Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Za suvereno obvladovanje razmer bi potrebovali še nekaj sto, če ne tisoč policistov'

Ljubljana, 02. 11. 2015 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 25 min
Avtor
Mira Matković/S.S./V.L./STA
Komentarji
0

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je priznal, da je aktualni migrantski val specifičen in da zahteva medresorsko organizacijo. Medtem pa zunanji minister Karl Erjavec opozarja, da EU pravno formalno ni pripravljena na to krizo. V Slovenijo je vstopilo že 130.661 beguncev.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Brežiški komunalni delavci imajo med begunskim valom polne roke dela
    03:44
    Iz SVETA: Brežiški komunalni delavci imajo med begunskim valom polne roke dela
  • Iz SVETA: Begunska kriza še ni končana
    02:16
    Iz SVETA: Begunska kriza še ni končana
  • Iz SVETA: Cerkev pomaga beguncem, čeprav vsi škofje niso enotnega mnenja o ljudeh, ki prihajajo
    03:06
    Iz SVETA: Cerkev pomaga beguncem, čeprav vsi škofje niso enotnega mnenja o ljudeh, ki prihajajo
  • Iz SVETA: Odzivi: Početje radia Študent je nedržavotvorno
    01:50
    Iz SVETA: Odzivi: Početje radia Študent je nedržavotvorno
  • Iz 24UR: Begunci delijo tudi cerkev
    03:13
    Iz 24UR: Begunci delijo tudi cerkev
  • Iz 24UR: Šentilj najbolj obremenjen
    02:43
    Iz 24UR: Šentilj najbolj obremenjen
Razmere v Šentilju - 8
Razmere v Šentilju - 8 FOTO: Reuters

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je obiskal Šentilj in je z razmerami na območju zadovoljen. Nov peron se je izkazal za dobro rešitev, poudarja in dodaja, da se z avstrijskimi kolegi dogovarjajo za boljše urejanje območja med obema mejnima prehodoma na Šentilju. Trenutno so najbolj obremenjene občine Brežice, Šentilj in Gornja Radgona, delno tudi Jesenice, je pojasnil Šefic.

O begunski problematiki so se danes s Šeficem pogovarjali župani občin, združenih v Skupnosti občin Slovenije. Ob tem so zahtevali od države jasnejše odgovore glede prihodnjih načrtov pri soočanju z begunci.

V Slovenijo je danes do 18. ure vstopilo 130.661 beguncev. Karitas pri tem opozarja, da je treba ločevati med begunci in migranti. Kljub temu poudarjajo, da na terenu pomagajo vsem, ki so pomoči potrebni, ne zanemarjajo pa tudi potreb domačih ljudi v stiski.

V Roje je danes prispela pomoč tujih držav, in sicer Luksemburga in Slovaške, madžarski del pomoči je še na poti. Gre večinoma za postelje, odeje, spalne vreče in zaščitna sredstva ter tudi medicinske pripomočke, ki jih bodo iz logističnega centra Roje nato glede na potrebe dostavili v sprejemne in namestitvene centre po državi.

Medtem pa se obetajo prve zaposlitve prek javnih del za pomoč beguncem. Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je v zvezi s prihodom beguncev povedala, da se je ministrstvo aktivno vključilo v pomoč pri delu z begunci. Z večino od 260 dolgotrajno brezposelnih, ki bodo vključeni v program javnih del, so že opravili pogovore.

Begunsko krizo smo tudi danes spremljali V ŽIVO.

21.24: Brežiški svetniki so na popoldanski izredni seji, ki je potekala v s prihodom migrantov močno obremenjeni Dobovi, soglasno podprli zahteve občine Brežice v zvezi z reševanjem begunske krize.

Brežiški župan Ivan Molan je po triurni seji povedal, da so njihove poglavitne zahteve, da beguncev v Dobovi z vlakov ne vozijo več v zbirne centre in da jih popišejo že na vlakih.

Hkrati je treba preprečiti prehod beguncev čez zeleno mejo in za njihov vstop v državo na območju Občine Brežice vzpostaviti eno ali dve vstopni točki. Zahtevajo tudi, da dobovskega sprejemnega centra ne širijo in da država čim prej začne upravičencem vračati stroške za delo z migranti, je še povedal Molan.

V Slovenijo vstopilo že 130.661 beguncev

20.02: Od začetka drugega begunskega vala sredi oktobra je do danes do 18. ure v Slovenijo vstopilo 130.661 beguncev. Po podatkih policije jih je danes v državo prišlo 6423, v Avstrijo pa jih je odšlo 7962. V sprejemnih in namestitvenih centrih jih je trenutno 2053, največ na Vrhniki.

19.53: Odbor za notranje zadeve je opravil še eno v vrsti razprav o reševanju begunske oz. migrantske problematike. V koaliciji so zlasti izpostavljali dobro sodelovanje pristojnih organov na terenu, medtem ko so v opoziciji opozarjali na možnost, da bi Avstrija in Nemčija kmalu začeli znatno omejevati dotok migrantov v državi.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je priznal, da je aktualni migrantski val specifičen in da zahteva medresorsko organizacijo. Dodal je, da bi za povsem suvereno obvladovanje razmer potrebovali še nekaj sto, če ne tisoč policistov, drži pa, da je že vojska znatno razbremenila posebno policijsko enoto.

