Slovenija

Bela napotnica bo očitno morala še nekoliko počakati

Ljubljana, 17. 12. 2014 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Generalni direktor ZZZS Samo Fakin se je glede uvajanja bele napotnice odločil, da nekoliko počaka z okrožnico izvajalcem zdravstvenih storitev o uveljavitvi napotnice s 1. januarjem 2015. Slišal je namreč več pripomb in pomislekov svojih kolegov.

Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin se je po pripombah na današnji seji skupščine glede uvajanja bele napotnice odločil, da nekoliko počaka z okrožnico izvajalcem zdravstvenih storitev o uveljavitvi napotnice s 1. januarjem 2015. Prej jo bo obravnaval še upravni odbor ZZZS na seji prihodnji ponedeljek.

Predvideno je bilo namreč, da bi se s prihodnjim letom uvedla bela napotnica. Zavarovanci bi lahko z belo napotnico zasebnega zdravnika prišli do specialistične storitve v javni zdravstveni mreži, enako kot bolniki na podlagi zelene napotnice. Obrazec bele napotnice so pripravili na Zdravniški zbornici Slovenije, medtem ko je bil ZZZS zadolžen, da izvajalcem zdravstvenih storitev pošlje okrožnico o uveljavitvi.

Samo Fakin - 2
Samo Fakin - 2 FOTO: POP TV

Toth: Bela napotnica je v neskladju z zakonom

Predstavnik upokojencev v skupščini ZZZS in poznavalec zdravstvenega sistema Martin Toth je na današnji seji skupščine ocenil, da je bela napotnica v neskladju z zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Opozoril je, da zdravniška zbornica nima pooblastil za izdajanje listine, ki omogoča vstop v javni zdravstveni sistem. Tako predlaga, naj se pripravijo spremembe pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, da bi se opredelil postopek, ko lahko zasebnik napoti bolnika v javni sistem.

Toth meni, da je teoretično možno, da bi na podlagi bele napotnice legalizirali preskakovanje čakalnih vrst. Po njegovem mnenju mora zasebnik izpolnjevati določene pogoje, da bi lahko pisal bele napotnice. "Ne more kar nekdo, ki popoldne dela zasebno, potem pisati belih napotnic. Čim je napotnica za javni sistem, to pomeni stroške za ZZZS in vstopanje v solidarnost. Tu pa je potem možno preskakovanje in razne deviacije," meni.

A Fakin odgovarja, da "barva napotnice pri preskakovanju čakalnih vrst ne igra nobene vloge. Pri tem igra vlogo marsikaj drugega". Kot pravi, služba ZZZS meni, da zaradi bele napotnice ni treba spremeniti pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja in "to bomo dokazali tudi na upravnem odboru".

Sicer pa pojasnjuje, da je nadzor na preskakovanjem čakalnih vrst naloga direktorjev bolnišnic oz. izvajalcev zdravstvene dejavnosti. ZZZS pa nadzira bolnišnice z administrativnimi nadzori, v okviru tega nadzirajo tudi urejenostjo čakalnih vrst.
Po njegovem mnenju se stroški ZZZS zaradi bele napotnice ne bodo povečali. "Bomo pa imeli urejen pregled nad tem, koliko je takšnih bolnikov," je dodal.

Tudi predsednica upravnega odbora Lučka Böhm je izrazila pomisleke. Dejala je, da je uvedba 1. januarja preuranjena in da je treba najprej razčistiti, kako se razlikujejo pravice in obveznosti zdravnika, ki je v javni mreži, in zasebnika, ki ni v javni mreži. Prav tako želi preveriti, ali bodo na podlagi bele napotnice res možna preskakovanja vrst.

Predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri zdravniški zbornici Mihael Demšar je poudaril, da je bela napotnica zgolj udejanjanje odločbe ustavnega sodišča že iz leta 1998. "Če ne bomo upoštevali odločb ustavnega sodišča, potem res ne vem, kam gre ta država," je dejal. Znova je izpostavil, da ta napotnica ničesar ne spreminja glede na sedanje stanje, le rahlo razbremeni družinskega zdravnika pisanja napotnic in bolniku prihrani eno pot – nazaj k osebnemu zdravniku, da bi mu napisal napotnico. Prepričan je, da gre pri nasprotnikih bele napotnice le za nepoznavanje problematike.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
17. 12. 2014 16.35
+3
Morali bi ukiniti Zemljarićeve napotnice,
wolfterier
17. 12. 2014 16.37
+2
Kadar nisem prepričan,da imam prav,komentiram tukaj. Če me takoj brišete,vem,da imam prav.Resnica najbolj boli.