uradno, so pojasnili na sekretariatu komisije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Homesteader
21. 03. 2012 02.45
Demokracija skozi pravo.HA HA a se norca delate. Prvi april je cez dva tedna. Stari je bil pa za lepso prihodnost skozi puskino cev.Kaj bodo pa naredili, ko pride do obravnave izvensodnih pobojev. G Ribicic, sin Tov.Ribicica se lahko znajde v konfliktu interesov.
zaenotnost
20. 03. 2012 11.15
+3
Moti me oster odziv vlade na ta imenovanja, ki so nepomembno za napredek Slovenije...bedasti inat Janše, ki ga bo kasiral nazaj kot inat...kdo bo koga, ki se vleče kot jara kača in mladino to ne zanima več
nemarx
20. 03. 2012 06.33
+2
Kako so že rekli včasih ? Gliha v kup štriha !!!! ...isti, ...isti in komunisti !!!!!
Maancy
20. 03. 2012 06.23
+3
Daleč je prilezel Partijski sekretar, član CK ZKJ.. Čista svinjarija...
muhabc
20. 03. 2012 07.52
+1
Brez očeta in njegovih navez levih soldatov ne bi bil tako samozavesten in bi se podredil novi Janševi vladi in ne Zalarju svojemu kolegi -levičarju.
loden
20. 03. 2012 00.35
+1
Najboljša je tista od Zalarja, nekaj v smislu, da je vlada imenovala prava človeka, zdaj se pa politika vmešava v strokovne odločitve...:=))
Tonček Balonček
19. 03. 2012 23.49
+4
Janaš je deloval državotvorno, bolje, d animamo nikogar v tej komisiji, kot pa ta dva komunsita, sploh ap Cirila, čigar oče ima krvave roke! Ponosen sem na to oblast, čeprav niam mandata naroda, gre pač za avantgardo Erjavca, Viranta ter Janšo!To je sanjska ekipa, kakršne Slovenci še nismo imeli!
muhabc
20. 03. 2012 07.48
-3
Tonček, pa si se le malo spremenil na bolje.
kosir_maks
19. 03. 2012 22.57
-3
zakaj ni Čiro dostavil svoj življenjepis beneški komisiji , pa omenil še svojga ateka bi ga takoj nagnal
infojanez
19. 03. 2012 22.38
+5
Kakšna je razlika med Janezom Janšo in Hashis Thacijem ?
472683
19. 03. 2012 22.33
+6
Bivši komunist Janša, se je z odliko naučil komunističnih metod, on je tista kontiuniteta., ne more prebolet, da se kaj dogaja brez njega, kar je tudi dokaz, da se nič v zvezi Patrie, Depale vasi, brezplačnikov, prodaje Mercatorja in še in še, ni zgodilo brez njegovega žegna. On razdvaja Slovenijo in naj ga bo sram !!!!l
hanoveranec
20. 03. 2012 12.08
+0
tomo2
19. 03. 2012 22.14
+6
Predlagam majico z napisom: NISEM VOLIL TEH KLOVNOV
botjabotja
19. 03. 2012 20.11
-3
"Slovenija nima zastopnikov vBeneški komisiji." Kaj je tu tako težko za razumet?
titovka
19. 03. 2012 21.29
+6
bljak janša
20. 03. 2012 00.15
+4
jaz kot slovenec imam zastopnike v beneški komisiji. nimam pa jih v vladi. in jaz te vlade ne priznam.
hanoveranec
20. 03. 2012 12.10
+0
Osvald
19. 03. 2012 20.04
+0
Dajmo izstopiti iz te komisije, ena članarina majn za plačevat.
HudoResen
19. 03. 2012 19.04
+0
Po eni strani je pa dobr, daobvelja sklep Beneške komisije. Vsaj ne bo Ciril tolk gužve delal na golf igriščih.
prašek
19. 03. 2012 17.29
+12
»"Vlada je samo ugotovila, da je bil sklep, s katerim je prejšnja vlada, ki ni imela polnih pooblastil, izvedla to imenovanje, pač nelegitimen," je dejal.« Tomaž se že ven vleče !
titovka
19. 03. 2012 19.30
+6
hahaha pa ne mi rečt, da je mayer popušil??
titovka
19. 03. 2012 19.31
+5
praško oj...a tebi dela 24ur...men ne.....
titovka
19. 03. 2012 19.34
+8
ribič, pa kaj je 58 držav nasprot našega mayerja...!!!še malo pa bo mayer obvladoval celi svet!
botjabotja
19. 03. 2012 20.09
-4
popušila sta samo dotična gospod in gospa. Žal...
titovka
19. 03. 2012 21.29
+4
Desktop.Messiah
19. 03. 2012 17.00
+7
Potrditev mandata uglednima specialistoma za ustavno pravo je klofuta poražencem državnozborskih volitev in sramota na obličju Slovenije, ki je zlepa ne bo moč sprati.
BUONGIORNO
19. 03. 2012 17.28
-8
Ha, ha, ha. Uglednima specialistoma; mater ga serjete komunajzarji!? Če je Ribičič, sin krvnika Mitja Ribičiča ugledna osebnost, potem je v Ljubljani najuglednejša ženska Jelka Strojan!!
Ataaufbix
19. 03. 2012 18.14
+10
botjabotja
19. 03. 2012 20.09
-3
in tvoja žena. zakaj ne poveš,da si janšev sorodnik
titovka
19. 03. 2012 21.27
+1
bljak janša
20. 03. 2012 00.16
ma kaj se skrivate, saj se ve da je ljubica od vseh vas.
Buena Vita
19. 03. 2012 16.28
-8
HUH,KAJ V TEJ KOMISURIJI NI ČRNOSRAJČNIKOV IN FAŠISTOV,GLIHA VKUP ŠTRIHA
tim.slum
19. 03. 2012 15.52
-9
Boljše, da delata škodo v tujini kot pa doma.
HooplaToopla
19. 03. 2012 14.13
+9
Ne vem zakaj se Janša sploh matra, če bodo še letos vsi njegovi podrepniki izgubili službe, ki jim jih trenutno šenkuje. Do konca leta ta vlada ne bo zdržala.
puntova
19. 03. 2012 14.53
+3
Ne napoveduj prezgodaj, ker se boš v jezik ugriznil. Spomni se Župevke, ko je na ves glas razlagala kako bo Pahorjeva vlada dva ali več mandata na oblasti. Prva je bla , ki ga je zapustila. Podgane.
M_teorija
19. 03. 2012 17.13
+6
Kdo pa pravi, da Pahorjeva vlada ne bo dva mandata!? Morda še več!?
bljak janša
19. 03. 2012 12.05
+15
evropa gleda na strokovnost in ne na politični pedigre, Janša vsedi se (kažem sredinec na debelo ovit in zaščiten) in ne delaj sramote državi, tud to je zelo neprimerno za predsednika vlade. mislim da bi moral odstopit.
delboske
19. 03. 2012 12.17
-4
ja, gotovo bi moral odstopiti in mitjo ribičiča na njegovo mesto
zaenotnost
19. 03. 2012 12.29
+7
bojadrag ..zakaj ... užaljenost...skuliraj se mal
puntova
19. 03. 2012 13.44
+4
Največja sramota za slo so komunajzarji preoblečeni v kvazi demokrate.
472683
19. 03. 2012 22.34
+3
ksenak2
19. 03. 2012 12.01
+12
V EU se zavedajo, kaj imamo v Sloveniji, in temu diplomatsko ne puščajo proste poti.