Zunanji minister Karl Erjavec je med drugim izpostavil, da EU pravno formalno ni pripravljena na to krizo, zato bo v prihodnje morala vzpostaviti ustrezne mehanizme. Kot je prepričan, se bodo migracije namreč nadaljevale tudi v primeru, če se bo v Siriji našla politična rešitev.

Izpostavil je tudi, da so postopki registracije migrantov jasni in da jih Avstrija niti ne bi sprejela, če bi jih v Sloveniji ne popisali. Ob tem pa je dodal, da nekatere migrante tudi vračajo v države, iz katerih so prišli. Res pa je, da gre glede na število migrantov za sorazmerno majhno število, je povedal.

Šefic je ob tem zavrnil je nekatere namige, da naj bi se med migranti pojavljale nekatere nalezljive bolezni. Je pa napovedal, da bo Slovenija v zimskem času ob tolikšnem dotoku migrantov potrebovala dodatne zmogljivosti.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je potrdila, da sistem za obvladovanje migracijskega vala deluje, in izrazila prepričanje, da državljani zaupajo varnostnim organom. Kaosa ni, razmere so pod nadzorom, procesi nadzorovani, je naštela. Prav tako zaradi migrantskega vala po njenih zagotovilih ni ogrožena varnost.

Begunci na Šentilju.
Begunci na Šentilju. FOTO: Reuters

19.02: Radio Študent bo do 6. decembra po besedah odgovorne urednice Martine Dervarič poskusil zbrati 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma o dopolnitvah zakona o obrambi.

Pobudniki referenduma so po navedbah Dervaričeve proti vojski na naših mejah, po drugi strani pa izpostavljajo, da že veljavni zakon o obrambi omogoča, da je Slovenska vojska v izjemnih primerih na meji prisotna. "Zato ni nikakršnega razloga, da se tovrstno poseganje v temelje pravne ureditve izvaja brez omembe vredne javne razprave," ocenjuje Dervaričeva. 

Na pomoč Sloveniji do 20 policistov in do 50 vojakov iz Češke

18.54: Češka vlada se je odločila, da bo Sloveniji kot pomoč pri premagovanju begunske krize poslala do 20 policistov in do 50 vojakov. Kot je ob tem izjavil češki notranji minister Milan Chovanec, se Slovenija spopada z velikim valom nezakonitih migrantov.

Kot so še sporočili iz Prage, bo češka vojska v Slovenijo poslala inženirce in sanitejce. V Slovenijo naj bi jih napotili do sredine novembra.

Iz Dobove v Šentilj 2.285 migrantov

18.47: Iz Dobove v Šentilj je danes med 13. in 18. uro prispelo 2.285 migrantov. Avstrijski varnostni organi pa so sprejeli 3.500 migrantov iz nastanitvenega centra v Šentilju, je sporočil tiskovni predstavnik PU Maribor Bojan Kitel

Ob 18. uri je bilo v nastanitvenem centru v Šentilju 2.262 migrantov. Sprejemna centra v Središču ob Dravi in Gruškovju sta prazna. Kršitev javnega reda policija ni ugotovila.

18.30: Na mejni prehod Dobova je v spremstvu hrvaških policistov pripeljal peti vlak danes. Na vlaku je bilo okoli 1.100 migrantov, je sporočila tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik. Z avtobusi jih bodo prepeljali v nastanitvene centre v Celje in Vrhniko.

V sprejemnih centrih v Posavju trenutno ni tujcev, v Dobovi pa policisti pričakujejo še en vlak iz Hrvaške, na katerem naj bi bilo okoli 1.100 tujcev.

18.18: 1.669 migrantov, ki so v treh skupinah zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni, so sprejeli v Avstrijo, je sporočila tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš. Na mostu čez reko Muro so odstranili signalizacijo in promet v obe smeri poteka tekoče.

V sprejemnem centru v Petišovcih in Dolgi vasi je 737 migrantov, ki jih bodo evidentirali in nato nastanili v nastanitveni center v Lendavi. V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni trenutno ni migrantov.

18.04: Izredni potniški vlak je iz Logatca preko Jesenic v Avstrijo organizirano prepeljal 593 v Sloveniji že evidentiranih migrantov, je sporočil tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos

Na pomoč priskočili policisti iz tujine

17.28: V Sloveniji trenutno pri reševanju begunske krize pomaga 32 tujih policistov, od tega 20 iz Litve, osem iz Avstrije in pet iz Nemčije. V teku so tudi pogovori o prihodu policistov iz drugih držav, so pojasnili na policiji in na ministrstvu za notranje zadeve.

Kot pravijo na ministrstvu, so se na poziv Slovenije za pomoč tujih policistov za zdaj odzvale Avstrija, Češka, Estonija, Francija, Italija, Madžarska, Nemčija, Slovaška, Litva in Španija.

Pogovori o napotitvi policistov iz drugih držav pa še potekajo. Po navedbah ministrstva potekajo pogovori o napotitvi policistov iz Češke, Slovaške, Madžarske, Francije in Italije. V tem okviru na ministrstvu pričakujejo vsaj 20 policistov iz Češke, 30 iz Slovaške in 50 iz Madžarske.

PREBERITE ŠE: Policija je pojasnila, da migranti za datum rojstva pogosto navajajo 1. januar, ker prihajajo iz območij, kjer ne praznujejo rojstnih dni in si zato zapomnijo samo letnico rojstva.

17.26: Na ministrstvu za izobraževanje zatrjujejo, da se zavedajo pomena izobraževanja za socializacijo beguncev v novo okolje, zato v ta namen že dalj časa potekajo intenzivna delovna srečanja. Sviz je namreč ministrstvo nedavno pozval, naj čim prej pripravi načrte za vključevanje begunskih otrok v izobraževalni sistem.

Načrti za vključevanje begunskih otrok v izobraževalni proces, ki jih pripravlja ministrstvo, se po navedbah slednjega nanašajo na dosedanjo sistemsko ureditev vključevanja učencev priseljencev ter na znanja in izkušnje, ki so si jih na ministrstvu pridobili v daljšem obdobju razpisanih projektov.

Prispela humanitarna pomoč iz tujine

17.00: Potem ko je v Državni logistični center za zaščito in reševanje v Rojah že zjutraj prispela humanitarna pomoč Luksemburga, je popoldne prispela še pomoč Slovaške, ponoči pa še madžarski del pomoči. Madžari bi morali v Roje priti že popoldne, a so razmere na cesti za nekaj ur zamaknile prihod.

Gre za humanitarno materialno pomoč, večinoma postelje, odeje, spalne vreče in zaščitna sredstva, pa tudi medicinske pripomočke, ki jo bodo iz Roj glede na potrebe razvrstili v sprejemne in namestitvene centre za migrante po državi, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Pomoč Luksemburga vsebuje 26.000 parov rokavic za enkratno uporabo, 3000 zaščitnih oblek, dva kompleta za oživljanje LifePak 15 in 10.000 obraznih zaščitnih mask. Slovaška pošilja 500 odej, 500 spalnih vreč, 275 prevlek za postelje, 135 prenosnih postelj in 15 gasilskih miz, Madžarska pa 78 šotorov za zimske razmere s pečmi na drva ali olje z zmogljivostjo posameznega šotora do 20 ljudi.

Zver obiskal Šentilj

16.57: Razmere na Šentilju si je danes ogledal tudi vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke in evropski poslanec (SDS/EPP) Milan Zver.

Ob robu obiska je dejal, da je "vesel, da je Slovenska vojska pristopila k zagotavljanju reda, miru in varnosti". Pohvalil je delo policije in vojske ter opozoril na izjemno težko pogoje, v katerih delata. "Oboji so v dveh izmenah na dolžnosti kljub temu, da jim država ni zagotovila dodatka k plači, kot je to denimo naredila avstrijska vlada za svoje policiste," so njegove besede povzeli v sporočilu za javnost.

Po njegovem je tudi skrajni čas, da slovenska vlada zagotovi mednarodno policijsko in vojaško pomoč ter pomoč v opremi od evropske agencije za zunanje meje Frontex.

Avstrija zaostruje azilno zakonodajo

15.45: Azilno zakonodajo sredi begunske krize zaostruje tudi Avstrija. Kot predvideva predlog notranjega ministrstva, bodo po novem azil sprva odobrili za največ tri leta. Če se bodo v tem obdobju razmere v domovini azilanta stabilizirale v tolikšni meri, da bo mogoča vrnitev - na primer končanje vojne v Siriji - bodo morali begunci zapustiti Avstrijo. Le če bodo po treh letih od prvotne odobritve še vedno obstajali razlogi za azil, bo beguncu status priznan za neomejeno časovno obdobje.

Tiste spremembe, ki bodo na kratek rok imele največji učinek, so sicer v predlogu nove zakonodaje povezane s pogoji za združevanje družin. Tisti, ki ne bodo upravičeni do azila, temveč le do subsidiarne zaščite, bodo namreč morali v prihodnje namesto leto dni kot doslej čakati tri leta, preden bodo lahko v Avstrijo pripeljali svojo družino.

Ostojić: Pritisk begunskega vala se je povečal

15.21: Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je ocenil, da poteka sprejem in transport beguncev in migrantov na Hrvaškem brez incidentov, odhod ljudi proti Sloveniji in Avstriji pa poteka običajno v skladu z nedavnim dogovorom v Bruslju.

Ostojić je pojasnil, da bodo od srede v zimski tranzitni center z vlaki vozili po 1000 beguncev, ki jih bodo v Šidu registrirali srbski policisti in pripadniki Frontexa, med katerimi bodo tudi hrvaški policisti.

"Iz Slovenije ta hip več ljudi odhaja, kot v njo vstopa, torej se razbremenjujejo prostori. Ob dobri koordinaciji je vse možno upočasniti in se dogovoriti. Pričakujem, da bodo vse države, ki so na poti, pripravljene v primeru izrednih razmer, ko bi se nekje zataknilo, uskladiti število ljudi, ki bi šli proti meji," je še izjavil.

Ostojić je tudi izpostavil, da je v preteklih več kot 40 dneh na Hrvaško vstopilo 305.000 ljudi, v zadnjih 24 urah pa 9500, kar pomeni, da se je pritisk begunskega vala povečal. Po njegovi oceni je večji prihod beguncev in migrantov posledica napovedi zapiranja meja in volitev v Turčiji.

260 dolgotrajno brezposelnih bo vključenih v program javnih del

15.18: Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je povedala, da se je ministrstvo aktivno vključilo v pomoč pri delu z begunci. Z večino od 260 dolgotrajno brezposelnih, ki bodo vključeni v program javnih del, so že opravljeni razgovori.

Prednost pri vključevanju bodo imele dolgotrajno brezposelne starejše osebe ter prostovoljci, ki že opravljajo prostovoljska dela v sprejemnih in nastanitvenih centrih in so kot dolgotrajno brezposelni že prijavljeni v evidenci brezposelnih oseb na zavodu.

Program javnih del, namenjen pomoči pri obvladovanju migracijskih tokov, se bo izvajal v obdobju od novembra do konca decembra, je povedala Kopač Mrakova. "Zagotovljenih je 650.000 evrov," je opozorila.

Župani občin pričakujejo jasne scenarije

15.06: "Od države pričakujemo zelo jasne scenarije za primere, če se bodo stvari morda tudi poslabšale," je po sestanku z državnim sekretarjem na ministrstvu za notranje zadeve Boštjanom Šeficem povedal predsednik Skupnosti občin Slovenije Ivan Žagar. Po njegovih ocenah bi bilo treba na podlagi dosedanjih izkušenj pripraviti možne načrte za prihodnje, da ne bi tako velik del bremena kot doslej padel na lokalne skupnosti in prostovoljce.

"Danes je to problem občine Šentilj, jutri je lahko to problem vseh občin. Predvsem smo razmišljali v to smer, kaj se bo zgodilo v prihodnosti, če se bodo begunci začeli vračati," je povedal šentiljski župan Štefan Žvab.

Trenutno so najbolj obremenjene občine Brežice, Šentilj in Gornja Radgona, delno tudi Jesenice. "Zaenkrat je to optimalno naravnano. Se pa zavedamo, da bo treba predvsem Šentilj v prihodnje razbremeniti, če se obseg migracij ne bo zmanjšal," je povedal Boštjan Šefic.

15.02: "Na današnjem sestanku smo se predvsem informirali o trenutnem dogajanju, o tistem, kaj lahko pričakujemo v naslednjem obdobju, o nekaterih tveganjih, ki se še pojavljajo in seveda predvsem o tem, kaj je treba v naslednjem obdobju narediti. Mislim, da je bil sestanek koristen, tako za župane kot zame in za moje kolege. Nekatera priporočila in predloge, ki so jih dali, bomo tudi upoštevali pri našem nadaljnjem delu," je povedal Šefic.

Po njegovih besedah je težko napovedati, kako se bo tok beguncev odvijal v prihodnje. "Veliko je odvisno, kako bodo zadeve potekale v Grčiji na eni strani ter na drugi strani ali bodo ciljne države, kot sta Nemčija in Švedska, še pripravljene sprejemati migrante. V kolikor bodo in v kolikor se bodo uredile razmere v Grčiji, bo ta migracijski tok možno obvladovati. V nasprotnem pa bo vlada, kot smo že najavili, morala sprejeti ustrezne ukrepe, zato da bo situacija v Sloveniji obvladljiva," je pojasnil.

Župani so si zjutraj ogledali šentiljski nastanitveni center, kjer je bilo ob 13. uri okoli 3500 migrantov. Po Šefičevih ocenah nastanitveni center kljub veliki obremenitvi deluje odlično. Težava šotorišča v Šentilju je, da ne nudi ustreznih pogojev za namestitev beguncev pozimi. "Zlasti če bi padlo veliko snega, bi morali del tega šotorišča najverjetneje zapreti, del pa bi verjetno lahko ostal," je pojasnil.

Mejni prehod Imeno zaprt

14.48: Policija pričakuje prihod nove skupine migrantov, je sporočila tiskovna predstavnica PU Celje Milena Trbulin. Iz Hrvaške pričakujejo štiri avtobuse, ki bodo begunce prepeljali na mejni prehod Dobovec, štirje avtobusi pa na mejni prehod Imeno. Na obeh mejnih prehodih bodo policisti migrante evidentirali, nato jih bodo z avtobusi odpeljali v Šentilj.

Mejni prehod Imeno bo zaradi prihoda migrantov od 14.45 ure do zaključenega postopka evidentiranja zaprt za ves promet. Na mejnem prehodu Dobovec bo promet potekal neovirano.

14.12: DZ bo v sredo na izredni seji obravnaval predlog priporočil vladi v zvezi z razmerami na meji s Hrvaško in odločal o zahtevi za mnenje predsednika republike Boruta Pahorja o vprašanju begunske krize. Odločali bodo še o vladnem predlogu spremembe zakona o delu v policije.

14.03: Pri spopadanju z begunsko krizo Slovenija dobiva tudi humanitarno pomoč tujih držav, in sicer Luksemburga, Slovaške in Madžarske. Gre večinoma za postelje, odeje, spalne vreče in zaščitna sredstva ter tudi medicinske pripomočke, ki jih bodo iz logističnega centra Roje nato glede na potrebe dostavili v sprejemne in namestitvene centre po državi.

V Slovenijo je do danes do 12. ure vstopilo 127.399 oseb.
V Slovenijo je do danes do 12. ure vstopilo 127.399 oseb. FOTO: Reuters

Razmere na območju PU Novo mesto

13.53: Danes nekaj po 8. uri in okoli 12. ure sta na mejni prehod Dobova pripeljala še dva vlaka z 2074 osebami. Na železniški postaji in v sprejemnem centru v Dobovi policisti opravljajo identifikacijske postopke, tujcem je nudena zdravstvena in humanitarna oskrba, potem pa z vlaki in avtobusi nadaljujejo pot proti nastanitvenim centrom v notranjosti države.

Danes je v spremstvu hrvaških policistov na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova s štirimi vlaki prispelo 4175 tujcev. Trenutno je na območju železniške postaje in v sprejemnem centru v Dobovi še okoli 1200 tujcev.

Danes do 13. ure so policisti na treh vlakih in 28 avtobusih iz Dobove v sprejemne in nastanitvene centre pospremili več kot 4300 tujcev. Dva vlaka sta odpeljala proti Šentilju, en vlak proti Jesenicam, z avtobusi pa so tujce prepeljali tudi v Lendavo, Gornjo Radgono in Vrhniko. 

Razmere na območju PU Murska Sobota

13.43: Danes pred 13. uro je nastanitveni center v Gornji Radgoni zapustila druga skupina nastanjenih. Gre za okoli 550 oseb. Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni. Avstrijski varnostni organi jih sprejemajo.

V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je še približno 600 oseb. Po predhodni najavi hrvaških varnostnih organov je bilo okrog 13. ure iz Hrvaške na mejni prehod Petišovci z 12 avtobusi pripeljanih okrog 680 oseb. Postopek evidentiranja tujcev bo potekal v sprejemnem centru v Petišovcih in v Dolgi vasi. V nastanitvenem centru v Lendavi trenutno ni tujcev.

Tragedijam na grški obali ni videti konca

13.38: V Egejskem morju, preko katerega iz Turčije v Grčijo prihaja dnevno na tisoče beguncev, so v minulih treh dneh rešili več kot 1400 oseb. Za 19 ljudi, med njimi več otrok, je pomoč prišla prepozno. Tudi danes od tam poročajo o novi nesreči, v kateri so utonili najmanj štirje, šest pa jih pogrešajo.

Cepljenje

13.36: V Brežicah so danes začeli cepiti proti gripi vojake, policiste, pripadnike civilne zaščite in humanitarne delavce, ki so aktivni pri delu z begunci in ki so izrazili pripravljenost na cepljenje. Cepljenje bo potekalo še v torek in sredo, je povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Pravi, da ne ve, koliko ljudi se bo cepilo. "Prisiliti ne moremo nikogar," je dejal.

Podatka o skupnem številu policistov in vojakov v Brežicah nima, tistih v okviru civilne zaščite pa je približno 500, je dejal. Po njegovem pojasnilu v to skupino sodijo humanitarni delavci, pripadniki civilne zaščite in nekateri prostovoljci.

Koliko hrane je bilo razdeljene?

13.30: Uprava za zaščito in reševanje skupaj z drugimi službami izvaja aktivnosti za zagotavljanje materialno-tehničnih sredstev za namestitev in oskrbo migrantov. V minulem tednu, ko je v Slovenijo vstopilo skupno 52.185 migrantov, so pripravili 35.850 toplih obrokov, skoraj 6000 litrov čaja, 570 litrov mleka in okoli 5500 kilogramov kruha.

Pri oskrbi migrantov je vsak dan prejšnjega tedna sodelovalo od 300 do več kot 660 pripadnikov civilne zaščite, članov različnih društev, humanitarnih organizacij, prostovoljcev in delavcev uprave za zaščito in reševanje, pri tem jim je pomagalo tudi od 35 do 50 vojakov dnevno.

Jutri na terenu prvi zaposleni preko javnih del

13.23: Kopač Mrakova je dejala, da se jutri pričakuje vključitev prvih zaposlenih preko javnih del v delo na terenu. Do konca tedna bi lahko vključili vseh 260 javnih delavcev. Ministrstvo je na prošnjo Slovenske filantropije zagotovilo denar za 22 koordinatorjev prostovoljcev na terenu.

13.11: Šefic: V Slovenijo je do danes do 12. ure vstopilo 127.399 migrantov.

Situacija v Dobovi je boljša. Danes je tam nastanjenih 1029 migrantov. V petek so prejeli 3 in v soboto 7 prošenj za mednarodno zaščito.

13.08: Tudi danes je državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic predstavil najnovejše podatke s terena. Pridružila se mu je tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Šefic je danes obiskal Šentilj in ob tem izrazil vse komplimente za ljudi, ki tam skrbijo za ljudi v stiski. Nov peron se je izkazal za dobro rešitev, poudarja in dodaja, da se z avstrijskimi kolegi dogovarjajo za boljše urejanje območja med obema mejnima prehodoma na Šentilju. Posnetki, ki so kazali kritične razmere na terenu v Šentilju, naj sploh ne bi bili posneti na naši strani.

'Karitas pomaga vsem'

12.44: Glavan je znova poudaril, da je treba ločiti med begunci in migranti. A kako torej delujejo na terenu? Kako ločujejo med ljudmi. Glavan pravi, da to mora storiti država, Cvikl pa je hitro dodal, da na terenu pomagajo vsem. Jerebic poudarja, da na terenu ne ločujejo med ljudmi. "Pomagamo ljudem v stiski," je dejal in izpostavil, da so tu ljudje dalj časa na poti, da gre za otroke, bolne ...

12.36: Zinka Žnidaršič iz Karitasa, ki deluje na območju Brežic in Dobove, je prav tako pohvalila vojsko in policijo. Zanika, da so bili begunci lačni, saj njihovi prostovoljci poskrbijo za čisto vsakega.

12.31: Prostovoljec Karitasa poudarja, kako pomembno je, da je na terenu policija in vojska. Brez Uprave RS za zaščito in reševanje je njihovo delo zaman, saj uprava skoordinira celotno delovanje.

"Država je odlično poskrbela za begunce," je poudaril prostovoljec, ki je poudaril, kako pomembno je, da so begunci dobro informirani. "Mi delamo sistemsko ... vsakdo, ki je lačen, dobi topli obrok ali malico, vsak, ki rabi oblačila, jih dobi ...," je izpostavil dobro prakso in grajal prostovoljce "padalce", ki vnašajo lažno upanje in pomagajo enemu, 1000 ostalim pa ne.

12.23: Jerebic: Od nemške Karitas smo prejeli 108.000 evrov, ki ni majhna pomoč. Od drugih podružnic smo prejeli veliko pomoči. Iz zbranih sredstev kupujemo hrano, ki je potrebna na terenu.

Podatek, da so ljudje ostajali brez hrane, zavrača.

Je pa poudaril, da so v Karitas zaskrbljeni, saj so temperature že pod ničlo. Posebno pozornost namenjajo materam z majhnimi otroki. Zato so tudi ponudili dva materinska domova, kjer bi jih lahko nastanili, prav tako še nekaj drugih kapacitet.

12.19: Generalni tajnik Karitasa Imre Jerebic je dejal, da na terenu zrcalijo človekovo dostojanstvo. Meni, da so do sedaj opravili dobro delo. "Smo v službi človeka - drugačnih ljudi v veri, kulturi -, a smo v službi njihovega dostojanstva," je poudaril. 

12.15: Cvikl poudarja, da morajo biti tudi begunci solidarni, ne pa da le sprejemajo in postajajo odvisniki od pomoči.

Karitas vidi družine kot ciljne skupine.

12.14: Predsednik Slovenske Karitas Alojzij Cvikl je izrekel priznanje vsem prostovoljcem, ki skrbijo za begunce. Karitas ne zanemarja domačih ljudi v stiski in jim pomaga, tako kot so jim pomagali pred begunsko krizo. Vsak dan je na terenu od 119 do skoraj 190 prostovoljcev. A seveda potrebujejo tudi nove moči in zato vabi nove prostovoljce k sodelovanju. Poudarja, da so vsi deležni predpriprav. "Hvala za sodelovanje. Krize se ne da prebroditi brez sodelovanja," je poudaril Cvikl.

12.00: Začela se je novinarska konferenca Slovenske škofovske konference (SŠK) in Slovenske karitas. 

Predsednik SŠK Andrej Glavan je dejal, da je popolnoma jasno, da moramo v skladu s "Kristusovim navodilom" ravnati tudi z begunci. To je naša osnovna dolžnost kristjanov, je poudaril. A dodaja, da je treba ločiti med begunci in migranti. Razumljivo se mu zdi, da smo zaskrbljeni, saj se sprašujemo, ali smo dovolj pripravljeni in kaj nas še čaka.

Prostovoljci Karitasa pomagajo beguncem
Prostovoljci Karitasa pomagajo beguncem FOTO: Slovenska karitas

11.28: V Evropo je preko Sredozemlja oktobra prišlo rekordnih 218.394 beguncev in migrantov, so danes sporočili Združeni narodi. Kot so spomnili, je to toliko kot lani v celem letu, ko so jih našteli okoli 219.000. Praktično vsi od 218.394 beguncev so v Evropo oktobra prišli preko Grčije, samo 8000 jih je poiskalo drugo pot, so še pojasnili ZN.

10.52: Hrvaška policija je na meji z BiH nedaleč od Bihaća v nedeljo ustavila manjšo skupino Kurdov, ki so povedali, da so prišli s sirsko-turške meje. Hrvaški radio je poročal, da bodo prebežnike, ki so jih čez noč zadržali v policijski postaji v Liškem Novem Selu, vrnili v Sarajevo. V zadnjem tednu je hrvaška policija na meji z BiH preprečila nekaj poskusov nezakonitih vstopov posameznikov ter manjših skupin beguncev in migrantov z Bližnjega in Srednjega vzhoda.

Iz Opatovca proti Sloveniji zjutraj 30 avtobusov z begunci

10.49: Iz Srbije je na Hrvaško danes do 9. ure prišlo nekaj manj kot 3500 beguncev in migrantov, od začetka begunskega vala sredi septembra pa že več kot 307.000 ljudi. Iz začasnega tranzitnega centra v Opatovcu je danes zjutraj proti Sloveniji krenilo približno 30 avtobusov z begunci in migranti. Nova vozila za prevoz beguncev in migrantov še naprej prihajajo v Opatovac, saj je tam še vedno veliko ljudi. 

V torek bodo prve begunce začeli sprejemati v novem zimskem tranzitnem centru, ki so ga pripravili v Slavonskem Brodu. Begunce bodo prevažali z vlaki iz Šida v Srbiji preko Tovarnika in Vinkovcev v center, ki se nahaja v industrijski coni v Slavonskem Brodu. Center v Opatovcu bo odprt še nekaj dni po odprtju centra v Slavonskem Brodu, ki bo primernejši za zimske pogoje.

Prihaja pomoč

10.36: Danes bo v Državni logistični center za zaščito in reševanje v ljubljanskih Rojah prispela mednarodna pomoč, ki so jo poslale Slovaška, Madžarska in Luksemburg.

Ali so res ukazali evtanazijo vseh živali, ki so jih begunci in migranti pripeljali s seboj?

9.49: Ker se je na družbenih omrežjih pojavila informacija, da naj bi uprava oziroma veterinarski inšpektorji ukazali evtanazijo vseh živali, ki so jih begunci prinesli s seboj, smo na upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) naslovili vprašanja, ali to res drži in tudi, ali imajo policisti res navodila, da morajo živali odvzeti in jih predati veterinarjem.

Iz uprave so za 24ur.com odgovorili, da za vstop živali v Evropsko unijo veljajo pravila, ki so postavljena za varovanje zdravja ljudi, živali in evropskega gospodarstva. Navodila, ki so bila dana s strani UVHVVR, so sledeča: V kolikor migranti imajo ali zapustijo hišne ali druge živali, je potrebno takšne živali obravnavati kot vstop živali iz neznanih tretjih držav (če seveda lastnik nima ustreznih dokumentov za žival). Uradni veterinar odredi njihovo namestitev v izolatorij najbližje veterinarske ambulante. V izolatoriju je potrebno ugotoviti morebitno oznako živali (mikročip, tetovažo, ...). V kolikor gre za žival znanega lastnika, se žival odda v zavetišče in se sproži običajen postopek.

Če ni mogoče identificirati lastnika ali obstaja verjetnost, da gre za žival migrantov (kjer ni dokazov o izpolnjevanju zdravstvenih pogojev), se tako žival usmrti v skladu s 1. točko 26. člena Zakona o zaščiti živali. Truplo mesojede živali se pošlje na preiskavo o steklini. Če je prišlo do ugriza, se tak ugriz šteje za ugriz živali, sumljive na steklino! Stroški v tem primeru bremenijo UVHVVR.

Razmere na območju PU Celje

9.15: Konec tedna je bilo v nastanitvenem centru v Celju nameščenih 450 tujcev. V soboto zvečer so jih pripeljali iz Dobove in jih po popisu namestili v centru, kjer so preživeli noč. Včeraj zjutraj so jih z avtobusi odpeljali v Gornjo Radgono. Nastanitveni center v Celju je trenutno prazen.

Razmere na območju PU Murska Sobota

9.08: V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je bilo nastanjenih 1069 ljudi. Danes pred 9. uro je prva skupina okoli 500 ljudi začela zapuščati nastanitveni center. Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni. Avstrijski varnostni organi ljudi sprejemajo.

Promet čez reko Muro je urejen s semaforji in poteka izmenično enosmerno.Tekom dneva bo iz nastanitvenega centra Lendava v Gornjo Radgono prepeljanih 600 oseb. V sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni ljudi.

Do danes zjutraj v Slovenijo vstopilo že več kot 126.000 ljudi

8.23: Od začetka drugega begunskega vala sredi oktobra je do danes do 6. ure v Slovenijo vstopilo 126.370 beguncev. Po podatkih policije je bilo ob 6. uri v sprejemnih centrih po državi 544 oseb, v nastanitvenih centrih pa 5818. Največ, in sicer več kot 4300, jih je bilo na Šentilju.

Avstrijski varnostni organi so do danes do 6. ure sprejeli 105.361.

OPOZORILO: Podatke o številu migrantov, ki so vstopili v državo, na policiji vodijo od 16. oktobra, podatke o številu izstopajočih tujcev pa šele od 20. oktobra, zato skupnega števila o prihodih v državo in izhodih iz nje ni mogoče primerjati.

Lahek plen kriminalcev

8.20: Na mednarodni konferenci o trgovini z ljudmi, ki je potekala konec tedna v Madridu, je predstavnik Europola Brian Donald zbrane opozoril, da na begunce, ki se skušajo prebiti v Evropo, prežijo skupine kriminalcev. Še posebej so na udaru ranljive skupine: ženske, mladoletnice in otroci. Kriminalci gredo tja, kjer je veliko priložnosti in malo tveganja. Množica ljudi, ki je sestavljena iz obupanih in zdaj še z vremenom šibanih ljudi, je lahka tarča. Tudi moški, katere zvabijo v dela, ki so v bistvu suženjska. A ne le moški - za opravljanje suženjskega dela so primerni vsi. Donald je opozoril, da bodo v naslednjih letih posledice izrabljanja beguncev in migrantov postale vidnejše.

Predstavnik katoliške cerkve je dejal, da so begunska taborišča idealno okolje za kriminalce. Če bodo evropske družbe te ljudi odrinile in izločile iz svojega kroga, potem jih bodo potisnile v roke kriminalcev. Begunci in migranti z izolacijo postanejo lahek plen. Moramo ravnati preventivno, obenem pa tudi rešiti in pomagati tistim, ki so že postali žrtve.

Vstop v Nemčijo
Vstop v Nemčijo FOTO: Reuters

Razmere na območju PU Kranj

8.02: Danes okoli 7.35 je izredni potniški vlak iz Dobove preko Jesenic v Avstrijo organizirano prepeljal 600 v Sloveniji že evidentiranih oseb.

7.00: Z današnjim dnem se začenja zbiranje podpisov za zahtevo za razpis referenduma o dopolnitvah zakona o obrambi, ki bo trajalo do 6. decembra. Pobudo za začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma so v sredo vložili predstavniki Radia Študent, ki morajo zbrati najmanj 40.000 podpisov. Pobudniki referenduma so prepričani, da se z dopolnitvami zakona o obrambi begunce in nenadzorovane prehode državne meje izkorišča za militarizacijo slovenske družbe in države.

Razmere na območju PU Maribor

6.46: Sinoči ob 19. uri je bilo v nastanitvenem centru Šentilj 2844 oseb. Ob 20.45 je iz Dobove v Šentilj prispelo 9 avtobusov z 471 osebami in ob 0.20 vlak iz Dobove z 1033 osebami.

Trenutno je v nastanitvenem centru v Šentilju 4348 oseb. Avstrijski varnostni organi tekom noči niso sprejeli nikogar, s sprejemanjem pa bodo nadaljevali danes tekom dne. Sprejemna centra v Središču ob Dravi in Gruškovju sta prazna.

Razmere na območju PU Murska Sobota

6.43: V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je trenutno nastajenih 739 oseb, v nastanitvenem centru v Lendavi pa 600. Tekom včerajšnjega večera in danes ponoči je bilo iz Dobove v nastanitvena centra v Gornjo Radgono in Lendavo prepeljanih 821 ljudi. Na poti iz Dobove v nastanitveni center v Gornjo Radgono je še 330 oseb. V sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno beguncev in migrantov ni.

Razmere na območju PU Novo mesto

6.41: Včeraj zvečer in danes ponoči so na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova pripeljali še trije vlaki z nekaj manj kot 3200 migranti, so sporočili novomeški policisti.

Tujce, ki so v spremstvu hrvaških policistov prispeli z vlakoma nekaj pred 22. uro in nekaj po polnoči, so policisti po opravljenem postopku evidentiranja, zdravstveni in humanitarni oskrbi, z vlaki in avtobusi pospremili v nastanitvene centre po državi (Gornja Radgona, Lendava, Vrhnika, Šentilj, Jesenice).

Z 1029 tujci, ki so prispeli z vlakom okoli 4. ure, pa policisti v Dobovi opravljajo postopke evidentiranja. Po oskrbi bodo s slovenskim vlakom nadaljevali pot proti Šentilju.

Včeraj in danes do 5. ure je na Mejnem prehodu za mednarodni železniški promet Dobova v Slovenijo vstopilo več kot 8500 migrantov. V sprejemnem centru v Dobovi je trenutno 81 migrantov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3